costis ni Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2019 Share Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 6/2/2019 στις 3:39 ΜΜ, atkyriazis είπε Καλησπέρα σας, Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω και εγώ πρόβλημα με τα αρχεία μου. Έχω 3 εξωτερικούς σκληρούς δίσκους 2 ΤΒ σύνολο (για Backup) και ο τελευταίος που είναι 1ΤΒ αγοράστηκε πριν 8 μήνες και γέμισε πολύ γρήγορα. Στην αρχή σκέφτηκα να αγοράσω άλλον ένα 4ΤΒ. Μέχρι που σκέφτηκα (και άρχισα να το ψάχνω) να πάω σε μια λύση NAS που εκτός από Backup πιστεύω ότι θα μου λύσει και άλλα προβλήματα (π.χ, τα τελευταία χρόνια έχω γεμίσει όλα τα account μου σε One Drive, Dropbox, Google drive και δεν είμαι διατεθημένος να πληρώσω για vip cloud services accounts). Έχω τελειώσει Ηλεκτρονικός και δουλεύω προγραμματιστής οπότε έχω αρκετές γενικές γνώσεις αλλά με NAS δεν έχω ασχοληθεί ξανά, οπότε είμαι καινούργιος σε αυτόν τον τομέα. Οι πιθανές χρήσεις που σκέφτομαι να κάνω είναι οι εξής : 1) Backup όλα τα αρχεία μου με 2 δίσκους (4TB + 4TB) σε RAID 1. Τα δεδομένα που δεν θέλω να χαθούν με τίποτα θα υπάρχουν και στους εξωτερικούς σκληρούς. 2) Απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία μου για κατέβασμα (βασικό για την δουλειά μου) διότι έχω λάπτοπ με 500άρι ssd στη δουλειά και γεμίζει εύκολα με 2 VMs και αρκετά workspaces που χρειάζεται να έχω. 3) File Sharing υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που προσφέρουν τα Cloud services που ανέφερα πιο πάνω. Δηλαδή με ενδιαφέρει κυρίως να μπορώ να μοιράζομαι τα αρχεία μου (φωτό, βίντεος κλπ) μετά από μια εκδρομή με μια ομάδα ατόμων και να μπορώ να τους δίνω access να τα κατεβάσουν όποτε θέλουν. 4) Ίσως κάποια στιγμή να χρειαστεί να ανεβάσω κανά μικρό site ή κάποιο application και να το χτυπάω από εκεί. Έχω σκεφτεί να πάω σε μια "Beginner" οικονομική λύση με όσο το δυνατόν χαμηλότερο budget (150-250 το πολύ) όπως είναι τα παρακάτω : https://www.skroutz.gr/s/8424855/Western-Digital-My-Cloud-EX2-Ultra.html https://www.skroutz.gr/s/13673028/Synology-DiskStation-DS218.html Το 2ο ήδη ξεφεύγει σε τιμή (μαζί με τους 4+4 ΤΒ δίσκους που θέλω) και δεν θέλω να πάω σε κάτι ακριβότερο. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται για την χρήση που το θέλω η μεγαλύτερη cpu (quad-core) και η ram (2GB) του 2ου σε σχέση με τον 1ο. Ποιά είναι η γνώμη σας για το αν τα παραπάνω είναι εφικτά και ποιόν NAS θα μου προτείνατε για αυτές τις χρήσεις? Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι που το χρειάζομαι αλλά δεν ξέρω άν μπορεί να υποστηριχτεί με τόσο χαμηλό budget. Με αυτές τις ταχύτητες cpu και ram φαντάζομαι ότι δεν θα μπορώ να τρέξω VM στις συγκεκριμένες συσκευές? Οπότε, θα μπορούσα να έχω στον NAS τα αρχεία του vm (πχ τους φακέλους του Virtual Box --> C:\Users\******\VirtualBox VMs) και να τα τρέχω απομακρυσμένα (από τη δουλειά μου) από το λάπτοπ μου που έχει virtual box? Δηλαδή να βλέπω αυτον τον φάκελο (που έχει πολύ μεγάλο μέγεθος), χωρίς να τον έχω στο λάπτοπ μου (αλλά στον NAS) και να τον φορτώνω μέσω του Virtual Media Manager του Virtual Box και να ανεβάζω το VM? Τέλος, να πώ ότι έχω 30άρι vdsl και πιάνω γύρω στα 22 Mbps (==> 2-3 Mbps upload) , οπότε θα ήθελα την γνώμη σας για το κατέβασμα/διαμοιρασμό των αρχείων μου. Αν θα είναι εφικτό ή όχι με αυτές τις ταχύτητες. Εφόσον είσαι προγραμματιστής και μπορείς να μάθεις 2-3 πραγματάκια παραπάνω, θα σου πρότεινα μια Custom λύση που έχω κάνει σε ένα φίλο μου που χρειάζεται πρόσβαση στα αρχεία του απο παντου, σε υπολογιστές και κινητά και οτι άλλο. Hp microserver Raid 1 (ή raid 5) + Centos + SeaFile Δίνει πρόσβαση και με web ,και με δικό του client, και με webdav. Αν θέλεις βάζεις και Office online. Χαρακτηριστικά θα σου πώ οτι τώρα που το έχω μάθει, κάνω όλο το setup από το μηδέν σε 2-3 ώρες. Εχει και χαρακτηριστικά groupware, στέλνεις λίνκ σε email / SMS με access control , έχει version control κλπ Επεξ/σία 26 Φεβρουαρίου 2019 από costis ni Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 8 Απριλίου 2019 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2019 On 22/02/2019 at 20:04, atheatos said: Απλά πολλοί μπερδεύουν το nas με backup. Το nas είναι ένα δικτυακό μέσο αποθήκευσης. Δεν προσφέρει «ιδιαίτερη» προστασία από απώλεια δεδομένων. Το να αποθηκεύσει μεγάλο όγκο αρχείων και να τα διαμοιραστεί εύκολα στο δίκτυο είναι ο σκοπός του. Τα nas που προσφέρουν «κάπως» αυξημένη ασφάλεια από απώλεια δεδομένων είναι προς το παρόν ακριβά. Την ίδια και καλύτερη ίσως προστασία δεδομένων , προσφέρουν external storage devices που δεν είναι απαραίτητο να είναι δικτυακα. Εδώ που τα λέμε έτσι όπως έχει εξελιχτεί το Remote Desktop, κάποιος δεν είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις τεχνικού δικτύου για να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία του. Για μένα είναι υπερβολή και λίγο επικίνδυνο, να ανοίγω επιπλέον πόρτες στο δίκτυο για να έχω πρόσβαση σε μια συσκευή που δεν είναι υπό αυξημένο έλεγχο,όπως είναι ο υπολογιστής μου. Στον υπολογιστή μου μπορώ να στήσω raid ίδιο με αυτό του nas ή να έχω συνδέσει ένα external storage που είναι ακόμα πιο ευέλικτο. Κάποια από τα external storage devices προσφέρουν και μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων από πολύ καλύτερα και ακριβότερα nas. Νομίζω έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η τιμολόγηση των ssds κάποιος που θέλει να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει με ασφάλεια αρκετά μεγάλο όγκο δεδομένων , θα μεταβεί σιγά-σιγά στις λύσεις των πολύ γρήγορων external storage devices , παρά σε δικτυακα nas. Τελος πάντων ,στην επιλογή nas που είναι και το θέμα μας , θα πρέπει αυτός που κάνει την αγορά να μη ποντάρει τόσο στην ασφάλεια των δεδομένων του , ούτε στην γρήγορη επεξεργασία τους. Είναι ένας κοινόχρηστος δικτυακός αποθηκευτικός χώρος. Για οτιδήποτε παραπάνω ,θα το πληρώσει ακριβά ή θα πρέπει να κοιτάξει άλλου πέρα από nas. το nas ειδικα τα φτηνα ειναι η απλη λυση για αυτον που τα θελει ολα ετοιμα.αν καποιος θελει μπορει με λιγοτερα λεφτα να φτιαξει ενα μικρο Pc ή να παρει ενα Hp microserver με πολυ καλυτερο Hardware Και να κανει τα παντα. αλλα το βασικο ειναι αυτο που ειπες .επειδη εχει Raid 1 το βλεπουν οτι ειναι και backup λες και δεν μπορει να στο κλεψουν ή να καει ολοκληρο απο κανα ρευμα .ωραιο το Nas για την ευκολια του που ειναι δικτυακο και τα εχει ολα ετοιμα αλλα ενα backup πρεπει να παιζει και αλλου 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dragonlordcv2002 Δημοσ. 11 Απριλίου 2019 Share Δημοσ. 11 Απριλίου 2019 Προσωπικά έχω φτιάξει τα εξής. 1 synology 2 bay με 2x4tb σε raid 1 24/7 για τα αρχεία που χρησιμοποιώ καθημερινά ( backup σε εξωτερικό 4TB ) και επίσης έχω ενεργό ένα HP microserver με 4x1Tb (χωρίς raid ) για οτιδήποτε άλλο θέλω για αποθήκευση ( έχω ένα ακόμα microserver στην άκρη που θα πάρει μελλοντικά αρχεία video ). Απο raid παίζω μόνο με 1 μιας και οι πιθανότητες να χάσεις σκληρό 1 ή 2 υπάρχουν και στο rebuilt από μια αλλαγή - μου έχει τύχει να χάσω 2 σκληρούς με raid 5 σε ενεργοποίση spare - οπότε για μένα το 5 και 6 δεν είναι προτιμώμενη λύση ( εκτός αν έχεις καλό controller και sas δισκους θεωρητικά πάλι). Όλα πρέπει να έχουν backup και σε ups πάνω για προστασία από ρεύμα, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 11 Απριλίου 2019 Share Δημοσ. 11 Απριλίου 2019 8 minutes ago, Dragonlordcv2002 said: Προσωπικά έχω φτιάξει τα εξής. 1 synology 2 bay με 2x4tb σε raid 1 24/7 για τα αρχεία που χρησιμοποιώ καθημερινά ( backup σε εξωτερικό 4TB ) και επίσης έχω ενεργό ένα HP microserver με 4x1Tb (χωρίς raid ) για οτιδήποτε άλλο θέλω για αποθήκευση ( έχω ένα ακόμα microserver στην άκρη που θα πάρει μελλοντικά αρχεία video ). Απο raid παίζω μόνο με 1 μιας και οι πιθανότητες να χάσεις σκληρό 1 ή 2 υπάρχουν και στο rebuilt από μια αλλαγή - μου έχει τύχει να χάσω 2 σκληρούς με raid 5 σε ενεργοποίση spare - οπότε για μένα το 5 και 6 δεν είναι προτιμώμενη λύση ( εκτός αν έχεις καλό controller και sas δισκους θεωρητικά πάλι). Όλα πρέπει να έχουν backup και σε ups πάνω για προστασία από ρεύμα, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. raid 5 αξιζει να παιζεις αν εχεις backup και σε αλλο μηχανημα/δισκο εκτος nas.αν καποιος δεν θελει να εχει τα αρχεια και εκτος Nas τοτε ναι καλυτερα να μεινει με Raid 1 οχι βεβαια οτι δεν θα χασει τα παντα αμα γινει κατι με το Nas Πχ να κανει απο κανα κεραυνο ή δεν ξερω τι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα