Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Pokemon640 είπε

Στην κατοχή μου έχω :

Λαμπάτο μπομπινόφωνο 1/4 ίντσας (θα το κάνω restoration, μου έμεινε ο ιμάντας μια μέρα ενώ έπαιζε).

15ιντσα ηχεία (σετ), με τις ανάλογες κόρνες και monoblock.

Όπως σωστά ειπώθηκε, για να δουλέψεις με αναλογικό ήχο που να τσακίζει κάθε ψηφιακό μέσον, θες εξοπλισμό βαρβάτο που κοστίζει 5ψήφιο και πέρα ποσό μέχρι και μύρια για high end, βλέπε wavac και άλλους σχετικούς γίγαντες του ήχου.

Είχα γράψει μπομπίνες παλιότερα (από το Studio) που θέλω να τις ξανακούσω. Το ωραίο είναι ότι η μπομπίνα έχει λιγότερες φθορές από το βινύλιο. Έχω πολλά βινύλια σφραγισμένα που δεν τα χρησιμοποιώ για να μην τα χαλάω, έχω κρατήσει τα ίδια album σε CD που είναι ποιο πρακτικό σε καθημερινή χρήση. Ποιο πολύ της ηλεκτρονικής μουσικής είμαι αλλά και ροκ που άκουγα, το mp3/YouTube σκότωνε εντελώς τις δυναμικές ειδικά στα drums. Για να ευχαριστηθείς rock/metal μουσική το minimal που θα χρησιμοποιήσεις είναι το CD με ένα σχετικά παλέψιμο ηχοσύστημα.

Επίσης όσοι έχουν παίξει κιθάρα σε καλή λαμπάτη καμπίνα, για κανένα λόγο δεν θα επέστρεφαν στο τρανζίστορ! Η διαφορά και το βάθος που δίνει η λαμπάτη ενίσχυση είναι χαοτική.

Όσο αφορά τους CRT projectors που ακόμη κρατάω, τους έχω κρατήσει γιατί μαρέσει η εικόνα που βγάζει, ειδικά σε παλιές ταινίες τις κάνει και φαίνονται ποιο καθαρές στην εικόνα σε σχέση έναν ψηφιακό που δεν έχει ισάξια video DACs. Συν ότι μπορείς να παίξεις duck hunt σε 120 ίντσες 😋

για να το λες αυτό μάλλον δεν έκατσες μπροστά σε ένα σοβαρό σετ, όπως αυτό που έχουν στις εκθέσεις. Πήγαινε στην έκθεση "ήχος εικόνα show 2019" που θα γίνει το Νοέμβρη και ξεκίνα να συγκρίνεις πηγές (αναλογικές και ψηφιακές).

Συνεχίζετε να συγκρίνετε αναλογικό ήχο με mp3 και YouTube. Υπάρχουν ψηφιακοί τύποι αρχείων που δεν έχουν καμία συμπίεση, άρα εξ ορισμού δεν έχουν διαφορά από τον αναλογικό ήχο. Το μόνο πράγμα που παίζει ρόλο σε αυτά είναι η πηγή της ηχογράφησης. Αλλά ακριβώς το ίδιο ισχύει και στα αναλογικά μέσα αναπαραγωγής.

Και μάλιστα τα ψηφιακά, δεν πρόκειται ποτέ να έχουν απώλεια λόγο φθοράς.

Μπορεί στο μουσικό κομμάτι, στα ηχοσυστήματα κλπ να ξέρετε πολύ καλά τι λέτε αλλά στο ψηφιακό κομμάτι είναι αστεία η σύγκριση.

• Απαντ. 269
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Fotia είπε

Ασχετο ,αλλα  έχεις τέτοιο μηχάνημα ,θα έπρεπε να το δουλεύεις περιοδικά .Δες πόσο πωλούνται μεταχειρισμένα.

Ανάλογα αν έχει το Dragon ή κάποιο μικρότερο μοντέλο.

Δημοσ.

Αντε και στα αυτοκινητα, τα παραθυρα με μανιβελα, τσοκ και να θελεις μισαωρο ζεσταμα για να ξεκινησει, και μηχανικο τιμονι να βλαστημας το ξεπαρκαρισμα.

Τις εχω ζησει τις εποχες.Εχω ωραιως αναμνησεις, αλλα εως εκει.Και εγω θυμαμαι την πρωτη φορα.Το πρωτο κασσετοφωνο, το πρωτο cd player κ.α.Αλλα με   "πιατελες" πλεον δεν  θελω να ακουω μουσικη, μασημενες κασσετες, βιντεοκασσετες  και CRT.

O ψηφιακος ηχος δεν εχει να ζηλεψει τιποτα.Δεν μιλαω για συμπιεση και MP3.Εχω ακουσει μουσικη απο ψηφιακες εγγραφες αναφορας σε σπιτι φιλου, σε cd player κορυφη, με λαμπατες εξοδους και νομιζα οτι ακουσα την μαρινελα στον διπλανο καναπε η, η μπαντα  τζαζ να ειναι στο σαλονι.Φυσικα το ολο συστημα ειχε αστρονομικο ποσο για το 99%.Υπαρχουν cd player  που εχουν τεραστιο μεγεθος και βαρος.Ο ψηφιακος ηχος επεκτησε κακο ονομα απο την "φθηνια", ολα σε ενα με 80 ευρω, ηρθαν και τα συμπιεσμενα φορμα και τον αποτελειωσαν.

Ευτυχως το παραμυθι με την ψηφιακη vs αναλογικη φωτογραφια τελειωσε.Επικες μαχες και συζητησεις.Ελπιζω να μην ξαναγυρισει το φιλμ οσο καλες αναμνησεις και εαν εχω, μαζι με τις καμμενες-κουνημενες-αθλιες φωτογραφιες που τις βλεπεις μετα.

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kitharas είπε

Ο ψηφιακός ήχος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον αναλογικό. Εξάλλου πλέον οι ενίσχυση γίνεται με τρανζίστορ και όχι με λάμπες. Η λατρεία αυτή του βινυλίου δεν είναι τίποτα άλλο από παρελθοντολαγνεία και προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων των ήδη ψηφιακών μέσων.

Μπερδεύεις την ένταση του ήχου με την ποιότητα του ήχου. Το ψηφιακό σήμα αποδίδετε εξ ορισμού με δειγματοληψία από το αναλογικό. Οπότε ΄'κόβει" κάποια δεδομένα από την πηγή και αυτό εξαρτάται από τον βαθμό δειγματοληψίας.

Υπάρχουν στην αγορά ενισχυτές που λειτουργούν με λυχνίες και όχι με τρανζίστορ , όπου η απόδοση του ήχου είναι απλά μακράν ανώτερη ειδικά όταν η πηγή του ήχου είναι από βινύλιο. Το θέμα είναι πως θες και κανά νεφρό να πουλήσεις για να αποκτήσεις τέτοιο ενισχυτή ( συγκριτικά)  .            

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Voodooman είπε

Πόσο σιχανόμουν τους δίσκους ως παιδί. Αλλά, ακόμη περισσότερο, πόσο σιχαινόμουν τις κασέτες. Την ευαισθησία τους, το μπρος-πίσω για να βρεις το τραγούδι που ήθελες και σου ξελίγωνε τις μπαταρίες στο walkman, τα βάλε-βγάλε, τον όγκο που έπρεπε να κουβαλάς στις διακοπές/κατασκήνωση/εκδρομές. Η πιο χαρούμενη ανάμνησή μου από τον χώρο της τεχνολογίας είναι, αναμφίβολα, όταν αγόρασα το 2001 το Creative DAP.

Μην αγχώνεστε, οι σημερινοί σαραντάρηδες+ έχουν το χρήμα και είναι οι opinion leaders, για αυτό πήξαμε στην εϊτίλα. Γλιτώσαμε από τον Μαστοράκη και τα Golden Sixties του, σειρά πήραν οι επόμενοι. Σε καμιά δεκαετία θα αποθεώνουμε τα mini discs.

Φίλε μου οι σημερινοι 40ρηδες (+- 5 χρόνια) έζησαν το generation gap. To ψηφιακό και το αναλογικό. Τη ζωή με και χωρίς pc. Το παιχνίδι στο δρόμο, την επιβίωση. Τη χαρά της μετάβασης στην τεχνολογική ζωή, αλλά και πρόλαβαν και τα παλιά. Την κατσίκα της γιαγιάς. Έχουν τα βιώματα δύο κόσμων. Μην την υποτιμάς. Θα γίνουν οι πρώτοι παππούδες που θα είναι πιο μορφωμένοι (λόγω ηλικίας) από τα εγγόνια τους. Λυπάμαι τους νέους γιατί δεν θα μάθουν ποτέ πως ήταν η ζωή χωρίς pc (και τεχνολογία) για να την απολαύσουν περισσότερο τώρα που το pc υπάρχει στη ζωή μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ομορφιά ενός ηχητικού συστήματος/φέτες και το πρώτο μου CD του Bryan Adams. Λυπάμαι τις νέες γεννιές γιατί λίγοι θα απολαύσουν "ρετρο" games όπως Diablo, AOE, arcanoid. Ταυτόχρονα και καπάκια, το σκάκι. Μη λυπάσαι ποτέ μια γεννιά που βίωσε δύο κόσμους...….Λυπήσουν τους 20ρηδες και τους 70ρηδες...ναι.....

• Like 9
  • Thanks 7
Δημοσ.
Μόλις τώρα, fytotech είπε

Υπάρχουν ψηφιακοί τύποι αρχείων που δεν έχουν καμία συμπίεση, άρα εξ ορισμού δεν έχουν διαφορά από τον αναλογικό ήχο. Το μόνο πράγμα που παίζει ρόλο σε αυτά είναι η πηγή της ηχογράφησης. Αλλά ακριβώς το ίδιο ισχύει και στα αναλογικά μέσα αναπαραγωγής.

Και μάλιστα τα ψηφιακά, δεν πρόκειται ποτέ να έχουν απώλεια λόγο φθοράς.

Μπορεί στο μουσικό κομμάτι, στα ηχοσυστήματα κλπ να ξέρετε πολύ καλά τι λέτε αλλά στο ψηφιακό κομμάτι είναι αστεία η σύγκριση.

Το ξέρω ότι υπάρχουν, το CD το ανέφερα ως είδος ευκολίας, που είναι ασυμπίεστο (PCM) και το αγοράζεις, μακάρι να υπήρχε γκάμα σε SACD/Bluray audio αλλά δεν το κάνουν οι εταιρίες σε αρκετές κυκλοφορίες. Πλέον τις αγοράζεις από το iTunes που ευτυχώς έχει μερικά ασυμπίεστα και η ποιότητα είναι καλή.

Επειδή γράφω ήχο, δεν παίζει ρόλο μόνο το πως θα γραφτεί κάτι αλλά τι εφέ θα κάτσουν πάνω, το mastering δεν ξε-μαστάρεται για να το διορθώσεις (οι ειδικοί ξέρουν).

Το ψηφιακό μέσον έδωσε την ευκολία, αλλά πάντα υπάρχουν και οι κάτοχοι με τα δυνατά συστήματα που θα πάρουν τον δίσκο και θα τον τοποθετήσουν στο πανάκριβο πικάπ με την σούπερ κεφαλή.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, pc-fanatik είπε

Ξέρεις τι είναι το βινύλιο; Είναι 3 φορές πιο ακριβό από cd.

Μάλλον έχουμε την τάση όταν μπουχτιζουμε με πρόχειρες λύσεις, να επιστρέφουμε σε κάτι πιο ποιοτικό.

Ξέρεις κανέναν συλλέκτη mp3;

Εγώ πάντως ξέρω εμένα και πάρα πολλούς άλλους. Θυμάμαι επίσης πόσο χαρούμενος ήμουν οταν χάρισα του περίπου 300 δίσκους μου σε φιλαράκι!

8 ώρες πριν, Ardov είπε

Τέλος,  επανέρχομαι στον εξοπλισμό. Δεδομένου οτι έχουμε ενα εξαιρετικό CD με εξαιρετικό mastering και την αντίστοιχη έκδοση του σε βινύλιο, το CD σαφώς και θα υπερέχει με την προϋπόθεση οτι θα παιχτεί σε ενα αξιοπρεπέστατο εξειδικευμένο CD player (π.χ. Esoteric/Electrocompaniet) σε σχέση με το βινύλιο παιγμένο σε ενα εξαιρετικό πλατώ/Phono συνδεδεμένο σε αντίστοιχους ενισχυτές/ηχεία όπως το ίδιο CD.

Εδώ τα είπες όλα κατά τη γνώμη μου. Η μουσική δεν διαφέρει από την εικόνα ή οποιοδήποτε άλλο πράγμα, δηλαδή... για όσο καλύτερη ποιότητα, τόσο περισσότερο χρήμα απαιτείται! Και όπως έχεις ήδη πει μαζί με άλλους, την μεγαλύτερη σημασία έχει η ηχογράφηση. Αν είναι χάλια, τι σημασία έχει μετά σε τι μέσο θα την διανείμεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δυστυχώς αυτά θεικά συστήματα (θυμόσαστε το HiTech)  παρουσίαζαν 2 "προβλήματα".

Αν τα είχες η Μαρινέλα να ερχόταν και να τραγούδαζε μπροστά στον καναπέ σου δεν θα ακουγόταν τόσο καλά....καμμία σχέση το Live με την προσεγμένη στουντιακή ηχογράφηση

Αν δεν τα είχες ή σκεφτόσουν να τα πάρεις έβλεπες ότι τελικά σε σύμφερε για τις ακροάσεις που όντως θα έκανες με πλήρη άνεση ....να έκανες κράτηση πρώτο τραπέζι πίστα...

Και επειδή η  άψογη ακρόαση είναι μια δύσκολη υπόθεση :

Επεξ/σία από masteripper
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Daliar είπε

Και απλα για κάποιους η πιο κάτω αίσθηση ειναι μοναδική οταν αναφέρεσαι σε μουσική!

Screenshot_2019-01-07-09-12-34-168_com.instagram.android.png

Η καλύτερη φωτογραφία!..
Διαβάζω τι γράφουν τα πιτσιρίκια και θυμάμαι τον εαυτό μου πίσω στο 1991, που είχα πάρει το πρώτο μου cd "techno trax vol 1" και τότε σε μία συζήτηση είχα πει στον πατέρα μου οτι οι κασέτες και οι δίσκοι θα πεθάνουν. Μου είχε απαντήσει οτι οι κασέτες μπορεί, το βινύλιο όχι.Ο λόγος που δεν θα πεθάνει ποτέ θα τον καταλάβεις όταν μεγαλώσεις.
Και όντως είχε δίκιο.. η αίσθηση και το βάθος του ήχου που βγάζει ο δίσκος, παρέα με ένα πούρο και ένα καλό ποτήρι αλκοόλ δεν τον βρίσκω στο spotify (που λατρεύω) 

• Like 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nvel είπε

οι λυχνίες κενού χρησιμοποιούνται ακόμα αλλά τι σχέση έχει αν ένας ενισχυτής χρησιμοποιεί transistor ή λυχνίες με το ψηφιακό ή αναλογικό σήμα;

Καμία απολύτως. Απλά το βινύλιο είναι συνδεδεμένο και με τις λυχνίες κενού, λόγω παλαιότητας. Παλιότερα για να είχες ένα καλό στέρεο, έπρεπε να είχες και λαμπάτο ενισχυτή.

42 λεπτά πριν, CODEC είπε

Μπερδεύεις την ένταση του ήχου με την ποιότητα του ήχου. Το ψηφιακό σήμα αποδίδετε εξ ορισμού με δειγματοληψία από το αναλογικό. Οπότε ΄'κόβει" κάποια δεδομένα από την πηγή και αυτό εξαρτάται από τον βαθμό δειγματοληψίας. 

Υπάρχουν στην αγορά ενισχυτές που λειτουργούν με λυχνίες και όχι με τρανζίστορ , όπου η απόδοση του ήχου είναι απλά μακράν ανώτερη ειδικά όταν η πηγή του ήχου είναι από βινύλιο. Το θέμα είναι πως θες και κανά νεφρό να πουλήσεις για να αποκτήσεις τέτοιο ενισχυτή ( συγκριτικά)  .            

Εφόσον η δειγματοληψία γίνεται με σωστό ρυθμό, η ανακτασκευή του σήματος γίνεται χωρίς πρόβλημα. Κανένα δεδομένο δε κόβεται.

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, jimarass26 είπε

Φίλε μου οι σημερινοι 40ρηδες (+- 5 χρόνια) έζησαν το generation gap. To ψηφιακό και το αναλογικό. Τη ζωή με και χωρίς pc. Το παιχνίδι στο δρόμο, την επιβίωση. Τη χαρά της μετάβασης στην τεχνολογική ζωή, αλλά και πρόλαβαν και τα παλιά. Την κατσίκα της γιαγιάς. Έχουν τα βιώματα δύο κόσμων. Μην την υποτιμάς. Θα γίνουν οι πρώτοι παππούδες που θα είναι πιο μορφωμένοι (λόγω ηλικίας) από τα εγγόνια τους. Λυπάμαι τους νέους γιατί δεν θα μάθουν ποτέ πως ήταν η ζωή χωρίς pc (και τεχνολογία) για να την απολαύσουν περισσότερο τώρα που το pc υπάρχει στη ζωή μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ομορφιά ενός ηχητικού συστήματος/φέτες και το πρώτο μου CD του Bryan Adams. Λυπάμαι τις νέες γεννιές γιατί λίγοι θα απολαύσουν "ρετρο" games όπως Diablo, AOE, arcanoid. Ταυτόχρονα και καπάκια, το σκάκι. Μη λυπάσαι ποτέ μια γεννιά που βίωσε δύο κόσμους...….Λυπήσουν τους 20ρηδες και τους 70ρηδες...ναι.....

Ε ναι, κάπου γύρω στα 40 συνήθως πιάνει τον άνθρωπο το "generation pride", αυτό που εκφράζεται συνήθως με τις φράσεις "η σημερινή γενιά..." και "εμείς στα νιάτα μας..." Κάθε γενιά έχει κάτι για να υπερηφανευτεί και αν δεν έχει, βρίσκει. Αυτό ακριβώς δημιουργεί το generation gap. Θεωρούμε την γενιά μας καλύτερη από όλες τις άλλες, ιδίως από τις επόμενες. Πώς να συνεννοηθούμε μετά;

Και εγώ βλέπω ακόμη τις φέτες το στερεοφωνικό στο πατρικό μου και μου έρχεται να το πετάξω από το παράθυρο...

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 2
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, kitharas είπε

Καμία απολύτως. Απλά το βινύλιο είναι συνδεδεμένο και με τις λυχνίες κενού, λόγω παλαιότητας. Παλιότερα για να είχες ένα καλό στέρεο, έπρεπε να είχες και λαμπάτο ενισχυτή.

Εφόσον η δειγματοληψία γίνεται με σωστό ρυθμό, η ανακτασκευή του σήματος γίνεται χωρίς πρόβλημα. Κανένα δεδομένο δε κόβεται.

image.png.e6c12e149d32ba163671ab148d2b611f.png

Όσα πιό πολλά '΄'κουτάκια΄' και να προσθέσεις (bits) δε θα φτάσεις ποτέ στο ίσο του αναλογικού...

Δημοσ.

Μου έμειναν μερικές κασσέτες μετάλλου σφραγισμένες , στην Ελλάδα δεν υπάρχει αγορά γενικά συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

Εκεί πωλούνται και αγοράζονται τα πάντα, ακόμη και ότι εδώ θεωρείται σκουπίδια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Voodooman είπε

Ε ναι, κάπου γύρω στα 40 συνήθως πιάνει τον άνθρωπο το "generation pride", αυτό που εκφράζεται συνήθως με τις φράσεις "η σημερινή γενιά..." και "εμείς στα νιάτα μας..." Κάθε γενιά έχει κάτι για να υπερηφανευτεί και αν δεν έχει, βρίσκει. Αυτό ακριβώς δημιουργεί το generation gap. Θεωρούμε την γενιά μας καλύτερη από όλες τις άλλες, ιδίως από τις επόμενες. Πώς να συνεννοηθούμε μετά;

Και εγώ βλέπω ακόμη τις φέτες το στερεοφωνικό στο πατρικό μου και μου έρχεται να το πετάξω από το παράθυρο...

Συμφωνώ απολύτως (και είμαι 40!). Ωραία είναι να αναπολούμε... αλλά αλοιμόνό μας αν μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν! Δεν μπορούμε καθόλου να εκτιμήσουμε το παρόν (και το μέλλον).

Επεξ/σία από Stamer
  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...