Προς το περιεχόμενο

Asus DSL-AC68U


moumiaq

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μόλις ενημερώθηκα απο τεχνικό του ΟΤΕ που ήρθε σπίτι λόγω χαμηλής ταχύτητας ( 16mbps ) σε 50άρα vdsl με την οποία ήμουνα υπέρ ευχαριστημένος , για την αλλαγή σε ευρυζωνικό δίκτυο κλπ κλπ . Το Asus DSL-AC68U θα μπορέσει να δουλέψει κομπλέ τα πάντα ή θα φάω στη μάπα το speedport του ΟΤΕ ? Αν οχι δεν υπάρχουν τέτοια modem/router στο εμπόριο ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Asus έχει 2 μόνο DSL Router με υποστήριξη VoIP. Τα DSL-AC68VG  και DSL-AC87VG (το V σημαίνει VoIP). Υπάρχουν λίγα μοντέλα στους άλλους κατασκευαστές (AVM, Draytek, TP-Link) και γενικά είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα χωρίς το VoIP.

Πάντως ακόμη και σε αυτά δεν δουλεύει αμέσως η τηλεφωνία, εκτός κι αν ο πάροχος μας δώσει τον κωδικό αυτής. Σήμερα μόνο ο ΟΤΕ τον δ´ινει (αν το ζητήσει ο χρήστης) και όλοι παντρεύουν την τηλεφωνία με την συσκευή τους (και αυτό ισχύει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη).

Επίσης στον ΟΤΕ οι μόνες συσκευές (εκτός τις δικές του) που προς το παρόν δουλεύουν αυτόματα με την τηλεφωνία, είναι όσα μοντέλα Fritz έχουν το version 7 του firmware με τα πλέον διαδεδομένα να είναι τα 7590, 7530 και 7490 (για κάποια υπάρχει σχετικό review στο φόρουμ).

Επεξ/σία από jkoukos
  • Like 1
Δημοσ.

Μπορείς να έχεις το Asus στη γραμμή για τα πάντα, και πάνω του το speedport για τηλεφωνία εφόσον σε γυρίσουν σε voip. 

Δημοσ.
8 hours ago, panoc said:

Μπορείς να έχεις το Asus στη γραμμή για τα πάντα, και πάνω του το speedport για τηλεφωνία εφόσον σε γυρίσουν σε voip. 

απλα θελει λιγες ρυθμισεις για να παιξει.τις εχει αναφερει ο jkoukos σε καποιο  post του

  • Like 1
Δημοσ.

Το θέμα με απασχολεί τις τελευταίες μέρες, που προσπαθώ να διαλέξω ανάμεσα στο modem/router και το "αδελφάκι" του router με τη λογική να είναι ISP blind. Σε απλά ελληνικά, να μπορέσω στο μέλλον να χρησιμοποιήσω όποιον πάροχο μου προσφέρει ό,τι νομίζω καλύτερο, χωρίς να καταστησω το μηχάνημα που θα πάρω άχρηστο.

Όπως διαβάζω και εδώ, για το VoIP στο οποίο μας σπρώχνουν, το modem δε μπορεί να είναι σε λειτουργία bridge (σε κάθε πάροχο και ιδίως για τα μοντέλα 68U τα οποία κοιτάζω).
Αυτό φαίνεται να σημαίνει πως η μόνη future-proof (βιώσιμη σε βάθος χρόνου) λύση είναι η χρήση τού χDSL modem/router μοντέλου. (Η αλήθεια είναι πως μπορεί να κάνω λάθος εδώ, μιας και δεν είχα την ευχέρια να διαβάσω όλες τις σχετικές αναρτήσεις στα φόρουμ (φόρα, αν προτιμάτε) που βρήκα σχετικά θέματα οι οποίες περιλαμβάνουν τριψήφιο αριθμό σελίδων.)

Από την άλλη, αν αποκλείσω την λύση RT (router μόνο), αφ' ενός θα έχω ένα modem που ενδεχομένως δε θα μου δώσει πλήρη συμβατότητα (και επομένως βέλτιστες ταχύτητες) με τα chipsets των παρόχων, εφόσον το chipset είναι το MediaTek MT7510 το οποίο προσφέρει ευελιξία αλλά δεν είναι το αντίστοιχο που συναντάται στα DSLAM ή προσφέρεται από τους παρόχους στα modem τους, αφ' ετέρου, δε θα έχω την ευχέρεια να χρησιμοποιήσω την ευρεία γκάμα των custom firmwares με τις επιπλέον λειτουργίες που αυτά παρέχουν, μιας και κανείς δεν ασχολείται συστηματικά με την μεταφορά τους σε modem/router υλοποιήσεις. (Ωστόσο, έχω υπ' όψιν μου την προσπάθεια που έχει γίνει εδώ: https://github.com/denizsokmen/dsl-ac68u/tree/dsl)

Μου ξεφεύγει κάποιο δεδομένο σχετικά;

Δημοσ.

Δυστυχως εαν εισαι σε voip ο μονος παροχος που θα σου παιξει σχεδον οποιοδηποτε voip dsl modem/router ειναι ο ΟΤΕ και αυτο γιατι δινει τους κωδικους του.

Vodafone και wind δε δινουν κωδικους τηλεφωνιας οποτε πρεπει να χρησιμοποιησεις το  δικο τους.

Οι επιλογες σου ειναι.

1. χρηση του modem/router του παροχου και πανω του το δικο σου (οποιοδηποτε) με double nat.

2. χρηση του modem/router του παροχου και πανω του το δικο σου (οποιοδηποτε) με ppoe passthrough (απο οσο γνωριζω μονο ο οτε το προσφερει αυτο).

3. χρηση του δικου σου modem/outer και πανω του το ροθτερ του παροχου για τηλεφωνια ειτε με double nat ειτε με ppoe passthrough (για οτε δουλευει αψογα, για vodafone διαβαζω οτι δε παιζει και για wind δεν εχω ιδεα)

4. χρηση του δικου σου voip router μονο εαν εχεις οτε, γιατι οι αλλοι δε δινουν κωδικους τηλεφωνιας.

 

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, panoc είπε

...

1. χρηση του modem/router του παροχου και πανω του το δικο σου (οποιοδηποτε) με double nat.

...

To double NAT σημαίνει "άνοιγμα" όλων των θυρών στο modem/router και εκ νέου διαχείριση αυτών και διαχείριση ανά θέση IP στο router;

Δημοσ.

Δε καταλαβα το πως το λες αλλα το double nat σημαινει βασικα οτι εαν θες να ανοιξεις μια πορτα πρεπει πρωτα να την ανοιξεις στο πρωτο ροτερ με αποδεκτη το δευτερο ρουτερ και στη συνεχεια στο δευτερο το ρουτερ κανονικα σαν να ηταν μονο του.

επισης καποια πραγματα ισως να μη παιζουν καλα, πχ καποια online games.

Δημοσ.

Ναι, ευχαριστώ. Αυτό ενοούσα. Απλά σκέφτηκα πως επίσης υπάρχει η δυνατότητα ανοίγματος μιας πόρτας ή μιας "σειράς", μιας διαδοχής πορτών (από Χ ως Ψ) για μια σειρά από LAN IPs.

Αυτό που φοβάμαι δεν είναι τόσο το η αμέσότητα στην απόκριση, όσο η δυνατότητα χρήσης VPN server, VPN client, ενδεχομένως κάποια διαχείριση VLAN κ.τ.λ.

Αν όμως αυτές οι δυνατότητες τίθενται σε κίνδυνο, μάλλον η συσκευή που μου δίνει περισσότερες επιλογές είναι η αγορά του modem/router και η χρήση του (εν τέλει) ως modem ή όχι, ανάλογα με τον πάροχο.

Η δυνατότητα custom firmware περιορίζεται σημαντικά, αλλά είναι μια συσκευή που είναι σαφώς πολύ ικανή καθεαυτή και ελπίζω να καλύψει όλες τις ανάγκες μου για τα επόμενα Χ χρόνια. Δεν συνηθίζω να επενδύω αυτό το ύψος των χρημάτων για ένα modem/router, αλλά θα μπορέσει πάρει τη θέση άλλων περιφερειακών που διασφαλίζουν τη συνδεσιμότητά μου από και προς τους υπολογιστές και τα δεδομένα μου στο σπίτι, η οποία γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.

Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.

Δημοσ.

Για online παιχνίδια κλπ, δεν ξέρω αλλά σε περίπτωση VPN, torrent, VoIP κλπ, δεν υπάρχει θέμα με το 2πλό ΝΑΤ αρκεί να ορισθούν σωστά οι κανόνες.

Υπενθυμίζω την λειτουργία DMZ, που αν είναι διαθέσιμη αποτελεί ελβετικό σουγιά και την βέλτιστη λύση ξεπερνώντας το 2πλό ΝΑΤ.

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εφοσον εισαι σε ΟΤΕ δε χρειαζεται να μπλεκεις με double nat και ιστοριες.

Εαν επιλεξεις τη dsl 68u Βαζεις το asus πανω στη γραμμη κανεις οτι θες να κανεις και στη συνεχεια βαζεις το speedport πανω στο asus για τη τηλεφωνια.
Eαν επιλεξεις το RT-68u τοτε βαζεις κανονινα το speedport πανω στη γραμμη και με ppoe passthrough βαζεις το asus και εχεις κανονικα τηλεφωνια και κανονικη public ip απο το asus για το δικτυο σου χωρις τους περιορισμους του double nat.

Σε καθε περιπτωση οταν και εαν με το καλο αλλαξεις παραχο βλεπεις τι και πως το κανεις.

Εγω θα επελεγα τη λυση του modem/router, η διαφορα χρηματων ειναι μικρη για να ειναι ανασταλτικος παραγοντας αγορας.

Μια σημειωση που οφειλω να πω, ενδεχεται το asus λογω mediatek να ειναι καπως χειροτερο απο αποψη γραμμης σε σχεση με το speedport plus (σιγουρα καλυτερο απο το speedport entry 2i).

Στη δικη μου γραμμη 50/5 απο ΟΤΕ (παιρνω απο Α/Κ και οχι απο καμπινα), το speedport plus (εχει broadcom chipset οπως και το dslam στο κεντρο) εχει σαφεστατα λιγοτερα crc απο το asus στο ιδιο χρονικο παραθυρο. Το speedport plus παιζει κατα μεσο ορο στα 1,5-2 crc ανα λεπτο οταν το asus ειναι στα 5-6. Να σημειωσω εδω οτι εχω fast path, με interleave τα πραγματα ισως ειναι διαφορετικα.

Γιαυτο το λογο εγω εψω το plus σαν modem σε bridge mode με το N17U σαν ρουτερ και το speedport πανω στο N17 για τηλεφωνια.

 

Επεξ/σία από panoc
Δημοσ.

Ναι, θα τα λάβω υπ' όψιν όλα αυτά. Ευχαριστώ και τους δυο σας.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει modem/router σήμερα που να μην συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία του DMZ server στις ρυθμίσεις του...

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, user024 είπε

Ναι, θα τα λάβω υπ' όψιν όλα αυτά. Ευχαριστώ και τους δυο σας.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει modem/router σήμερα που να μην συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία του DMZ server στις ρυθμίσεις του...

Απο οσο εχω δει του Ν17U εχει αυτο

firefox_37_25-12-18_D4lw.png.a16a1917dfd68fe7182ac27e821b116a.png

οποτε θεωρω σιγουρο οτι το μεγαλο 68 θα εχει επισης.

To speedport plus εχει αυτο

firefox_38_25-12-18_d5et.png.10ecca95c15c66def52b13a0ffbeaa21.png

και το speedport entry 2i εχει αυτο

firefox_39_25-12-18_PidT.png.4e7bb1d65375a00380145059d84b9a0a.png

οπως εγραψα εχω και τα 3 παραπανω...

εχω το plus σαν modem σε bridge mode με το N17U σαν ρουτερ και το speedport πανω στο N17 για τηλεφωνια.

Δημοσ.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά , ευχαριστώ για τις απαντήσεις ελπίζω και άλλοι να βοηθηθούν . Ενώ είχα δηλώσει βλάβη γιατί η 50άρα μου είχε γίνει 17άρα και στο πρώτο ραντεβού πριν μια εβδομάδα μέχρι σήμερα δεν λύθηκε το πρόβλημα , ξανακάλεσα σήμερα για ενημέρωση και τους είπα να προωθήσουν το θέμα με το voip και να μου στείλουν το καινούριο speedport plus ΚΑΙ να ξαναέρθει τεχνικός να το ΞΑΝΑκοιτάξει . Ήρθε ο τεχνικός μετά απο 1 ώρα , με ενημέρωσε οτι πλέον δεν δουλεύει ο παλιός εξοπλισμός και γιαυτό η ταχύτητα είναι χαμηλή και οτι θα μου αλλάξει επι τόπου το modem - router (πήγε στο αμάξι και το έφερε ) τα έστησε όλα και πλέον είμαι με voip και ρυθμισμένα τα πάντα . Περίεργα όλα αυτά μου φάνηκαν αλλά τεσπά . 

Η ταχύτητα στο ookla είναι λίγο πιο χαμηλή απο πριν στο download  ,  το ping είναι υψηλό 15ms - 43.41 download - 4.50 upload . Θα το αφήσω να δουλέψει λίγες μέρες και βλΈπω . Δεν νομίζω να μείνω με το speedport plus για ιντερνετ οπότε μάλλον θα βάλω το Asus  και πάνω του το speedport plus . Να ψάξω ποστ του "jkoukosγια το πως να το κάνω ? Είναι δοκιμασμένο ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...