Pseudonumo Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα και καλές γιορτές, σε laptop εγκατέστησα το elementary os αλλά δε μου άρεσε και θέλω να το αλλάξω. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν έχω πρόσβαση στο bios! Πατώντας το F2 με το οποίο μπαίνει στο bios, δεν κάνει τίποτα και bootάρει κανονικά. Πατώντας F12 με το οποίο διαλέγεις boot device, με πετάει σε μία οθόνη με μοναδική boot device "ubuntu". Αφαίρεσα το σκληρό δίσκο και flash drive, οπότε δεν υπήρχε boot device, και πάλι με πετάει κατευθείαν στη σελίδα με μοναδικό boot device "ubuntu". Το πατάω και φυσικά δεν γίνεται τίποτα αφού δεν υπάρχει σκληρός δίσκος μέσα. To θέμα είναι ότι ακόμα και χωρίς σκληρό δίσκο πάλι δεν βλέπει ουσιαστικά τις πιθανές συσκευές boot. Σαν κάτι να επηρέασε το bios. Εγώ το μόνο που έκανα σε πρώτο χρόνο είναι εγκατάσταση του elementary os μέσω flash drive. Το έχω κάνει δεκάδες φορές για διάφορες εκδόσεις linux και windows, δεν ήταν η πρώτη. Δεν πείραξα με κάποιο τρόπο το bios. Το μόνο που έχω πρόσβαση ουσιαστικά είναι ένα command line στο GRUB όταν έχω μέσα το σκληρό δίσκο. Αν δεν είναι μέσα ο σκληρός δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα, αφού πατώντας τη μοναδική επιλογή "ubuntu" δεν γίνεται τίποτα, αναβοσβήνει η οθόνη και γυρίζω στην ίδια οθόνη.\ Να σημειώσω εδώ ότι το elementary os ξεκινάει κανονικά! Το μόνο πρόβλημα ότι έχω ξεχάσει το password του root χρήστη --> Το διόρθωσα μέσω grub, έχω πρόσβαση admin πλέον. Είμαι σίγουρος ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το elementary os. Καμιά ιδέα? Επεξ/σία 25 Δεκεμβρίου 2018 από Pseudonumo
xrhstosiak Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 μηπως τα f1-f12 πληκτρα σου πατιουνται με καποιο συνδιασμο fn+ κανονικα δεν εχει σχεση η εγκατασταση ενος λειτουργικου οποιο και αν ειναι αυτο σε εναν σκληρο με το bios απο το usb bootareis? δοκιμασε αν εχεις ενα εξωτερικο πληκτρολογιο usb
Pseudonumo Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, xrhstosiak είπε μηπως τα f1-f12 πληκτρα σου πατιουνται με καποιο συνδιασμο fn+ κανονικα δεν εχει σχεση η εγκατασταση ενος λειτουργικου οποιο και αν ειναι αυτο σε εναν σκληρο με το bios απο το usb bootareis? δοκιμασε αν εχεις ενα εξωτερικο πληκτρολογιο usb Συμφωνώ , αλλά με κάποιο τρόπο επηρέασε το bios δυστυχώς. Ψάχνοντας είδα ότι μια έκδοση Ubuntu δημιουργούσε πρόβλημα σε κάποια laptop, ίσως αυτό φταίει μιας και το elementary os βασίζεται σε αυτό. Όχι δεν είναι με κάποιο συνδυασμό, όπως έγραψα έχω κάνει δεκάδες φορές τη διαδικασία. Προσπάθησα και usb και CD και χωρίς σκληρό ακόμα όπως έγραψα. Τώρα δοκίμασα με άλλο σκληρό, αλλά δεν τον βλέπει καν. Ακόμα η μοναδική συσκευή που βλέπει είναι "Ubuntu". Δεν έχω πρόσβαση στο bios. Laptop Fujitsu ah532/g21 Με το f2 ανοίγει bios, με το f12 boot menu. Ακούγεται ο ήχος ότι πήρε την εντολή αλλά με το f2 δεν κάνει τίποτα τελικά, ενώ με το f12 ανοίγει boot menu με μοναδική συσκευή "Ubuntu". Ο μονός δίσκος που μπουταρει πλέον είναι αυτός στον οποίο εγκαταστάθηκε αρχικά το elementary os. Τότε τα πάντα δουλεύουν μια χαρά, επομένως ξέρω ότι και το πληκτρολόγιο και η μητρική οθόνη κτλ δουλεύουν. Απλώς με κάποιο τρόπο ανακατεύτηκε με το bios. Προσπάθησα με wine να εγκαταστήσω bios drivers που υπάρχουν στη σελίδα για το λάπτοπ, αλλά μου βγάζει σφάλμα Το πρόβλημα μοιάζει με αυτό https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/efibootmgr/+bug/1082418 Επεξ/σία 25 Δεκεμβρίου 2018 από Pseudonumo
jim_p Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 Μηπως εχει σχεση με αυτο? https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1734147
xrhstosiak Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 αν δεν βγαλεις ακρη απο τα φορουμ δοκιμασε να βαλεις τον δισκο σου σε usb adaptor σε αλλον υπολογιστη και με κατι σαν αυτο https://www.hiren.info/pages/bootcd-on-usb-disk να το περασεις στον δισκο αυτον μετα στο λαπτοπ σου ωστε ΑΝ bootarei, εφοσον λες κανει boot απο αυτον μονο (δυσκολο μετα την παραπανω διαδικασια αλλα ο πνιγμενος απο τα μαλια πιάνεται) να μπεις σε κατι σαν mini windows 7 mini ωστε να κανεις bios update και να περασεις παλι το bios απο την εταιρια
Pseudonumo Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Ψάχνοντας βρήκα ότι αν ενώσεις δύο επαφές cl1, cl2 που βρίσκονται κάτω από τη ram κάνει reset bios. Το έκανα και ενώ δεν επανήλθε εντελώς, μπόρεσα επιτέλους να έχω κανονικό boot menu. Το bios menu ακόμα δεν άνοιγε. Οπότε έφτιαξα πράγματι ένα usb που περιείχε το bios της εταιρείας για το λάπτοπ και το φλασαρα ξανά. Έτσι επανήλθε το bios και φυσικά εγκατέστησα άλλο λειτουργικό, τα αγαπημένα μου - φουλ ππαραμετροποιησιμα Mint. Όσες φορές δοκιμάζω να πάω σε Ubuntu η ubuntu based πάντα κάτι δε με βολεύει, αυτή τη φορά βέβαια ήταν ακραίο αυτό που έγινε. Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια! Επεξ/σία 25 Δεκεμβρίου 2018 από Pseudonumo 1
dimitrisg358 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2020 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2020 Κι εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα σε ένα Laptop της Samsung, το NP350E5C-A01GR. Κάποια στιγμή, προσπάθησα να κατεβάσω Ubuntu, την έκδοση 20.04 LTS και έγινε με επιτυχία. Επειδή με δυσκόλεψε το περιβάλλον, αποφάσισα να περάσω το zorin os. Πάω να μπω στο Boot Menu και δεν πιάνει. Δοκιμάζω κι άλλες φορές και πάλι το ίδιο, δηλαδή τίποτα. Άρχιζα να ψάχνω σε σελίδες και σε forums αν υπήρχε και σε άλλους χρήστες τέτοιο πρόβλημα με το Ubuntu. Δυστυχώς όμως δεν βρήκα κάποια λύση. Οπότε σας παρακαλώ απαντήστε μου το συντομότερο γιατί είναι επείγον μήπως μπορέσετε και με βοηθήσετε γιατί έχω έναν υπολογιστή και το Ubuntu είναι δύσκολο και θέλω να το διώξω από το Laptop μου όσο πιο σύντομα γίνεται. Στις 25/12/2018 στις 9:40 ΜΜ, Pseudonumo είπε Ψάχνοντας βρήκα ότι αν ενώσεις δύο επαφές cl1, cl2 που βρίσκονται κάτω από τη ram κάνει reset bios. Το έκανα και ενώ δεν επανήλθε εντελώς, μπόρεσα επιτέλους να έχω κανονικό boot menu. Το bios menu ακόμα δεν άνοιγε. Οπότε έφτιαξα πράγματι ένα usb που περιείχε το bios της εταιρείας για το λάπτοπ και το φλασαρα ξανά. Έτσι επανήλθε το bios και φυσικά εγκατέστησα άλλο λειτουργικό, τα αγαπημένα μου - φουλ ππαραμετροποιησιμα Mint. Όσες φορές δοκιμάζω να πάω σε Ubuntu η ubuntu based πάντα κάτι δε με βολεύει, αυτή τη φορά βέβαια ήταν ακραίο αυτό που έγινε. Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια! Αυτό πως το έκανες;; Το Laptop είναι της Samsung, το NP350E5C-A01GR
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα