Προς το περιεχόμενο

Επιλογή NAS

Costas47

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ταχύτητα του Internet δεν έχει καμία σχέση με το εσωτερικό σου δίκτυο. Αξιοποιείς την ταχύτητα του δικτύου σου με βάση και την καλωδίωση που χρησιμοποιείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

18 λεπτά πριν, elorant είπε

Ρε μπούλη το link το έδωσα ως παράδειγμα από vulnerability. Δεν έγραψα πουθενά ότι ισχύει ακόμα. Ούτε φταίω αν αλλάζεις τα posts σου εκ των υστέρων και γράφεις άλλα από αυτά που έγραφες στην αρχή για να φαίνεσαι κι υπεράνω.

Βάλτε όλοι NAS χωρίς να καταλαβαίνετε Χριστό από Linux και όταν θα ξυπνήσετε ένα πρωί με όλο το NAS κλειδωμένο με ransomware τα ξαναλέμε.

Εγώ ότι είχα να πω στο thread το είπα.

Γιατί αυτός ο τόνος και ο χαρακτηρισμός; Κουβέντα κάνουμε και ο καθένας παραθέτει την άποψη του. Ηρεμήστε ρε παιδιά εδώ μέσα, αμάν πια.

Είπες την άποψη σου, ΟΚ σεβαστή. Απ'ότι καταλαβαίνω έχεις κάποιο κόλλημα ή ευαισθησία με τα data privacy. Μου θυμίζεις τον κολλητό μου που είναι "καλός χάκερ" σε εταιρεία στο εξωτερικό και το έχει πάει λίγο αλλού με το συγκεκριμένο θέμα. Το καταλαβαίνω εν μέρη βλέπει τόσα στην δουλειά του. Αλλά θεωρώ ότι ο μέσος χρήστης δεν απειλείται από κάποιον χάκερ, τι τον νοιάζει τον καθένα να δει που πήγα εγώ διακοπές και πόσες γκόμενες είχα κλπ κλπ. Έχουμε έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι τις ζωές μας ανεβασμένες στα κοινωνικά δίκτυα που το μόνο που δεν θα νοιάξει τον άλλον είναι να χακάρει το NAS μου 😂 Δεν ξέρω, εγώ έτσι το βλέπω. Μπορεί να είμαι και τελείως λάθος.

2 λεπτά πριν, elorant είπε

Η ταχύτητα του Internet δεν έχει καμία σχέση με το εσωτερικό σου δίκτυο. Αξιοποιείς την ταχύτητα του δικτύου σου με βάση και την καλωδίωση που χρησιμοποιείς.

Άρα μπορώ να στριμάρω στις συσκευές μου με την ταχύτητα του τοπικού μου δικτύου; Αν είναι έτσι τότε αλλάζει το πράγμα πολύ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απλά ως προγραμματιστής καταλαβαίνω κάποια πράγματα καλύτερα. Εννιά στους 10 χρήστες NAS δεν καταλαβαίνουν ούτε τα βασικά από ασφάλεια. Έχεις ένα υπολογιστή με τρέχα γύρευε custom έκδοση του Linux που δεν μπορείς να ξέρεις τι vulnerabilities έχει. Κι εκεί πάνω βάζεις όλα σου τα data κι έχει πρόσβαση στο Internet. Προσωπικά και να με πλήρωνες δεν θα το έκανα αυτό. Αλλά με δεδομένο ότι ο καθένας κρίνει με βάση τις δικές του ανάγκες το μόνο που μπορώ να κάνω είναι απλά να πω την γνώμη μου.

Ο χάκερ προφανώς και δεν θα κάτσει να ασχοληθεί ειδικά μαζί σου. Θα ασχοληθεί με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείς. Κι όταν βρει ένα exploit θα το τρέξει μαζικά. Κι όποιον πάρει ο χάρος. Αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι πράγματα που έχουν συμβεί. Ορίστε εδώ άλλο exploit πιο πρόσφατο:

https://rcpmag.com/blogs/scott-bekker/2018/05/msp-advice-vpnfilter-flaw.aspx

Για την τελευταία σου ερώτηση η απάντηση είναι ναι.

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, elorant είπε

δεν έχω κόλλημα με τίποτα. Απλά ως προγραμματιστής καταλαβαίνω κάποια πράγματα καλύτερα. Εννιά στους 10 χρήστες NAS δεν καταλαβαίνουν ούτε τα βασικά από ασφάλεια. Έχεις ένα υπολογιστή με τρέχα γύρευε custom έκδοση του Linux που δεν μπορείς να ξέρεις τι vulnerabilities έχει. Κι εκεί πάνω βάζεις όλα σου τα data κι έχει πρόσβαση στο Internet. Προσωπικά και να με πλήρωνες δεν θα το έκανα αυτό. Αλλά με δεδομένο ότι ο καθένας κρίνει με βάση τις δικές του ανάγκες το μόνο που μπορώ να κάνω είναι απλά να πω την γνώμη μου.

Ο χάκερ προφανώς και δεν θα κάτσει να ασχοληθεί ειδικά μαζί σου. Θα ασχοληθεί με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείς. Κι όταν βρει ένα exploit θα το τρέξει μαζικά. Κι όποιον πάρει ο χάρος. Αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι πράγματα που έχουν συμβεί. Ορίστε εδώ άλλο exploit πιο πρόσφατο:

https://rcpmag.com/blogs/scott-bekker/2018/05/msp-advice-vpnfilter-flaw.aspx

Για την τελευταία σου ερώτηση η απάντηση είναι ναι.

Ναι ΟΚ το καταλαβαίνω αυτό που λες, αλλά αυτό που λέω και στον φίλο μου, αν όλοι όμως σκεφτόμασταν έτσι στο τέλος δεν θα χρησιμοποιούσαμε τίποτα, ούτε MacOS, ούτε windows ούτε android ούτε iOS κλπ κλπ. Σε ότι χρησιμοποιούμε και με πολλά πράγματα που εγκαθιστούμε (κυρίως με παράνομα torrents), πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι κακό.

Δεν ξέρω το nas δεν τρέχει κάποιου είδους antivirus or something; Να σε προειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά;

Επεξ/σία από SPANK

Πολλά μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις ένα nas, από whitelisting συγκεκριμένων ips για remote access μέχρι firewall, packet inspection και χίλια δύο. Υπάρχουν και οδηγοί ανά μάρκα για χρήστες που δεν έχουν ειδικές γνώσεις και βέβαια έχουν και προκαθορισμένα settings με φιλικά μενού. Αλλά όλα αυτά απαιτούν χρόνο και προσπάθεια.

Τεσπά, δεν προσπαθώ να σε τρομοκρατήσω. Απλά να έχεις κατά νου ότι βάζεις άλλον έναν πονοκέφαλο στην καθημερινότητα σου.

Μιας και συζητάτε για NAS σκέφτομαι εδώ και αρκετό καιρό κι έχω στη λίστα των αγορών μου ένα NAS. To μοντέλο που σκέφτομαι είναι το QNAP TS-873 που παίρνει 8 δίσκους, έξτρα κάρτα για NVME Cache και κάρτα 10Gbit (2 X PCI-E 4X κάρτες). Επίσης παίρνει expansion units για περισσότερους δίσκους αν χρειαστεί.

Σε αυτό θα αποθηκευτούν συνολικά περίπου 30TB δεδομένα τα οποία για την ώρα βρίσκονται σε περίπου 20 δίσκους και επιπλέον 4-5ΤΒ από 7-8 PCs στο σπίτι. Επίσης σκοπεύω να συνδέσω και κάποιες κάμερες μελλοντικά για καταγραφή.

Θέλω όλα τα PCs και όλες οι mobile συσκευές μας να κάνουν επίσης backup εκεί μέσω Macrium Reflect και τέλος να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιες βιβλιοθήκες εκεί από laptop μέσω Internet μερικές φορές το χρόνο. 

Οι δίσκοι που θα μπουν θα είναι 10TB και πάνω στο μέλλον αλλά αρχικά θα μπουν διάφοροι από 2 έως 4ΤΒ που έχω τώρα γιατί για 8 Χ 10TB δίσκους κατηγορίας Western Digital Gold (ή ανάλογους) απαιτείται σημαντικό χρηματικό ποσό διότι είναι ακόμα ακριβοί. Έχω έναν WD Gold 10TB στο κυρίως PC μου + 2Χ 4TB Reds για storage και backups αλλά κάποια στιγμή η 2 Reds θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από SSDs οπότε θα πάνε στο NAS. 

To θέμα είναι αξίζει ν'αγοράσει κανείς ένα ακριβό NAS τώρα με σκοπό να το γεμίσει δίσκους σε βάθος 4-5 ετών ή όχι. Υπάρχει περίπτωση σε 4-5 χρόνια να είναι unsupported από πλευράς software? Εννοώ το λειτουργικό του και τις εφαρμογές του. 

***Υπάρχει PC με 15 δίσκους με κάποιον LSI controller αυτή τη στιγμή που δεν εξυπηρετεί διότι κάνει φασαρία και καταναλώνει πολύ ρεύμα για 24/7 λειτουργεία γιατί είναι παλιό (Intel Q9550 + 8GB RAM)..Επίσης η προσβαση σε αυτό μέσω ethernet 1Gbit είναι ελεϊνά αργή (80-90mb/s) και δεν σκοπεύω να ξοδέψω τίποτα γι'αυτό...

Έχε υπόψη ότι μέχρι το 2020 η Seagate θα βγάλει 20ΤΒ δίσκο και μέχρι το 2025 100ΤΒ.  Άρα μην κάνεις τόσο μακροπρόθεσμα πλάνα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να πάρεις ένα NAS με τις μισές θέσεις.

Επίσης δεν χρειάζεσαι WD Gold για NAS εκτός κι αν έχεις πολλά writes. Αυτοί είναι δίσκοι για servers.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, thodoris20s είπε

Ναι ΟΚ το καταλαβαίνω αυτό που λες, αλλά αυτό που λέω και στον φίλο μου, αν όλοι όμως σκεφτόμασταν έτσι στο τέλος δεν θα χρησιμοποιούσαμε τίποτα, ούτε MacOS, ούτε windows ούτε android ούτε iOS κλπ κλπ. Σε ότι χρησιμοποιούμε και με πολλά πράγματα που εγκαθιστούμε (κυρίως με παράνομα torrents), πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι κακό.

Δεν ξέρω το nas δεν τρέχει κάποιου είδους antivirus or something; Να σε προειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά;

Μεχρι και σημερα ΠΟΤΕ δεν εχει γινει μαζικη επιθεση οχι μονο σε NAS αλλα και σε υπολογιστες απλων χρηστων γιατι, γιατι πολυ απλα ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολειται. Οσοι ασχολουντε βαζουν στοχο υπολογιστες εταιρειων που εκει μπορει να βγαλουν καλο παραδακι, δεν θα βαλουν στοχο εσενα και εμενα που ανετα ριχνουμε ενα φορματ και τους δινουμε το γνωστο finger. Απλα ολοι που εχουν μαθει προγραμματισμο στην Ελλαδα οχι μονο την εχουν δει χακερ αλλα απο το πουθενα ξερουν και τα παντα για τα PC (την τυφλα τους δεν ξερουν οι περισσοτεροι γιαυτο οταν χαλασει κατι τρεχουν πανικοβλητοι δεξια και αριστερα), δεν ειναι κατι νεο αυτο και θα επρεπε να το ξερεις (ειδικα στα Ελληνικα Φορα αυτο το φαινομενο ειναι παρα μα παρα πολυ συνηθες και το ξερουμε ολοι πλεον).

Το λοιπον αντιβιωτικο εχουν σχεδον ολα αλλα δεν κανει κατι σε σχεση με μια επιθεση (στο ransomware που αναφερθηκε ναι εκει ισως να το τσακωσουν πριν κανει κατι - γενικα ομως αν δεν τρεχεις αρχεια αμφιβολης προελευσης στο NAS και απλα πχ κατεβαζεις πραγματα δεν εχεις να φοβηθεις κατι), εκει μετραει το τι modem/router εχεις και γενικα τι εχεις κανει για να προστατευσεις το NAS σου. Ξαναλεω ομως πως δεν εχεις να φοβηθεις τπτ και αν παρεις NAS σε 10 χρονια απο τωρα εκτος αν μαμηθει ο ΔΙΑΣ ασχημα θα θυμασαι τι λεγαμε ολοι εδω μεσα και θα γελας.

Οπως και να εχει εγω σου λεω να κατσεις να τα βαλεις ΟΛΑ κατω και οταν τα βαλεις (με το ΟΛΑ εννοω ολες τις πιθανες χρησεις που θα εχεις για το NAS) τοτε συνεχιζουμε την συζητηση.

6 ώρες πριν, Jargon είπε

Μιας και συζητάτε για NAS σκέφτομαι εδώ και αρκετό καιρό κι έχω στη λίστα των αγορών μου ένα NAS. To μοντέλο που σκέφτομαι είναι το QNAP TS-873 που παίρνει 8 δίσκους, έξτρα κάρτα για NVME Cache και κάρτα 10Gbit (2 X PCI-E 4X κάρτες). Επίσης παίρνει expansion units για περισσότερους δίσκους αν χρειαστεί.

Σε αυτό θα αποθηκευτούν συνολικά περίπου 30TB δεδομένα τα οποία για την ώρα βρίσκονται σε περίπου 20 δίσκους και επιπλέον 4-5ΤΒ από 7-8 PCs στο σπίτι. Επίσης σκοπεύω να συνδέσω και κάποιες κάμερες μελλοντικά για καταγραφή.

Θέλω όλα τα PCs και όλες οι mobile συσκευές μας να κάνουν επίσης backup εκεί μέσω Macrium Reflect και τέλος να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιες βιβλιοθήκες εκεί από laptop μέσω Internet μερικές φορές το χρόνο. 

Οι δίσκοι που θα μπουν θα είναι 10TB και πάνω στο μέλλον αλλά αρχικά θα μπουν διάφοροι από 2 έως 4ΤΒ που έχω τώρα γιατί για 8 Χ 10TB δίσκους κατηγορίας Western Digital Gold (ή ανάλογους) απαιτείται σημαντικό χρηματικό ποσό διότι είναι ακόμα ακριβοί. Έχω έναν WD Gold 10TB στο κυρίως PC μου + 2Χ 4TB Reds για storage και backups αλλά κάποια στιγμή η 2 Reds θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από SSDs οπότε θα πάνε στο NAS. 

To θέμα είναι αξίζει ν'αγοράσει κανείς ένα ακριβό NAS τώρα με σκοπό να το γεμίσει δίσκους σε βάθος 4-5 ετών ή όχι. Υπάρχει περίπτωση σε 4-5 χρόνια να είναι unsupported από πλευράς software? Εννοώ το λειτουργικό του και τις εφαρμογές του. 

***Υπάρχει PC με 15 δίσκους με κάποιον LSI controller αυτή τη στιγμή που δεν εξυπηρετεί διότι κάνει φασαρία και καταναλώνει πολύ ρεύμα για 24/7 λειτουργεία γιατί είναι παλιό (Intel Q9550 + 8GB RAM)..Επίσης η προσβαση σε αυτό μέσω ethernet 1Gbit είναι ελεϊνά αργή (80-90mb/s) και δεν σκοπεύω να ξοδέψω τίποτα γι'αυτό...

Εχω 8αρι Rackmount NAS στο γραφειο με ι3 και 12GB DDR3 RAM 5-6 χρονια, υποστηριζεται ακομα απο software και επειδη ειναι επαγγελματικο μοντελο δεν το βλεπω να σταματαει ποτε. Μην αγχωνεσαι, τα ΚΑΛΑ NAS θα υποστηριζονται για πολυ καιρο ακομα. Το θεμα ειναι πως για 30ΤΒ δεδομενα ειναι overkill. Εγω εχω κοντα 80ΤΒ στο δικο μου NAS και ακομα και μια καρτα 10GbE ειναι υπερ-αρκετη. Βεβαια μετα θελεις και 10GbE switch και 10GbE καρτα για το PC σου (η το καθε PC) για να εχεις το "σωστο" τοπικο δικτυο και εκει ξεφευγουν τα πραγματα απο θεμα τιμης.

Επεξ/σία από SPANK

8 ώρες πριν, elorant είπε

Έχε υπόψη ότι μέχρι το 2020 η Seagate θα βγάλει 20ΤΒ δίσκο και μέχρι το 2025 100ΤΒ.  Άρα μην κάνεις τόσο μακροπρόθεσμα πλάνα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να πάρεις ένα NAS με τις μισές θέσεις.

Επίσης δεν χρειάζεσαι WD Gold για NAS εκτός κι αν έχεις πολλά writes. Αυτοί είναι δίσκοι για servers.

Το διάβασα αλλά για την ώρα έχω περί τους 25-30 δίσκους και 8 από αυτούς θα τους έβαζα μέσα μέχρι να αναβαθμιστούν..

Όσον αφορά τον Gold επειδή έχω έναν 10TB δεν τον αλλάζω με τίποτα κι έχει και 5 χρόνια εγγύηση (βασικά Hitachi με Helium είναι και τώρα του άλλαξε όνομα). Και τα writes μου είναι πολλά ενώ στο μέλλον θα αρχίσει και η αποθήκευση 4Κ video. 

8 ώρες πριν, Salvation81 είπε

Εχω 8αρι Rackmount NAS στο γραφειο με ι3 και 12GB DDR3 RAM 5-6 χρονια, υποστηριζεται ακομα απο software και επειδη ειναι επαγγελματικο μοντελο δεν το βλεπω να σταματαει ποτε. Μην αγχωνεσαι, τα ΚΑΛΑ NAS θα υποστηριζονται για πολυ καιρο ακομα. Το θεμα ειναι πως για 30ΤΒ δεδομενα ειναι overkill. Εγω εχω κοντα 80ΤΒ στο δικο μου NAS και ακομα και μια καρτα 10GbE ειναι υπερ-αρκετη. Βεβαια μετα θελεις και 10GbE switch και 10GbE καρτα για το PC σου (η το καθε PC) για να εχεις το "σωστο" τοπικο δικτυο και εκει ξεφευγουν τα πραγματα απο θεμα τιμης.

Τα δεδομένα μου μπορεί να ανέβουν πολύ εύκολα σε μέγεθος αν έχω αυτή τη δυνατότητα διότι μιλάμε για content creation digital libraries και αρκετά backups χωρίς ακόμα να έχει μπει ο παράγοντας βίντεο, κάτι που είναι στα μελλοντικά μας σχέδια. Δηλαδή υλικό video προς επεξεργασία (Adobe Premier/After Effects) που θα είναι 4Κ. 

Ένα 10Gbe switch το έχω στα πλάνα μου επίσης και το PC έχει 10GBe κάρτα δικτύου ήδη. 

Το θέμα είναι αν η πλατφόρμα της QNAP είναι η σωστή λύση σε σχέση με Synology ή custom λύση (την οποία δεν προτιμώ γιατί δεν θέλω να μπλέξω με ZFS και τα λοιπά). 

Ναι κανείς δεν ασχολείται. Έχει γεμίσει το forum από posts για ransomware, αλλά "κανείς δεν ασχολείται". Το 1/3 του traffic στο Internet είναι από bots που προέρχονται από malware, αλλά "κανείς δεν ασχολείται". Πριν ένα χρόνο δημοσιεύτηκε άρθρο για το brickerbot , ένα Internet of Things malware που κατέστρεψε 10 εκατομμύρια συσκευές και routers, αλλά "κανείς δεν ασχολείται".

Εντάξει, αφού το λέει ο Salvation έτσι πρέπει να είναι. Γιατί και καλά οι προγραμματιστές είμαστε άσχετοι και ξέρει καλύτερα ο κάθε τυχάρπαστος.

Πάρτε όλοι NAS παιδιά. Και κάποια μέρα θα γελάσουμε πολύ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το θέμα security είναι σοβαρό αλλά υπάρχουν τρόποι και προσωπικά τα πολύ critical δεδομένα μου τα κάνω backup σε 2 έξτρα τοποθεσίες.

Α) Σε εξωτερικούς δίσκους που παραμένουν ανενεργοί (multiple versions , once a week update)

Β) Σε δεύτερο σετ δίσκων που βρίσκονται σε άλλο χώρο (π.χ. Γραφείο - Σπίτι) (once a month)

Εκτός αυτού τυχαίνει και συνεργάζομαι στενά με κάποιον του οποίου η δουλεία είναι το digital security οπότε θα του ζητήσω να επιμεληθεί της ασφάλειας. Αυτό θα λυθεί και δεν σκοπεύω να έχω "ανοιχτή" την πρόσβαση μέσω Internet όλη την ώρα. Ακόμα και όταν θα το κάνω θα είναι περιορισμένη. 

Το θέμα μου είναι αν αξίζει τα χρήματα του (1500+ Ευρώ με τις κάρτες) το QNAP και αν το έχει δουλέψει κανείς εδώ και θα μπορούσε να δώσει κάποιο feedback. Δυστυχώς τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δένδρα και είμαι πολύ προσεκτικός με τις αγορές μου αλλά και τα δεδομένα μου διότι είναι το κεφάλαιο της δουλειάς μου στην ουσία. 

Επεξ/σία από Jargon

5 ώρες πριν, Jargon είπε

Το διάβασα αλλά για την ώρα έχω περί τους 25-30 δίσκους και 8 από αυτούς θα τους έβαζα μέσα μέχρι να αναβαθμιστούν..

Όσον αφορά τον Gold επειδή έχω έναν 10TB δεν τον αλλάζω με τίποτα κι έχει και 5 χρόνια εγγύηση (βασικά Hitachi με Helium είναι και τώρα του άλλαξε όνομα). Και τα writes μου είναι πολλά ενώ στο μέλλον θα αρχίσει και η αποθήκευση 4Κ video. 

Τα δεδομένα μου μπορεί να ανέβουν πολύ εύκολα σε μέγεθος αν έχω αυτή τη δυνατότητα διότι μιλάμε για content creation digital libraries και αρκετά backups χωρίς ακόμα να έχει μπει ο παράγοντας βίντεο, κάτι που είναι στα μελλοντικά μας σχέδια. Δηλαδή υλικό video προς επεξεργασία (Adobe Premier/After Effects) που θα είναι 4Κ. 

Ένα 10Gbe switch το έχω στα πλάνα μου επίσης και το PC έχει 10GBe κάρτα δικτύου ήδη. 

Το θέμα είναι αν η πλατφόρμα της QNAP είναι η σωστή λύση σε σχέση με Synology ή custom λύση (την οποία δεν προτιμώ γιατί δεν θέλω να μπλέξω με ZFS και τα λοιπά). 

Δεν ξερω τι 10GbE καρτα εχει το PC σου αλλα αν ειναι καμια ASUS η κατι αναλογο θα σου ελεγα να πας σε καποια με Intel τσιπακι (540 η 550).

Για τι χρησεις το θελεις ακριβως; Γραψε και θα σου πω που να πας (πχ αν θελεις backup και file sharing και της QSAN ειναι παρα πολυ καλα μηχανακια. Απλα δεν εχουν εξτρα προγραμματα για αλλες χρησεις οπως πχ τις QNAP η της Synology).

3 ώρες πριν, elorant είπε

Ναι κανείς δεν ασχολείται. Έχει γεμίσει το forum από posts για ransomware, αλλά "κανείς δεν ασχολείται". Το 1/3 του traffic στο Internet είναι από bots που προέρχονται από malware, αλλά "κανείς δεν ασχολείται". Πριν ένα χρόνο δημοσιεύτηκε άρθρο για το brickerbot , ένα Internet of Things malware που κατέστρεψε 10 εκατομμύρια συσκευές και routers, αλλά "κανείς δεν ασχολείται".

Εντάξει, αφού το λέει ο Salvation έτσι πρέπει να είναι. Γιατί και καλά οι προγραμματιστές είμαστε άσχετοι και ξέρει καλύτερα ο κάθε τυχάρπαστος.

Πάρτε όλοι NAS παιδιά. Και κάποια μέρα θα γελάσουμε πολύ.

Προφανως και εχεις αγχωθει γιατι δεν ξερεις τι να πεις και εχεις αρχισει να ριχνεις τσιμεντολιθους. Με την δικη σου λογικη κανεις δεν θα επρεπε να εχει PC γιατι υπαρχουν ιοι....

Εχω PC απο το 1993, ξερεις ποσες φορες εχω πιασει ιο; 2. Οποτε οπως καταλαβαινεις αυτες οι τακτικες σε μενα δεν πιανουν. Αν ξερεις τι κανεις δεν πιανεις ιο, ευκολο ειναι. Τωρα αν μιλαμε για ασχετα ατομα τοτε να μην εχουν ουτε PC, ουτε κινητο, ουτε NAS γιατι μπορει να πιασουν ιο καποια στιγμη στην ζωη τους.

3 ώρες πριν, Jargon είπε

Το θέμα μου είναι αν αξίζει τα χρήματα του (1500+ Ευρώ με τις κάρτες) το QNAP και αν το έχει δουλέψει κανείς εδώ και θα μπορούσε να δώσει κάποιο feedback. Δυστυχώς τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δένδρα και είμαι πολύ προσεκτικός με τις αγορές μου αλλά και τα δεδομένα μου διότι είναι το κεφάλαιο της δουλειάς μου στην ουσία. 

Για μένα δεν αξίζει να δώσεις €1.000 για να πάρεις ένα NAS. Φτιάξε έναν file server σαν αυτό που είχες αφού φαίνεται να ξέρεις από hardware. Τα μισά λεφτά θα δώσεις και θα παίρνει και παραπάνω δίσκους. Το θέμα του θορύβου λύνεται με ελαστικό κορδόνι όπου περνάς μέσα τους δίσκους ή με αντικραδασμικό κουτί και ελάσματα ανάμεσα στις επαφές.Ή αν θες μια extreme λύση πάρε ένα 4U server chassis που παίρνει 24 δίσκους και είσαι κομπλέ για μια δεκαετία τουλάχιστον.

3 ώρες πριν, Jargon είπε

Το θέμα security είναι σοβαρό αλλά υπάρχουν τρόποι και προσωπικά τα πολύ critical δεδομένα μου τα κάνω backup σε 2 έξτρα τοποθεσίες.

Α) Σε εξωτερικούς δίσκους που παραμένουν ανενεργοί (multiple versions , once a week update)

Β) Σε δεύτερο σετ δίσκων που βρίσκονται σε άλλο χώρο (π.χ. Γραφείο - Σπίτι) (once a month)

Εκτός αυτού τυχαίνει και συνεργάζομαι στενά με κάποιον του οποίου η δουλεία είναι το digital security οπότε θα του ζητήσω να επιμεληθεί της ασφάλειας. Αυτό θα λυθεί και δεν σκοπεύω να έχω "ανοιχτή" την πρόσβαση μέσω Internet όλη την ώρα. Ακόμα και όταν θα το κάνω θα είναι περιορισμένη. 

Οπως σου ειπα εχω τετοιο NAS και για μενα αξιζει, βεβαια δεν εχω desktop μοντελο αλλα rack και σε θεμα κατασκευης τα rack ειναι ανωτερα (εχουν και 2 τροφοδοτικα οποτε αν καποια στιγμη χαλασει βαζεις το αλλο σε λειτουργια και εισαι κομπλε). Αρνητικο τους ειναι η καταναλωση ρευματος (το δικο μου πχ καταναλωνει ενα 50αρι στην καθισια του) και ο θορυβος επειδη εχουν πολλα μικρα ανεμιστηρακια μεσα (ακουγεται αρκετα περισσοτερο απο ενα desktop μοντελο).
Αν μπορεις να το βαλεις καπου που να μην σε ενοχλει ο θορυβος και δεν σε νοιαζει που καιει οσο μια κλασσικη λαμπα παλιας τεχνολογιας θα σου ελεγα να πας σε rack.

30 λεπτά πριν, Salvation81 είπε

Εχω PC απο το 1993, ξερεις ποσες φορες εχω πιασει ιο; 2. Οποτε οπως καταλαβαινεις αυτες οι τακτικες σε μενα δεν πιανουν. Αν ξερεις τι κανεις δεν πιανεις ιο, ευκολο ειναι. Τωρα αν μιλαμε για ασχετα ατομα τοτε να μην εχουν ουτε PC, ουτε κινητο, ουτε NAS γιατι μπορει να πιασουν ιο καποια στιγμη στην ζωη τους.

Δεν μιλάμε για ιούς, μιλάμε για exploits σε εφαρμογές που βρίσκονται πάνω στο NAS. ΑΦού δεν καταλαβαίνεις την διαφορά δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την κουβέντα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...