Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας κύριοι,

Θα ήθελα να ρωτήσω αρχικά  τι κερδίζουμε από το freesync v-sync ... Τι διαφορές έχουν   ??  😕

Εκ των υστέρων, θα ήθελα να μάθω. Αν τοποθετήσω κάρτα γραφικών nvidia σε amd σύστημα, τι χανω από το να τοποθετήσω αντίστοιχη της amd  ??? 

Cpu fx 8350

Md Gigabyte 990FXA ud5

Ram corsair Vengeance  1600mhz  8gb

Vga  R9 280A XFX

Τροφ 650w corsair πορτοκαλί 

Υδροψυξη corsair  H60

SSD 850 EVO 250GB

Η οθόνη είναι κάπως παλιά της Philips 23 ιντσων model 234cl2 

Τι προτείνετε  ?? 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Houzouris είπε

Αν τοποθετήσω κάρτα γραφικών nvidia σε amd σύστημα, τι χανω από το να τοποθετήσω αντίστοιχη της amd  ??? 

Νομίζω οτι δεν έχει σχέση ποιά GPU θα βάλεις σε ποιό σύστημα. Η GPU και η τεχνολογία που υποστηρίζει κάθε "οικογένεια" (freesync για την ATI και G-Sync για την nVIDIA) έχει σχέση με το monitor που θα επιλέξεις.

Δημοσ.

Οι ερωτήσεις μου είναι 2 ουσιαστικά 

Η πρώτη είναι,  τι ουσιαστικά μου προσφέρει η τεχνολογία αυτή ??γτ δεν νομίζω η οθόνη που ανέφερα παραπάνω, να υποστηρίζει κάτι τέτοιο  (θα μου πειτε εσείς βέβαια )

Η δεύτερη μου ερώτηση είναι, αν θα έχω έχω κάτι περίεργο, σε περίπτωση που βάλω gpu nvidia (1060ti) στο σύστημα μου και όχι  amd ( 580 ) !!!

Δημοσ.

Κερδίζεις με το να μην βλέπεις σπασμένη κίνηση με freesync monitor και AMD κάρτες, αν πέσει δλδ ένα παιχνίδι κάτω από 60 καρέ και μέχρι τα 45 50 δεν θα κολλήσει η κίνηση σου.Vsync είναι να συγχρονίζει το παιχνίδι  έως τα καρέ που βγάζει η οθόνη σου,,,αν έχεις 60hz οθόνη θα σου δίνει μέχρι 60 το παιχνίδι αν φυσικά  το σύστημα σου τα καταφέρνει,  αν δεν έχεις vsync on και βγάζεις 80 καρέ η κίνηση θα φαίνετε σπασμένη. Η δικιά σου οθόνη δεν είναι σίγουρα  freesync. Αν πάρεις nvidia κάρτα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα  απλά δεν θα μπορεις να χρησιμοποιείς freesync. Επίσης υπάρχει 1050 ti ή 1060 3gb ή 1060 6gb,  1060ti δεν υπάρχει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ουσιαστικά για να καταλάβω μιλάμε για 2 διαφορετικές τεχνολογίες. Freesync υποστηρίζουν οι amd κάρτες και v sync οι nvidia. Το να έχεις και τις 2 τεχνολογίες μαζί δεν γίνεται,  οπότε επιλέγεις με το ανάλογο μόνιτορ βέβαια που λογικά ένα καινούριο υποστηρίζει και τις 2 τεχνολογίες και μετά επιλέγεις εσύ ανάλογα τη κάρτα γραφικών που θα επιλέξεις  .... σωστά κατάλαβα παραπάνω  ??

Αν κατάλαβα καλά λοιπόν είμαι πιο κοντά στο να πάρω την xfx 580 8gb 1366mhz

Η αντίστοιχη sapphire είναι γύρω στα 50 ευρώ πιο ακριβή αλλά με 1411mHz

Είναι αισθητή η διαφορά πιστεύετε  ?? Μήπως η 1060 είναι καλύτερη και από τις 2  ????

Επεξ/σία από Houzouris
Δημοσ.

Fresync - amd

Gsync - nvidia 

Vsync και στις 2.

vsync :

Οι οθόνες που δεν εχουν gsync η freesync έχουν σταθερό ρυθμό ανανεωσης, Δηλαδή ανανεώνουν την εικόνα σε συγκεκριμένες φορές ανά δευτερόλεπτο.(πχ 60 φορές το δευτερόλεπτο δηλαδή 60hz). Επειδή όμως οι κάρτα γραφικών δεν δίνει σταθερες εικόνες άνα δευτερόλεπτο (fps) προκαλείται το λεγόμενο φαινόμενο tearing. Δηλαδή επειδή δεν υπάρχει συγχρονισμός, κάποια καρέ κόβονται στην μέση και έρχονται επόμενα.

Μια λύση είναι το V sync:

To v sync συγχρονίζει τα fps της κάρτας γραφικών  με τα fps της οθόνης . Για να είναι εντελώς ομαλή η κίνηση θα πρέπει η gpu να πιάνει πάντα παραπάνω fps από όσα είναι τα hz της οθόνης (πχ 62fps σε 60hz οθόνη) ώστε να τα κλειδώνει αυτόματα στα 60fps και να συγχρονίζει πάντα η οθόνη με την gpu σταθερά στα 60fps. Αν τυχόν όμως πέσει κάτω από τα 60 (πχ 59) τοτε συγχρονίζει στα μισά και τα fps στην ουσία που βλέπεις είναι 30. Για αυτό και από τα 60 στα 59 ειναι πολυ αισθητή η διαφορά. Το V sync επίσης προκαλεί input lag. 

Gsync/fresync:

Οι οθόνες που έχουν gsync η freesync έχουν μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (hz) . Έτσι όταν ενεργοποιειται, η οθόνη συνεχώς "μιλάει" με την κάρτα γραφικών και όσα fps παίρνει, τοσο φτιάχνει και τον ρυθμό Ανανεωσης της. Δηλαδή αν παράδειγμα στείλει 56fps η κάρτα γραφικών τότε και η οθόνη θα έχει 56hz. Έτσι εξαλείφεται το φαινόμενο tearing και η κίνηση είναι πολύ Smooth. Το fresync δουλεύει μόνο σε οθονες που έχουν fresync και μόνο με κάρτα γραφικών της AMD.  Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει με τις gsync οθόνες και την nvidia. 

Το freesync λειτουργεί μέσω software ενώ το gsync μέσω hardware και για αυτό και οι gsync οθόνες έχουν καπέλο συνήθως 100 με 200ευρω. Γιατί χρεώνουν το έξτρα τσιπακι. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι οτι το gsync λειτουργεί σε μεγαλύτερο εύρος (πχ 30-60hz έναντι 40-60hz του gsync) 

Ελπίζω να βοήθησα 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, Acmilangr2 είπε

Fresync - amd

Gsync - nvidia 

Vsync και στις 2.

vsync :

Οι οθόνες που δεν εχουν gsync η freesync έχουν σταθερό ρυθμό ανανεωσης, Δηλαδή ανανεώνουν την εικόνα σε συγκεκριμένες φορές ανά δευτερόλεπτο.(πχ 60 φορές το δευτερόλεπτο δηλαδή 60hz). Επειδή όμως οι κάρτα γραφικών δεν δίνει σταθερες εικόνες άνα δευτερόλεπτο (fps) προκαλείται το λεγόμενο φαινόμενο tearing. Δηλαδή επειδή δεν υπάρχει συγχρονισμός, κάποια καρέ κόβονται στην μέση και έρχονται επόμενα.

Μια λύση είναι το V sync:

To v sync συγχρονίζει τα fps της κάρτας γραφικών  με τα fps της οθόνης . Για να είναι εντελώς ομαλή η κίνηση θα πρέπει η gpu να πιάνει πάντα παραπάνω fps από όσα είναι τα hz της οθόνης (πχ 62fps σε 60hz οθόνη) ώστε να τα κλειδώνει αυτόματα στα 60fps και να συγχρονίζει πάντα η οθόνη με την gpu σταθερά στα 60fps. Αν τυχόν όμως πέσει κάτω από τα 60 (πχ 59) τοτε συγχρονίζει στα μισά και τα fps στην ουσία που βλέπεις είναι 30. Για αυτό και από τα 60 στα 59 ειναι πολυ αισθητή η διαφορά. Το V sync επίσης προκαλεί input lag. 

Gsync/fresync:

Οι οθόνες που έχουν gsync η freesync έχουν μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (hz) . Έτσι όταν ενεργοποιειται, η οθόνη συνεχώς "μιλάει" με την κάρτα γραφικών και όσα fps παίρνει, τοσο φτιάχνει και τον ρυθμό Ανανεωσης της. Δηλαδή αν παράδειγμα στείλει 56fps η κάρτα γραφικών τότε και η οθόνη θα έχει 56hz. Έτσι εξαλείφεται το φαινόμενο tearing και η κίνηση είναι πολύ Smooth. Το fresync δουλεύει μόνο σε οθονες που έχουν fresync και μόνο με κάρτα γραφικών της AMD.  Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει με τις gsync οθόνες και την nvidia. 

Το freesync λειτουργεί μέσω software ενώ το gsync μέσω hardware και για αυτό και οι gsync οθόνες έχουν καπέλο συνήθως 100 με 200ευρω. Γιατί χρεώνουν το έξτρα τσιπακι. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι οτι το gsync λειτουργεί σε μεγαλύτερο εύρος (πχ 30-60hz έναντι 40-60hz του gsync) 

Ελπίζω να βοήθησα 

Στο τέλος όταν αναφέρεσαι στη διάφορα του εύρους, λογικά εννοείς ότι το gsync έχει μεγαλύτερο ευρος έναντι του freesync, σωστά  ???

Όσον αφορά την επιλογή κάρτας να πάω σε 580 ή η 1060 θεωρείται καλύτερη  ???

Μετέπειτα αν καταλήξω σε 580 μεταξύ sapphire 1411mhz και XFX 1366mhz τι άλλη διαφορά υπάρχει ως προς τη ποιότητα  ?? 

Εν κατακλείδι ευχαριστω για όλες αυτές τις πληροφορίες και εκτιμώ στο κόπο τον οποίο μπήκες να μου εξηγήσεις  !!!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είναι απόλυτα τα παραπάνω.

Η δική μου FS οθόνη έχει εύρος 40-144, οπότε καταλαβαίνεις.

Αυτό που θα πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι το εύρος της οθόνης να είναι πάνω-κάτω στο εύρος των δυνατοτήτων του συστήματός σου.

Μια οθόνη με 40-90 σε λογικά χρήματα (έως και φτηνά, πλέον) με μια GPU που θα πιάνει αυτά τα ελάχιστα (τα 40...αν και πια για χαμηλότερα υπάρχει και το enhanced sync καθώς και άλλες τεχνολογίες τις οποίες ουσιαστικά και οι 2 εταιρείες χρησιμοποιούν για να ξεπεράσουν το πρόβλημα των χαμηλών fps) είναι σαφώς προτιμότερη από μια πιο ακριβή (αρκετά πιο ακριβή) με μεγαλύτερο εύρος, που θα σου κόψει χρήματα από το υπόλοιπο σύστημα οπότε και δεν θα την αξιοποιείς.

Δυστυχώς, όπως σωστά αναφέρεται παραπάνω, προς το παρόν η κάθε τεχνολογία πάει πακέτο με αντίστοιχη εταιρεία οπότε κι εσύ αναγκαστικά στρέφεσαι σε αντίστοιχες λύσεις.

Αυτή τη στιγμή, στην κατηγορία που κοιτάς η λύση 580 (8gb) +FS monitor είναι καλύτερη συνολικά από 1060 (6gb)+ GS monitor.

Η 580 σε μ.ο. έχει καλύτερες επιδόσεις (όχι κάτι τεράστιο, αλλά αρκετό για να σου δώσει πχ εκείνο το min 40 fps που γράφω παραπάνω), ανάλογα πάντα και τα παιγνίδια που παίζεις.

Μεταξύ Sapphire -XFX, θα σου έλεγα Sapphire για την 580. Στις 480, oι XFX ήταν εξαιρετικές...εδώ δεν ξέρω. Σίγουρα και οι 2 θα σε καλύψουν απόλυτα με το τωρινό σου monitor (όπως και η 1060), απλά στη συνέχεια αν θες κάτι καλύτερο σε οθόνη, θα έχεις "παντρευτεί" την αντίστοιχη τεχνολογία.

Δες εδώ, αν θες, για μια γρήγορη σύγκριση 580/1060 σε σχετικά πρόσφατους-δημοφιλείς τίτλους.

https://www.guru3d.com/articles-pages/msi-radeon-rx-570-and-580-mech-2-8g-oc-review,1.html

Επεξ/σία από Πέτρος
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν σκέφτεσαι να πάρεις μελλοντικά freesync monitor μην το σκέφτεσαι καν. Πας για 580.

Ναι στην παρένθεση το έγραψα κάπως λάθος. Γενικά τα gsync έχουν μεγαλύτερο εύρος αλλά απλά το ανέφερα. Δεν είναι κάτι που πρεπει να το πάρεις σαν παράμετρο για να επιλέξεις gysnc. 

Να πω επίσης πως αυτές οι 2 τεχνολογίες σε πολλά μάτια είναι άχρηστες. Έχω γνωρίσει πολλούς που δεν βλέπουν καν stutering η tearing! Να τους πω τυχερούς; δεν ξέρω. 

Επεξ/σία από Acmilangr2
  • Like 1
Δημοσ.

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια πολλά σε όλους!!!

Μιας και περάσαμε στις gpu, θα μοιραστώ μαζί σας ένα συμβάν που συνέβη πριν κάτι χρόνια 

Είχα αγοράσει την 380 sapphire  από το πλαίσιο και δοκίμασα το total war Attila 

Το αποτέλεσμα ήταν η παρακάτω εικόνα , σε μια κάρτα λίγων ημερών....την γυρίζω πίσω μήπως έχει κάποιο ελλατωμα γτ σε συνδυασμό με τα μαύρα pixels στο νερό-map η κάρτα έκανε και έντονο θόρυβο.

Μου είπαν ότι είναι μια χαρά και τη ξαναπήρα. Δοκιμάζω κάποιες φορές ακόμα, πάλι τα ίδια, ξαφνικά θόρυβος έντονος από τα φαν και εμφάνιση των μαύρων pixels 

Τότε πήρα την 280 XFX ενός φίλου και δεν είχα ποτέ ξανά πρόβλημα...

Έρχομαι τώρα να ρωτήσω, φταίει ότι η 280 είναι απλώς καλύτερη από την 380 ?? Φταίει  η sapphire  ??? Ήταν ελαττωματική η συγκεκριμένη  ?? 

Γι αυτό και τα οποια ερωτήματα μου στην επιλογή κάρτας!!! Ακόμα και από ποια εταιρεία  ...

20181225_150358.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...