nero62 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2018 4 ώρες πριν, MAFAKA είπε Contrary to popular belief, η διαφορα στην ποιότητα εικόνας μεταξύ σύγχρονης φωτογραφικής και κινητού είναι πολύ μικρότερη απ'οσο φαντάζονται οι περισσότεροι ερασιτέχνες. Στο 95% των περιπτώσεων μιλάμε για ανάγκη για ενδελεχές pixel-peeping ώστε να φανούν οι διαφορες. Τσεκαρισμένο από base ISO μέχρι 5.000 συγκρίνοντας φετινή ναυαρχίδα με προηγουμενης γενιάς full frame (!) και ποιοτικό ζουμ φακό σε RAW-to-JPEG αρχεία. Το κόστος της μηχανής με το φακό ήταν τουλάχιστον διπλασιο από την τιμή αγορας του κινητού. Ούτε εγώ το περίμενα για να είμαι ελικρινης, αλλα για μη-καλλιτεχνική φωτογραφία σε μεγέθη εκτυπώσεων σίγουρα έως 40x50cm, από το πρωί έως αργά το απόγευμα (τουλάχιστον) το αποτέλεσμα είναι πρακτικά ισάξιο είτε κουβαλάς μηχανή στο λαιμο σου είτε έχεις το κινητό στη τσέπη... ευχαριστω που δεν ειμαι μονος μου ... 2 ώρες πριν, th3ofilos είπε Το notch σου δινει περισσοτερο λειτουργικη οθονη και αν δεν σαρεσει κανεις ενα hide notch και εισαι κομπλε... όταν όμως κάνεις hide notch αλλάζει μονο το αισθητικό κομμάτι. στην πράξη οι ειδοποιήσεις βγαίνουν πάλι επάνω. 1 ώρα πριν, keysmith είπε Από την εμπειρία σου λέω πως όλες οι DSLR/mirrorless 10ετίας ρίχνουν (στο γενικό σύνολο φωτοποιότητας) τα καλύτερα κινητά στα αυτιά.. Διαθέτω dslr 500d του 2009, και mirroless nex-3n του 2013 (?) και είμαι κάτοχος του 808 (του καλύτερου φωτοκινητού μέχρι ΚΑΙ σήμερα) αν και το σημερινό μου κινητό είναι ένα P9 (φωτο ναυαρχίδα μαζί με το s7 στην εποχή του όχι πολύ παλιό). Ούτε το 808 δεν μπορεί να φτάσει την canon του 2009 σε συνολική φωτο-απόδοση. Καθώς ο φακός μου δεν είναι ο καλύτερο (18-200 is) και δεν έχει την καλύτερη οξύτητα το 808 μπορεί σε καλό φως να δώσει οξύτερες φωτογραφίες (και ίσως θα το πετύχαινε ακόμα και να είχα καλύτερο φακό) και αυτο είναι αλήθεια αλλά συνολική ποιότητα δεν είναι η οξύτητα μόνη της. Φωτογραφική ποιότητα είναι τα χρώματα, ο έλεγχος βάθους πεδίου και βέβαια ο θόρυβος και το δυναμικό εύρος. Σε όλα τα τελευταία απέχουν όλα τα κινητά σε επιδώσεις. Ακόμα και στην οξύτητα καταφέρνουν καλά αποτελέσματα σε χαμηλά iso και αυτό πάει περίπατο στα υψηλότερα με το NR (noise reduction) που παιρνει την θέση του και δημιουργεί.. ελαιογραφίες. Και στα χαμηλά ακόμα iso τα περισσότερα φωτοκινητά (εξαιρείται το 808) δημιουργούν ψευδο-οξύτητα που δεν είναι τίποτα άλλο από sharpening πράγμα που αποφεύγουν οι DSLR (γιατί καταστρέφει την φωτογραφία μη αναστρέψιμα) που όμως μπορείς να κάνεις αργότερα σε post και με αρκετά πιο ευέλικτο τρόπο. Φακοί. Να μην ξανα-αναφέρω (το λέω στο κρυφό κείμενο) το πρόβλημα των υπερ-ευρυγώνιων των κινητών που είναι μια διαρκής παραμόρφωση. Είναι πρακτικά αδύνατο να βγάλεις πορτρέτο και γενικά ανθρώπους καθώς ο ευρυγώνιος του κάνει απλά αλογομούριδες και αν είναι στην άκρη τους τραβάει τα κεφάλια κάνοντάς τα στραβά αυγά.. Μόνη φωτογραφική λύση ή κάποιος Χ2 (σε οσα μοντέλα υπάρχει) ή λήψη από μακρύτερα και το κεφάλη στο κέντρο ακριβώς και crop μετά (αντίο ανάλυση και sharpness). Ο ζουμ φακός μπορεί να χάνει σε οξύτητα αλλά με ένα τέτοιο έχεις δικαίωμα στην επιλογή προοπτικής (lens perspective). Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω εδώ (βαριέμαι να γράφω) αλλά είναι για μένα πιο σημαντικό από πολλά άλλα φωτογραφικά στοιχεία. Αν νομίζεις ότι ο ζουμ φακός (ή τηλεφακός) είναι (μόνο) για να φέρνει κοντά τα πράγματα τότε πρέπει να μάθεις πολλά ακόμα για την τεχνική της φωτογραφίας. Εδώ μία εικόνα που το συνοψίζει. Ενα πλεονέκτημα που βοηθάει όμως τα κινητά είναι συχνά τα μεγάλα (σε τρύπα, μικρά σε νούμερο) διαφράγματα πχ f.1,8 f.1.,5 άντε f.2 που είναι 2-3 φορές φωτεινότερα στα ίδια (ισοδύναμα) χιλιοστά σε σχέση με τους ΚΙΤ φακούς και συνάμα επειδή είναι "σταθεροί" φακοί είναι και οξύτεροι από ότι αν ήταν ζουμ. Με αυτά και με αυτά όταν το φως πέσει λίγο (μέτριο φως) και ενώ η DSLR με ΚΙΤ φακό θα τραβίξει με iso 1600 ή 800 το κινητό θα είναι στα iso 400-200 ή και πιο κάτω (καθώς μπορείς να έχεις πιο χαμηλά την ταχύτητα και να μην κουνάει το ίδιο εύκολα). αυτό τους δίνει προσωρινό πλεονέκτημα 2 στοπ (δεν το λες λίγο) αλλά δεν ισχύει πάντα και όταν ισχύει δεν σημαίνει ότι φτάνουν τον αισθητήρα της DSRL (δλδ το iso 1600 μιας πχ FF είναι καλύτερο από το iso 400 ενός κινητού). Προφανώς αν στην DSRL βάλεις σταθερό φωτεινό φακό με ίδιο f με το κινητό, δεν έχει καμία ελπίδα to κινητό ούτε το google pixel (αν αυτό έχεις στο μυαλό σου) στο ίδιο φως. Όπως ξαναείπα τα κινητά έχουν καλύτερη χρήση του μεγέθους του αισθητήρα σε σχέση με τις μηχανές (δλδ έχουν πετύχει πάρα πολλά) κυρίως χάρει στο καταπληκτικό ΑΙ που κουβαλάνε και θα θέλαμε να το δούμε σε κάμερες το ίδιο καλό (δεν το έχουν αναπτύξει τόσο οι εταιρίες). Αλλά όχι ακόμα δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν. Ενα μικρό βίντεο με τα βασικά (τα γιατί το μεγάλο είναι καλύτερο) και με δείγματα. Εδώ μία σύγκριση με μηχανή micro43 (που είναι mirrorless με μικρό σχετικά αισθητήρα) με το pixel 3 (του 2018). Περιμένω και εγώ με αγωνία να δω το P30 μήπως και αλλάξω το P9 μου αλλά όχι την canon DSLR μου του 2009 αδερφέ έγραψες ένα μεγάλο κείμενο και έκανες πολύ δουλειά και σπατάλησες χρόνο δίχως λόγο. ξεκαθάρισε με ποια κάμερα τραβάς καταρχάς. τράβα μια με τον στάνταρ φακό της νεξ3 σου και τράβα και μια με το κινητό σου. ανέβασε τες δίπλα δίπλα απείραχτες στο google photos (για να υπάρχει η πληροφορία μέσα στο αρχείο)) και μιλάμε ξανά. τσάμπα ο κόπος σου....σορρυ ενημερωτικά εντελώς το mix2s μου με gcam 6.01.21 a2 ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ την nex6 που έχω σε οποιεσδήποτε συνθήκες. έχω και δείγματα από nikon d300 που επίσης χάνει σε οποιαδήποτε ώρα της μέρας με φτηνό φακό νικον. αυτά...
keysmith Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2018 44 λεπτά πριν, nero62 είπε και μιλάμε ξανά. τσάμπα ο κόπος σου....σορρυ ενημερωτικά εντελώς το mix2s μου με gcam 6.01.21 a2 ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ την nex6 που έχω σε οποιεσδήποτε συνθήκες. έχω και δείγματα από nikon d300 που επίσης χάνει σε οποιαδήποτε ώρα της μέρας με φτηνό φακό νικον. αυτά... φίλε μου και εγώ να σε συμβουλέψω πως αν λες αυτό που λες, μάλλον δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς τον εξοπλισμό σου ή ίσως καλύτερα είσαι θύμα του wow του ΑΙ των κινητών (oversaturation, oversharping, overcontrast). Τράβα μία φωτογραφία (με τον ΚΙΤ αφού τον πας από το 16 στο 35mm) και το RAW πέρασε το από πρόγραμμα φωτογραφικό (δε θα σου πω photoshop, ένα πιο απλό raw πρόγραμμα που πειράζει τα βασικά color profile, sharpness κτλ) να βγάλεις αυτό που σε ευχαριστεί να το κάνεις wow (πλην όμως μη ρεαλιστικό). Οι mirrorless δεν επιτρέπεται να έχουν το default τους σε profiles τύπου κινητών (με όλα τα παραπάνω που εξήγησα) γιατί θεωρούνται εργαλεία πραγματική απεικόνισης (χρώματος κτλ). Ειδικά αμα ανέβει το iso δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι προτιμάς φωτογραφίες από το κινητό σου.. (αυτό που κάνουν τα κινητά είναι noise reduction όσο πάει με αποτέλεσμα.. ελαιογραφία). Το P9 (σχεδόν ίδια κάμερα με το p10 και καλύτερο μη σου πω το βράδυ) μου δεν μπορούσε να ακολουθήσει την nex 3n μου με ΚΙΤ φακό τώρα που ήμουν στη Ιταλία το Οκτώβριο (Φλωρεντία) αν και σίγουρα μου έδωσε πολλές χρήσιμες φωτογραφίες ακόμα και το βράδυ (είπαμε έχουν αξία ως φωτογραφικές). . Θα σου πω όμως ότι δεν τραβάω με τις μηχανές μου στο auto αλλά σε P με έλεγχο σε αρκετές παραμέτρους (κυρίως το iso). Οπως βλέπεις έχω και εχώ αρκετές συγκρίσεις για να έχω την άποψή μου. Δυστυχώς δεν είχα pixel 3 ή S9 να τη συγκρίνω αν μου μιλήσεις για αυτό το κινητό αλλά δεν πιστεύω θα είχε μεγάλη διαφορά. Υ,Γ.1 Κοιτούσα μερικά δείγματα την nex6. Αν μπορείς με οποιοδήποτε κινητό σου να βγάλεις τέτοιο (απλό βασικά) πορτρέτο που έβγαλε ένας με nex6 (όχι κιτ φακό οκ, εχει bokeh άλλης κλάσσης) που την "ξεφτίλισε" το mix2s πες μου πως θα θελα να ξέρω. Προφανώς και τα καλά κινητά (όπως ξαναείπα) είναι αξιοπρεπέστατα στην δουλειά τους ως φωτογραφικές. Ποτέ δεν είπα ή DSLR FF ή τίποτα. Αλλά το "καλύτερα από DSLR" (ακόμα και με ΚΙΤ φακό) δεν το έχουν (ακόμα τουλάχιστον) για τους λόγους που εξήγησα και δεν είναι μόνο η "οξύτητα" που κρίνει την φωτογραφία. Θα το καταλάβεις αν πας διακοπές με DSLR και με κινητό. Ποιες φωτογραφίες θα κρατήσεις και θα σου αρέσουν. Σε όσα ταξίδια έχω πάει εγώ οι περισσότερες φωτογραφίες (πχ 808 vs 500D στη Ρώμη) είναι από την DSLR μου και δεν είμαι ψυχαναγκαστικός είναι εμφανές αμα το δεις (και το 808 (carl zeiss φακός) μη μου πεις δεν είναι mix2s καθώς μόνο στα wow χρώματα "χάνει"). Ομοίως όπως προείπα nex 3n vs P9 (με Leica σχεδίαση κάμερας) στην Φλωρεντία/μπολόνια που πήγα πρόσφατα. (ΥΓ2 η nex 3n έχει χειρότερο jpeg από την canon μου κυρίως στα χρώματα και την τονικότητα τους (παλέτα, wb). Οπότε το ίδιο μάλλον ισχύει με τη nex6 σου δλδ έχει ένα θέμα με το jpeg και καλύτερα κάποιες φώτο να τις περνάς post για να τις φέρεις όπως πρέπει)
nero62 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, keysmith είπε φίλε μου και εγώ να σε συμβουλέψω πως αν λες αυτό που λες, μάλλον δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς τον εξοπλισμό σου ή ίσως καλύτερα είσαι θύμα του wow του ΑΙ των κινητών (oversaturation, oversharping, overcontrast). Τράβα μία φωτογραφία (με τον ΚΙΤ αφού τον πας από το 16 στο 35mm) και το RAW πέρασε το από πρόγραμμα φωτογραφικό (δε θα σου πω photoshop, ένα πιο απλό raw πρόγραμμα που πειράζει τα βασικά color profile, sharpness κτλ) να βγάλεις αυτό που σε ευχαριστεί να το κάνεις wow (πλην όμως μη ρεαλιστικό). Οι mirrorless δεν επιτρέπεται να έχουν το default τους σε profiles τύπου κινητών (με όλα τα παραπάνω που εξήγησα) γιατί θεωρούνται εργαλεία πραγματική απεικόνισης (χρώματος κτλ). Ειδικά αμα ανέβει το iso δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι προτιμάς φωτογραφίες από το κινητό σου.. (αυτό που κάνουν τα κινητά είναι noise reduction όσο πάει με αποτέλεσμα.. ελαιογραφία). Το P9 (σχεδόν ίδια κάμερα με το p10 και καλύτερο μη σου πω το βράδυ) μου δεν μπορούσε να ακολουθήσει την nex 3n μου με ΚΙΤ φακό τώρα που ήμουν στη Ιταλία το Οκτώβριο (Φλωρεντία) αν και σίγουρα μου έδωσε πολλές χρήσιμες φωτογραφίες ακόμα και το βράδυ (είπαμε έχουν αξία ως φωτογραφικές). . Θα σου πω όμως ότι δεν τραβάω με τις μηχανές μου στο auto αλλά σε P με έλεγχο σε αρκετές παραμέτρους (κυρίως το iso). Οπως βλέπεις έχω και εχώ αρκετές συγκρίσεις για να έχω την άποψή μου. Δυστυχώς δεν είχα pixel 3 ή S9 να τη συγκρίνω αν μου μιλήσεις για αυτό το κινητό αλλά δεν πιστεύω θα είχε μεγάλη διαφορά. Υ,Γ.1 Κοιτούσα μερικά δείγματα την nex6. Αν μπορείς με οποιοδήποτε κινητό σου να βγάλεις τέτοιο (απλό βασικά) πορτρέτο που έβγαλε ένας με nex6 (όχι κιτ φακό οκ, εχει bokeh άλλης κλάσσης) που την "ξεφτίλισε" το mix2s πες μου πως θα θελα να ξέρω. Προφανώς και τα καλά κινητά (όπως ξαναείπα) είναι αξιοπρεπέστατα στην δουλειά τους ως φωτογραφικές. Ποτέ δεν είπα ή DSLR FF ή τίποτα. Αλλά το "καλύτερα από DSLR" (ακόμα και με ΚΙΤ φακό) δεν το έχουν (ακόμα τουλάχιστον) για τους λόγους που εξήγησα και δεν είναι μόνο η "οξύτητα" που κρίνει την φωτογραφία. Θα το καταλάβεις αν πας διακοπές με DSLR και με κινητό. Ποιες φωτογραφίες θα κρατήσεις και θα σου αρέσουν. Σε όσα ταξίδια έχω πάει εγώ οι περισσότερες φωτογραφίες (πχ 808 vs 500D στη Ρώμη) είναι από την DSLR μου και δεν είμαι ψυχαναγκαστικός είναι εμφανές αμα το δεις (και το 808 (carl zeiss φακός) μη μου πεις δεν είναι mix2s καθώς μόνο στα wow χρώματα "χάνει"). Ομοίως όπως προείπα nex 3n vs P9 (με Leica σχεδίαση κάμερας) στην Φλωρεντία/μπολόνια που πήγα πρόσφατα. (ΥΓ2 η nex 3n έχει χειρότερο jpeg από την canon μου κυρίως στα χρώματα και την τονικότητα τους (παλέτα, wb). Οπότε το ίδιο μάλλον ισχύει με τη nex6 σου δλδ έχει ένα θέμα με το jpeg και καλύτερα κάποιες φώτο να τις περνάς post για να τις φέρεις όπως πρέπει) Διάβασε περισσότερα για λογισμικό και τεχνολογία Google και συγκεκριμένα διάβασε για το λεγόμενο gcammod τι ακριβώς ειναι. Αν έχεις την τύχη κάποια στιγμή και παίζει καλό κινητο στα χέρια σου με snapdragon 845 (για παράδειγμα ένα φτηνό poco είναι αρκετό) και έχεις όρεξη να το κάνεις να παίξει με gcammod τότε θα αλλάξεις γνώμη άρδην. Και πίστεψέ με. Αν ήξερες τι κάμερες έχουν περάσει από τα χέρια μου τι δουλειά κάνω και πόση εμπειρία έχω πάνω στο αντικείμενο τότε απλά δεν θα μου απαντούσες σε κανένα ποστ μου. Αν τα είχες κάνει όλα τα παραπάνω τότε θα μιλάγαμε διαφορετικά. Δεν τα έχεις κάνει όμως γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν το κατέχεις το αντικείμενο εφόσον μου.μιλας για κινητό με επεξεργαστή kirin και δεν έχεις πιάσει ποτέ θα δουλέψεις Google κινητό η κάποια συσκευή συμβατή με gcammod. Επιμένω. Ψάξε το λίγο παραπάνω θα ακόμη καλύτερα εφόσον είσαι λάτρης του αντικειμένου καθώς φαίνεται και δεν θα το μετανιώσεις. Και θερμότατη παράκληση μην ανεβάζεις συνέχεια επαγγελματικές λήψεις με ομπρέλες φωτισμό και ολόκληρη σκηνοθεσία είναι ανόητο και καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο απλός χρήστης είναι point and shoot. (Σαν αυτές που σου έστειλα σε πμ... Και θέλω να μου απαντήσεις με ειλικρίνεια αν έχει καμια σχέση με το p9 η με την ελαιογραφία που χαρακτήρισες εντελώς λανθασμένα και δικαιολογημένα αν έχεις δουλέψει μόνο Huawei Samsung apple κλπ συσκευές. Και κάτι τελευταίο... ελπίζω να μην τις ανοίξεις στο κινητό σου αλλά σε υπολογιστή και καλό μόνιτορ να τις δεις ...) Επεξ/σία 27 Δεκεμβρίου 2018 από nero62 1
panoskabal Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2018 Στις 24/12/2018 στις 8:16 ΜΜ, JcD είπε Off Topic! Ρε'συ ειλικρινά ψήνομαι να δώσω το s9+ που έχω τώρα και να περάσω σε ποκοφον έτσι από περιέργεια και μόνο! Να δω τι διαφορές θα καταλάβω! Και να σκεφτείς ότι μιλάς με υπνωτισμένο samsungάκια, μόλις τώρα με τις αναμενόμενες τιμές του επερχόμενου s10 άρχισα να ξυπνάω! https://rom-firmware.webnode.gr/elegchos-kameras-kiniton/
keysmith Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, nero62 είπε Διάβασε περισσότερα για λογισμικό και τεχνολογία Google και συγκεκριμένα διάβασε για το λεγόμενο gcammod τι ακριβώς ειναι. Αν έχεις την τύχη κάποια στιγμή και παίζει καλό κινητο στα χέρια σου με snapdragon 845 (για παράδειγμα ένα φτηνό poco είναι αρκετό) και έχεις όρεξη να το κάνεις να παίξει με gcammod τότε θα αλλάξεις γνώμη άρδην. Και πίστεψέ με. Αν ήξερες τι κάμερες έχουν περάσει από τα χέρια μου τι δουλειά κάνω και πόση εμπειρία έχω πάνω στο αντικείμενο τότε απλά δεν θα μου απαντούσες σε κανένα ποστ μου. Αν τα είχες κάνει όλα τα παραπάνω τότε θα μιλάγαμε διαφορετικά. Δεν τα έχεις κάνει όμως γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν το κατέχεις το αντικείμενο εφόσον μου.μιλας για κινητό με επεξεργαστή kirin και δεν έχεις πιάσει ποτέ θα δουλέψεις Google κινητό η κάποια συσκευή συμβατή με gcammod. Επιμένω. Ψάξε το λίγο παραπάνω θα ακόμη καλύτερα εφόσον είσαι λάτρης του αντικειμένου καθώς φαίνεται και δεν θα το μετανιώσεις. Και θερμότατη παράκληση μην ανεβάζεις συνέχεια επαγγελματικές λήψεις με ομπρέλες φωτισμό και ολόκληρη σκηνοθεσία είναι ανόητο και καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο απλός χρήστης είναι point and shoot. (Σαν αυτές που σου έστειλα σε πμ... Και θέλω να μου απαντήσεις με ειλικρίνεια αν έχει καμια σχέση με το p9 η με την ελαιογραφία που χαρακτήρισες εντελώς λανθασμένα και δικαιολογημένα αν έχεις δουλέψει μόνο Huawei Samsung apple κλπ συσκευές. Και κάτι τελευταίο... ελπίζω να μην τις ανοίξεις στο κινητό σου αλλά σε υπολογιστή και καλό μόνιτορ να τις δεις ...) οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές από την google camera. Εχω ακούσει για την τεχνολογία της google στο θέμα των καμερών και το ΑΙ της κάνει όντως παπάδες (και όχι δεν μπορώ να την έχω στο p9 μου δυστυχώς) χρησιμοποιώντας την συρραφή πολλών λήψεων. Ανήκει στην κατηγορία της computational photography που πρακτικά έχει μεγάλα οφέλη. Εντυπωσιάστηκα θετικά καθώς ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου καθώς δεν είχα δει δείγματα. Αφού όμως το έχεις ψάξει περισσότερο και είναι να πετάξεις την mirrorless σου να σου κάνω μερικές ερωτήσεις. Και πως βγάζουμε με αυτή την τεχνολογία κινούμενο αυτοκίνητα ή κόσμο που περπατάει σε τέτοια οξύτητα; Υπάρχουν περιορισμοί αν και δεν είναι από ότι βλέπω σχετικά ακίνητα θέματα.. Μπορεί να δουλέψει για λήψεις πχ 1/250, 1/500 1/1000 δλδ ας πούμε για αθλήματα; Η τεχνολογία της google είναι μια τεχνολογία που θέλει το θέμα ακίνητο ή σχετικά ακίνητο για να μπορέσει να κάνει τις λήψεις της και την συρραφή και στις λήψεις υπάρχει χρόνος cpu για συρραφή. Μπορεί να βγάλει λήψεις σε κινούμενα θέματα το ίδιο καλά; Τι κάνεις με το google pixel σου (ή την κάμερά τους σε άλλο κινητό με SD) όταν θέλεις να κάνεις και ξεκάνεις ζουμ σε θέμα (αλλάγή κάδρου και προοπτικής). Εντάξει κάνει έξυπνο λίγο "ψηφιακό" ζουμ και καθώς συνδιάζει λήψεις από πολλά καρέ πετυχαίνει πολύ οξύτητα αλλά πόσο γρήγορα μπορεί να το κάνει αυτό; (να αλλάζεις δλδ ζουμ και να έχει λήψη). Πόσο ζουμ μπορείς να κάνεις; Πόσο μπορείς να παίξεις με την προοπτική εκτός του 27mm άντε και μέχρι Χ2 (54mm) Το bokeh που βγάζει (πολύ καλό ομολογουμένος για ΑΙ) πόσο φυσικό είναι σε δυσκολότερα θέματα (πχ τρύπες μέσα σε ένα θέμα? ας πούμε σήτα). Η μετάβαση είναι "φυσική" από θολό σε εστιασμένο όπως με τον φυσικό φακό για μεγάλο αισθητήρα; Τα οξύτατα δείγματα είναι iso 100. Στα παραπάνω iso (400/800) όπου η απόδοση του αισθητήρα πέφτει πόσο καλά τα καταφέρνει η συρραφή να συναγωνιστεί μεγαλύτερους αισθητήρες; Μήπως εκεί αρχίζει και ζωρίζεται σε σχέση με τους μεγάλους; (εντάξει με f.1.5 θα συναγωνιστεί τον kit φακό) Η εστίασή του πόσο γρήγορα κλειδώνει στο θέμα σε σχέση με μία DSLR/ML; σε δεύτερη λήψη; δλδ Πόσο γρήγορη είναι η δεύτερη λήψη σε σχέση με την προηγούμενη; (δεν αναφέρομαι σε burst, αναφέρομαι πχ να αλλάξει γωνία και να βγάλεις νέα φώτο) Εκτός από τουριστική φωτογραφία (άνετες λήψεις σε μη απαιτητικά θέματα) μπορεί ο κάτοχος ML να την αφήσει σπίτι του την ML και να πάει με το pixel να φωτογραφίσει; Τώρα επειδή όπως είπα ισχύει ότι τα κινητά (και δη η γοογλε) έχουν πολύ καλή απόδοση από τον μικρό αισθητήρα μη νομίζεις ότι οι κατασευαστές DSLR/ml δεν το έπιασαν το κόλπο της συρραφής. Απλά άργησαν λίγο και είναι μια γενιά (εντάξει δύο γενιές) πίσω στο θέμα. Σήμερα συρραφή γίνεται για παραγωγή υπερ-αναλυτικής (pixel shift) φωτοτογραφίας αλλά όχι ακόμα handheld (σύντομα "ναι" όπως ακούμε από την olympus). το pixel shift που κάνουν σήμερα κάποιες κάμερες και αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο το ίδιο τελικά καταλήγει να είναι (και η google cam συρραβει διαδοχικές φωτογραφίες που (αναγκαστικά) έχουν ελάχιστη μετατόπιση). Το pixel shift ως τεχνολογία ήρθε για να μείνει και θα βελτιωθεί. δείγμα . Δυστυχώς θέλει τρίποδα όπως είπαμε, ενώ και αυτή η τεχνολογία δεν είναι για γενική χρήση (δλδ κινούμενα αντικείμενα ή ελαφρά κινούμενα αντικείμενα). Είναι σίγουρα το (κοντινό) μέλλον και στις mirrorless καθώς είδη περιμένουμε μηχανές που θα το ενσωματώνουν (δεν ξέρω πόσο καλά αλλά σχετικά καλά). Το λογισμικό πλεονέκτημα αμα το λογισμικό περάσει σε μεγαλύτερες κάμερες θα μεγαλώσει πάλι την διαφορά (πχ θα αποδίδει καλύτερα σε υψηλά iso). Το gcam από ότι είδα κάνει και άλλα κόλπα (πχ ΑΙ φωτισμού) χρησιμοποιεί πολύ ΑΙ που δεν ξέρω αν οι κάμερες των κατασκευαστών μπορούν άμεσα να ακολουθήσουν ακόμα και αν το pixel shift ή averaging με συνεχείς λήψεις δουλέψει καλά. Παρόλα αυτά, για να μην σου πάω κόντρα για την κόντρα, δηλώνω εντυπωσιασμένος από το google pixel (δλδ την google camera) και πιστεύω και εγώ πως μεγάλη μερίδα φωτογράφων μπορεί να τους καλύψει και να πάνε ταξιδάκι αναψυχής με το κινητό του αντί DSLR.. Ομως δεν μπορεί να την αντικαταστήσει τουλάχιστον όχι σε επίπεδα γενικής φωτογράφισης (λίγο απ' όλα).. Εν αναμονή των νέων ml που θα αξιοποιούν τα ίδια κόλπα σε μεγαλύτερους αισθητήρες Επεξ/σία 27 Δεκεμβρίου 2018 από keysmith 1
alx255 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 27/12/2018 στις 2:55 ΠΜ, keysmith είπε οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές από την google camera. Εχω ακούσει για την τεχνολογία της google στο θέμα των καμερών και το ΑΙ της κάνει όντως παπάδες (και όχι δεν μπορώ να την έχω στο p9 μου δυστυχώς) χρησιμοποιώντας την συρραφή πολλών λήψεων. Ανήκει στην κατηγορία της computational photography που πρακτικά έχει μεγάλα οφέλη. Εντυπωσιάστηκα θετικά καθώς ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου καθώς δεν είχα δει δείγματα. Αφού όμως το έχεις ψάξει περισσότερο και είναι να πετάξεις την mirrorless σου να σου κάνω μερικές ερωτήσεις. Και πως βγάζουμε με αυτή την τεχνολογία κινούμενο αυτοκίνητα ή κόσμο που περπατάει σε τέτοια οξύτητα; Υπάρχουν περιορισμοί αν και δεν είναι από ότι βλέπω σχετικά ακίνητα θέματα.. Μπορεί να δουλέψει για λήψεις πχ 1/250, 1/500 1/1000 δλδ ας πούμε για αθλήματα; Η τεχνολογία της google είναι μια τεχνολογία που θέλει το θέμα ακίνητο ή σχετικά ακίνητο για να μπορέσει να κάνει τις λήψεις της και την συρραφή και στις λήψεις υπάρχει χρόνος cpu για συρραφή. Μπορεί να βγάλει λήψεις σε κινούμενα θέματα το ίδιο καλά; Τι κάνεις με το google pixel σου (ή την κάμερά τους σε άλλο κινητό με SD) όταν θέλεις να κάνεις και ξεκάνεις ζουμ σε θέμα (αλλάγή κάδρου και προοπτικής). Εντάξει κάνει έξυπνο λίγο "ψηφιακό" ζουμ και καθώς συνδιάζει λήψεις από πολλά καρέ πετυχαίνει πολύ οξύτητα αλλά πόσο γρήγορα μπορεί να το κάνει αυτό; (να αλλάζεις δλδ ζουμ και να έχει λήψη). Πόσο ζουμ μπορείς να κάνεις; Πόσο μπορείς να παίξεις με την προοπτική εκτός του 27mm άντε και μέχρι Χ2 (54mm) Το bokeh που βγάζει (πολύ καλό ομολογουμένος για ΑΙ) πόσο φυσικό είναι σε δυσκολότερα θέματα (πχ τρύπες μέσα σε ένα θέμα? ας πούμε σήτα). Η μετάβαση είναι "φυσική" από θολό σε εστιασμένο όπως με τον φυσικό φακό για μεγάλο αισθητήρα; Τα οξύτατα δείγματα είναι iso 100. Στα παραπάνω iso (400/800) όπου η απόδοση του αισθητήρα πέφτει πόσο καλά τα καταφέρνει η συρραφή να συναγωνιστεί μεγαλύτερους αισθητήρες; Μήπως εκεί αρχίζει και ζωρίζεται σε σχέση με τους μεγάλους; (εντάξει με f.1.5 θα συναγωνιστεί τον kit φακό) Η εστίασή του πόσο γρήγορα κλειδώνει στο θέμα σε σχέση με μία DSLR/ML; σε δεύτερη λήψη; δλδ Πόσο γρήγορη είναι η δεύτερη λήψη σε σχέση με την προηγούμενη; (δεν αναφέρομαι σε burst, αναφέρομαι πχ να αλλάξει γωνία και να βγάλεις νέα φώτο) Εκτός από τουριστική φωτογραφία (άνετες λήψεις σε μη απαιτητικά θέματα) μπορεί ο κάτοχος ML να την αφήσει σπίτι του την ML και να πάει με το pixel να φωτογραφίσει; Τώρα επειδή όπως είπα ισχύει ότι τα κινητά (και δη η γοογλε) έχουν πολύ καλή απόδοση από τον μικρό αισθητήρα μη νομίζεις ότι οι κατασευαστές DSLR/ml δεν το έπιασαν το κόλπο της συρραφής. Απλά άργησαν λίγο και είναι μια γενιά (εντάξει δύο γενιές) πίσω στο θέμα. Σήμερα συρραφή γίνεται για παραγωγή υπερ-αναλυτικής (pixel shift) φωτοτογραφίας αλλά όχι ακόμα handheld (σύντομα "ναι" όπως ακούμε από την olympus). το pixel shift που κάνουν σήμερα κάποιες κάμερες και αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο το ίδιο τελικά καταλήγει να είναι (και η google cam συρραβει διαδοχικές φωτογραφίες που (αναγκαστικά) έχουν ελάχιστη μετατόπιση). Το pixel shift ως τεχνολογία ήρθε για να μείνει και θα βελτιωθεί. δείγμα . Δυστυχώς θέλει τρίποδα όπως είπαμε, ενώ και αυτή η τεχνολογία δεν είναι για γενική χρήση (δλδ κινούμενα αντικείμενα ή ελαφρά κινούμενα αντικείμενα). Είναι σίγουρα το (κοντινό) μέλλον και στις mirrorless καθώς είδη περιμένουμε μηχανές που θα το ενσωματώνουν (δεν ξέρω πόσο καλά αλλά σχετικά καλά). Το λογισμικό πλεονέκτημα αμα το λογισμικό περάσει σε μεγαλύτερες κάμερες θα μεγαλώσει πάλι την διαφορά (πχ θα αποδίδει καλύτερα σε υψηλά iso). Το gcam από ότι είδα κάνει και άλλα κόλπα (πχ ΑΙ φωτισμού) χρησιμοποιεί πολύ ΑΙ που δεν ξέρω αν οι κάμερες των κατασκευαστών μπορούν άμεσα να ακολουθήσουν ακόμα και αν το pixel shift ή averaging με συνεχείς λήψεις δουλέψει καλά. Παρόλα αυτά, για να μην σου πάω κόντρα για την κόντρα, δηλώνω εντυπωσιασμένος από το google pixel (δλδ την google camera) και πιστεύω και εγώ πως μεγάλη μερίδα φωτογράφων μπορεί να τους καλύψει και να πάνε ταξιδάκι αναψυχής με το κινητό του αντί DSLR.. Ομως δεν μπορεί να την αντικαταστήσει τουλάχιστον όχι σε επίπεδα γενικής φωτογράφισης (λίγο απ' όλα).. Εν αναμονή των νέων ml που θα αξιοποιούν τα ίδια κόλπα σε μεγαλύτερους αισθητήρες τα εγραψες ολα οπως θα τα εγραφα και εγω με προλαβες φιλε, λοιπον ας ερθει καποιος να μου πει πως εβγαλε ενα ολοκληρο airshow με μαχητικα αεροσκαφη σε ολες τις συνθηκες ταχυτητα μανουβρες κλπ και τουλαχιστον 8 ωρες οπως βγαζω εγω με την DSLR και τηλεφακο 600mm να δω αν εχουμε χιουμορ τελικα γιατι με το κινητο απλα δεν..... χαχα επισης στο θεμα Pokeh παλι δεν υπαρχει συγκριση με εναν Prime φακο για Dslr και τελος γενικα σε sport φωτογραφια παλι δεν..... οταν η μηχανη μου εχει 12 κλικ το δευτερολεπτο . ναι δεν την εχω βγαλει απο κινητο..... Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2018 από alx255
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα