Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Απο αυτα που διαβαζω, απλα μιλαμε για νοσταλγια, συνδεση του μεσου με ωραιες αναμνησεις και αρνηση στον νεωτερισμο λες και τα χρονια δεν θα περασουν ετσι και αλλιως, αν κολλησουμε σε ξεπερασμενες τεχνολογιες και στο παρελθον.

Ολοι οσοι μεγαλωσαμε στα 90s και παλιοτερα, εχουμε συνδεσει τις κασετες με ωραιες στιγμες, αλλα ολοι τις παρατησαμε με το που εγιναν mainstream τα cd, στην συνεχεια παρατησαμε τα cd γιατι επεσαν οι τιμες στις nand flash / hdd και σημερα πλεον εχουμε περασει σε streaming υπηρεσιες και το ψηφιακο αρχειο πλεον χρησιμοποιειτε κυριως για offline αναπαραγωγη, παρα για συλλογη σε σκληρους δισκους. Εγω προσωπικα εχω ωραιες στιγμες με ολα τα μεσα, οχι μονο με τις κασετες, τις στιγμες τις φτιαχνουμε εμεις, οχι το μεσο που ετυχε να ακουσουμε μουσικη εκεινη την στιγμη.

Ενα ακομα σημαντικο ειναι οτι ο κοσμος θελει να ακουει μουσικη στον δρομο, σε κινηση, αυτος ειναι ο ενας λογος (και η αντιγραφη ο δευτερος φυσικα) που οι κασετες με χειροτερο ηχο πηγαν πολυ πιο μακρια απο το βινυλιο, αντεξαν παραλληλα με τα cd για χρονια, με συσκευες οπως το walkman να ειναι απο τις πιο επιτυχημενες συσκευες που υπηρξαν ποτε.

Αυτο που μας εφερε το internet με τις streaming υπηρεσιες και καποιοι μαλλον δεν εκτιμανε καθολου, ειναι η προσβαση σε μουσικη που το 80 και το 90 ουτε που θα φανταζομασταν, καθημερινα μπορεις να ανακαλυψεις κομματια απο το παρελθον και το παρον που παλιοτερα δεν θα τα ακουγες ποτε, ησουν καταδικασμενος να ακουσεις οτι σου πασαρει ο στενος σου κυκλος, το ραδιοφωνο, αντε και κανα περιοδικο.

Για το κομματι της ποιοτητας, οσοι το πανε σε πανακριβα συστηματα, ειναι εξαρχης λαθος, ποτε η μαζα δεν ειχε τετοια συστηματα, ενα απλο pickup της σειρας και κασετοφωνο υπηρχε στα περισσοτερα σπιτια, ενα κοινο walkman ειχαμε σαν πιτσιρικια και οσοι λενε οτι οι χαλια αντιγραφες κατεστρεψαν την φημη του mp3, μαλλον δεν θυμουνται τον ηχο απο αντιγραμμενη κασετα 2-3 φορες απο πανω, σε κασετοφωνο της σειρας με πηγη μια αλλη αντιστοιχη κασετα, το χειροτερο mp3 της ιστοριας εχει καλυτερο ηχο. Οτιδηποτε που σημερα για τον μεσο χρηστη ειναι ευκολα προσβασιμο απο θεμα κοστους , εχει ασυγκριτα καλυτερο ηχο απο αυτο που ειχε το 80 και το 90, το μεσο ηχοσυστημα παιζει πολυ καλυτερα με το ιδιο κοστος, το κινητο παιζει ασυγκριτα καλυτερα απο το walkman, ακομα και τα φορητα ηχεια που ειχαμε το 90 ηταν για τα πανυγηρια σε σχεση με τα bt ηχεια που πουλανε τωρα.

• Like 9
  • Απαντ. 269
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, CODEC said:

image.png.e6c12e149d32ba163671ab148d2b611f.png

Όσα πιό πολλά '΄'κουτάκια΄' και να προσθέσεις (bits) δε θα φτάσεις ποτέ στο ίσο του αναλογικού...

Αυτό είναι ερμηνεία κάποιου που δεν ξέρει, ή να το πω αλλιώς, "εικονογράφηση για παιδιά".

Source: έχω master μηχανικού τηλεπικοινωνιών.

Επεξ/σία από defacer
  • Like 2
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, CODEC είπε

Όσα πιό πολλά '΄'κουτάκια΄' και να προσθέσεις (bits) δε θα φτάσεις ποτέ στο ίσο του αναλογικού...

το πλήθος των "κουτακίων" δεν αντιστοιχεί σε bits άλλα στο ρυθμό δειγματοληψίας

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, defacer είπε

Αυτό είναι ερμηνεία κάποιου που δεν ξέρει, ή να το πω αλλιώς, "εικονογράφηση για παιδιά".

Source: έχω master μηχανικού τηλεπικοινωνιών.

Στο master μηχανικού τηλεπικοινωνιών σας μάθανε να τετραγωνίζεται τον κύκλο?  οκ  πάω πάσο ...

2 λεπτά πριν, nvel είπε

το πλήθος των "κουτακίων" δεν αντιστοιχεί σε bits άλλα στο ρυθμό δειγματοληψίας

Απλό παράδειγμα  ήταν  να καταλάβεις το νόημα..μη ξεψειρίζεις τη μαϊμού...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, CODEC είπε

Στο master μηχανικού τηλεπικοινωνιών σας μάθανε να τετραγωνίζεται τον κύκλο?  οκ  πάω πάσο ...

Απλό παράδειγμα  ήταν  να καταλάβεις το νόημα..μη ξεψειρίζεις τη μαϊμού...

Πέσ' του τα ρε.

Άλλωστε είναι γνωστό και απόλυτα σίγουρο ότι τα αναλογικά σήματα καταγράφονται και αναπαράγονται ή μεταδίδονται τέλεια, δεν έχουν "θόρυβο", παράσιτα κλπ.

Η "καμπύλη" τους είναι ακτιβώς τόσο "λεία" όσο στο διάγραμα.

Γι αυτό όλα τα ψηφιακά σήματα (βλέπε πχ ψηφιακή τηλεόραση) είναι απείρως χειρότερα από τα αναλογικά αντίστοιχα.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.

Εχω τρελα με του μουσικη και εδω και αρκετο καιρο ξεκινησα συλλογη βινυλιων. Πουλαω ολα μου τα CDs. Αν καποιος πουλαει βινυλια σε λογικες τιμες (rock, metal, jazz, blues, soul, hip hop) στειλτε μου μηνυμα!

Δημοσ.
10 minutes ago, CODEC said:

Φίλε είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτείς ότι δεν έχεις απολύτως καμία ιδέα και μιλάς μόνο με βάση αυτά που φαντάζεσαι από μια ζωγραφιά;

Ένα απλό Google να κάνεις για sampling theorem, παντού λέει ξεκάθαρα ότι για bandwidth limited signals η δειγματοληψία κωδικοποιεί όλη την πληροφορία του σήματος, χωρίς καμία απώλεια, με τη μαθηματική έννοια της λέξης "όλη την πληροφορία". Δε χρειάζεται να έχεις μάστερ για να το καταλάβεις αυτό, μόνο να δουλεύει το ρετιρέ.

• Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Ardov είπε

@Tetrabitos,

Μα φυσικά και έχω υπάρξει και σε στούντιο ηχοληψίας/ηχογράφησης/mastering και μάλιστα με ψηφιακή ροή όλα σε DSD και πραγματικά το παραδέχομαι είναι απίστευτο!

Εαν όμως η όλη ροή και το mastering γίνεται σε PCM 44.1/48/96KHz τότε, ο,τι και να ακούσω στο studio μπορώ να καταλάβω τα τεχνουργήματα. (άντε στα 96KHz λίγο πιο δύσκολα). Βέβαια DSD σε studio, δύσκολα - αν όχι καθόλου- βρίσκεις στην ΕΛλάδα.

Τώρα όσον αφορά τα άκρα και τον Άραβα διαφωνώ. Τα άκρα είναι το hi-end που ενας λαμπάτος monoblock μπορεί να κοστίζει 30.000€, το μεσαίο ενας καλός Class A ενισχυτής, ενα καλό phono, ενα πλατώ π.χ. Project RPM3 Carbon και ενα ζεύγος ηχείων τύπου Dali Concept 10, και το low, ενα πικάπ Sony/Technics φθηνό με την κεφαλή T4P της Audiotechnica, άντε κι εναν Technics ενισχυτή με ενσωματωμένο Phono σημερινού κόστους μεταχειρισμένων το πολύ 100€. Νομίζω πως πλέον με κάτω απο 3000€ αποκτά κανείς ένα εξαιρετικό ηχοσύστημα που μπορεί να ακούσει όλα αυτά. Αλλά και πάλι ποιός έχει 3 χιλιάρικα να επενδύσει σε κάτι τέτοιο, ειδικά στις εποχές που διανύουμε?

Βέβαια εξαρτάται και απο το αυτί. Προσωπικά δυσκολεύομαι πια να ακούσω mp3. Αν θέλω να ακούσω κάτι συγκεκριμένο θα το αναζητήσω πρώτα σε πραγματικό lossless (για ευκολία) και μετά σε κάποιο βινύλιο απο τη συλλογή μου ή αν έχει εκδοθεί σε DSD/SACD. Φυσικά ξαναλέω εξαρτάται και απο το είδος μουσικής. Αναζητώ εξεζητημένη jazz και πρωτίστως κλασσική λόγω της συγκεκριμένης ιδιότητάς μου.  

Πάντως το οτι το βινύλιο και τα αντίστοιχα υψηλής πιστότητας ψηφιακά φορμά ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με τα mp3 και το youtube είναι μεγάλη αλήθεια. Στα αναλογικά ΔΕΝ αγγίζω τις κασσέτες και τις μπομπίνες γιατί πραγματικά το degradation είναι θέμα για εμένα και το tape hiss (φύσημα υποβάθρου) επίσης. Στενοχωρήθηκα γιατί δεν μπόρεσα να κάνω και πολλά για όσα τέτοια μέσα είχα στην κατοχή μου. Βέβαια ενα καλό μπομπινόφωνο ή ενα εξαιρετικό κασσετόφωνο με κασσέτες χρωμίου μπορούσε (και μπορεί ακόμα) να δώσει καταπληκτικά αποτελέσματα.

Συνοψίζοντας, είναι πανεύκολο να πατήσεις δυο κουμπιά να ακούσεις τον Παντελίδη για να ξεδώσεις. Όπως ήδη ειπώθηκε παραπάνω, όταν θέλεις να ακούσεις με το 100% της προσοχής σου με αληθινή προσήλωση (προσέξτε με σε αυτό) και να βάλεις το μεράκι σου να χαρείς την ιεροτελεστία αυτή, προσφέροντας ποιότητα και μαγεία στα ακούσματα των αυτιών σου, αναγκαστικά θα πρέπει να προσανατολιστείς είτε σε μια πολύ καλή αναλογική υλοποίηση (με τους αντίστοιχους δίσκους πάντα) είτε σε μια αξιοπρεπή ψηφιακή υλοποίηση (με αντίστοιχο DAC και αρχεία PCM ή ακόμα καλύτερα DSD υπερυψηλής δειγματοληψίας και SNR).

Δημοσ.

Σκεψου... μετα απο μια μόνο χρηση ενος μουσικου cd ισως απο το οτι δεν το τοποθετησες στη θηκη του να μην ξαναπαιξει... ενω μια κασσετα συγουρα δεν θα το κανει αυτο και αν εχεις και κασετοφωνο καλο τοτε το αποτελεσμα ειναι να ακους συνεχεια και για πολλες φορες πολυ καλη ποιοτητα !!! 

Δημοσ.

Καλημέρα επειδή ασχολούμαι με επισκευές πικάπ και γενικά επισκευές και αναβαθμίσεις ενισχυτών κτλ μπορώ να πω ότι ο ήχος ενός πικάπ και ενός παλιού ενισχυτή έχουν άλλη γλύκα που πολλές φορές δύσκολα μπορούν να την φτάσουν τα σημερινά cd mp3 κτλ αυτό που ακούς σήμερα είναι μόνο μπάσο ξερός ήχος θα έλεγα βέβαια γούστα είναι αυτά αλλά δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα ζουν και αναπτύσσονται τα βινύλια 

Δημοσ.

απορω με τους τοσους "οπαδους"...!   

Digital VS analog

CD vs Βινυλιο 

κλπ κλπ..!   

η ποιοτητα παιζει ρολο στα παντα... !  ειτε ψηφιακο ειτε αναλογικο..! αφηστε τις νοσταλγιες και τα ρετρο..!! 

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, cabdik είπε

απορω με τους τοσους "οπαδους"...!   

Digital VS analog

CD vs Βινυλιο 

κλπ κλπ..!   

η ποιοτητα παιζει ρολο στα παντα... !  ειτε ψηφιακο ειτε αναλογικο..! αφηστε τις νοσταλγιες και τα ρετρο..!! 

Άστα φίλε! Και είμαστε στο 2019!

Και από όλους αυτούς τους οπαδούς (είτε τους μεν είτε τους δε) αμφιβάλω αν έχει κανείς σύστημα και ηχεία της προκοπής (μιλάμε για πολλά χιλιάρικα) ώστε να ξέρουν όντως τι σημαίνει πραγματικά καλός ήχος. Και για να μην παρεξηγηθώ, για μένα δεν χρειάζονται χιλιάρικα όπως επίσης δεν χρειάζεται μίρλα και τόση μιζέρια με το παρελθόν

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, CODEC είπε

Έτσι είναι, απλώς όταν τα κουτάκια γίνουν πάρα πολλά το ανθρώπινο αυτί δε καταλαβαίνει τη διαφορά.

Δημοσ.

Το πόσα λάθη γίνονται σε αυτό το thread, σε τεχνολογικό forum υποτίθεται, είναι αδιανόητο.

Καταρχάς να πω πως είμαι κι εγώ 40. Και πως ο πατέρας μου ήταν κι είναι συλλέκτης δίσκων βινυλίου.

Μη μου κάνετε σύγκριση αναλογικών σημάτων με ψηφιακά αρχεία με συμπίεση. Είναι πραγματικά αστείο. (Για τα κουτάκια, που αμφισβητούν το μηχανικό ήχου.).

Δεύτερον. Αν ψάχνετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε streaming, να πάτε στο Deezer. Μην ακούω για iTunes. (Πάντα μιλάμε για high end συσκευές, για το κινητό και για τον υπολογιστή, μια χαρά είναι και τα iTunes, Spotify, Google Play Music, Prime Music κλπ.).

Τρίτον. Σε προηγούμενο post μου έβαλα το παρακάτω:

https://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/how-well-can-you-hear-audio-quality

Πόσοι πάτησαν πάνω και βρήκαν τις διαφορές σε όλα; Γιατί μάλλον μιλάμε με θαύματα της φύσης, καθώς τεράστιοι μουσικοί, μηχανικοί ήχου κλπ δε βρήκαν τις διαφορές ακόμα και σε MP3 320.

Όποιος μιλάει για ανωτερότητα του αναλογικού εξαιτίας του όλου τελετουργικού είναι θεμιτός. Αλλά μέχρι εκεί. Μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, CODEC είπε

Μάλλον δεν γνωρίζεις το θεώρημα του Nyquist...

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...