Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα,

specs:

i5 6600k OC 4,3Ghz

24GB RAM @ 3200Mhz

Asus Prime Z270-A

Asus Rog Strix OC 1070

970 M.2 500GB SSD

Seasonic G650w gold

το προβλημα μου ειναι το εξης: 

Η παλια μητρικη μου χαλασε (asus z170-a) και την αντικατεστησα με καινουρια (asus prime z270-a) . Απο την στιγμη που εγινε η αντικατασταση οι θερμοκρασιες της GPU εχουν πολυ μεγαλα spikes. Τι εννοω, οτι ξαφνικα ανεβαινει απο τα 62C στα 70C και σπανια φτανει μεχρι τα 80C. Δεν θα το εκανα ζητημα εαν ειχε γινει κατι τετοιο στο παρελθον. Παλια η max θερμοκρασια που ειχε πιασει ακομα και στο πιο βαρυ παιχνιδι που  παιζω ηταν 68C, ποτε πιο πανω. Οποτε καταλαβαινετε οτι το 80C ειναι πολυ μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας. Για το παλια ειμαι σιγουρος οτι εφτανε ως εκει γτ παντα εχω ανοιχτα προγραμματα για τις επιδοσεις της CPU και GPU. Επισης γινεται αντιληπτη η διαφορα θερμοκρασιας λογω των ανεμιστηρων της GPU που για λιγο ανεβαινουν σε ψηλα rpm. Τα spikes διαρκουν σχετικα λιγο αλλα δεν μπορω να καταλαβω τι μπορει να φταιει.

Τι δοκιμαστηκε ως εξης:

Νεοι drivers GPU, reseating της GPU, πιο aggressive fan curve

Καμια ιδεα;

Ευχαριστω εκ των προτερων

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ειναι και πολύ λογικό αυτό που περιγράφεις. Μήπως άλλαξες και case και έχεις χειρότερο airflow?

Μήπως άλλαξες ανάλυση στην οθόνη και ζορίζεται περισσότερο η κάρτα?

Δοκίμασε επίσης να σφίξεις (αν παίρνουν) τις βίδες της gpu μπας και είχαν λίγο λάσκα και με την αλλαγή κουνήθηκε ελάχιστα

Επεξ/σία από mcrae13
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδη γνωριζω οτι ειναι ακυρο το ολο πραγμα, γι αυτο και ρωτησα εαν εχει κανεις καμια ιδεα. Δεν αλλαξε απολυτως τιποτα σε ολο το κουτι εκτος της μητρικης. Ισα ισα αναγκαστηκα να κανω πιο aggressive fan curve και στα 3 ανεμιστηρακια του κουτιου μηπως και δω καποια διαφορα. Εχω 2 οθονες και δεν αλλαξε ουτε αναλυση, ουτε Hz ωστε να δικαιολογειται

Εκανα επανεγκατασταση των windows το απογευμα μηπως δω διαφορα. Υπαρχει οντως, οτι πλεον τα spikes φτανουν 75C αλλα κατα τ'αλλα ιδιο, δηλαδη ακουγονται τα ανεμιστηρακια να αυξανουν αρκετα τα rpm.  Σκεφτομαι να αλλαξω και thermal paste της καρτας αν και δεν θεωρω οτι φταιει αυτο. Οι βιδες ειναι τιγκα ηδη.

Επεξ/σία από dotas_86
Δημοσ.

Το μέγιστο των spikes εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία του κουτιού,δηλαδή πόσο ζεστά είναι και τα υπόλοιπα parts. 

Τσέκαρε δηλαδή αν άλλαξε κάτι για παράδειγμα στην θερμοκρασία του επεξεργαστή. Υπάρχει μια λογική σε όλο αυτό αν υπάρχει άλλο πρόβλημα ή παίζεις πχ παιχνίδια που ζορίζουν πολύ περισσότερο το cpu (που σημαίνει και τα vrm εφόσον είσαι με oc) 

Πάντως με την αλλαγή thermal paste σίγουρα θα είναι καλύτερα μετά από 2-3 (?) χρόνια χρήσης ..

Δημοσ.
3 ώρες πριν, mcrae13 είπε

Το μέγιστο των spikes εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία του κουτιού,δηλαδή πόσο ζεστά είναι και τα υπόλοιπα parts. 

Τσέκαρε δηλαδή αν άλλαξε κάτι για παράδειγμα στην θερμοκρασία του επεξεργαστή. Υπάρχει μια λογική σε όλο αυτό αν υπάρχει άλλο πρόβλημα ή παίζεις πχ παιχνίδια που ζορίζουν πολύ περισσότερο το cpu (που σημαίνει και τα vrm εφόσον είσαι με oc) 

Πάντως με την αλλαγή thermal paste σίγουρα θα είναι καλύτερα μετά από 2-3 (?) χρόνια χρήσης ..

Επειδη εχω πλεον πιο aggressive fan curve, ολα τα υπολοιπα εχουν πεσει σε θερμοκρασιες. Δεν εχω αλλαξει τα παιχνιδια που παιζω. Την καρτα την εχω 2μιση χρονια, απλα πριν την αλλαγη της μητρικης δεν ειχε τα spikes.

Πριν την αλλαγη:

IDLE

CPU:  24-26C

Mobo: 22-23C

PCH 34-35C

GPU : 28-29C

LOAD

CPU:  55-58C

Mobo: 38-41C

PCH 47-52C

GPU : 62-68C

Μετα την αλλαγη:

IDLE

CPU:  21-24C

Mobo: 20-22C

PCH 33-35C

GPU : 28-29C

LOAD

CPU:  54-58C

Mobo: 36-40C

PCH 46-51C

GPU : 62-75C

Αυτα στο ιδιο παιχνιδι και σσε 20-21C θερμοκρασια δωματιου

Δημοσ.

Οπότε το μόνο που μένει για να λυθεί ο γρίφος,ειναι αν έχεις κρατήσει stats για τα ρολόγια που δουλεύει η gpu ,όπως επίσης και για κατανάλωση (% of TDP) πριν και μετά. Μπας και για κάποιο λόγο με την νέα μητρική λειτουργει ψηλότερα το ρολόι της gpu .

Ή μπας σου έχει ξεφύγει κάποια ρύθμιση στο msi afterburner πχ,που έχει να κάνει με το ρολόι ή το power limit της κάρτας...

By the way,έκανες fresh windows install?Γιατί έτσι εξηγείται..

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mcrae13 είπε

Οπότε το μόνο που μένει για να λυθεί ο γρίφος,ειναι αν έχεις κρατήσει stats για τα ρολόγια που δουλεύει η gpu ,όπως επίσης και για κατανάλωση (% of TDP) πριν και μετά. Μπας και για κάποιο λόγο με την νέα μητρική λειτουργει ψηλότερα το ρολόι της gpu .

Ή μπας σου έχει ξεφύγει κάποια ρύθμιση στο msi afterburner πχ,που έχει να κάνει με το ρολόι ή το power limit της κάρτας...

By the way,έκανες fresh windows install?Γιατί έτσι εξηγείται..

core και memory clocks ακριβως τα ιδια οπως και το power limit. Χρησιμοποιω το Asus GPU Tweak II και το MSI Afterburner και τα δυο δειχνουν το ιδιο.

Πριν κανω επανεγκατασταση των windows εφτανε τους 80C τα spikes, μετα την επανεγκατασταση (new clean installation) φτανουν τους 75C. Πραγματικα δεν εχει γινει καποια αλλη αλλαγη απο μερους μου.

Παιζει η μητρικη να πιεζει την καρτα παραπανω; Επειδη ειδα διαφορα στις ταχυτητες του Μ.2 SSD, μηπως επηρεασε και την GPU...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάπου θα οφείλεται αυτό,δεν μπορεί να μην έχει εξήγηση. Τα ρολόγια είναι σταθερά στο παιχνίδι ή απλά ξέρεις που φτάνει? Αν δεν είναι από κάποια ρύθμισh που σου "ξέφυγε" το μόνο που μένει είναι η καινούρια μητρική να δίνει με κάποιο τρόπο περισσότερο power limit ,και ας έχεις εσύ την ίδια ρύθμιση. Ψιλο απίθανο αλλά αν τα έχεις τσεκάρει όλα δεν μένει κάτι.

Εγώ πάντως πιστεύω πως κάτι άλλαξε σε ρύθμιση και δεν το θυμάσαι ή σου διαφεύγει ;) 

Στον m2 τι αλλαγές είδες? Προς τα πάνω ή προς τα κάτω? Μήπως στην καινούρια μητρική είναι πιο κοντά στην κάρτα ? Γιατί ο 970 ζεστενεται αρκετά και μπορεί εύκολα να επιβαρύνει κοντινά parts σε θέμα θερμοκρασίας ;) 

Επεξ/σία από mcrae13
Δημοσ.

Το core φτανει μεχρι 2075 οπως και πριν (2000-2075), το memory 8014, power limit 120%. ακριβως ιδια δηλαδη.

Δεν εχει αλλαξει καποια ρυθμιση γτ κραταω αρχεια με τις αλλαγες μιας και κανω τακτικα benchmarking. 

o 970 βελτιωθηκε στις επιδοσεις, ειναι σταθερα πανω απο τις αναφερομενες τιμες του ενω πριν ηταν ποτε πιο πανω, ποτε πιο κατω. (πριν 3200-3500 read, 2100-2400 write, τωρα 3400-3600 read, 2300-2500 write)  Η θερμοκρασια του ειναι νομιζω ιδια (ειναι το μονο που δεν εχω κρατησει προηγουμενες τιμες. Τουλαχιστον σε load ειναι ιδιες. Η θεση του ειναι ακριβως στο ιδιο σημειο που βρισκοταν και στην προηγουμενη μητρικη, εχει δηλαδη την ιδια αποσταση με την gpu οπως και στην προηγουμενη.

Με εχει προβληματισει αρκετα, θα κανω την αλλαγη παστας αυριο μηπως δω διαφορα, αλλα ειλικρινα δεν πιστευω οτι φταιει αυτο

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mcrae13 είπε

Τα φανάκια της gpu δουλεύουν όλα κανονικά? Μήπως κάποιο δυσλειτουργεί ?

Ηταν το πρωτο πραγμα που κοιταξα γτ αυτο νομιζα και εγω οτι καποιο δεν δουλευει. Κοιταξα ακομα μηπως βρισκει καπου, μηπως ακουμπανε σε καλωδια, τιποτα ομως. Ειναι απλα σπαζοκεφαλια και δεν μπορω με τιποτα να καταλαβω τι φταιει. 

Δημοσ.

Το προβλημα λυθηκε μαλλον. Ειπα πριν δοκιμασω να αλλαξω παστα, να κανω αλλη μια φορα reseat την καρτα (4η φορα). Δεν ξερω γτ αλλα αυτη τη φορα δεν υπαρχουν spikes καθολου. 66C max temp απο το πρωι ως τωρα. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...