Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά

Εiπα σήμερα να σετάρω το speedport plus σε pasthrough mode και από πίσω το TP-Link ρουτερακι (με OpenWRT) και DHCP on.

Από το speeddport με wifi μια χαρα μπορούσα να μπω στο ιντερνετ.  Αφήνω το speedport με IP 193.168.1.1 (δε βρήκα από που αλλάζει).  Τεστάρω με το TP-LINK στο ΙΔΙΟ IP (192.168.1.1) και το ιντερνετ δούλευε.

Με το που άλλαξε IP στο TP-Link, έχασα το ιντερνετ.  Από το Network -> Interfaces -> LAN, δοκίμασα 192.168.1.2 και επίσης 192.168.2.1.  Ιντερνετ ΓΙΟΚ.

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει σε αυτό, παρακαλώ?

 

EDIT1: από εδώ αλλάζει το IP του Speedport?  

Home network (LAN)  ->  Name and address of the router  ->  Local IPv4 address

 

EDIT2:

Μόλις έβγαλα το DHCP (από το speedport) σταμάτησα να έχω πρόσβαση στο Interface του speedport (192.168.1.1), αλλά δούλεψε το ιντερνετ από το TP-LINK (με IP 192.168.2.1).  Επιτέλους!

Αυτό είναι φυσιολογικό?  Και τώρα πως θα έχω πρόσβαση στο interface του speedport? 

 

 

Επεξ/σία από bobptz
Αλλαγή ερώτησης
Δημοσ.

Μάλλον τα ρύθμισα σωστά τώρα.  Το TP-LINK να έχει IP 192.168.1.2.  Μπορώ να βγάζω το ethernet καλώδιο από το WAN port του tp-link και να το βάζω σε κάποιο LAN port και τότε έχω πρόσβαση στο interface του speedport (πηγαίνοντας στο 192.168.1.1). 

Όλα καλά. 

Δημοσ.

Αντί να κάνεις αυτό με την αλλαγή της θύρας, σύνδεσέ τα μεταξύ τους με ένα ακόμη καλώδιο δικτύου μεταξύ θυρών LAN (ακόμη και μέσω switch). Και στις 2 περιπτώσεις, ο DHCP του Speedport πρέπει να είναι κλειστός.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, jkoukos είπε

σύνδεσέ τα μεταξύ τους με ένα ακόμη καλώδιο δικτύου μεταξύ θυρών LAN

Ναι, τώρα κατάλαβα τι εννοούσανε όταν διάβαζα παρόμοιες οδηγίες.  Sppedport και tp-link έχουν απόσταση μεταξύ τους περίπου 10 μέτρα, τα καλώδια περνάνε από κανάλια, σαλόνια κτλ και δεν είναι εύκολο.  Μια χαρά βολεύτηκα έτσι.

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Θεωρητικά (δεν το έχω δοκιμάσει) παίζει και με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Το καλώδιο από το Speedport σε ένα Switch και από αυτό 2 καλώδια στο OpenWrt, ένα στη WAN και ένα σε μία LAN.
  2. Το καλώδιο από το Speedport σε μία LAN του OpenWrt και από άλλη LAN αυτού στην WAN.
  • Like 1
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, jkoukos είπε
  • Το καλώδιο από το Speedport σε ένα Switch και από αυτό 2 καλώδια στο OpenWrt, ένα στη WAN και ένα σε μία LAN.
  • Το καλώδιο από το Speedport σε μία LAN του OpenWrt και από άλλη LAN αυτού στην WAN.

Πολύ ενδιαφέρον.  Ευχαριστώ!

 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, jkoukos είπε

Θεωρητικά (δεν το έχω δοκιμάσει) παίζει και με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Το καλώδιο από το Speedport σε ένα Switch και από αυτό 2 καλώδια στο OpenWrt, ένα στη WAN και ένα σε μία LAN.
  2. Το καλώδιο από το Speedport σε μία LAN του OpenWrt και από άλλη LAN αυτού στην WAN.

Μάλλον έτσι είναι.  Έκανα ένα πιο προχωρημένο πείραμα:

Σύνδεσα το speedport σε ένα LAN port του TP-LINK.  Μετά με άλλο patch cord συνέδεσα άλλο LAN port του TP-Link με το WAN port (του TP-Link).  Με τον τρόπο αυτό υπάρχει πρόσβαση στο ιντερνετ αλλά και στο interface του speedport.

Δε θα το κρατήσω όμως διότι χάνω δύο LAN ports από το TP-LINK.  Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει κάποιο conflict.  Τα pings ήταν όμως μια χαρά.

 

 

Δημοσ.

Όσο έχεις τον DHCP του Speedport κλειστό, δεν θα υπάρξει ποτέ κανένα θέμα.

Το πως θα το κάνεις, είναι δικό σου θέμα όπως βολεύεσαι. Εγώ ανέφερα τις λύσεις.

Υπάρχει και άλλη λύση πάλι με 2 καλώδια (όπως οι παραπάνω), αλλά με εντελώς διαφορετικά υποδίκτυα στις 2 συσκευές, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και πλήρης έλεγχος από το OpenWrt όσον αφορά ποιος μπορεί να επικοινωνήσει με το Speedport ή και το ανάποδο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, jkoukos είπε

με εντελώς διαφορετικά υποδίκτυα στις 2 συσκευές, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και πλήρης έλεγχος από το OpenWrt όσον αφορά ποιος μπορεί να επικοινωνήσει με το Speedport ή και το ανάποδο.

Εννοείς να έχουν πχ IP addresses 192.168.1.1 και 192.168.2.1 για τα δύο devices?  Καταλαβαίνω στο περίπου, αλλά δε θέλω να μπλέξω περισσότερο.

 

Επεξ/σία από bobptz
Δημοσ.

Ναι. Κανονικά ο router κάνει τον δρομολογητή μεταξύ 2 ή παραπάνω δικτύων.

Στην απλούστερη μορφή έχει μία WAN θύρα και μία LAN. Η WAN συνδέεται με το εξωτερικό δίκτυο και παίρνει ΙΡ από αυτό. Αντίστοιχα η LAN έχει ΙΡ στο εσωτερικό υποδίκτυο.

Κανονικά τα 2 αυτά δίκτυα πρέπει να έχουν διευθύνσεις σε διαφορετικό υποδίκτυο και μάλιστα πολλά κανονικά router δεν επιτρέπουν να έχουν την ίδια.

 

Δημοσ.

Στο TP-Link router έχω OpenWRT. 

1) Αν θυμάμαι καλά στο WAN port δε δέχεται IP.  Άρα παίρνει από τον ΟΤΕ μια IP, πχ 87.95.200.197 , κάτι τέτοιο?  Και αντίστοιχα παίρνει τέτοια περίπου IP και το speedport?

2) Αν βάλω στο speedport to 192.168.1.1 και στο tp-link (LAN port) 192.168.2.1, θα μπορώ με δύο καλώδια να βλέπω το interface του speedport?   Αν ναι, τότε δε καταλαβαίνω πως πετυχαίνεις μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1. Αν κάνεις κλήση ΡΡΡ παίρνει δημόσια ΙP από τον πάροχο (π.χ. 87.95.200.197). Αν του βάλεις να παίρνει μέσω του Speedport σύνδεση, τότε είτε θα παίρνει αυτόματα από τον DHCP αυτού είτε του ορίζεις εσύ μια σταθερή. Και στις 2 αυτές περιπτώσεις η ΙΡ είναι ιδιωτική (π.χ. 192.168.1.100).

2. Υπάρχουν διάφορα, με το κυριότερο ότι έχοντας ίδιο υποδίκτυο και τα 2 router και μάλιστα με 2πλό καλώδιο, μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους συσκευές των 2 δικτύων χωρίς να έχουν δυνατότητα οι router να το απαγορεύσουν. Και αυτό διότι η επικοινωνία στο LAN εξαρχής επιτρέπεται εκτός και αν ορίσουμε διάφορους κανόνες στο firewall. Σε αντίθεση, η επικοινωνία WAN-LAN εξ ορισμού απαγορεύεται εκτός κι αν ορίσουμε κανόνες στο firewall.

Βέβαια στα οικιακά δίκτυα κανείς μπορεί να κάνει ότι τον βολεύει.

Επεξ/σία από jkoukos
Δημοσ.
Στις 13/12/2018 στις 12:24 ΜΜ, jkoukos είπε

1. Αν κάνεις κλήση ΡΡΡ παίρνει δημόσια ΙP από τον πάροχο (π.χ. 87.95.200.197). Αν κάνεις κλήση ΡΡΡ παίρνει δημόσια ΙP από τον πάροχο (π.χ. 87.95.200.197).τότε είτε θα παίρνει αυτόματα από τον DHCP αυτού είτε του ορίζεις εσύ μια σταθερή. Και στις 2 αυτές περιπτώσεις η ΙΡ είναι ιδιωτική (π.χ. 192.168.1.100).

Το Speedport ειναι σε passthrough mode.  Άρα στο tp-link έχουμε την περίπτωση: "Αν κάνεις κλήση ΡΡΡ παίρνει δημόσια ΙP από τον πάροχο (π.χ. 87.95.200.197).".   Σωστά?

Εδώ μιλάς για το speedport να μπει σε bridge mode?  "Αν κάνεις κλήση ΡΡΡ παίρνει δημόσια ΙP από τον πάροχο (π.χ. 87.95.200.197)....."

 

Δημοσ.

Passthrough mode: To modem/router λειτουργεί κανονικά στην γραμμή (σαν να ήταν μόνο του) κι επιτρέπει να γίνει ταυτόχρονη κλήση ΡΡΡ από άλλο router (π.χ. το OpenWrt).

Bridge mode: Το modem/router δουλεύει ως απλό modem και την κλήση ΡΡΡ την κάνει ο router (π.χ. το OpenWrt).

Και στις 2 περιπτώσεις το OpenWrt κάνει κλήση ΡΡΡ και παίρνει δημόσια ΙΡ από τον πάροχο. Απλά στην 1η περίπτωση θα πάρει το modem/router  και αυτό δημόσια ΙΡ αλλά διαφορετική από το OpenWrt.

  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...