ilos Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2019 Στις 5/1/2019 στις 6:36 ΜΜ, Lucky Luke είπε Γεια σου atheatos. Έκανα επανεκκίνηση, μπήκα στο BIOS και αφού περίμενα 3-4 λεπτά για να "ηρεμήσει" βλέπω τις εξής θερμοκρασίες: CPU: 54 °C (με το που μπήκα BIOS ήταν ~45 °C) System: 25 °C (με το που μπήκα BIOS ήταν ~20-21 °C) Η αλήθεια είναι περίμενα όσο είμαι στο BIOS να πέσουν οι θερμοκρασίες ή να παραμείνουν σταθερές (λόγω idleness), όχι να ανέβουν. Περίεργο δεν είναι; Όταν μπαίνεις στο bios η cpu δεν είναι idle, δίνει κάποιο load πάντα. Για αυτό λέμε να κάνετε πάντα load bios defaults και μετά bios update για να είστε σίγουροι οτί το σύστημα είναι 100% stable και δεν έχει κρατηθεί από πριν κάποια προβληματική προηγούμενη ρύθμιση για το νέο bios.
Lucky Luke Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2019 11 ώρες πριν, atheatos είπε κατι δεν παει καλα με την cpu .Eιναι ενταξει το συστημα που ρυθμιζει το cpu fan?Δηλαδη στον αυτόματο και με όριο τα 70? Θα σου συνιστουσα να κανεις reset στα default setting του bios. Αν παρολα αυτα συνεχίζει να φτανει 54 με ambient 20 δες την ψυκτρα σου μη δεν πατάει καλά και αλλαξε πάστα. Μμμμ. Αφαίρεσα μπαταρία κι έκανα clear cmos, όπως πρότεινε ο rsttls παραπάνω και το άφησα να ξαναδουλεύει. Δεν έχω άμεσα διαθέσιμο το pc αλλά θα δω και τις ρυθμίσεις για το cpu fan. Πάντως δεν το έχω πειράξει καθόλου, ό,τι δίνει το default. Για την πάστα που λες μπορεί όντως να θέλει ανανέωση με καινούρια. Η ψύκτρα είναι εντάξει νομίζω, θυμάμαι το είχα προσέξει. Έχεις μήπως να προτείνεις και κάποιο software για επιπλέον έλεγχο για τις θερμοκρασίες; Τι τιμές είναι νορμάλ για τη CPU; 2 ώρες πριν, ilos είπε Όταν μπαίνεις στο bios η cpu δεν είναι idle, δίνει κάποιο load πάντα. Για αυτό λέμε να κάνετε πάντα load bios defaults και μετά bios update για να είστε σίγουροι οτί το σύστημα είναι 100% stable και δεν έχει κρατηθεί από πριν κάποια προβληματική προηγούμενη ρύθμιση για το νέο bios. Ευχαριστώ για την πληροφορία ilos. H αλήθεια είναι ότι δε θυμάμαι πώς ακριβώς είχα κάνει update το BIOS, πάει κάμποσος καιρός και ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησα κάτι τέτοιο. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να μην έχει κάτσει σωστά το update λόγω μη προηγούμενου reset; Αν κάνεις reset defaults μετά το update δεν είναι το ίδιο;
ilos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2019 Αν γίνει ημιτελές flashing σε bios update (πχ σβήσει το pc), συνήθως παίρνεις την μητρική με το κουταλάκι. Αν δεν έχει secondary bios switch (κάποιες Gigabyte) ή λειτουργία flashback (οι τελευταίες σειρές), η διαδικασία ανάκτησης είναι επίπονη γιατί χρειάζεται ειδικό flasher και τεχνικό που το κατέχει. Σε σένα προφανώς δε συνέβη αυτό. Αυτό που μπορεί να είχε συμβεί είναι να είχε κρατήσει κάποια ρύθμιση από τις προηγούμενες μνήμες/xmp που έκανε unstable μετά τις επόμενες. Αλλά αφού είπες ότι έκανες clear cmos τότε αυτή η ρύθμιση αν υπήρχε θα έχει χαθεί τώρα. Υποπτεύομαι ότι οι mushkin σου είναι single sided 8ρες, και αυτό είναι κλασικό πρόβλημα με παλιές μητρικές. Αν δεν υπάρχει μεταγενέστερο bios και είσαι με το τελευταίο και συνεχίζει τα BSODs ακόμα και με όλα stock, θα πρέπει να παίξεις manual τις μνήμες (διαδικασία καθαρά trial + error και πολύ χρονοβόρα). Για μένα δεν αξίζει καν ο κόπος, βάλε πίσω τις παλιές (δε νομίζω να σε περιορίζουν κάπου τα 8GB σε τόσο παλιό μηχάνημα) και σφύρα αδιάφορα.😎
Lucky Luke Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Στις 7/1/2019 στις 3:07 ΠΜ, ilos είπε Αυτό που μπορεί να είχε συμβεί είναι να είχε κρατήσει κάποια ρύθμιση από τις προηγούμενες μνήμες/xmp που έκανε unstable μετά τις επόμενες. Αλλά αφού είπες ότι έκανες clear cmos τότε αυτή η ρύθμιση αν υπήρχε θα έχει χαθεί τώρα. Δεν έχω δει καν ρύθμιση για xmp, δεν πρέπει να έχει κάτι τέτοιο. Στις 7/1/2019 στις 3:07 ΠΜ, ilos είπε Υποπτεύομαι ότι οι mushkin σου είναι single sided 8ρες, και αυτό είναι κλασικό πρόβλημα με παλιές μητρικές. Είναι dual sided, εννοώ έχει τα "chips" (μαύρα κουτάκια) και από τις 2 μεριές της RAM. Ή το ελέγχω αυτό κάπως αλλιώς; Στις 7/1/2019 στις 3:07 ΠΜ, ilos είπε Αν δεν υπάρχει μεταγενέστερο bios και είσαι με το τελευταίο και συνεχίζει τα BSODs ακόμα και με όλα stock, θα πρέπει να παίξεις manual τις μνήμες (διαδικασία καθαρά trial + error και πολύ χρονοβόρα). Είμαι με το τελευταίο δυνατό που μπορώ να βάλω (λόγω Sandy Bridge CPU), σύμφωνα με τις οδηγίες της msi. Τι εννοείς "να παίξεις manual τις μνήμες"; Στις 7/1/2019 στις 3:07 ΠΜ, ilos είπε Για μένα δεν αξίζει καν ο κόπος, βάλε πίσω τις παλιές (δε νομίζω να σε περιορίζουν κάπου τα 8GB σε τόσο παλιό μηχάνημα) και σφύρα αδιάφορα.😎 Δυστυχώς τα 8 GB φτάνουν αρκετές φορές στα όριά τους με τις εργασίες που κάνω με αποτέλεσμα να είμαι πάντα με το ένα μάτι στον task manager. Αν όχι 16 GB, τουλάχιστον 12 GB μου είναι απαραίτητα.
ilos Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 1 ώρα πριν, Lucky Luke είπε Τι εννοείς "να παίξεις manual τις μνήμες"; Εννοώ να βάλεις timings,συχνότητα, ρεύματα και υπόλοιπες ρυθμίσεις καρφωτά και πιο loose από αυτές που σου βάζει το xmp μπας και είσαι stable (πραγματικά επίπονη διαδικασία λόγω πολλών trial+error).
Lucky Luke Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2019 Κατάλαβα. Λίγο που το είχα δει δεν έχει και πολλές επιλογές το BIOS για αυτό. Π.χ. για τα volt είχε 3-4 default τιμές μόνο με συγκεκριμένο βήμα. Δεν ξέρω αν είναι αρκετά ασφαλές να πειράξω κάτι τέτοιο, μην καεί και τίποτα δηλαδή.
Lucky Luke Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Στις 6/1/2019 στις 9:20 ΜΜ, Lucky Luke είπε Στις 6/1/2019 στις 9:50 ΠΜ, atheatos είπε κατι δεν παει καλα με την cpu .Eιναι ενταξει το συστημα που ρυθμιζει το cpu fan?Δηλαδη στον αυτόματο και με όριο τα 70? Θα σου συνιστουσα να κανεις reset στα default setting του bios. Αν παρολα αυτα συνεχίζει να φτανει 54 με ambient 20 δες την ψυκτρα σου μη δεν πατάει καλά και αλλαξε πάστα. Μμμμ. Αφαίρεσα μπαταρία κι έκανα clear cmos, όπως πρότεινε ο rsttls παραπάνω και το άφησα να ξαναδουλεύει. Δεν έχω άμεσα διαθέσιμο το pc αλλά θα δω και τις ρυθμίσεις για το cpu fan. Πάντως δεν το έχω πειράξει καθόλου, ό,τι δίνει το default. Για την πάστα που λες μπορεί όντως να θέλει ανανέωση με καινούρια. Η ψύκτρα είναι εντάξει νομίζω, θυμάμαι το είχα προσέξει. Μετά το clear cmos ενεργοποίησα μόνο το virtualization function της Intel. Το πρόβλημα όμως συνεχίζει. Σχετικά με το cpu fan είναι στα defaults και όπως είδα ΔΕΝ έχει όριο τα 70, είναι disabled η συγκεκριμένη λειτουργία. Οι θερμοκρασίες που ανέφερα (~ 50 cpu / 20 ambient) παραμένουν στο BIOS αλλά από tool μέσα στα windows βλέπω αρκετά διαφορετικές (23-46 max για cpu, με μέση τιμή ~28). Επίσης ανανέωσα την θερμοαγώγιμη πάστα και ξαναδοκιμάζω.
ZELOMOTH Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2019 Κοιτα μια και τον δισκο με hdsentinel ετσι για το καλο που λεμε αλλά 99% οι μνημες ειναι το θεμα. Αφου εκανες ολα αυτα που λες, βαλε πανω τις παλιες να δεις αν θα σου κανει το ιδιο. Αν ναι τοτε τροφοδοτικο λογικα.. Αν οχι τοτε οι νεες-α μνημες-η εχουν-ει θεμα..🙂
atheatos Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, Lucky Luke είπε Μετά το clear cmos ενεργοποίησα μόνο το virtualization function της Intel. Το πρόβλημα όμως συνεχίζει. Σχετικά με το cpu fan είναι στα defaults και όπως είδα ΔΕΝ έχει όριο τα 70, είναι disabled η συγκεκριμένη λειτουργία. Οι θερμοκρασίες που ανέφερα (~ 50 cpu / 20 ambient) παραμένουν στο BIOS αλλά από tool μέσα στα windows βλέπω αρκετά διαφορετικές (23-46 max για cpu, με μέση τιμή ~28). Επίσης ανανέωσα την θερμοαγώγιμη πάστα και ξαναδοκιμάζω. βαλε το cpu fan να δουλευει στο maximum στους 70 και φτιαξε ευθεια με minimum 30. Ενεργοποιησε την αυτοματη ρυθμιση στροφων. Υποψιαζομε οτι δουλευει μονιμα στο minimum manual.Αν δεν φευγει η θερμοτητα απο τον επεξεργαστη ολα γυρω υποφέρουν.... Επεξ/σία 13 Ιανουαρίου 2019 από atheatos
Lucky Luke Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2019 Επιστρέφω μετά από καιρό γιατί βρισκόμουν σε φάση επιπλέον χρονοβόρων ελέγχων... Στις 12/1/2019 στις 2:31 ΜΜ, ZELOMOTH είπε Κοιτα μια και τον δισκο με hdsentinel ετσι για το καλο που λεμε αλλά 99% οι μνημες ειναι το θεμα. Αφου εκανες ολα αυτα που λες, βαλε πανω τις παλιες να δεις αν θα σου κανει το ιδιο. Αν ναι τοτε τροφοδοτικο λογικα.. Αν οχι τοτε οι νεες-α μνημες-η εχουν-ει θεμα..🙂 Έλεγξα με hdsentinel και δε βρέθηκε κάποιο θέμα. Είμαι εδώ και ~ 9 μέρες με τις παλιές μνήμες πάνω και δεν είχα ούτε ένα BSOD. Οπότε όλο και πιο πολύ υποστηρίζεται η προφανής αιτία, οι ίδιες οι μνήμες. Στις 13/1/2019 στις 2:16 ΠΜ, atheatos είπε βαλε το cpu fan να δουλευει στο maximum στους 70 και φτιαξε ευθεια με minimum 30. Ενεργοποιησε την αυτοματη ρυθμιση στροφων. Υποψιαζομε οτι δουλευει μονιμα στο minimum manual.Αν δεν φευγει η θερμοτητα απο τον επεξεργαστη ολα γυρω υποφέρουν.... To είχα βάλει maximum στους 70, αν και τώρα πρέπει να έχει ξαναγίνει reset στην προεπιλεγμένη ρύθμιση. Τι εννοείς "φτιαξε ευθεια με minimum 30"; Στροφές είναι όντως στο αυτόματο. Πάντως πέρα από τις μνήμες τελευταία έχω και μία υποψία για το antivirus (avast) καθότι στο παρελθόν μου είχε παρουσιάσει διάφορα περίεργα προβλήματα (αν και όχι BSOD). Θα πρέπει να το ελέγξω το σύστημα απενεργοποιώντας το για κάποιο χρονικό διάστημα που δε θα χρησιμοποιώ Internet.
Lucky Luke Δημοσ. 2 Ιουνίου 2019 Μέλος Δημοσ. 2 Ιουνίου 2019 Έρχομαι να ενημερώσω για την εξέλιξη μετά από καιρό. Μετά από πολλή ταλαιπωρία φαίνεται να λύθηκε το πρόβλημα με αντικατάσταση των Mushkin 2x8 με αντίστοιχες 2x8 Kingston και συγκεκριμένα αυτές εδώ. Ευτυχώς ήταν πρόθυμοι από το κατάστημα να τις ελέγξουν και να τις αντικαταστήσουν σχεδόν άμεσα. Τις χρησιμοποιώ τον τελευταίο μήνα και σε stressed αλλά και σε λογικές συνθήκες και δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής. Ευχαριστώ όλους για το χρόνο και τις προτάσεις σας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα