Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, elorant είπε

Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος πάει κι αγοράζει NAS ενώ πραγματικά χρειάζεται backup. Που είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το NAS είναι για να έχεις τα data σου διαθέσιμα 24/7 σε δικτυακό περιβάλλον. Αν δουλεύεις μόνος σου στο σπίτι δεν χρειάζεσαι NAS. Στήσε ένα δεύτερο μηχάνημα και βάλτου πάνω 10 δίσκους. Και φθηνότερα θα σου κοστίσει και πιο ασφαλές/αξιόπιστο σύστημα θα έχεις.

Πως να το κάνω αυτό; Δεν γνωρίζω γι αυτό ρωτάω. Μπορώ να στήσω ένα back up file μηχάνημα που να είναι σχετικά συμμαζεμένο και αθόρυβο;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, thodoris20s είπε

Πως να το κάνω αυτό; Δεν γνωρίζω γι αυτό ρωτάω. Μπορώ να στήσω ένα back up file μηχάνημα που να είναι σχετικά συμμαζεμένο και αθόρυβο;

Μην ακους τι σου λεει ο καθενας, τα NAS ειναι ετοιμα (δεν κανεις τπτ περα απο το να βαλεις τον δισκο μεσα δλδ), μικρα, αθορυβα, καινε ελαχιστο ρευμα (αναλογα το μοντελο αλλα υπαρχουν και NAS που καινε ελαχιστα παραπανω απο οτι καινε οι δισκοι που εχουν μεσα) και το πιο σημαντικο μπορεις να τα χρησιμοποιησεις για παρα πολλες δουλειες πχ να κανεις backup, να κατεβαζεις πραγματα απο το ιντερνετ (ναι και απο τορρεντ), να συνδεσεις τις καμερες σου και να το εχεις σαν καταγραφικο, να τσεκαρεις η να φιλτραρεις τα email σου, να παιζεις ταινιες στο δικτυο η στην τηλεοραση σου απευθειας (αναλογα το μοντελο), να φορτωνεις λειτουργικα σαν το Linux για τον Χ/Ψ σκοπο, να φτιαξεις προσωπικο VPN και αλλα πολλα. Ολα αυτα ΧΩΡΙΣ εξτρα κοστος αφου ολα τα προγραμματα τα εχουν μεσα.

Βεβαια αν νομιζεις πως δεν θα σου χρειαστει τπτ αλλο περα απο το backup παρε εναν εξωτερικο δισκο και εισαι κομπλε.

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, thodoris20s είπε

Μην παίρνεις NAS. Πάρε μια θήκη και βάλε δύο δίσκους πάνω.

Δημοσ.

Οι απόψεις διίστανται βλέπω. Με ενδιαφέρει κυρίως το backup αλλά θέλω να έχω ανα πάσα στιγμή διαθέσιμη και τα αρχεία μου. Και vpn θα με ενδιεφερε να έχω (για να βλέπω σπασμένους αγώνες π.χ). Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνει το nas γι αυτό. Τελειως φιλικά, δεν γνωρίζω πολλά για το συγκεκριμένο θέμα γι αυτό και ρώτησα εδω

Δημοσ.
1 ώρα πριν, thodoris20s είπε

Οι απόψεις διίστανται βλέπω. Με ενδιαφέρει κυρίως το backup αλλά θέλω να έχω ανα πάσα στιγμή διαθέσιμη και τα αρχεία μου. Και vpn θα με ενδιεφερε να έχω (για να βλέπω σπασμένους αγώνες π.χ). Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνει το nas γι αυτό. Τελειως φιλικά, δεν γνωρίζω πολλά για το συγκεκριμένο θέμα γι αυτό και ρώτησα εδω

Οπως σου εξηγησα το NAS κανει Και για αυτα που αναφερεις.

Αν θελεις απλο backup το κανεις με εναν εξωτερικο δισκο πχ.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Salvation81 είπε

Οπως σου εξηγησα το NAS κανει Και για αυτα που αναφερεις.

Αν θελεις απλο backup το κανεις με εναν εξωτερικο δισκο πχ.

Ποιο NAS μου προτείνεις;

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, thodoris20s είπε

Ποιο NAS μου προτείνεις;

Αν δεν πεις ακριβως την χρηση που το θελεις και ποσους δισκους σκοπευεις να βαλεις μεσα σε βαθος χρονου δεν μπορω να σου πω κατι.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, thodoris20s είπε

Το VPN που θα στήσεις με το NAS δεν έχει καμία σχέση με τα VPN στο Ίντερνετ που σου δίνουν ξένη IP για να έχεις πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο. Είναι μεν το ίδιο πράγμα τεχνικά, αλλά στην πράξη δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θες.

Από εκεί και πέρα, να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα. Το NAS είναι ένας μικρός υπολογιστής με δικό του λειτουργικό σύστημα. Είναι σαν να φτιάξεις ένα δεύτερο υπολογιστή, να του κοτσάρεις πάνω x αριθμό δίσκων και να τους βλέπεις μέσα από δίκτυο. Το backup είναι απλά ένας εξωτερικός δίσκος που συνδέεις στο μηχάνημα σου.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβεις, κι είναι κι ο λόγος που συνήθως αποτρέπω κόσμο από το να αγοράζει NAS, είναι ότι θα πρέπει να κάτσεις και να μάθεις το περιβάλλον του NAS. Αν κάνεις καμιά μαλακία, όπως κάνουν πολλοί, μπορεί να δώσεις πρόσβαση στα data σου στο web. Θα κάθεται δηλαδή ο Μήτσος από το Πακιστάν και θα βλέπει τις φωτογραφίες από τις διακοπές σου ή οτιδήποτε έχεις εκεί μέσα. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα. Δεν είναι plug'n'play. Χρειάζεται ρυθμίσεις και βέβαια έχει πολλές δυνατότητες. Σου χρειάζονται αυτές οι δυνατότητες; Αν ναι, πάρτο. Αν όχι μη βάλεις κι άλλο μπελά πάνω από το κεφάλι σου.

My two cents.

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, elorant είπε

Το VPN που θα στήσεις με το NAS δεν έχει καμία σχέση με τα VPN στο Ίντερνετ που σου δίνουν ξένη IP για να έχεις πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο. Είναι μεν το ίδιο πράγμα τεχνικά, αλλά στην πράξη δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θες.

Από εκεί και πέρα, να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα. Το NAS είναι ένας μικρός υπολογιστής με δικό του λειτουργικό σύστημα. Είναι σαν να φτιάξεις ένα δεύτερο υπολογιστή, να του κοτσάρεις πάνω x αριθμό δίσκων και να τους βλέπεις μέσα από δίκτυο. Το backup είναι απλά ένας εξωτερικός δίσκος που συνδέεις στο μηχάνημα σου.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβεις, κι είναι κι ο λόγος που συνήθως αποτρέπω κόσμο από το να αγοράζει NAS, είναι ότι θα πρέπει να κάτσεις και να μάθεις το περιβάλλον του NAS. Αν κάνεις καμιά μαλακία, όπως κάνουν πολλοί, μπορεί να δώσεις πρόσβαση στα data σου στο web. Θα κάθεται δηλαδή ο Μήτσος από το Πακιστάν και θα βλέπει τις φωτογραφίες από τις διακοπές σου ή οτιδήποτε έχεις εκεί μέσα. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα. Δεν είναι plug'n'play. Χρειάζεται ρυθμίσεις και βέβαια έχει πολλές δυνατότητες. Σου χρειάζονται αυτές οι δυνατότητες; Αν ναι, πάρτο. Αν όχι μη βάλεις κι άλλο μπελά πάνω από το κεφάλι σου.

My two cents.

Αρχικά σε ευχαριστώ πολύ και μόνο που κάθεσαι και ασχολείσαι και αφιερώνεις χρόνο να μου εξηγήσεις. Έπειτα θεωρώ πως έχω καλές γνώσεις γενικότερα με τους υπολογιστές και δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να λουσω τόσο πολύ έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση και να διαρρευσω τα αρχεία μου στο Ίντερνετ. Εκτός αν είναι ευάλωτα στο hacking αυτά τα συστήματά. Επιπλέον απ ότι είδα μπορείς απλά να συνδέσεις απευθείας το Nas με τον υπολογιστή με ένα καλώδιο και να μην το έχεις στο Ίντερνετ να βρίσκεται μόνο σε τοπικό δίκτυο, αλλά δεν ξέρω αν έτσι χάνει λίγο την ιδιότητα του.

2 ώρες πριν, Salvation81 είπε

Αν δεν πεις ακριβως την χρηση που το θελεις και ποσους δισκους σκοπευεις να βαλεις μεσα σε βαθος χρονου δεν μπορω να σου πω κατι.

Έγραψα πιο πάνω φίλε μου τι θέλω. Θέλω να έχει σίγουρα δυο δίσκους για να κάνουν mirror σε raid 1, κυρίως το θέλω για backup των αρχείων μου, αλλά να του βάλω και ένα plex πάνω σαν media server, αν και νομίζω ότι με τις ταχύτητες που πιάνουμε στην περιοχή μου αυτό δεν θα είναι και τόσο εφικτό. (Max 10-11 mbps)

Δημοσ.

Εγώ στην θέση σου δεν θα έπαιρνα NAS. Θα έπαιρνα μια εξωτερική θήκη για δύο δίσκους, θα τους έβαζα σε usb3 που είναι και πιο γρήγορο από το ethernet και θα έκανα την δουλίτσα μου ωραία και καλά και με Raid συστοιχία. Τώρα αν κρίνεις ότι χρειάζεσαι επιπλέον λειτουργίες και μεγαλύτερη παραμετροποίηση πας σε NAS.

Επιπλέον, αν δεν έχεις UPS καλό είναι να αγοράσεις ένα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, thodoris20s είπε

Αρχικά σε ευχαριστώ πολύ και μόνο που κάθεσαι και ασχολείσαι και αφιερώνεις χρόνο να μου εξηγήσεις. Έπειτα θεωρώ πως έχω καλές γνώσεις γενικότερα με τους υπολογιστές και δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να λουσω τόσο πολύ έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση και να διαρρευσω τα αρχεία μου στο Ίντερνετ. Εκτός αν είναι ευάλωτα στο hacking αυτά τα συστήματά. Επιπλέον απ ότι είδα μπορείς απλά να συνδέσεις απευθείας το Nas με τον υπολογιστή με ένα καλώδιο και να μην το έχεις στο Ίντερνετ να βρίσκεται μόνο σε τοπικό δίκτυο, αλλά δεν ξέρω αν έτσι χάνει λίγο την ιδιότητα του.

Έγραψα πιο πάνω φίλε μου τι θέλω. Θέλω να έχει σίγουρα δυο δίσκους για να κάνουν mirror σε raid 1, κυρίως το θέλω για backup των αρχείων μου, αλλά να του βάλω και ένα plex πάνω σαν media server, αν και νομίζω ότι με τις ταχύτητες που πιάνουμε στην περιοχή μου αυτό δεν θα είναι και τόσο εφικτό. (Max 10-11 mbps)

Μην αγχωνεσαι, δεν δινεις απομακρισμενη προσβαση στα δεδομενα σου, με αυτα που διαβαζω εδω μεσα θα μου πεσουν οσα μαλια εχω ακομα. Πριν μια 5ετια ναι ειχαν βγει καποια vulnerabilities που τα εφτιαξαν ομως ολες οι εταιρειες (τωρα αν καποιος Σοβαρος Χακερ ασχοληθει μαζι σου οτι και να κανεις θα βρει τροπο να μπει στον υπολογιστη σου αλλα νομιζω καταλαβαινεις πως αυτο δεν παιζει).

Περα απο αυτο μηπως πιο μετα βαλεις και αλλους δισκους επανω; Μηπως ενα 3αρι η ενα 4αρι να ειναι καλυτερη λυση;

Πρεπει να τα βαλεις ΟΛΑ κατω και να δεις τι θελεις και σε βαθος χρονου, μην δωσεις πχ 200ε τωρα και μετα σου λειπει κατι.

Επεξ/σία από Salvation81
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, elorant είπε

2 χρονια πριν το οποιο σιγουρα εχει φτιαχτει ηδη. Ακριβως οσα λεω λες αλλα δεν το καταλαβαινεις (οπως και σε αλλα θεματα).

Επισης θα μπορουσες ΕΣΥ να μπεις σε ενα NAS επειδη ειχε αυτο το vulnerability; Οχι οπως δεν θα μπορουσε το 99.99% των χρηστων.

Τραλαλα Τραλαλο με λιγα λογια.

Επεξ/σία από Salvation81
  • Like 1
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Salvation81 είπε

Μην αγχωνεσαι, δεν δινεις απομακρισμενη προσβαση στα δεδομενα σου, με αυτα που διαβαζω εδω μεσα θα μου πεσουν οσα μαλια εχω ακομα. Πριν μια 5ετια ναι ειχαν βγει καποια vulnerabilities που τα εφτιαξαν ομως ολες οι εταιρειες (τωρα αν καποιος Σοβαρος Χακερ ασχοληθει μαζι σου οτι και να κανεις θα βρει τροπο να μπει στον υπολογιστη σου αλλα νομιζω καταλαβαινεις πως αυτο δεν παιζει).

Περα απο αυτο μηπως πιο μετα βαλεις και αλλους δισκους επανω; Μηπως ενα 3αρι η ενα 4αρι να ειναι καλυτερη λυση;

Πρεπει να τα βαλεις ΟΛΑ κατω και να δεις τι θελεις και σε βαθος χρονου, μην δωσεις πχ 200ε τωρα και μετα σου λειπει κατι.

Δεν ξέρω αν είναι καλύτερη λύση, αλλά τα 3άρια και 4αρια ξεφεύγουν αρκετά στην τιμή. Με δύο δίσκους των 4tb πιστεύω θα είμαι ΟΚ για αρκετά χρόνια. Τώρα είμαι σχεδόν στα 300gb από φωτό αλλά έχω σβήσει σχεδόν ότι σειρά και ταινία είχα. Ίσως αν το προχωρήσω και κάνω media server να μην φτάσουν τα 4tb, δεν ξέρω.

Κοιτούσα το QNAP-TS 251B που είναι σύγχρονο και επεκτάσιμο σε βάθος χρόνου με την pci κάρτα που παίρνει. Αλλά ξεφεύγει στα λεφτά που θέλω να δώσω, ειδικά αν αναλογιστούμε πως θέλω να μπω στην φάση των NAS για πλάκα και για να δω πως είναι.

Επίσης να σε ρωτήσω. Άμα το έχω σαν media server συνδεδεμένο με τηλεόραση π.χ ή με λάπτοπ μέσω καλωδίου, θα χρησιμοποιεί την ταχύτητα που έχω στο ίντερνετ (10mbps) ή την ταχύτητα που πιάνει το καλώδιο και το ρούτερ μου (π.χ 1000 ή 100mbps);

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...