Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Ardov είπε

@Pleo, 

Βλέπω απάντησή σου και σφίγγομαι βρε παιδί μου! :D

Δεν είπα πουθενά SPOTIFY. Μα πουθενά όμως! Spotify σημαίνει mp3 και το ξέρουμε όλοι αυτό.

Εσύ θεωρείς υπεροχή την ευκολία και την πρακτική πρόσβαση στη μουσική από όπου είσαι όποτε θέλεις και όπως θέλεις με γνώμονα την αμεσότητα και την ταχύτητα επιλογής!

ΕΣΥ λοιπόν παραδέχεσαι οτι τα βινύλια είναι για πέταμα μπροστά στο spotify κι όλοι όσοι έχουν αντίθετη άποψη είναι νοσταλγικοί χιπστεράδες ρετρολάγνοι.

Εγώ θεωρώ υπεροχή την ποιότητα του μη απωλεστικού υψηλής ανάλυσης ψηφιακού ήχου και έπειτα του βινυλίου. 

ΕΓΩ λοιπόν παραδέχομαι οτι το μη απολεστικό υψηλής ανάλυσης ψηφιακό αρχείο είναι προτιμότερο απο το βινύλιο και πόσο μάλιστα απο το mp3 του Spotify. ΔΕΝ με ενδιαφέρει η αμεσότητα ή αν είμαι έξω και έχω πανεύκολη πρόσβαση στα εκατομμύρια tracks του Spotify. Προτιμώ να ακούσω αυτό που θέλω με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα.

Επίσης η συμπίεση δεν αναφέρεται μόνο στη συμπίεση του δυναμικού εύρους.

Η συμπίεση μπορεί να είναι είτε λόγω τεχνολογικών περιορισμών του εκάστοτε μέσου (αναλογικού ή ψηφιακού) στο δυναμικό εύρος (dynamic range compression) 

είτε

μπορεί να είναι στην κωδικοποίηση του ψηφιακού αρχείου προκαλώντας quantization noise και compression artifacts που ακούγονται με τη μορφή διαφόρων ειδών τεχνουργημάτων. 

Το mp3 για παράδειγμα χρησιμοποιεί ένα είδος ψυχοακουστικού μοντέλου βάσει ερευνών που έγιναν σύμφωνα με την ανθρώπινη ακοή και τι αυτή σε σχέση με την ψυχοσύνθεση και την πνευματική διαύγεια του ακροατή, εκλαμβάνει και αποδέχεται την ηχητική αναπαραγωγή. 

Άρα αυτές είναι 2 διαφορετικών ειδών συμπιέσεις.

Υπάρχει και η ΜΗ απωλεστική συμπίεση που φροντίζει ΝΑΙ μεν να συμπιέσει τα ψηφιακά δεδομένα ΟΜΑΔΟΠΟΙΩΝΤΑΣ τα με έξυπνο τρόπο γλιτώνοντας εξτρά αποθήκευση (άρα χώρο στο αποθηκευτικό μέσο και συνεπώς bandwidth), χωρίς όμως να αλλοιώνει το περιεχόμενο ακουστικά. Βλέπε MLP (Meridian Lossless Packing), FLAC, APE, κλπ. 

Τέλος το φόρουμ είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων με σκοπό την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού και την καταγραφή της γνώσης. 

Θεωρώ πως παίζουμε ενα παιχνίδι λέξεων που ΔΕΝ οδηγεί πουθενά ούτε εμένα ούτε εσένα ούτε τους αναγνώστες, συνεπώς "αποχωρώ" απο την μεταξύ μας συζήτηση για τους λόγους που ανέφερα.

Είναι εξαιρετικά συγκαλυμμένα προκλητικές οι δημοσιεύσεις σου και νομίζω πως πιο πολύ θέλεις να εντυπωσιάσεις και να "τσιγκλίσεις" που λένε λαϊκά παρά να μεταδόσεις κάποιες γνώσεις, εμπειρίες ή συγκεκριμένα επιχειρήματα/παραδείγματα (πλην ορισμένων με τα οποία συμφώνησα) όπως έκανα εγώ σε προηγούμενη δημοσίευσή μου. 

Και σε καμία περίπτωση δεν χωράνε διαγραφές στις δημοσιεύσεις που έχουν απαντήσει στα γραφόμενά σου. Ίσα ίσα αντιμετωπίστηκες ισότιμα και ισάξια και ο σκοπός σου είναι διαφορετικός από την ουσία ύπαρξης του φόρουμ και πόσο μάλιστα της δυνατότητας σχολιασμού.

Χαράς την υπομονή σου που κάθεσαι και ασχολείσαι με το άσχετο. 

• Απαντ. 269
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Πραγματι υφισταται πολυ "χαμενη" μουσικη, ειτε που κυκλοφορησε αποκλειστικα σε δισκους και σε αλλα παλια αποθηκευτικα μεσα. Γιαυτο λοιπων ευτυχως υπαρχουν διαφορες ομαδες ανθρωπων οπου ψηφοποιουν με συγχρονους τροπους και τεχνικες ολα αυτα, προκειμενου να διαφυλαχθουν για τις επομενες γενιες και την ιστορια.

Εδώ είναι η ουσία λοιπόν. Είναι σπουδαίο να μπορεί κάποιος να κάνει ηχογράφηση στον καλό του εξοπλισμό απο τα βινύλιά του σε ενα καλό φορμά τύπου 96/24 PCM ή ακόμη και DSD αν έχει κανείς τα φράγκα να αγοράσει το λογισμικό και τα μηχανήματα που χρειάζεται. Έτσι ώστε να μην χαθεί αυτή η μουσική για πάντα. Προσωπικά εγγράφω σε 96/24 PCM τα βινύλιά μου και σπάνια τα ξανακούω στη βελόνα. (Είπα να μην το πώ για να μην με φάνε ορισμένοι αιμοβόροι αναλογικοί :D )

Βέβαια η διάθεση αυτής της εξεζητημένης μουσικής και η διαφύλαξη της για και από τις επόμενες γενιές, γίνεται μόνο μέσω παράνομων μέσων καθώς δεν υφίσταται το ενδιαφέρον ούτε από τις δισκογραφικές και πόσο μάλιστα ούτε από το καταναλωτικό κοινό για την επανέκδοσή τους σε ψηφιακή μορφή υψηλής πιστότητας.

Άλλα όπως και να έχει σε αυτές τις περιπτώσεις που ΔΕΝ γίνεται να δωθεί έμφαση στην ποιότητα, απο το να χαθεί.....καλύτερα σε εμ πι θρί....!

Επεξ/σία από Ardov
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Ardov είπε

@Pleo, 

Βλέπω απάντησή σου και σφίγγομαι βρε παιδί μου! :D

Δεν είπα πουθενά SPOTIFY. Μα πουθενά όμως! Spotify σημαίνει mp3 και το ξέρουμε όλοι αυτό.

Και σε καμία περίπτωση δεν χωράνε διαγραφές στις δημοσιεύσεις που έχουν απαντήσει στα γραφόμενά σου. Ίσα ίσα αντιμετωπίστηκες ισότιμα και ισάξια και ο σκοπός σου είναι διαφορετικός από την ουσία ύπαρξης του φόρουμ και πόσο μάλιστα της δυνατότητας σχολιασμού.

Κακώς σφίγγεσαι. Επί της ουσίας η διαφωνία μας είναι ότι εσύ προσπαθείς να πείσεις μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης όλο και πιο αφαιρετικής σχετικά με την υπεροχή, ενώ εγώ πολύ απλά σου λέω ότι όπως τη βρίσκει κανείς, αρκεί να τη βρίσκει όμως 😁

Νομίζω ότι εσύ παίζεις με τις λέξεις. Δεν είπες πουθενά spotify (είπες αλλά δεν έχει σημασία) κυρίως όμως αναφέρθηκες στο mastering και στην ανεπάρκειά του ειδικά σε ό,τι αφορά τα τελευταία δέκα χρόνια στους δίσκους βινυλίου.

Η διαγραφή αναφέρεται σε άλλου τα σχόλια, όχι τα δικά σου.

Και τέλος, το spotify δεν είναι MP3. Όπως και να έχει όμως ανώτερα και τα δυο αυτά από το βινύλιο.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, HALF EVIL είπε

Χαράς την υπομονή σου που κάθεσαι και ασχολείσαι με το άσχετο. 

Προσπαθώ αλλά δεν με βοηθά κι αυτός!

3 λεπτά πριν, Pleo είπε

Κακώς σφίγγεσαι. Επί της ουσίας η διαφωνία μας είναι ότι εσύ προσπαθείς να πείσεις μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης όλο και πιο αφαιρετικής σχετικά με την υπεροχή, ενώ εγώ πολύ απλά σου λέω ότι όπως τη βρίσκει κανείς, αρκεί να τη βρίσκει όμως 😁

Νομίζω ότι εσύ παίζεις με τις λέξεις. Δεν είπες πουθενά spotify (είπες αλλά δεν έχει σημασία) κυρίως όμως αναφέρθηκες στο mastering και στην ανεπάρκειά του ειδικά σε ό,τι αφορά τα τελευταία δέκα χρόνια στους δίσκους βινυλίου.

Η διαγραφή αναφέρεται σε άλλου τα σχόλια, όχι τα δικά σου.

Και τέλος, το spotify δεν είναι MP3. Όπως και να έχει όμως ανώτερα και τα δυο αυτά από το βινύλιο.

1) Ogg Vorbis δεν χρησιμοποιεί? Ο περισσότερος κόσμος τα αποθηκεύει με μετατροπή σε mp3! Εξ'ορισμού απωλεστικό (lossy) κι αυτό, απλώς με καλύτερα αποτελέσματα στην κατηγορία των 128Κbps σε σύγκριση με το mp3 στον ίδιο ρυθμό δεδομένων. 

2) Μην είσαι τόσο ευαίσθητος, δεν σε αποκάλεσε κάπως. Υπονόησε μέσω μιας αφαιρετικής σχετικά με την υπεροχή ορισμένων γραφομένων σου. :D

3) Πουθενά δεν είπα Spotify και την υπεροχή του μέχρι που το ανέφερες εσύ και το κουβεντιάσαμε. 

4) Ούτε ΚΑΝ προσπαθώ να πείσω κάποιον και πόσο μάλιστα μέσω αφαιρετικής σχετικά με την υπεροχή διαδικασίας αναζήτησης!!! (Μήπως είσαι ψυχολόγος? :D )

Αντιθέτως προσπαθώ να μεταφέρω την πείρα μου ως μουσικός και ως ακροατής καθώς και τις όποιες φτωχές γνώσεις διαθέτω. 

5) Δεν παίζω με τις λέξεις. Μίλησα με ορισμούς, με ορολογίες, με παραδείγματα κι επιχειρήματα καθώς και με την προσωπική μου άποψη.

6) Τέλος, με κούρασες τραγικά πολύ! Φτάνει!!!

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

@randomcat@fytotech δεν υπαρχει περιπτωση να αποδεχτει ανθρωπος που ασχολειται με το βινυλιο, πως δεν ειναι "ανωτερο" του CD, ποσο μαλλον των προσφατων ψηφιακων μεσων. Μαζι σας, εχω συζητησει με μηχανικους ηχου και ακουστικης για το θεμα, το ζητημα ειναι καθαρα εμπορικο και συναισθηματικο. Υπαρχει κοσμος που ανακαλυψε παλιους δισκους και το βλεπουν ως μερος της μοδας να συνεχισουν να συλλεγουν, και κοσμος που ξαναμπηκε στο χωρο.  Περι αποδειξεων κτλ, παραπομπες και ερευνες υπαρχουν παρα πολλες, οπως πχ η παρακατω.
https://wiki.hydrogenaud.io/index.php?title=Myths_(Vinyl)
Αδικος κοπος ομως.Δεν προκειται κανεις να αλλαξει την επι χρονια διαμορφωμενη αποψη του. Ειναι σαν να προσπαθεις να μεταπεισεις εναν επι χρονια βαθια θρησκευομενο, καλη τυχη.
Αγοραζω μουσικη πρωτιστως ψηφιακη, συνηθως 10bit FLAC και δευτερευοντος σε CD. Και γιατι ναι ειναι πολυ καλυτερα απο το βινυλιο, και για πρακτικους λογους. Δεν θελω να σκεφτομαι ποσο χρονο θα ειχα χασει απο την ζωη μου ψαχνοντας τους δισκους και τα κομματια που θα ακουγα καθε φορα.
Φυσικα μην ξεχναμε και το ποσο επιβαρυντικο ειναι να τους δημιουργουν για το περιβαλλον.
http://blog.mlive.com/mediumfidelity/2009/10/your_musical_carbon_footprint.html
και ολα αυτα, για την ψευδαισθηση πως ακουγονται καλυτερα.

Πραγματι υφισταται πολυ "χαμενη" μουσικη, ειτε που κυκλοφορησε αποκλειστικα σε δισκους και σε αλλα παλια αποθηκευτικα μεσα. Γιαυτο λοιπων ευτυχως υπαρχουν διαφορες ομαδες ανθρωπων οπου ψηφοποιουν με συγχρονους τροπους και τεχνικες ολα αυτα, προκειμενου να διαφυλαχθουν για τις επομενες γενιες και την ιστορια.

Τα περισσότερα FLAC ξέρεις από πού τα έφτιαξαν; Επίσης η μοναδική ανωτερότητα των FLAC/CD είναι μόνο πρακτική. Ποιοτικά το LP είναι σαφέστατα ανώτερο. Αν δεν το έχεις ακούσει σε ηχοσύστημα της προκοπής δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις. Για μένα το μοναδικό πλεονέκτημα του ψηφιακού είναι η φορητότητα.

Όσο για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, δες πόσο κοστίζει ενεργειακά μια αναζήτηση στο google και μετά έλα να συζητήσουμε ξανά την οικολογική πλευρά του όλα ψηφιακά.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, Ardov είπε

Το mp3 για παράδειγμα χρησιμοποιεί ένα είδος ψυχοακουστικού μοντέλου βάσει ερευνών που έγιναν σύμφωνα με την ανθρώπινη ακοή και τι αυτή σε σχέση με την ψυχοσύνθεση και την πνευματική διαύγεια του ακροατή, εκλαμβάνει και αποδέχεται την ηχητική αναπαραγωγή. 

Τα bold δεν ισχύουν. Η ψυχοακουστική δεν έχει σχέση με ψυχοσύνθεση και την πνευματική διαύγεια. Η ψυχοακουστική είναι μέρος της ακουστικής, του τομέα εκείνου της Φυσικής που ασχολείται με τον ήχο. Πολλοί μπερδεύονται με το πρώτο συνθετικό και νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι σχετικό με την ψυχολογία, αλλά καμία σχέση.

Ψυχοακουστικό είναι αυτό εδώ για παράδειγμα:

https://en.wikipedia.org/wiki/Head-related_transfer_function

Όταν μιλάμε για ψυχοακουστική μιλάμε για εξισώσεις. Πρόκειται για μαθηματικά, όχι ψυχολογία.

9 λεπτά πριν, Ardov είπε

Προσπαθώ αλλά δεν με βοηθά κι αυτός!

1) Ogg Vorbis δεν χρησιμοποιεί? Ο περισσότερος κόσμος τα αποθηκεύει με μετατροπή σε mp3! Εξ'ορισμού απωλεστικό (lossy) κι αυτό, απλώς με καλύτερα αποτελέσματα στην κατηγορία των 128Κbps σε σύγκριση με το mp3 στον ίδιο ρυθμό δεδομένων. 

2) Μην είσαι τόσο ευαίσθητος, δεν σε αποκάλεσε κάπως. Υπονόησε μέσω μιας αφαιρετικής σχετικά με την υπεροχή ορισμένων γραφομένων σου. :D

3) Πουθενά δεν είπα Spotify και την υπεροχή του μέχρι που το ανέφερες εσύ και το κουβεντιάσαμε. 

4) Ούτε ΚΑΝ προσπαθώ να πείσω κάποιον και πόσο μάλιστα μέσω αφαιρετικής σχετικά με την υπεροχή διαδικασίας αναζήτησης!!! (Μήπως είσαι ψυχολόγος? :D )

Αντιθέτως προσπαθώ να μεταφέρω την πείρα μου ως μουσικός και ως ακροατής καθώς και τις όποιες φτωχές γνώσεις διαθέτω. 

5) Δεν παίζω με τις λέξεις. Μίλησα με ορισμούς, με ορολογίες, με παραδείγματα κι επιχειρήματα καθώς και με την προσωπική μου άποψη.

6) Τέλος, με κούρασες τραγικά πολύ! Φτάνει!!!

Ανέβα λίγο στα 360 που είναι το premium. Και τα 320 του MP3 μια χαρά είναι.

Εντάξει ας μην σε κουράσω άλλο. Το μόνο που μετέφερες εμπειρικώς (και άρα αποδεκτώς) είναι κάποιες πολύ σπάνιες ηχητικές καταγραφές και αυτό είναι το μόνο που κρατάω. Γιατί κατά τα λοιπά ως επιχείρημα υπεροχής του μέσου δεν λέει τίποτε. Είναι σαν να λες το ίδιο για τους δίσκους γραμμοφώνου σε σχέση με εκείνους του βινυλίου και πόσες από εκείνες δεν υπήρξαν τον καιρό των 33ων και κάτι τις στροφών.

Bottom Line, ούτε comeback βλέπω στα νούμερα, ούτε ηχητική ποιότητα.

Αυτά.

Επεξ/σία από Pleo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχίσαμε τώρα το παιχνίδι του Wiki και ποιός είναι πιο ενημερωμένος και μάγκας ψαγμένος, το οποίο και ΔΕΝ θα το παίξω, παρά μόνο θα σου παραθέσω αυτό:

https://en.wikipedia.org/wiki/Psychoacoustics

"Psychoacoustics is the scientific study of sound perception and audiology – how humans perceive various sounds. More specifically, it is the branch of science studying the psychological and physiological responses associated with sound..."

Οπότε βάσει του ανωτέρω ορισμού έχω μπερδευτεί και έχεις απόλυτο δίκιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία σχέση με την ψυχολογική απόκριση του ατόμου στους ήχους που ακούει....

Νομίζω ο ΜΙΣΟΣ ΚΑΚΟΣ με το λατρεμένο Nakamichi (αν δεν κάνω λάθος ε?) έχει ενα δίκιο περί της υπομονής.

Ο,τι είχα να συνεισφέρω στο συγκεκριμένο χώρο σχολιασμού πιστεύω το έγραψα. Ευχαριστώ τους αναγνώστες και ζητώ συγγνώμη για τις μακροσκελείς δημοσιεύσεις μου.

That's all folks!

Επεξ/σία από Ardov
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Ardov είπε

Αρχίσαμε τώρα το παιχνίδι του Wiki και ποιός είναι πιο ενημερωμένος και μάγκας ψαγμένος, το οποίο και ΔΕΝ θα το παίξω, παρά μόνο θα σου παραθέσω αυτό:

https://en.wikipedia.org/wiki/Psychoacoustics

"Psychoacoustics is the scientific study of sound perception and audiology – how humans perceive various sounds. More specifically, it is the branch of science studying the psychological and physiological responses associated with sound..."

Οπότε βάσει του ανωτέρω ορισμού έχω μπερδευτεί και έχεις απόλυτο δίκιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία σχέση με την ψυχολογική απόκριση του ατόμου στους ήχους που ακούει....

Νομίζω ο ΜΙΣΟΣ ΚΑΚΟΣ με το λατρεμένο Nakamichi (αν δεν κάνω λάθος ε?) έχει ενα δίκιο περί της υπομονής.

That's all folks!

Δεν αρχίσαμε κανένα παιχνίδι. Θα πρέπει να βάζεις όλον τον ορισμό καθώς και τα link που παραπέμπουν σε αυτό.

Για παράδειγμα στη συνέχεια γράφει... It can be further categorized as a branch of psychophysics. Psychoacoustics received its name from a field within psychology—i.e., recognition science—which deals with all kinds of human perceptions. It is an interdisciplinary field of many areas, including psychology, acoustics, electronic engineering, physics, biology, physiology, and computer science

Πατάμε και πάνω στο psychophysics και βλέπουμε το εξής: Psychophysics quantitatively investigates the relationship between physical stimuli and the sensations and perceptions they produce. Psychophysics has been described as "the scientific study of the relation between stimulus and sensation"[1] or, more completely, as "the analysis of perceptual processes by studying the effect on a subject's experience or behaviour of systematically varying the properties of a stimulus along one or more physical dimensions"

Εκείνο που σου διαφεύγει είναι ότι δεν υφίσταται κάποιο υποκειμενικό μέγεθος εδώ, ούτε είναι θέμα άποψης. Είναι ξεκάθαρα Φυσική όλο αυτό. Καρατσεκαρισμένο.

Επεξ/σία από Pleo
Δημοσ.
11 minutes ago, Ardov said:

Εδώ είναι η ουσία λοιπόν. Είναι σπουδαίο να μπορεί κάποιος να κάνει ηχογράφηση στον καλό του εξοπλισμό απο τα βινύλιά του σε ενα καλό φορμά τύπου 96/24 PCM ή ακόμη και DSD αν έχει κανείς τα φράγκα να αγοράσει το λογισμικό και τα μηχανήματα που χρειάζεται. Έτσι ώστε να μην χαθεί αυτή η μουσική για πάντα. Προσωπικά εγγράφω σε 96/24 PCM τα βινύλιά μου και σπάνια τα ξανακούω στη βελόνα. (Είπα να μην το πώ για να μην με φάνε ορισμένοι αιμοβόροι αναλογικοί :D )

Βέβαια η διάθεση αυτής της εξεζητημένης μουσικής και η διαφύλαξη της για και από τις επόμενες γενιές, γίνεται μόνο μέσω παράνομων μέσων καθώς δεν υφίσταται το ενδιαφέρον ούτε από τις δισκογραφικές και πόσο μάλιστα ούτε από το καταναλωτικό κοινό για την επανέκδοσή τους σε ψηφιακή μορφή υψηλής πιστότητας.

Άλλα όπως και να έχει σε αυτές τις περιπτώσεις που ΔΕΝ γίνεται να δωθεί έμφαση στην ποιότητα, απο το να χαθεί.....καλύτερα σε εμ πι θρί....!

Και 1000 μπραβο σου που συνεισφερεις και εσυ. Υπαρχουν διαφορες ομαδες για πολλα ειδη μουσικης με αντιστοιχο εξοπλισμο και γνωσεις. Καλυτερα παντως να διαφυλαχθει ολος αυτος ο πλουτος, παρα να ξεχαστει οπως κανουν οι πολυεθνικες δισκογραφικες εδω και αιωνες. Αντιστοιχως το ιδιο στο κινηματογραφο και σε ολες τις μορφες της τεχνης.

13 minutes ago, spectaculator said:

Τα περισσότερα FLAC ξέρεις από πού τα έφτιαξαν; Επίσης η μοναδική ανωτερότητα των FLAC/CD είναι μόνο πρακτική. Ποιοτικά το LP είναι σαφέστατα ανώτερο. Αν δεν το έχεις ακούσει σε ηχοσύστημα της προκοπής δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις. Για μένα το μοναδικό πλεονέκτημα του ψηφιακού είναι η φορητότητα.

Όσο για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, δες πόσο κοστίζει ενεργειακά μια αναζήτηση στο google και μετά έλα να συζητήσουμε ξανά την οικολογική πλευρά του όλα ψηφιακά.

Τα FLAC που αγοραζω κατα 99% ειναι απο ψηφιακες ηχογραφησεις. Το υπολοιπο ποσοστο ειναι ψηφιακα επεξεργασμενα απο αναλογικες. Περι ποιοτητας η επιστημη τεινει να διαφωνει, αλλα οπως ειπαμε, δεν αλλαζει το πιστευω καποιου απο την μια στιγμη στην αλλη. Και ναι εχω ακουσει και δισκους σε πολυ αξιολογες αναλογικες συνθεσεις. Δεν αρεσει σε ολους η απωλεια που καποιοι την ονομαζουν "ζεστασια", τι να γινει.

Δεν εχω κολλημα με απαρχαιωμενα και παραχωρημενα μεσα οπως οι δισκοι. Αφου τους ακους καλα κανεις. Αν τωρα η βιομηχανια  των δισκων σου φαινεται πρασινη και την συγκρινεις με ενα google search.. ολοι εχουνε απο μια αποψη.

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Και 1000 μπραβο σου που συνεισφερεις και εσυ. Υπαρχουν διαφορες ομαδες για πολλα ειδη μουσικης με αντιστοιχο εξοπλισμο και γνωσεις. Καλυτερα παντως να διαφυλαχθει ολος αυτος ο πλουτος, παρα να ξεχαστει οπως κανουν οι πολυεθνικες δισκογραφικες εδω και αιωνες. Αντιστοιχως το ιδιο στο κινηματογραφο και σε ολες τις μορφες της τεχνης.

Τα FLAC που αγοραζω κατα 99% ειναι απο ψηφιακες ηχογραφησεις. Το υπολοιπο ποσοστο ειναι ψηφιακα επεξεργασμενα απο αναλογικες. Περι ποιοτητας η επιστημη τεινει να διαφωνει, αλλα οπως ειπαμε, δεν αλλαζει το πιστευω καποιου απο την μια στιγμη στην αλλη. Και ναι εχω ακουσει και δισκους σε πολυ αξιολογες αναλογικες συνθεσεις. Δεν αρεσει σε ολους η απωλεια που καποιοι την ονομαζουν "ζεστασια", τι να γινει.

Δεν εχω κολλημα με απαρχαιωμενα και παραχωρημενα μεσα οπως οι δισκοι. Αφου τους ακους καλα κανεις. Αν τωρα η βιομηχανια  των δισκων σου φαινεται πρασινη και την συγκρινεις με ενα google search.. ολοι εχουνε απο μια αποψη.

Που διαφωνεί ακριβώς η επιστήμη; Αν γνωρίζεις από κβαντοποίηση μιας κυματομορφής, θα ήξερες πως κάθε ψηφιοποίηση είναι υποδεέστερη του αναλογικού. Το κατα πόσο είναι συνάρτηση της ανάλυσης της κβαντοποίησης.

Όσο για το πόσο πράσινη είναι η αναλογική, δες πόσο πράσινη είναι η ιδέα γενικότερα της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών που μετά από ένα-δυο χρόνια τα πετάς στα σκουπίδια. Ενεργειακά, κοστίζει και το google search. Η μόνη διαφορά είναι πως ο δίσκος μένει στη συλλογή σου ενώ τα ψηφιακά θα τα κατεβάσεις ξανά και ξανά... Δεν το πολυτραβάω εκεί, αλλά το παραμύθι του ψηφιακό=οικολογικό δεν έχει καμιά βάση! Ψάξε για digital carbon footprint για να δεις το πως η μη ψηφιακή αλλά ανακυκλώσιμη πλευρά είναι αρκετά πρασινότερη.

(το ορθότερο εδώ νομίζω είναι το γενικά να καταναλώνεις όσο λιγότερα μπορείς, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Δημοσ.
Just now, spectaculator said:

Που διαφωνεί ακριβώς η επιστήμη; Αν γνωρίζεις από κβαντοποίηση μιας κυματομορφής, θα ήξερες πως κάθε ψηφιοποίηση είναι υποδεέστερη του αναλογικού. Το κατα πόσο είναι συνάρτηση της ανάλυσης της κβαντοποίησης.

Όσο για το πόσο πράσινη είναι η αναλογική, δες πόσο πράσινη είναι η ιδέα γενικότερα της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών που μετά από ένα-δυο χρόνια τα πετάς στα σκουπίδια. Ενεργειακά, κοστίζει και το google search. Η μόνη διαφορά είναι πως ο δίσκος μένει στη συλλογή σου ενώ τα ψηφιακά θα τα κατεβάσεις ξανά και ξανά... Δεν το πολυτραβάω εκεί, αλλά το παραμύθι του ψηφιακό=οικολογικό δεν έχει καμιά βάση! Ψάξε για digital carbon footprint για να δεις το πως η μη ψηφιακή αλλά ανακυκλώσιμη πλευρά είναι αρκετά πρασινότερη.

(το ορθότερο εδώ νομίζω είναι το γενικά να καταναλώνεις όσο λιγότερα μπορείς, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Αν θες παρεθεσε καποια αξιοπιστη πηγη των ισχυρισμων σου, υπαρχουν ηδη αρκετες απο εμενα και απο αλλους.

Παρεπιπτωντος, επειδη τεινουν πολλοι να το ξεχνανε. Ψηφιακες ηχογραφησεις με κυκλοφοριες σε εμπορικο επιπεδο υπαρχουν ηδη απο το 70. Κατα το 80 ειχαν υπερισχυσει κατα συντριπτικη πλειοψηφια. Οποτε πολυ συμαντικο ποσοστο "αναλογικων" κυκλοφοριων, πρακτικα ειναι ψηφιακες ηχογραφησεις σε αναλογικο μεσο. Ας τονιστει αυτο.

Εκει που κατα συνθηκες υπερισχυει το βινυλιο εναντι του CD ειναι η αντοχη. Κατα συνθηκες παντα. Τα CDs, ειδικα οι πρωιμες κυκλοφοριες, ειναι εξαιρετικα επιρρεπη στο disc rot. Σε καμια περιπτωση το βινυλιο δεν ειναι τελειο και ποσο μαλλον αφθαρτο, αλλα τα καταφερνουν καλυτερα με την υγρασια και τις διαφορες στη θερμοκρασια. Εδω μιλαμε ομως για αντοχη στο υλικο και οχι στην αποδοση παντα.

Πραγματι ειναι πολυ μεγαλη αλλα και πολυ καλη συζητηση για το ανθρακικο αποτυπωμα βαση των διαφορων δραστηριοτητων της συγχρονης ζωης. Το οτι ειναι αδιανοητο το να χρησιμοποιουμε βινυλια για τον ηχο, απο την στιγμη που εχουμε κατα πολυ ανωτερες επιλογες, μιλανε πολλες ερευνες και συμφωνω μαζι τους.

Δημοσ.

@spectaculator,

Μεγάλη συζήτηση πραγματικά και παραπέμπει σε θέματα οικολογίας. Ωστόσο για να είμαστε ακριβείς τα PVC pellets που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δίσκων δεν είναι βιοδιασπώμενα δυστυχώς. Και μέσω της φθοράς τους διασπώνται σε βαρέα μέταλλα και αέριο χλώριο που είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς.

Επίσης είναι παράγωγα πετρελαίου και ως γνωστόν η επεξεργασία πετρελαίου για τη δημιουργία πολύ σκληρών πλαστικών είναι μια τοξική διεργασία και αρκετά ενεργοβόρα. :(

Τελικά όλα είναι επιβλαβή για το περιβάλλον μας, λίγο ή πολύ. Είναι απογοητευτικό να το σκεφτεί κανείς. Ακόμη και για να παράγεις ενα μουσικό όργανο πρέπει να κόψεις δέντρα να το επεξεργαστείς με τοξικά βερνίκια και βαφές κλπ. Μακάρι να μπορούσε η περιβαλλοντική ζημιά να περιοριστεί σε επίπεδα και ρυθμούς χαμηλότερους απο τους μηχανισμούς αναγέννησης, αυτοκάθαρσης και εξισορρόπησης που διαθέτει η φύση. Δεν γίνεται όμως...

• Thanks 1
Δημοσ.
2 minutes ago, Ardov said:

@spectaculator,

Μεγάλη συζήτηση πραγματικά και παραπέμπει σε θέματα οικολογίας. Ωστόσο για να είμαστε ακριβείς τα PVC pellets που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δίσκων δεν είναι βιοδιασπώμενα δυστυχώς. Και μέσω της φθοράς τους διασπώνται σε βαρέα μέταλλα και αέριο χλώριο που είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς.

Επίσης είναι παράγωγα πετρελαίου και ως γνωστόν η επεξεργασία πετρελαίου για τη δημιουργία πολύ σκληρών πλαστικών είναι μια τοξική διεργασία και αρκετά ενεργοβόρα. :(

Τελικά όλα είναι επιβλαβή για το περιβάλλον μας, λίγο ή πολύ. Είναι απογοητευτικό να το σκεφτεί κανείς. Ακόμη και για να παράγεις ενα μουσικό όργανο πρέπει να κόψεις δέντρα να το επεξεργαστείς με τοξικά βερνίκια και βαφές κλπ. Μακάρι να μπορούσε η περιβαλλοντική ζημιά να περιοριστεί σε επίπεδα και ρυθμούς χαμηλότερους απο τους μηχανισμούς αναγέννησης, αυτοκάθαρσης και εξισορρόπησης που διαθέτει η φύση. Δεν γίνεται όμως...

Να γίνουμε όλοι ακαπέλα τραγουδιστές! Μ' ένα σαντουιτσάκι τραγουδάω 2-3 ώρες. Οικονομικότατο! 😂

• Like 1
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, spectaculator είπε

Ενώ η μεταφορά της σε αναλογικό μέσο αποθήκευσης είναι ανωτε(ρό)τερη του ψηφιακού θες να πεις;

Η παρεξήγηση μεταξύ του ήχου που είναι μόνο αναλογικός και ως δια μαγείας αυτό σημαίνει ότι τα αναλογικά μέσα να είναι πΧιο κοντά σε αυτόν... συνεχίζει παβλοφικά ακάθεκτη... .

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Εκει που κατα συνθηκες υπερισχυει το βινυλιο εναντι του CD ειναι η αντοχη. Κατα συνθηκες παντα. Τα CDs, ειδικα οι πρωιμες κυκλοφοριες, ειναι εξαιρετικα επιρρεπη στο disc rot. Σε καμια περιπτωση το βινυλιο δεν ειναι τελειο και ποσο μαλλον αφθαρτο, αλλα τα καταφερνουν καλυτερα με την υγρασια και τις διαφορες στη θερμοκρασια. Εδω μιλαμε ομως για αντοχη στο υλικο και οχι στην αποδοση παντα.

Αχ αυτό το disc rot. Πόσους δίσκους ακόμη και αναφοράς έχω κλάψει απο το αναθεματισμένο disc rot. Έβλεπες στην κυριολεξία τον δίσκο να αλλάζει χρώμα σε κάποιες περιπτώσεις.

Όσο για τα βινύλια δυστυχώς παίζει και σοβαρό ρόλο η βελόνα (αν είναι ελλειπτική και η κεφαλή της χαμηλού βάρους) και το tracking force καθώς και κατά πόσο σωστά είναι ευθυγραμμισμένος ο βραχίωνας του πλατώ.

Επίσης ορισμένοι σκίζουν τις βελόνες πέρα απο το όριο ωρών αναπαραγωγής και την εμφανή φθορά τους και κατά συνέπεια εκείνες τους σκίζουν στην κυριολεξία τα αυλάκια του δίσκου τους.

Όπως και να έχουν τα πράγματα απο κατασκευής οι δίσκοι βινυλίου μετά απο 20-30 φορές που θα παιχτούν, αρχίζουν να χάνουν την ποιότητά τους στο εύρος συχνοτήτων απο 10-20KHz και αν εκεί που παίζονται ο εξοπλισμός είναι κάτω του μετρίου τότε η φθορά που επέρχεται είναι πολύ πιο σύντομα και με μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα του ήχου.

9 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε

Να γίνουμε όλοι ακαπέλα τραγουδιστές! Μ' ένα σαντουιτσάκι τραγουδάω 2-3 ώρες. Οικονομικότατο! 😂

Καταπληκτικό σχόλιο! Φαντάζεσαι? Η νέα οικολογική τάση!!! :)

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...