Προς το περιεχόμενο

CPU Fan Error

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόβλημα στο desktop που δουλεύω.

Πριν από 2 μέρες έσβησα ξαφνικά η οθόνη και, μετά από πολλές προσπάθειες, κατάλαβα ότι η κάρτα γραφικών κάηκε.

Δοκίμασα με μια άλλη κάρτα, από παλιό pc, στην ίδια pci, χωρίς αποτέλεσμα, αλλά όταν την έβαλα σε άλλη ελεύθερη δούλεψε κανονικά. 

Σε restart έβγαλε ένδειξη "CPU Fan Error' και επιλογή F1 για συνέχεια, το έψαξα στο Google και βρήκα πολλά άρθρα για το θέμα, αλλά κανένα που να αντιστοιχεί στην περίπτωσή μου, αφού τα ανεμιστήρια της ψύξης (Noctua) δουλεύουν κανονικά, όπως και τα υπόλοιπα ανεμιστήρια του συστήματος (και είναι αρκετά), οι στροφές τους, αλλά και οι θερμοκρασίες στα ανεμιστήρια και σε όλα τα υποσυστήματα που έχω βάλει ακροδέκτες είναι κανονικές και οι ίδιες όπως και πριν από την αλλαγή (οι στροφές είναι ρυθμιζόμενες και οι ενδείξεις φαίνονται σε αντίστοιχα Hardware).

Μπήκα στο bios και είδα ότι οι στροφές, οι θερμοκρασίες κλπ είναι σωστές, αλλά το πρόβλημα παραμένει σε κάθε boot.

Τι είναι αυτό που προκάλεσε την "ψεύτικη" ένδειξη και πως μπορεί να διαγραφεί;

Δημοσ.

Το slot αυτό είναι πίσω από το ζευγάρι στριμμένων καλωδίων και δεν έχει καλώδιο πάνω του.

Όπως βλέπεις, το ένα ανεμιστήρι της Noctua λειτουργεί κανονικά, όπως και το άλλο.

rsz_img_20181214_192244.jpg.d7a757639191348c003f4e4e0f1fd636.jpg

Δημοσ.

αν δεν είναι πάνω του καλώδιο δεν το συζητάμε άλλο αυτό σου παρουσιάζει την ένδειξη.

αν είναι κουμπωμένο σε άλλη θέση εκτός του cpu fan προφανώς θα δουλεύει η ψύχτρα σου, την ίδια τάση με τα case fan έχει.

Η μητρική σου θέλει να δεί κάτι κουμπωμένο εκεί για να το καταλάβει και να σου σταματήσει το error

Δημοσ.
15 ώρες πριν, Tenshi είπε

Bios, health monitor, βαζεις το cpu fan σε ignore και καθάρισες. 

Δεν έχει το bios αυτή την επιλογή, αλλά κάποια παραπλήσια, σχετική με το monitor, και άλλαξα στο ignore.

Βρήκα και μια άλλη, στο Boot/Boot Settings Cofiguration/ Wait for F1 if Error, με Enabled/Disabled, αλλά θεώρησα ότι η προηγούμενη είναι πιο σωστή.

@Crybal

Δεν είχα διάθεση για πειραματισμούς

@Laleouras

Δεν νομίζω ότι είχε ποτέ κάποιο καλώδιο στο συγκεκριμένο slot, αφού δεν περίσσευε ελεύθερο καλώδιο, μετά την αλλαγή της κάρτας γραφικών. 

Δημοσ.
12 minutes ago, makfil said:

@Laleouras

Δεν νομίζω ότι είχε ποτέ κάποιο καλώδιο στο συγκεκριμένο slot, αφού δεν περίσσευε ελεύθερο καλώδιο, μετά την αλλαγή της κάρτας γραφικών. 

και μου σκότωσες το nickname και δεν ακούς! δές η ψήκτρα σου η noctua που συνδέετε πάνω στην μητρική σου,

αποσύνδεσε την απο κει και βάλε την στο slot cpu fan.

Δημοσ.

Άφησα να περάσει μια μέρα, για να σου περάσει το "τρομερό" λάθος πληκτρολόγησης του "a" αντί του "e" και επανέρχομαι.

Προφανώς, δεν διάβασες καλά το 1ο post και δεν κατάλαβες ότι όταν έχτισα αυτό το σύστημα έβαλα και 2 κουτιά (στην πρόσοψη) ελέγχου των στροφών των ανεμιστήρων (είναι συνολικά 6 στο case και 2 στη Noctua, σύνολο 8 ) και των θερμοκρασιών όλων των υποσυστημάτων (έχω βάλει αισθητήρες σε όλα τα σημεία).

Έτσι, κανένα καλώδιο τροφοδοσίας από τα 8 ανεμιστήρια δεν κουμπώνει στη mobo, αλλά πηγαίνουν στα κουτιά, για να ρυθμίζω τις στροφές τους. Τα δύο καλώδια της Noctua είναι τα στριμμένα μαύρα στη φωτο, και πάνε στο ένα κουτί από τα 2 της πρόσοψης.

Αυτή ήταν η συνδεσμολογία από το χτίσιμο του συστήματος (πριν αρκετά χρόνια) και αυτή συνεχίζει να είναι και να λειτουργεί άψογα. Αυτό που δεν έχω καταλάβει, ακόμη, είναι το γιατί έβγαλε το μήνυμα (CPU Fan Error), μετά την αντικατάσταση της (ακριβής) κάρτας γραφικών (που κάηκε και μαζί μ' αυτήν και η pci Express της mobo) με την (πολύ φτηνότερη) που έβγαλα από παλιό pc και την έβαλα σε spare θέση pci Express, που ευτυχώς είχε η mobo.

Δημοσ.
On 16/12/2018 at 08:39, makfil said:

Άφησα να περάσει μια μέρα, για να σου περάσει το "τρομερό" λάθος πληκτρολόγησης του "a" αντί του "e" και επανέρχομαι.

Προφανώς, δεν διάβασες καλά το 1ο post και δεν κατάλαβες ότι όταν έχτισα αυτό το σύστημα έβαλα και 2 κουτιά (στην πρόσοψη) ελέγχου των στροφών των ανεμιστήρων (είναι συνολικά 6 στο case και 2 στη Noctua, σύνολο 8 ) και των θερμοκρασιών όλων των υποσυστημάτων (έχω βάλει αισθητήρες σε όλα τα σημεία).

Έτσι, κανένα καλώδιο τροφοδοσίας από τα 8 ανεμιστήρια δεν κουμπώνει στη mobo, αλλά πηγαίνουν στα κουτιά, για να ρυθμίζω τις στροφές τους. Τα δύο καλώδια της Noctua είναι τα στριμμένα μαύρα στη φωτο, και πάνε στο ένα κουτί από τα 2 της πρόσοψης.

Αυτή ήταν η συνδεσμολογία από το χτίσιμο του συστήματος (πριν αρκετά χρόνια) και αυτή συνεχίζει να είναι και να λειτουργεί άψογα. Αυτό που δεν έχω καταλάβει, ακόμη, είναι το γιατί έβγαλε το μήνυμα (CPU Fan Error), μετά την αντικατάσταση της (ακριβής) κάρτας γραφικών (που κάηκε και μαζί μ' αυτήν και η pci Express της mobo) με την (πολύ φτηνότερη) που έβγαλα από παλιό pc και την έβαλα σε spare θέση pci Express, που ευτυχώς είχε η mobo.

βρε άνθρωπε του θεού! δοκίμασες να το βάλεις στην mobo απευθείας η ακόμα? 

βάλε το δοκιμαστικά να δούμε αν φεύγει η ένδειξη αυτός είναι για αρχή ο σκοπός.

Τώρα αν δεν στο έκανε πριν είναι ότι μπορεί από το bios στο αρχικό στήσιμο να είχε απενεργοποιηθει η επιλογή των error στο startup.

η mobo σου από τα ρεύματα έφαγε reset cmos και ξαναέφυγε η επιλογή για τα error

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο μόνος λόγος να σου βγάζει αυτό το error είναι επειδή στα pinakia της μητρικής για το cpu fan δεν έχεις βάλει τίποτα και είναι κενό. Είτε βάζεις την ψυχτρα του επεξεργαστή επάνω είτε ένα άλλο fan για να προχωρήσει. Από κει και πέρα ναι μπορείς να το κόψεις από bios κτλ.

Και ναι τόσο καιρό σου δούλευε με το σλοτ άδειο διότι υπήρχαν οι ρυθμίσεις. Με την αλλαγή της κάρτας και ο,τι ζορισμα έκανες στην μητρική απλά χάθηκαν οι ρυθμίσεις να αγνοεί αυτό το error και έτσι πολύ φυσιολογικά εμφανίστηκε ξανά.

Επεξ/σία από fromwheeree
Δημοσ.

Ξαναλέω ότι, από το χτίσιμο του συστήματος (πριν από 10 χρόνια περίπου), δεν είχαν κουμπώσει πάνω στη μητρική τα καλώδια των ανεμιστήρων, αλλά είχαν συνδεθεί στα 2 κουτιά ελέγχου των στροφών και των θερμοκρασιών που έχω βάλει.

Ακόμη και αν συμβαίνει αυτό που λες, και είχε ρύθμιση να αγνοεί  το μήνυμα,  με την επέμβαση που έκανα στο bos το αγνοεί πάλι και το σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί άψογα, με τους ανεμιστήρες να γυρίζουν στις ίδιες στροφές που είχα πριν και τις θερμοκρασίες στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...