Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Σύμφωνα με το τελευταίο trend των startup ουκ ολίγα startups χρειάζονται κάποιον προγραμματιστή. Ακόμα δε έχεις απλά μια ιδέα και θέλεις να την υλοποιήσεις, όμως η υλοποίηση μιας ιδέας θέλει προγραμματιστικά χέρια και μυαλά ακόμα και ο top 7% (γένια αμήν) να είσαι στο stackoverflow δεν είσαι kami-sama έτσι θες άτομα.

Έτσι πας και βάζεις αγγελία σε εφημερίδες, site κλπ κλπ. Αλλά τι είδους developer να ζητήσεις όταν είσαι στο απόλυτο 0;
Senior ή Junior ή μέχρι να κάνεις σύσταση εταιρείας και φτάσεις το κώδικα σε ένα αρχικό επίπεδο ωριμότητας να προσλάβεις αρχικά ένα software house ή freelancer και μετά να πας σε inhouse;

Είναι μερικές ερωτήσεις τις οποίες ένας (μελλοντικός?) business owner καλείτε να απαντήσει.

Ένας senior developer μπορεί να ζητήσει αρκετά χρήματα αλλά το πιθανότερο να δώσει καλά θεμέλια για το project εν αντιθέσει ένας junior μπορεί να είναι φτηνότερος αλλά να κοστίσει στο μέλλον στο χρόνο για refactor και debugging όταν το project είναι ώριμο, από την άλλη το refactor είναι ο κανόνας λόγο εξελίξεων σε τεχνολογίες και software stacks.

Από την άλλη μπορώ να προσλάβω με συμβόλαιο μια εταιρεία ή freelancer να κάνει το βασικό στήσιμο σε μια testable βάση και να μην κάνω σύσταση εταιρείας αλλά να έχω ένα demo και να πάω σε investors/crowdfunding για να συγκεντρώσω budget για να χτίσω/εκπαιδεύσω ένα καλό team. Πχ. ένας Ινδός senior freelancer ίσως να είναι φτηνότερος από έναν Έλληνα Senior.

Τελικά τι θα συστήνατε να κάνει ο manager/future business owner?

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Δημοσ.

εχω ακουσει αρκετες φορες οτι ενας επιπλεον λογος που προτιμουνται οι Ινδοι freelancers σε αντιθεση με τους Έλληνες  ειναι γιατι οι Ελληνες εχουν μεγαλες πιθανοτητες να σου κλεψουν την ιδέα/project, ειδικα αν εισαι startup.
οχι μονο γιατι ειναι φθηνοτεροι δηλαδη....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το να μην σου κλέψει την ιδέα το λύνεις με NDA agreement. Δεν ξέρω τι νομικές συνέπειες έχει η παράβαση μιας NDA agreement στην Ελλάδα και τι εάν την κάνω με εκτός ΕΕ freelancer.

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, kostello είπε

εχω ακουσει αρκετες φορες οτι ενας επιπλεον λογος που προτιμουνται οι Ινδοι freelancers σε αντιθεση με τους Έλληνες  ειναι γιατι οι Ελληνες εχουν μεγαλες πιθανοτητες να σου κλεψουν την ιδέα/project, ειδικα αν εισαι startup.

Ενω ο Ινδος θα ντραπει να στη κλεψει?

Ts εχεις απαντησει μονος σου στο ερωτημα. Ο senior θα στο χτισει dynamic ολο το συστημα και θα ειναι πιο ισορροπημενο με καλυτερα θεμελια και τα future services που θα χρειαστουν να αναπτυχθουν θα κουμπωσουν πιο σωστα.

Οι περισσοτεροι Junior τι περιμενεις να υλοποιησουν? Ειδικα αν το προιον το τραβας απο τα μαλλια για να βγει το συντομοτερο, θα φαει τρελο hard-coding.

Επεξ/σία από Στεφανος123
Δημοσ.

Για μένα η επιλογή τεχνικού συνεργάτη είναι πολύ πιο δύσκολο από το να κοιτάξεις το μενού.

Υπάρχει ήδη κάποιος που θα είναι τεχνικός υπεύθυνος της όλης μπίζνας; Ας αρχίσουμε από εκεί. Όταν λέω τεχνικός υπεύθυνος, εννοώ υπεύθυνος. Αυτός είναι ο τύπος που αν πάρει λάθος αποφάσεις θα φύγει το καράβι στα βράχια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, defacer είπε

Για μένα η επιλογή τεχνικού συνεργάτη είναι πολύ πιο δύσκολο από το να κοιτάξεις το μενού.

Υπάρχει ήδη κάποιος που θα είναι τεχνικός υπεύθυνος της όλης μπίζνας; Ας αρχίσουμε από εκεί. Όταν λέω τεχνικός υπεύθυνος, εννοώ υπεύθυνος. Αυτός είναι ο τύπος που αν πάρει λάθος αποφάσεις θα φύγει το καράβι στα βράχια.

Βασικά θέλω να υλοποιήσω κάτι έτσι ούτως η άλλως θα είμαι εγώ ο υπεύθυνος-κινώ τα νήματα αλλά ενδεχομένως να μπω σε software stack που δεν το έχω δει για να υλοποιήσω την ιδέα. Άρα υπέθεσε ότι παίζει ένα από τα εξής 2 σενάρια:

• Εγώ θα είμαι ο Τεχνικός Υπεύθυνος.
  • Δεν υπάρχει τεχνικός υπεύθυνος.

Ακόμη θα αναλάβω και εγώ κάποιο κομμάτι ανάπτυξης funded μέσω υποτροφίας για PhD (ΙΚΥ, MEXT κλπ κλπ) σε PhD επίπεδο ενώ παράλληλα θα παλεύω να φτάσει σε ώριμο επίπεδο τεχνικά.

Το concept/motto/policy τεχνικής ανάπτυξης είναι small managable steps & σταθερά θεμέλια για αρχή, ενώ για marketing/hype generation/usage and technical feedback ανοίγω τον κώδικα όταν φτάσει σε ώριμο επίπεδο κάποιο subsystem σταδιακά βιβλιοθήκη προς βιβλιοθήκη.

Και σαφώς:

ΟΧΙ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ στο business model μου.

(Έχω δυνοπαθύσει από "αντάρτες")

Από την άλλη θέλω να δω επιστημονικές μελέτες για το πως ένα αρχικό κόστος στην επιλογή του developer θα μπορεί να μετακυληθεί και πως.

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Δημοσ.

Αν δεν υπάρχει τεχνικός υπεύθυνος, τότε χρειάζεσαι τεχνικό υπεύθυνο. Αυτό σημαίνει ανάλογα τη φάση που είσαι και συ και η μπίζνα (άλλη φάση όταν είσαι φοιτητής στα 20, εκεί δε θα πείσεις κανέναν με 10 χρόνια καριέρα να την αφήσει για να έρθει σε σένα, κλπ) από "τον καλύτερο χομπίστα που έχεις δει ποτέ" μέχρι ανθρώπους που έχουν ήδη γίνει πλούσιοι από τα 2 πρώτα startups. Αμερικανίζω στις περιγραφές αλλά το range είναι τεράστιο. Όπως και να χει, δεδομένου ότι και από αυτόν θα εξαρτηθεί η ζωή και ο θάνατος, τα κριτήρια είναι απλά: σε έχει πείσει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι μπορείς να του εμπιστευτείς σημαντικές αποφάσεις της μπίζνας σου; Σε σημείο που να μην αρχίσεις να τον αμφισβητείς σε πράγματα που δεν ξέρεις ακόμα κι αν η φάση δεν πάει καλά; Αν ναι, κάνει.

Αν υπάρχει τεχνικός υπεύθυνος, τότε ελπίζεις να είναι ικανός και εμπιστεύεσαι την κρίση του. Προφανώς ο καθένας κρίνει με δικά του κριτήρια (γι' αυτό είναι που λένε "A people bring in more A people, B people bring in C people"), αλλά δε μπορούμε βέβαια εμείς εδώ ξέροντας το τίποτα να πούμε τι είδους κόσμος χρειάζεται για τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

That said, σε μια τυπική αρχική φάση startup που ο καθένας πρέπει να βγάζει δουλειά που αργότερα θα την κάνουν 3-4 άτομα, δε νομίζω ότι υπάρχει χώρος για μετριότητα. Ο junior αν είναι όπως είπα πριν μελλοντικό αστέρι που απλά είναι πολύ μικρός για να έχει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σήμερα, μπορεί να κάνει. Ο senior αν δεν έχει κατάλληλη νοοτροπία, μπορεί να μην κάνει.

Και τέλος κράτα και μια μικρή πισινή για όλα αυτά που είπα, γιατί προφανώς είναι γενικές σκέψεις.

• Like 2
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Στεφανος123 είπε

Ενω ο Ινδος θα ντραπει να στη κλεψει?

Ο ανταγωνιστης σου δεν ειναι ο Ινδος φιλε μου ούτε η αγορα της Ινδίας. Δεν νομιζω να ενδοιαφερει κανέναν αν η ιδεα του βγει στην Ινδια απο το να δει καποιον αλλον να την υλοποιει στην Ελλαδα.
Και εννοείται δεν είμαι υπερ των Ινδων freelancer. 

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, defacer είπε

A people bring in more A people, B people bring in C people

Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό πίσω από το λεχθέν αυτό.

Δημοσ.
25 minutes ago, PC_MAGAS said:

Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό πίσω από το λεχθέν αυτό.

Όταν κάποιος έχει εκτός από ικανότητα και υψηλά στάνταρ για τον εαυτό του, τα έχει και για τους συνεργάτες του. Όταν είναι ok whatever, πρώτον θα φέρει όποιον δεν του φαίνεται επικίνδυνος και δεύτερον και να ήθελε να φέρει τον καλό, δε θα ήξερε να τον ξεχωρίσει.

Δημοσ.

και γιατι να μην εχεις μια αρμονια στην ομαδα senior middle junior   ετσι ωστε ο καθενας να κανει το δικο του κομματι?  πχ ενας τζουνιορ δεν μπορει να κανει και πολλα πραγματα απο μονος τους. ο ληντ του δινει μια κατευθυνση και αυτος προσπαθει να την υλοποιησει και απει λεγωντας...

Δημοσ.

Πάντως να ξέρεις ότι αν προσλάβεις Ινδό developer και δεν ανήκει στους ελάχιστους πραγματικους καλούς τα διάφορα site βοήθειας θα γεμίσουν με φρέσκιες ερωτήσεις οπότε θα ήταν καλή ιδέα να επενδύσεις και λίγα σε μετοχές τους...σίγουρο κέρδος...😄😄

Δημοσ.
17 ώρες πριν, MitsarasAth είπε

και γιατι να μην εχεις μια αρμονια στην ομαδα senior middle junior   ετσι ωστε ο καθενας να κανει το δικο του κομματι?  πχ ενας τζουνιορ δεν μπορει να κανει και πολλα πραγματα απο μονος τους. ο ληντ του δινει μια κατευθυνση και αυτος προσπαθει να την υλοποιησει και απει λεγωντας... 

Το θέμα είναι και το Budget πχ. μπορεί εάν ρίξω το λιλιπούτειο budget μου όλο στον μισθό ενός senior με χαμηλότερα expectations θα μπορώ να ψάξω για funding.

Δημοσ.
22 hours ago, MitsarasAth said:

Έλα τώρα, σοβαρά "αρμονία στην ομάδα"; Ξέρω γω γιατί δεν ξεκινάει και η Μπαρτσελόνα κανέναν παίκτη τοπικού πρωταθλήματος να έχει κι αυτή αρμονία με την ίδια λογική;

Στην ερώτηση γιατί να μην έχεις, η απάντηση είναι στην καλύτερη περίπτωση επειδή κοστίζει.

On 15/12/2018 at 20:13, kostello said:

Αυτοί που άκουσες να το λένε αυτό τι υπόβαθρο έχουν; Γιατί προσωπικά, εμένα αν μου έλεγες ότι ο τάδε είπε έτσι, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμουν είναι "ποιός ξέρει τι άλλες μαλακίες είπε".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, defacer είπε

Έλα τώρα, σοβαρά "αρμονία στην ομάδα"; Ξέρω γω γιατί δεν ξεκινάει και η Μπαρτσελόνα κανέναν παίκτη τοπικού πρωταθλήματος να έχει κι αυτή αρμονία με την ίδια λογική;

Στην ερώτηση γιατί να μην έχεις, η απάντηση είναι στην καλύτερη περίπτωση επειδή κοστίζει.

Αυτοί που άκουσες να το λένε αυτό τι υπόβαθρο έχουν; Γιατί προσωπικά, εμένα αν μου έλεγες ότι ο τάδε είπε έτσι, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμουν είναι "ποιός ξέρει τι άλλες μαλακίες είπε".

φιλε μου οι ποδοσφαιρικες ομαδες εχουν το λεγομενο ροτεησιον , σε καποιους αγωνες ξεκουραζουν καποιους βασικους παικτες και βαζουν παικτες απο τον παγκο η απο την δευτερη ομαδα.

Επεξ/σία από MitsarasAth

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...