johnnycer Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2019 Παιδιά, επειδή βλέπω πολλοί να ζητούν NAS χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις κτλ. Εδώ και 2-3 χρόνια έχω το WD My Cloud Personal... Ναι ξέρω τρώει κράξιμο από "γνώστες" ότι δεν είναι δυνατό ιδιαίτερα, ότι είναι dummy (σε OS) κτλ. Απλά θα αναφέρω ότι δουλεύει ΜΟΝΙΜΑ 24/7 χωρίς κανένα πρόβλημα. Μέχρι και autoupdate κάνει σε νέο fw. Πολύ καλό UI... Το οποίο βέβαια το βλέπω σπάνια! Διαμοιράζω εύκολα αρχεία μεταξύ Η/Υ, Smartphones(μέσω ES File Explorer) κτλ εντός δικτύου... Τα specs του ειναι ΟΚ και με το παραπάνω για αυτή την χρήση. Δημιουργία FTP Server πολύ εύκολα (υπάρχει και τρόπος για Cloud λύση μέσω της εταιρείας), πρόσβαση και εκτός δικτύου μέσω port forwarding (*) και διάφορα άλλα. Ξαναλέω τρέχει 24/7...Δεν έχει βγάλει κίχ! Του κάνω κανένα τεστ στον σκληρό αραιά και πού για να δώ για errors και μέχρι τώρα τίποτα. Για τους πιο προχώ έχει και SSH. Απο τις καλύτερες αγορές που έχω κανει. Είναι μια καλή λύση για απλούς χρήστες! Τσεκάρετε το. Θα το αγοράσετε και δουλεύει outofthebox, με ελάχιστο config. * Επειδή έχει και logs και το έχω παρατηρήσει... ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν botακια/βαρεμένοι που βαράνε σε IPs με πόρτα 21 και περιμένουν απάντηση με admin/admin... Εννοείται αλλάξτε πόρτα για να κοιμάστε ήσυχα! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2019 Το WD MyCloud είναι τρύπιο. Μακριά. https://www.theregister.co.uk/2018/09/18/remote_access_vulnerability_western_digital_my_cloud/ https://www.securify.nl/advisory/SFY20180102/authentication-bypass-vulnerability-in-western-digital-my-cloud-allows-escalation-to-admin-privileges.html Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Salvation81 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 58 λεπτά πριν, elorant είπε Δεν μιλάμε για ιούς, μιλάμε για exploits σε εφαρμογές που βρίσκονται πάνω στο NAS. ΑΦού δεν καταλαβαίνεις την διαφορά δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την κουβέντα. Ισα ισα που ειναι πολυ πιο ευκολο να πιασει εναν ιο καποιος (ακομα και ασχετος να ειναι) απο το να χρησιμοποιησει καποιος ενα exploit ωστε να μπει στο συστημα του (αληθεια ξερεις πολυ κοσμο που ειχε τετοιο θεμα; ακομα και με ολο τον ντορο με τους επεξεργαστες τα προηγουμενα χρονια δεν ξερω ουτε 1 ατομο που να ειχε τετοιο θεμα). Ακομα χειροτερα δλδ τα πραγματα για το επιχειρημα σου. 41 λεπτά πριν, johnnycer είπε Παιδιά, επειδή βλέπω πολλοί να ζητούν NAS χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις κτλ. Εδώ και 2-3 χρόνια έχω το WD My Cloud Personal... Ναι ξέρω τρώει κράξιμο από "γνώστες" ότι δεν είναι δυνατό ιδιαίτερα, ότι είναι dummy (σε OS) κτλ. Απλά θα αναφέρω ότι δουλεύει ΜΟΝΙΜΑ 24/7 χωρίς κανένα πρόβλημα. Μέχρι και autoupdate κάνει σε νέο fw. Πολύ καλό UI... Το οποίο βέβαια το βλέπω σπάνια! Διαμοιράζω εύκολα αρχεία μεταξύ Η/Υ, Smartphones(μέσω ES File Explorer) κτλ εντός δικτύου... Τα specs του ειναι ΟΚ και με το παραπάνω για αυτή την χρήση. Δημιουργία FTP Server πολύ εύκολα (υπάρχει και τρόπος για Cloud λύση μέσω της εταιρείας), πρόσβαση και εκτός δικτύου μέσω port forwarding (*) και διάφορα άλλα. Ξαναλέω τρέχει 24/7...Δεν έχει βγάλει κίχ! Του κάνω κανένα τεστ στον σκληρό αραιά και πού για να δώ για errors και μέχρι τώρα τίποτα. Για τους πιο προχώ έχει και SSH. Απο τις καλύτερες αγορές που έχω κανει. Είναι μια καλή λύση για απλούς χρήστες! Τσεκάρετε το. Θα το αγοράσετε και δουλεύει outofthebox, με ελάχιστο config. * Επειδή έχει και logs και το έχω παρατηρήσει... ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν botακια/βαρεμένοι που βαράνε σε IPs με πόρτα 21 και περιμένουν απάντηση με admin/admin... Εννοείται αλλάξτε πόρτα για να κοιμάστε ήσυχα! Πολυ μα παρα πολυ βασικη λυση για backup και διαμοιρασμο αρχειων. Εχω ενα μονο για backup που το ανοιγω 1 φορα την εβδομαδα. Δεν θα το ειχα για συνεχομενη χρηση οχι τοσο επειδη φοβαμαι μην μπει καποιος μεσα (οπως λεω εδω και καποιες σελιδες αυτα ειναι παρα μα παρα πολυ σπανια, σε εμας εστω) αλλα επειδη δεν του εχω εμπιστοσυνη για 24/7. Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2019 από Salvation81 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jargon Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Κάποια στιγμή σκεφτόμουν να πάρω κουτί που παίρνει 24 δίσκους και να φτιάξω δικό μου server. Εκτός του ότι μια σοβαρή λύση + το PC με Supermicro και onboard XEON κοστίζουν, δεν έχω καμία όρεξη ν'ασχοληθώ, δεν μου χρειάζονται 24 δίσκοι και τέλος πάντων θέλω την ευκολία μιας έτοιμης λύσης με τις εφαρμογές της. Κάποτε είχα χρόνο για τέτοια και σκεφτόμουν να πάρω και RACΚ κτλ.. Επειδή τώρα όμως δεν έχω, και θέλω κάτι πιο compact για το σπίτι γι'αυτό σκέφτηκα ένα QNAP μέχρι 1500 ευρώ με τις κάρτες του και όλο το software έτοιμο + support. To PC μου έχει το Asus Rampage VI Extreme με κάρτα Aquantia 10GBit η οποία δουλεύει καλά και το ξέρω από άλλους χρήστες που τη δουλεύουν με συστοιχίες RAID NVME - 4X Intel 900p. Μια χαρά τερματίζει τα 10Gbit και για τη δουλειά που το θέλω δεν νομίζω να έχει πρόβλημα γιατί δεν έχει και στους άλλους.. Αν για τον Α ή Β λόγω δεν με ικανοποιεί τότε θα πάω σε Intel αλλά όχι από πριν διότι ένας από τους λόγους που αγόρασα αυτό το motherboard ήταν και αυτό. Η χρήση του NAS δεν θα είναι μόνο backup - το θέλω και για direct storage solution με hot-swap δυνατότητες και μελλοντικά για αποθήκευση 4Κ video. Επίσης μπορεί να συνδέσω και μερικές κάμερες IP ενώ θέλω να μπορεί να σερβίρει και 4K Blu-Rays σε κάποιο HTPC που είναι συνδεδεμένο σε AV Processor και projector. Τέλος να μπορεί να εξυπηρετεί 2-3 PC και κάποιες mobile συσκευές συγχρόνως (πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ψηφιακού υλικού, βίντεο, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, μεγάλα αρχεία PSD 1GB, high resolution textures, κτλ) ****EDIT***** Ένα τυχαίο benchmark για το Aquantia που βρήκα στα γρήγορα. Το ίδιο διαπιστώνουν κι άλλη χρήστες με την μητρική μου με τους οποίους έχω συχνή συνομιλία και στο overclock.net και στο ROG forum. Επεξ/σία 23 Ιανουαρίου 2019 από Jargon Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Salvation81 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Jargon είπε Κάποια στιγμή σκεφτόμουν να πάρω κουτί που παίρνει 24 δίσκους και να φτιάξω δικό μου server. Εκτός του ότι μια σοβαρή λύση + το PC με Supermicro και onboard XEON κοστίζουν, δεν έχω καμία όρεξη ν'ασχοληθώ, δεν μου χρειάζονται 24 δίσκοι και τέλος πάντων θέλω την ευκολία μιας έτοιμης λύσης με τις εφαρμογές της. Κάποτε είχα χρόνο για τέτοια και σκεφτόμουν να πάρω και RACΚ κτλ.. Επειδή τώρα όμως δεν έχω, και θέλω κάτι πιο compact για το σπίτι γι'αυτό σκέφτηκα ένα QNAP μέχρι 1500 ευρώ με τις κάρτες του και όλο το software έτοιμο + support. To PC μου έχει το Asus Rampage VI Extreme με κάρτα Aquantia 10GBit η οποία δουλεύει καλά και το ξέρω από άλλους χρήστες που τη δουλεύουν με συστοιχίες RAID NVME - 4X Intel 900p. Μια χαρά τερματίζει τα 10Gbit και για τη δουλειά που το θέλω δεν νομίζω να έχει πρόβλημα γιατί δεν έχει και στους άλλους.. Αν για τον Α ή Β λόγω δεν με ικανοποιεί τότε θα πάω σε Intel αλλά όχι από πριν διότι ένας από τους λόγους που αγόρασα αυτό το motherboard ήταν και αυτό. Η χρήση του NAS δεν θα είναι μόνο backup - το θέλω και για direct storage solution με hot-swap δυνατότητες και μελλοντικά για αποθήκευση 4Κ video. Επίσης μπορεί να συνδέσω και μερικές κάμερες IP ενώ θέλω να μπορεί να σερβίρει και 4K Blu-Rays σε κάποιο HTPC που είναι συνδεδεμένο σε AV Processor και projector. Τέλος να μπορεί να εξυπηρετεί 2-3 PC και κάποιες mobile συσκευές συγχρόνως (πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ψηφιακού υλικού, βίντεο, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, μεγάλα αρχεία PSD 1GB, high resolution textures, κτλ) ****EDIT***** Ένα τυχαίο benchmark για το Aquantia που βρήκα στα γρήγορα. Το ίδιο διαπιστώνουν κι άλλη χρήστες με την μητρική μου με τους οποίους έχω συχνή συνομιλία και στο overclock.net και στο ROG forum. Δεν την ξερω την καρτα αλλα με ενα προχειρο benchmark η Intel με το 550 χτυπαει τα 1100 αν και εκει δεν μιλαμε για average. Οπως και να εχει δεν εχω ακουσει τα καλυτερα για τις καρτες που ερχονται με μητρικες αλλα αφου δεν ειχα ποτε δεν μπορω να εκφερω σωστη γνωμη. Περα απο αυτο απο την στιγμη που θελεις να συνδεσεις και καμερες ξεχνας καθαρα επαγγελματικα NAS σαν της QSAN πχ που ειναι σχεδον αποκλειστικα για backup και file sharing. Θα κοιταξεις κατι σε QNAP αλλα οπως ειπα σου προτεινω RACK. Δεν ειναι αναγκη να το βαλεις μεσα σε κουτι RACK αν αυτο σκεφτεσαι παντως. Επεξ/σία 23 Ιανουαρίου 2019 από Salvation81 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jargon Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 @Salvation81 Θα κάτσω να τη μελετήσω την QSan καθώς και τα μοντέλα RACK της QNAP. Πιο μοντέλο της QSan θα επέλεγες για 8Χ δίσκους? Όπως είπα και πιο πάνω στην αρχή σκεφτόμουν να φτιάξω κάτι με motherboard Supermicro & Embedded XEON σε RACK case με 24Χ Hot Swap Cages...Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω χρόνο ν'ασχοληθώ με το θέμα software και υπάρχει και το θέμα κατανάλωσης ενέργειας. Αν αγόραζα RACK ντουλάπι (μπορώ να τα πάρω με καλή έκπτωση) δεν θα ήταν μόνο για το NAS φυσικά. Είχα σκοπό να βάλω και διάφορες συσκευές ήχου που έχω από την άλλη "λόξα" μου (ενισχυτές / AV Processor / EQs). Τέλος πάντω to the point... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Salvation81 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 5 λεπτά πριν, Jargon είπε @Salvation81 Θα κάτσω να τη μελετήσω την QSan καθώς και τα μοντέλα RACK της QNAP. Πιο μοντέλο της QSan θα επέλεγες για 8Χ δίσκους? Όπως είπα και πιο πάνω στην αρχή σκεφτόμουν να φτιάξω κάτι με motherboard Supermicro & Embedded XEON σε RACK case με 24Χ Hot Swap Cages...Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω χρόνο ν'ασχοληθώ με το θέμα software και υπάρχει και το θέμα κατανάλωσης ενέργειας. Αν αγόραζα RACK ντουλάπι (μπορώ να τα πάρω με καλή έκπτωση) δεν θα ήταν μόνο για το NAS φυσικά. Είχα σκοπό να βάλω και διάφορες συσκευές ήχου που έχω από την άλλη "λόξα" μου (ενισχυτές / AV Processor / EQs). Τέλος πάντω to the point... Οπως αναφερα η QSAN δεν εχει υποστηριξη για καμερες ομως και ειναι καθαρα για backup και file sharing. Σαν ποιοτητα και επιδοσεις τα μηχανακια τους σκιζουν αλλα προς το παρον εστω εχουν μειωμενες δυνατοτητες σε σχεση με τις αλλες εταιρειες. Εμενα απο τα χερια μου εχουν περασει τα XN8008Τ και XN5008Τ μοντελα τους που ηταν φοβερα για τις παραπανω χρησεις. Ωστοσο μονιμα χρησιμοποιω QNAP επειδη θελω περισσοτερες χρησεις απο ενα NAS. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jargon Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 1 λεπτό πριν, Salvation81 είπε Οπως αναφερα η QSAN δεν εχει υποστηριξη για καμερες ομως και ειναι καθαρα για backup και file sharing. Σαν ποιοτητα και επιδοσεις τα μηχανακια τους σκιζουν αλλα προς το παρον εστω εχουν μειωμενες δυνατοτητες σε σχεση με τις αλλες εταιρειες. Εμενα απο τα χερια μου εχουν περασει τα XN8008Τ και XN5008Τ μοντελα τους που ηταν φοβερα για τις παραπανω χρησεις. Ωστοσο μονιμα χρησιμοποιω QNAP επειδη θελω περισσοτερες χρησεις απο ενα NAS. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατέληξα σε QNAP γιατί ακόμα και τις κάμερες να υποθέσω ότι παρακάμπτω πάλι η QNAP έχει συνολίκά πολύ καλά πακέτα hardware / software για τις τιμές που ζητάει. Απλά θα κάτσω να μελετήσω και τα RACK μοντέλα της. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Salvation81 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, Jargon είπε Αυτός ήταν και ο λόγος που κατέληξα σε QNAP γιατί ακόμα και τις κάμερες να υποθέσω ότι παρακάμπτω πάλι η QNAP έχει συνολίκά πολύ καλά πακέτα hardware / software για τις τιμές που ζητάει. Απλά θα κάτσω να μελετήσω και τα RACK μοντέλα της. Καθαρα απο θεμα ποιοτητας και ταχυτητας νομιζω πως η QSAN ειναι ελαφρως καλυτερη παντως (απλα ξεφευγει λιγο σε τιμες και εχει λιγα μοντελα διαθεσιμα). Αλλα ναι σε θεμα χρησεων και ευρος επιλογων η QNAP τους τρωει ολους αυτη την στιγμη. Επεξ/σία 23 Ιανουαρίου 2019 από Salvation81 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jargon Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2019 Κάπου πρέπεινα τραβήξουμε τη "χρυσή τομή" και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι η QNAP ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atkyriazis Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Share Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Καλησπέρα σας, Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω και εγώ πρόβλημα με τα αρχεία μου. Έχω 3 εξωτερικούς σκληρούς δίσκους 2 ΤΒ σύνολο (για Backup) και ο τελευταίος που είναι 1ΤΒ αγοράστηκε πριν 8 μήνες και γέμισε πολύ γρήγορα. Στην αρχή σκέφτηκα να αγοράσω άλλον ένα 4ΤΒ. Μέχρι που σκέφτηκα (και άρχισα να το ψάχνω) να πάω σε μια λύση NAS που εκτός από Backup πιστεύω ότι θα μου λύσει και άλλα προβλήματα (π.χ, τα τελευταία χρόνια έχω γεμίσει όλα τα account μου σε One Drive, Dropbox, Google drive και δεν είμαι διατεθημένος να πληρώσω για vip cloud services accounts). Έχω τελειώσει Ηλεκτρονικός και δουλεύω προγραμματιστής οπότε έχω αρκετές γενικές γνώσεις αλλά με NAS δεν έχω ασχοληθεί ξανά, οπότε είμαι καινούργιος σε αυτόν τον τομέα. Οι πιθανές χρήσεις που σκέφτομαι να κάνω είναι οι εξής : 1) Backup όλα τα αρχεία μου με 2 δίσκους (4TB + 4TB) σε RAID 1. Τα δεδομένα που δεν θέλω να χαθούν με τίποτα θα υπάρχουν και στους εξωτερικούς σκληρούς. 2) Απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία μου για κατέβασμα (βασικό για την δουλειά μου) διότι έχω λάπτοπ με 500άρι ssd στη δουλειά και γεμίζει εύκολα με 2 VMs και αρκετά workspaces που χρειάζεται να έχω. 3) File Sharing υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που προσφέρουν τα Cloud services που ανέφερα πιο πάνω. Δηλαδή με ενδιαφέρει κυρίως να μπορώ να μοιράζομαι τα αρχεία μου (φωτό, βίντεος κλπ) μετά από μια εκδρομή με μια ομάδα ατόμων και να μπορώ να τους δίνω access να τα κατεβάσουν όποτε θέλουν. 4) Ίσως κάποια στιγμή να χρειαστεί να ανεβάσω κανά μικρό site ή κάποιο application και να το χτυπάω από εκεί. Έχω σκεφτεί να πάω σε μια "Beginner" οικονομική λύση με όσο το δυνατόν χαμηλότερο budget (150-250 το πολύ) όπως είναι τα παρακάτω : https://www.skroutz.gr/s/8424855/Western-Digital-My-Cloud-EX2-Ultra.html https://www.skroutz.gr/s/13673028/Synology-DiskStation-DS218.html Το 2ο ήδη ξεφεύγει σε τιμή (μαζί με τους 4+4 ΤΒ δίσκους που θέλω) και δεν θέλω να πάω σε κάτι ακριβότερο. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται για την χρήση που το θέλω η μεγαλύτερη cpu (quad-core) και η ram (2GB) του 2ου σε σχέση με τον 1ο. Ποιά είναι η γνώμη σας για το αν τα παραπάνω είναι εφικτά και ποιόν NAS θα μου προτείνατε για αυτές τις χρήσεις? Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι που το χρειάζομαι αλλά δεν ξέρω άν μπορεί να υποστηριχτεί με τόσο χαμηλό budget. Με αυτές τις ταχύτητες cpu και ram φαντάζομαι ότι δεν θα μπορώ να τρέξω VM στις συγκεκριμένες συσκευές? Οπότε, θα μπορούσα να έχω στον NAS τα αρχεία του vm (πχ τους φακέλους του Virtual Box --> C:\Users\******\VirtualBox VMs) και να τα τρέχω απομακρυσμένα (από τη δουλειά μου) από το λάπτοπ μου που έχει virtual box? Δηλαδή να βλέπω αυτον τον φάκελο (που έχει πολύ μεγάλο μέγεθος), χωρίς να τον έχω στο λάπτοπ μου (αλλά στον NAS) και να τον φορτώνω μέσω του Virtual Media Manager του Virtual Box και να ανεβάζω το VM? Τέλος, να πώ ότι έχω 30άρι vdsl και πιάνω γύρω στα 22 Mbps (==> 2-3 Mbps upload) , οπότε θα ήθελα την γνώμη σας για το κατέβασμα/διαμοιρασμό των αρχείων μου. Αν θα είναι εφικτό ή όχι με αυτές τις ταχύτητες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Salvation81 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Share Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 2 ώρες πριν, atkyriazis είπε Καλησπέρα σας, Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω και εγώ πρόβλημα με τα αρχεία μου. Έχω 3 εξωτερικούς σκληρούς δίσκους 2 ΤΒ σύνολο (για Backup) και ο τελευταίος που είναι 1ΤΒ αγοράστηκε πριν 8 μήνες και γέμισε πολύ γρήγορα. Στην αρχή σκέφτηκα να αγοράσω άλλον ένα 4ΤΒ. Μέχρι που σκέφτηκα (και άρχισα να το ψάχνω) να πάω σε μια λύση NAS που εκτός από Backup πιστεύω ότι θα μου λύσει και άλλα προβλήματα (π.χ, τα τελευταία χρόνια έχω γεμίσει όλα τα account μου σε One Drive, Dropbox, Google drive και δεν είμαι διατεθημένος να πληρώσω για vip cloud services accounts). Έχω τελειώσει Ηλεκτρονικός και δουλεύω προγραμματιστής οπότε έχω αρκετές γενικές γνώσεις αλλά με NAS δεν έχω ασχοληθεί ξανά, οπότε είμαι καινούργιος σε αυτόν τον τομέα. Οι πιθανές χρήσεις που σκέφτομαι να κάνω είναι οι εξής : 1) Backup όλα τα αρχεία μου με 2 δίσκους (4TB + 4TB) σε RAID 1. Τα δεδομένα που δεν θέλω να χαθούν με τίποτα θα υπάρχουν και στους εξωτερικούς σκληρούς. 2) Απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία μου για κατέβασμα (βασικό για την δουλειά μου) διότι έχω λάπτοπ με 500άρι ssd στη δουλειά και γεμίζει εύκολα με 2 VMs και αρκετά workspaces που χρειάζεται να έχω. 3) File Sharing υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που προσφέρουν τα Cloud services που ανέφερα πιο πάνω. Δηλαδή με ενδιαφέρει κυρίως να μπορώ να μοιράζομαι τα αρχεία μου (φωτό, βίντεος κλπ) μετά από μια εκδρομή με μια ομάδα ατόμων και να μπορώ να τους δίνω access να τα κατεβάσουν όποτε θέλουν. 4) Ίσως κάποια στιγμή να χρειαστεί να ανεβάσω κανά μικρό site ή κάποιο application και να το χτυπάω από εκεί. Έχω σκεφτεί να πάω σε μια "Beginner" οικονομική λύση με όσο το δυνατόν χαμηλότερο budget (150-250 το πολύ) όπως είναι τα παρακάτω : https://www.skroutz.gr/s/8424855/Western-Digital-My-Cloud-EX2-Ultra.html https://www.skroutz.gr/s/13673028/Synology-DiskStation-DS218.html Το 2ο ήδη ξεφεύγει σε τιμή (μαζί με τους 4+4 ΤΒ δίσκους που θέλω) και δεν θέλω να πάω σε κάτι ακριβότερο. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται για την χρήση που το θέλω η μεγαλύτερη cpu (quad-core) και η ram (2GB) του 2ου σε σχέση με τον 1ο. Ποιά είναι η γνώμη σας για το αν τα παραπάνω είναι εφικτά και ποιόν NAS θα μου προτείνατε για αυτές τις χρήσεις? Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι που το χρειάζομαι αλλά δεν ξέρω άν μπορεί να υποστηριχτεί με τόσο χαμηλό budget. Με αυτές τις ταχύτητες cpu και ram φαντάζομαι ότι δεν θα μπορώ να τρέξω VM στις συγκεκριμένες συσκευές? Οπότε, θα μπορούσα να έχω στον NAS τα αρχεία του vm (πχ τους φακέλους του Virtual Box --> C:\Users\******\VirtualBox VMs) και να τα τρέχω απομακρυσμένα (από τη δουλειά μου) από το λάπτοπ μου που έχει virtual box? Δηλαδή να βλέπω αυτον τον φάκελο (που έχει πολύ μεγάλο μέγεθος), χωρίς να τον έχω στο λάπτοπ μου (αλλά στον NAS) και να τον φορτώνω μέσω του Virtual Media Manager του Virtual Box και να ανεβάζω το VM? Τέλος, να πώ ότι έχω 30άρι vdsl και πιάνω γύρω στα 22 Mbps (==> 2-3 Mbps upload) , οπότε θα ήθελα την γνώμη σας για το κατέβασμα/διαμοιρασμό των αρχείων μου. Αν θα είναι εφικτό ή όχι με αυτές τις ταχύτητες. Ειδικα τα entry-level μοντελα δεν υποστηριζουν Virtual Machine. Ακομα και τα σχετικα οικονομικα που υποστηριζουν πολλες φορες σερνονται. Αν θελεις VM συνιστω να μην πας σε κατι πολυ οικονομικο. Περα απο αυτο για ολα τα αλλα που λες το Synology ειναι μια χαρα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Share Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 On 18/01/2019 at 16:59, atheatos said: Κακα τα ψεματα , κατι καλο το πληρωνεις ακριβά.Tα μοντέλα που παρέχουν migration με μια ματια που εριξα στην Qnap τα ειδα λιγο πιο "επαγγελματικα" απο τις φτηνές λύσεις που δινει η Qnap. Βεβαια με αυτες τις φτηνές λυσεις ειναι οδηγος στην αγορά οπως αναφέρθηκε νωρίτερα ,αλλα αυτή η αγορά δεν ενδιαφέρεται σε περιπτωση που χαλασει το μηχανημα να σωσει τους δισκους αλλα περισσοτερο για οταν χαλάσει καποιος δίσκος. Επειδη πριν πάω σε Drobo ειχα κατι αντιστοιχο με τις φτηνές λυσεις τις Qnap, συγκεκριμένα της buffalo,μπορω να πω οτι δεν ειναι αρκετά ασφαλές. Σε συγκριση με drobo ειδικά ,που εχει σε ολα τα μοντελα προστασία(ακομα και το πιο παλιο μοντελο ειχε προβλεψη σε περιπτωση που χαλασει το μηχανημα, να σωσεις τους σκληρους, σε αλλο Drobo) με παρα πολυ απλη διαδικασια σεταρισματος και ελεγχου, ολες οι υπολοιπες "απλες " λυσεις μου θυμιζουν απλες θηκες σκληρων... εννοειται.στα Nas δεν πληρωνεις το Hardware τοσο οσο το software και το τι μπορει να κανει.με τα ιδια λεφτα δηλαδη που κανει ενα καλο Nas φτιαχνεις Pc 10 φορες καλυτερο σε χαρακτηριστικα αλλα μετα εσυ θα πρεπει να τα φτιαξεις ολα αυτα που θες. πολλες φορες ειναι μικρες λεπτομερειες που κανουν την διαφορα απο το ενα μοντελο στο αλλο και ταυτοχρονα αλλαζει και η τιμη. για μενα το nas ειτε ειναι nas ειτε Pc που θα γινει nas εχει το καλο οτι τα εχεις ολα μαζεμενα εχεις και το raid1 ή το raid 5 και ολα μια χαρα. απο εκει και περα ομως επειδη οτι nas και να ειναι μπορει να παθει κατι και να τρεχεις και να μην φτανεις για αυτο πρεπει να υπαρχει και backup ειτε σε cloud ειτε σε αλλο σημειο. το τι να παθει το nas μπορει να ειναι απο το να πεσει κεραυνος και να καουν τα παντα ,να κολλησει ransomware και να κλειδωσουν ολα, να γινει κατι στο μηχανημα και να μην μπορεις να επαναφερεις αρχεια ειδικα σε περιπτωσεις raid 0 και raid 5. ειναι καλη φαση το Nas οτι αμα χασεις ενα δισκο τον αλλαζεις On the fly αλλα αυτο ειναι για να εχεις availability 24/7/365 παρα σαν backup. το raid1 ειναι μεθοδος backup αλλα οχι η απολυτη.υπαρχουν δηλαδη πολλα παραθυρακια που μπορει να σου τυχουν και να κλαις τα data. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 Share Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2019 6 ώρες πριν, poulinos είπε εννοειται.στα Nas δεν πληρωνεις το Hardware τοσο οσο το software και το τι μπορει να κανει.με τα ιδια λεφτα δηλαδη που κανει ενα καλο Nas φτιαχνεις Pc 10 φορες καλυτερο σε χαρακτηριστικα αλλα μετα εσυ θα πρεπει να τα φτιαξεις ολα αυτα που θες. πολλες φορες ειναι μικρες λεπτομερειες που κανουν την διαφορα απο το ενα μοντελο στο αλλο και ταυτοχρονα αλλαζει και η τιμη. για μενα το nas ειτε ειναι nas ειτε Pc που θα γινει nas εχει το καλο οτι τα εχεις ολα μαζεμενα εχεις και το raid1 ή το raid 5 και ολα μια χαρα. απο εκει και περα ομως επειδη οτι nas και να ειναι μπορει να παθει κατι και να τρεχεις και να μην φτανεις για αυτο πρεπει να υπαρχει και backup ειτε σε cloud ειτε σε αλλο σημειο. το τι να παθει το nas μπορει να ειναι απο το να πεσει κεραυνος και να καουν τα παντα ,να κολλησει ransomware και να κλειδωσουν ολα, να γινει κατι στο μηχανημα και να μην μπορεις να επαναφερεις αρχεια ειδικα σε περιπτωσεις raid 0 και raid 5. ειναι καλη φαση το Nas οτι αμα χασεις ενα δισκο τον αλλαζεις On the fly αλλα αυτο ειναι για να εχεις availability 24/7/365 παρα σαν backup. το raid1 ειναι μεθοδος backup αλλα οχι η απολυτη.υπαρχουν δηλαδη πολλα παραθυρακια που μπορει να σου τυχουν και να κλαις τα data. Απλά πολλοί μπερδεύουν το nas με backup. Το nas είναι ένα δικτυακό μέσο αποθήκευσης. Δεν προσφέρει «ιδιαίτερη» προστασία από απώλεια δεδομένων. Το να αποθηκεύσει μεγάλο όγκο αρχείων και να τα διαμοιραστεί εύκολα στο δίκτυο είναι ο σκοπός του. Τα nas που προσφέρουν «κάπως» αυξημένη ασφάλεια από απώλεια δεδομένων είναι προς το παρόν ακριβά. Την ίδια και καλύτερη ίσως προστασία δεδομένων , προσφέρουν external storage devices που δεν είναι απαραίτητο να είναι δικτυακα. Εδώ που τα λέμε έτσι όπως έχει εξελιχτεί το Remote Desktop, κάποιος δεν είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις τεχνικού δικτύου για να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία του. Για μένα είναι υπερβολή και λίγο επικίνδυνο, να ανοίγω επιπλέον πόρτες στο δίκτυο για να έχω πρόσβαση σε μια συσκευή που δεν είναι υπό αυξημένο έλεγχο,όπως είναι ο υπολογιστής μου. Στον υπολογιστή μου μπορώ να στήσω raid ίδιο με αυτό του nas ή να έχω συνδέσει ένα external storage που είναι ακόμα πιο ευέλικτο. Κάποια από τα external storage devices προσφέρουν και μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων από πολύ καλύτερα και ακριβότερα nas. Νομίζω έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η τιμολόγηση των ssds κάποιος που θέλει να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει με ασφάλεια αρκετά μεγάλο όγκο δεδομένων , θα μεταβεί σιγά-σιγά στις λύσεις των πολύ γρήγορων external storage devices , παρά σε δικτυακα nas. Τελος πάντων ,στην επιλογή nas που είναι και το θέμα μας , θα πρέπει αυτός που κάνει την αγορά να μη ποντάρει τόσο στην ασφάλεια των δεδομένων του , ούτε στην γρήγορη επεξεργασία τους. Είναι ένας κοινόχρηστος δικτυακός αποθηκευτικός χώρος. Για οτιδήποτε παραπάνω ,θα το πληρώσει ακριβά ή θα πρέπει να κοιτάξει άλλου πέρα από nas. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
heros Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2019 Share Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2019 Διαβασα το θέμα και αναμεσα στις άλλες μάρκες NAS θα έβαζα και τα αρκετα αξιόπιστα και οικονομικα THECUS..... Εχω ένα τέτοιο και έχει απολυτά ικανοποιητικές επιδώσεις σε φθηνές τιμές! Τα Qnap και Synology ξεφεύγουν σε τιμές ακόμη και μεταχειρισμένα . Πάρε αν βρεις ένα τέτοιο ιδιαίτερα αν έχει >5bays και είσαι οκ... και μεταχειρισμένο να βρείς πάλι οκ θα είσαι Με τις τιμές των δίσκων εδώ στο ινσόμνια μπορείς να βρείς 4tb red στα 80 ευρώ και να ξεκινάς να επεκτείνεις το σύστημα σου... Τα thecus σου επιτρέπουν να προσθέσεις δίσκους και να επεκτείνεις το raid σου...και βέβαια ισχύει αυτό που πολλοί είπαν εδώ άλλο NAS άλλο backup......ΣΤΗΝ πράξη όμως οι περισσότεροι όπως και εγώ χρησιμοποιούν NAS ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ BACKUP ΚΑΙ ΛΙΓΏΤΕΡΟ ΓΙΑ 24Η file server..... Στείνεις ένα συστηματάκι με RAID5 (<5bays sytem) ή RAID 6 (>5bays) και έχεις και τα δύο και on line τα αρχεία σου και ασφάλεια από καταστροφή ακομη και 2 (raid 6) δίσκων Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα