Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
14 ώρες πριν, great είπε

Πόσο λάθος είστε. Φυσικά και μπορεί κάποιος να κάνει καριέρα χωρίς πτυχίο. Το πτυχίο δεν λέει απολύτως τίποτα. Η εμπειρία λέει, οι γνώσεις που θα βγάλεις από το Interview και τι έχεις να δείξεις.

Κάνεις στο εξωτερικό δεν ασχολείτε με το τι έχεις σπουδάσει, κάνεις δεν σε ρωτάει τι μαθήματα έχεις πάρει στο κολέγιο. Μπορείς να στηρίξεις αυτά που λες ότι ξέρεις με ερωτήσεις ή γραπτό τεστ. Τοτε οκ.

Δηλαδή ήμαρτον με τις ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν ιδεα απο recruiting και αρχίζουν τα που βλέπεις τον εαυτο σου σε 5 χρονια, πες μου ενα ελαττωμα σου και κάτι τέτοια. Μια τύπισσα με ρώτησε που πήγα δημοτικό. Έλεος με τις βλακείες. Όταν έψαχνα στην Αγγλια δουλεια ΚΑΝΕΙΣ δεν με ρώτησε σε interview τίποτα για σπουδες και μαθήματα και τετοια, ολοι στο ψαχνω, εχεις ενα windos 2012 R2 πως κάνεις domain controller Με ποια εντολή, έχεις ενα cisco router Που δεν έχει internet τί βήματα ακολουθείς για troubleshooting.

Και να τελειώσω ψάχνουμε Senior System Engineer και έρχονται βιογραφικά με φρου φρου και πτυχια MSc και λεει εχω κανει αυτο και εκεινο, και καθίσαμε και φτιάξαμε ενα ερωτηματολόγιο με άπλες και δύσκολες ερωτήσεις. Λοιπον Μια απο αυτές στην πρώτη σελίδα λέει ποια είναι η TCP πόρτα του HTTPS kai RDP, οτων εκει βάζεις το 8321 ή δεν απαντάς καθόλου δεν προχωράμε καν παρακάτω. Δεν μπορείς να μου πουλάς πτυχίο πληροφορικής και senior Μηχανικός και να μην ξέρεις βασικά πράγματα.

Οπότε ναι μπορείς να εισαι software engineer χωρις πτυχιο αρκει οταν σε βάλουν κάτω και σου πουν φτιάξε αυτό το module να μπορείς να το κάνεις, εσένα θα διαλέξουν και όχι τον άλλον με δυο MSc που δεν ξέρει διαφορά VB6 και .NET.

Στο 2019 το 5 χρόνια πολυτεχνείο δεν μου λένε απολύτως τίποτα.

Άλλη μια κλασσική περίπτωση ημιμάθειας....

Σημασία δεν έχει ένας "Senior system engineer" να γνωρίζει ποια είναι η port που αντιστοιχεί σε ένα οπουδήποτε πρωτόκολλο αλλά να αντιλαμβάνεται από ποιες παραμέτρους επηρεάζεται η επίδοση του "συστήματος" ώστε να μπορεί να το βελτιστοποιήσει. Να είναι σε θέση να επιλέγει τα καταλληλά "modules", να μπορεί να χτίζει τα interfaces (πχ protocol adapters), να καταλαβαίνει την επίδραση του καθενός υποσυστήματος στη συνολική επίδραση του συστήματος, να μπορεί να σχεδιάζει κτλ. Αυτό απαιτεί γνώσεις από μεγάλο εύρος αντικειμένων που ένα άτομο που δεν έχει περάσει από μια διαδικασία εκπαίδευσης απλά δεν μπορεί να έχει.

Ένας αυτοδίδακτος μπορεί εύκολα να δει κάποια tutorials, να φτιάξει ένα GUI, να συνδεθεί σε μια βάση ή να στήσει μια βάση κτλ. αλλά δε θα είναι σε θέση να κατανοήσει σε βαθύτερο επίπεδο τη λειτουργία του συστήματος διότι δεν θα έχει το διεπιστημονικό υπόβαθρο που απαιτεί η πληροφορική.

Ολοι μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο ιατρικής, θα γίνουμε ποτέ γιατροί;

• Like 2
  • Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

52 λεπτά πριν, BTL είπε

Άλλη μια κλασσική περίπτωση ημιμάθειας....

Σημασία δεν έχει ένας "Senior system engineer" να γνωρίζει ποια είναι η port που αντιστοιχεί σε ένα οπουδήποτε πρωτόκολλο αλλά να αντιλαμβάνεται από ποιες παραμέτρους επηρεάζεται η επίδοση του "συστήματος" ώστε να μπορεί να το βελτιστοποιήσει. Να είναι σε θέση να επιλέγει τα καταλληλά "modules", να μπορεί να χτίζει τα interfaces (πχ protocol adapters), να καταλαβαίνει την επίδραση του καθενός υποσυστήματος στη συνολική επίδραση του συστήματος, να μπορεί να σχεδιάζει κτλ. Αυτό απαιτεί γνώσεις από μεγάλο εύρος αντικειμένων που ένα άτομο που δεν έχει περάσει από μια διαδικασία εκπαίδευσης απλά δεν μπορεί να έχει.

Ένας αυτοδίδακτος μπορεί εύκολα να δει κάποια tutorials, να φτιάξει ένα GUI, να συνδεθεί σε μια βάση ή να στήσει μια βάση κτλ. αλλά δε θα είναι σε θέση να κατανοήσει σε βαθύτερο επίπεδο τη λειτουργία του συστήματος διότι δεν θα έχει το διεπιστημονικό υπόβαθρο που απαιτεί η πληροφορική.

Ολοι μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο ιατρικής, θα γίνουμε ποτέ γιατροί;

modules; χτίζει interfaces; λέξεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσία. Πραγματικά πιστεύεις ότι αυτά ένας 42 χρονών τα ξέρει από το πανεπιστήμιο; δηλαδή επιμένω και δεν το καταλαβαίνετε έρχονται 45χρόνοι για interview με πτυχία και CCNA και τους ρωτάς τι ios έχεις δουλέψει σε CISCO, δεν ξέρω . πόσες ip έχει το /24 δεν ξέρω και πάμε στο επικό ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΌΡΤΑ ΤΟΥ ΗΤΤPS , ΔΕΝ ΞΕΡΩ !!!!!! πρέπει τουλάχιστον να αστειεύεστε οτι θα πάρω αυτόν επειδή δηλώνει οτι έχει πτυχίο. ίσως σε εταιρείες μικρές που ρωτάνε τι μαθήματα πήρες στο κολέγιο λες και έχει σημασία σε κάποιον που είναι 43 και έχει τελειώσει από τα 24.

Οκ πραγματικά να δω πτυχίο και να ασχοληθώ με αυτό με κάποιον που είναι νέος ακόμα και μόλις βγήκε από την σχολή αλλά λυπάμαι οταν δεν γνωρίζεις που ακουει το RDP δεν μπορεις να μου πουλήσεις μούρη και γνώσεις και να έχεις τελειώσει οτι και να έχεις τελειώσει απλα δεν θα σε πάρω, κόβεσαι πρωτου καν παω στην δεύτερη σελίδα του τεστ. Μονο system engineer μπορει να καταλάβει αυτο που λέω. Το να κατανοήσει σε βάθος την λειτουργία του συστήματος που λες σαφέστατα και  μπορεί να το κάνει και χωρίς επιστημονικό επίπεδο, εμπειρία λέγεται και κριτική σκέψη. Δεν είναι γιατρός λέμε!

Τωρα για τον γιατρό, δεν έχει απολύτως καμία σχεση μην συγκρινεις επαγγέλματα που θελουν άλλη εκπαίδευση. μην συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

• Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, great είπε

Πόσο λάθος είστε. Φυσικά και μπορεί κάποιος να κάνει καριέρα χωρίς πτυχίο. Το πτυχίο δεν λέει απολύτως τίποτα. Η εμπειρία λέει, οι γνώσεις που θα βγάλεις από το Interview και τι έχεις να δείξεις.

Κάνεις στο εξωτερικό δεν ασχολείτε με το τι έχεις σπουδάσει, κάνεις δεν σε ρωτάει τι μαθήματα έχεις πάρει στο κολέγιο. Μπορείς να στηρίξεις αυτά που λες ότι ξέρεις με ερωτήσεις ή γραπτό τεστ. Τοτε οκ.

Δηλαδή ήμαρτον με τις ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν ιδεα απο recruiting και αρχίζουν τα που βλέπεις τον εαυτο σου σε 5 χρονια, πες μου ενα ελαττωμα σου και κάτι τέτοια. Μια τύπισσα με ρώτησε που πήγα δημοτικό. Έλεος με τις βλακείες. Όταν έψαχνα στην Αγγλια δουλεια ΚΑΝΕΙΣ δεν με ρώτησε σε interview τίποτα για σπουδες και μαθήματα και τετοια, ολοι στο ψαχνω, εχεις ενα windos 2012 R2 πως κάνεις domain controller Με ποια εντολή, έχεις ενα cisco router Που δεν έχει internet τί βήματα ακολουθείς για troubleshooting.

Και να τελειώσω ψάχνουμε Senior System Engineer και έρχονται βιογραφικά με φρου φρου και πτυχια MSc και λεει εχω κανει αυτο και εκεινο, και καθίσαμε και φτιάξαμε ενα ερωτηματολόγιο με άπλες και δύσκολες ερωτήσεις. Λοιπον Μια απο αυτές στην πρώτη σελίδα λέει ποια είναι η TCP πόρτα του HTTPS kai RDP, οτων εκει βάζεις το 8321 ή δεν απαντάς καθόλου δεν προχωράμε καν παρακάτω. Δεν μπορείς να μου πουλάς πτυχίο πληροφορικής και senior Μηχανικός και να μην ξέρεις βασικά πράγματα.

Οπότε ναι μπορείς να εισαι software engineer χωρις πτυχιο αρκει οταν σε βάλουν κάτω και σου πουν φτιάξε αυτό το module να μπορείς να το κάνεις, εσένα θα διαλέξουν και όχι τον άλλον με δυο MSc που δεν ξέρει διαφορά VB6 και .NET.

Στο 2019 το 5 χρόνια πολυτεχνείο δεν μου λένε απολύτως τίποτα.

Το αν στην Αγγλία ρωτάνε το ξέρω καλύτερα μιας και έχω σπουδάσει και δουλέψει εκεί. Το recruiting event, λαμβάνει χώρα μέσα στο πανεπιστήμιο, επομένως δεν ρωτάνε τι ακριβώς απλά επειδή το θεωρούν προαπαιτούμενο το να έχεις σπουδάσει.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, nitsa21 είπε

Το αν στην Αγγλία ρωτάνε το ξέρω καλύτερα μιας και έχω σπουδάσει και δουλέψει εκεί. Το recruiting event, λαμβάνει χώρα μέσα στο πανεπιστήμιο, επομένως δεν ρωτάνε τι ακριβώς απλά επειδή το θεωρούν προαπαιτούμενο το να έχεις σπουδάσει.

Μιλάς μόνο για πανεπιστήμιο από ένα μόνο μέρος. 

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι όσους παίρνουν "μέσα" από το πανεπιστήμιο προορίζονται για τις χαμηλόμισθες "junior/trainee" θέσεις και είναι ένας πάρα πολύ μικρός αντιπροσωπευτικός αριθμός στην αγορά εργασίας της Βρετανίας. 

Η πλειοψηφία των εταιριών χρησιμοποιεί recruitment agencies. Οι απαιτήσεις είναι πάντα 2-5 χρόνια προϋπηρεσία στο ΧΥΖ. Στην συνέντευξη δεν καλούν όλους όσους έχουν στείλει βιογραφικά, αλλά αυτούς οι οποίοι με την εμπειρία τους, μπορούν να τους κάνουν. Έχω κάνει recruiting για δύο από τις μόνιμες θέσεις τις οποίες έφευγα, πριν γίνω εργολάβος, και πίστεψέ τα πτυχία και οι διδασκόμενες τεχνολογίες που αυτά αντιπροσωπεύουν είναι παρωχημένα στα μέσα του κύκλου σπουδών, πολύ πριν βγει κάποιος στην αγορά εργασίας. Όλοι κοιτάνε την εμπειρία. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Και μία επαγγελματική συμβουλή για όσους αγαπούν τον προγραμματισμό και δεν θέλουν απλά "να δουλεύουν". Αν βγείτε στο εξωτερικό, μακρυά από Software houses. Οι εμπειρίες, ευκαιρίες και λεφτά βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα που ο προγραμματισμός ΔΕΝ είναι η κύρια ασχολία της εταιρίας, αλλά δευτερεύουσα για την υποστήριξη αυτής (back office applications) και το team είναι 2-3 άτομα. Οι εταιρίες αυτές από την μια μεριά την πρώτη μέρα που θα πάτε στο γραφείο, θα σας ακουμπήσουν μία συσκευή να γράψετε λογισμικό σχετικά με αυτή, που κανείς δεν θέλει να ακουμπήσει στο γραφείο γιατί κανείς δεν έχει ιδέα και θέλει την ευθύνη. Αλλά θα σας δώσουν και τον σχετικό χρόνο, για να πάτε μόνοι σας να μάθετε πως δουλεύει και τί χρειάζεται να κάνετε. 

Αυτό θα σας δώσει ευκαιρία να δουλέψετε με lasers, Xrays, groundloops, scanners, weighbridges, conveyor belts, deep mining extractors, κάμερες, επικοινωνίες, EDI και ένα τεράστιο συνονθύλευμα διαφόρων components τα οποία θα πρέπει να βάλετε μαζί. Και ναι χρειάζονται δεκάδες ώρες έρευνας στον προσωπικό σας χρόνο και "να σας κόβει". Αυτό για όσους δεν θέλουν απλά "να δουλεύουν" για τα προς το ζην και να φτιάχνουν "ιστοσελίδες"...... 

• Like 2
Δημοσ.
Στις 11/12/2018 στις 8:57 ΜΜ, forgotten είπε

τον διωξανε απο την σχολη πατρα πληροφορικη διοτι δοκιμασε να σπασει το δικτυο της γραμματιας για να περασει τα μαθηματα χωρις να δωσει εξετασεις . Μετεπειτα κερδισε ενα διαγωνισμο χακαρισματος κλπ πηγε αμερικη και απο κει και περα χαθηκαν τα ιχνη του.

Ίσος να βρίσκετε σε καμία ομοσπονδιακή φυλακή...   

Δημοσ.

@great Κάνεις λάθος αν πιστεύεις πως αυτός ο ελβετικος σουγιας είναι ο θεός.  Ένας πραγματικά σπουδαγμενος σήμερα δουλεύει στο team του RDS ,αύριο δουλεύει στο Amazon IaaS . Ένας που απλά κάνει λίγο από όλα θα παραμείνει μια χρυσή μετριότητα.  Θα βγάζει τα προς το ζην αλλά ποτέ δε θα κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης είναι μεγάλο λάθος να προσλαμβάνει μια εταιρεία με βάση τις ανάγκες που είχε χτες.  Αύριο θα χρειαστεί να μάθει cloud αυτός ο θεός που περιγράφεις.  Η ερώτηση είναι μπορεί; Αν ναι έχει καλώς,  αν όχι τότε έχει ημερομηνία λήξης μέχρι να τελειώσουν τα projects. Από τα πιο κορυφαία που έχω ακούσει σε συνέντευξη ήταν το Α) Θα θεωρήσουμε πως η εμπειρία σου μετράει από την ημερομηνία της πιστοποίησης και ΌΧΙ από τα projects που τους είχα αναφέρει και Β) Εδώ που ήρθες θεωρούμε πως είσαι άσχετος και θα σου δώσουμε λίγο χρόνο να γίνεις level 400, σε προσλαμβάνουμε λόγο του mentality που έχεις σχετικά με την προσωπική σου εξέλιξη 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nitsa21 είπε

ναι αυτο που λες είναι κατα την διάρκεια των σπουδών να αρπάξουν τους καλούς. Εγω σου λεω απο εδω Ελλάδα interview τηλεφωνικό ή μεσω skype στα 40 σου

22 λεπτά πριν, giotis1982 είπε

@great Κάνεις λάθος αν πιστεύεις πως αυτός ο ελβετικος σουγιας είναι ο θεός. Ένας πραγματικά σπουδαγμενος σήμερα δουλεύει στο team του RDS ,αύριο δουλεύει στο Amazon IaaS . Ένας που απλά κάνει λίγο από όλα θα παραμείνει μια χρυσή μετριότητα. Θα βγάζει τα προς το ζην αλλά ποτέ δε θα κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης είναι μεγάλο λάθος να προσλαμβάνει μια εταιρεία με βάση τις ανάγκες που είχε χτες. Αύριο θα χρειαστεί να μάθει cloud αυτός ο θεός που περιγράφεις. Η ερώτηση είναι μπορεί; Αν ναι έχει καλώς, αν όχι τότε έχει ημερομηνία λήξης μέχρι να τελειώσουν τα projects. Από τα πιο κορυφαία που έχω ακούσει σε συνέντευξη ήταν το Α) Θα θεωρήσουμε πως η εμπειρία σου μετράει από την ημερομηνία της πιστοποίησης και ΌΧΙ από τα projects που τους είχα αναφέρει και Β) Εδώ που ήρθες θεωρούμε πως είσαι άσχετος και θα σου δώσουμε λίγο χρόνο να γίνεις level 400, σε προσλαμβάνουμε λόγο του mentality που έχεις σχετικά με την προσωπική σου εξέλιξη

δεν έχει καμία σχέση αυτο που γράφεις με το θέμα. Εδω μιλάς για εξέλιξη, δεν είπαμε να μείνει στάσιμος στην τεχνολογία. Αλλα αν υποστηρίζεις οτι κάποιος θα εξελιχθεί καλύτερα επειδή εβγαλε πολυτεχνείο απο κάποιον άλλον τότε......

Σαφέστατα και δεν τον παίρνεις για ένα project, αλλα δεν μπορεί να του λείπουν ο βασικές γνωσεις που ο ίδιος δηλώνει μέσα στο βιογραφικό του. Θα τελειώσει το ένα project Και θα πάμε στο επόμενο, αν δεν το ξέρει θα έχει δείξει η εμπειρία οτι μπορεί να ανταποκριθεί. Η εργασιακή εμπειρία και το πως έχει δουλέψει στην εταιρία σου τους πρώτους μήνες

Δημοσ.

Γενικά πιστεύω ότι το καλύτερο πανεπιστήμιο είναι η δουλειά .Βέβαια το πρώτο πτυχίο σε ελληνικό ΑΕΙ είναι σημαντικό και οι περαιτέρω σπουδές είναι απλα ενα έναυσμα για να πας πιο ψηλά.Αλλά σπουδές χωρίς εργασιακή εμπειρία έστω και σε παρεμφερές αντικείμενο είναι γενικά λανθασμένο πιστεύω και αυτό το λέω και σαν αυτοκριτική  .Απλά εάν είσαι τυχερός μέσα από μεταπτυχιακό ή κάτι άλλο μπορεί να σου παρουσιαστεί μια ευκαιρία.

Συνήθως όποιος μπορεί να αποδείξει έμπρακτα μέσα από κάποιο project η άλλη δουλειά ότι ξέρει να είναι παραγωγικός στο εργασιακό περιβάλλον δεν θα πάει χαμένος και θα είναι καλύτερος από καποιον με θεωρητικές σπουδές που δεν έχει εφαρμόσει τις γνώσεις του σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Βέβαια στο τομέα του software engineering παίζει πολύ η καινοτομία και η εξειδικευμένη γνώση που πολλές φορές ή την παίρνεις από την εργασιακή σου εμπειρία σιγά σιγά ή από κάποιο μεταπτυχιακό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, great είπε

modules; χτίζει interfaces; λέξεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσία. Πραγματικά πιστεύεις ότι αυτά ένας 42 χρονών τα ξέρει από το πανεπιστήμιο; δηλαδή επιμένω και δεν το καταλαβαίνετε έρχονται 45χρόνοι για interview με πτυχία και CCNA και τους ρωτάς τι ios έχεις δουλέψει σε CISCO, δεν ξέρω . πόσες ip έχει το /24 δεν ξέρω και πάμε στο επικό ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΌΡΤΑ ΤΟΥ ΗΤΤPS , ΔΕΝ ΞΕΡΩ !!!!!! πρέπει τουλάχιστον να αστειεύεστε οτι θα πάρω αυτόν επειδή δηλώνει οτι έχει πτυχίο. ίσως σε εταιρείες μικρές που ρωτάνε τι μαθήματα πήρες στο κολέγιο λες και έχει σημασία σε κάποιον που είναι 43 και έχει τελειώσει από τα 24.

Οκ πραγματικά να δω πτυχίο και να ασχοληθώ με αυτό με κάποιον που είναι νέος ακόμα και μόλις βγήκε από την σχολή αλλά λυπάμαι οταν δεν γνωρίζεις που ακουει το RDP δεν μπορεις να μου πουλήσεις μούρη και γνώσεις και να έχεις τελειώσει οτι και να έχεις τελειώσει απλα δεν θα σε πάρω, κόβεσαι πρωτου καν παω στην δεύτερη σελίδα του τεστ. Μονο system engineer μπορει να καταλάβει αυτο που λέω. Το να κατανοήσει σε βάθος την λειτουργία του συστήματος που λες σαφέστατα και  μπορεί να το κάνει και χωρίς επιστημονικό επίπεδο, εμπειρία λέγεται και κριτική σκέψη. Δεν είναι γιατρός λέμε!

Τωρα για τον γιατρό, δεν έχει απολύτως καμία σχεση μην συγκρινεις επαγγέλματα που θελουν άλλη εκπαίδευση. μην συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

Η παρανόηση που γίνεται είναι ότι μπερδεύεις το αντικείμενο του System Engineer με το System Administrator. Η πραγματικότητα ειναι οτι οι γνώσεις που αφορούν τη διαχείριση (admin) windows ή ενα πρωτόκολλο τους, το λειτουργικό της CISCO το οποίο τρέχουν οι routers & τα switches της εταιρίας κτλ. δεν ειναι αντικείμενο σπουδών ενός παν/μίου. Δεν είναι σκοπός ενος παν/μιου να σε εκπαιδεύσει σε προϊόντα της CISCO ή MS.  Ολα αυτά είναι αντικείμενα που δεν απαιτούν κάποιος να λιώσει στο διάβασμα 5 χρονια + μεταπτυχιακά. Ειναι αντικείμενο ενός κέντρου κατάρτισης. Δυστυχώς, δεν μπορεί κάποιος χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και μόνο με την εμπειρία και την κριτική σκέψη να κατανοήσει σε βάθος τη λειτουργία ενός "συστήματος". Μπορεί να παρατηρήσει αλλά δεν μπορεί να κατανοήσει. Απαιτούν διεπιστημονική γνώση που απλά δεν διαθέτει. Μακάρι να ήταν όλα τόσο απλά και με την εμπειρία να αντικαθιστούσαμε την οργανωμένη γνώση που αποκτά κάποιος μετά απο σκληρό διάβασμα και προσπάθεια σε ένα παν/μιο. Δεν αποκλείω βέβαια ότι υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οσον αφορά τη σύγκριση την έβαλα για να καταλάβεις ότι επειδή οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριζεται (χωρίς συνέπειες) ότι ειναι system eng. δεν πάει να πει ότι ειναι.

Επεξ/σία από BTL
  • Like 1
Δημοσ.

Αν θέλει καποιος να λεγεται software engineer, πρεπει να ξερει μαθηματικα (περαν των τυπικων προσοντων). Οσο καλυτερα, τοσο καλυτερος. Αυτο σου δινει το πανεπιστημιο. Ολοι μπορουν να γραψουν κωδικα στην τελικη

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

υπάρχουν θέσεις εργασίας που θέλουν γνώσεις μαθηματικών και άλλες όχι.

Επίσης η γνωση μαθηματικών από μόνη της δεν σε κάνει μηχανικό πληροφορικής αν δεν μπορείς να την αξιοποιήσεις στην πράξη.

Η έννοια του επιστήμονα είναι σχετικη... μήπως ο πολιτικός μηχανικός κάνει πάντα επιστημονικο εργο με ανώτερα μαθηματικά ή μπορεί να ασχολείται με απλές κατόψεις και προγράμματα τύπου εξοικονομω;

λιγοι είναι οι πραγματικοί επιστήμονες του χώρου, συνήθως ενα πολυ μικρό ποσοστό των αποφοίτων. 

Οι υπόλοιποι απλά ικανοποιούν το κλασικό ελληνικό κομπλέξ και το παίζουν επιστήμονες επειδή πήραν ένα απλό πτυχίο...

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 3
Δημοσ.

Αγαπητε topic starter, εξαρτάται. Δεν μας λες πολλά.

1. Τι είδους software engineer; Για κινητά; Για video games; Για backend; Για front end; Και τα δύο; Dev-ops; Εmbedded; έχει πολλα, τι θες να γράψεις;

2. Σε ποια αγορά; Ελλάδα; Εξωτερικό;

Για το 2 θα υποθέσω ότι μιλάς για Ελλάδα. Θα πω γρήγορα γρηγορα, κάτι που παρατήρησα αρκετά πρόσφατα. Είχα πάει developer's day στη 1/12 που έγινε Αθήνα. Δεδομένου ότι είμαι 2ο ετος και παρα το γεγονός ότι έχω φτιάξει κάτι απλό να δείξω στο GitHub, οι περισσότεροι -οχι ολοι- recruiters των εταιρειών που ήταν εκεί(πήγα σε 10 εταιρείες από τις 29 περίπου που ήταν εκει), έδειχναν φανερά "ενοχλημένοι" όταν ακουγαν οτι δεν είχα πτυχίο. Πολλώ μάλλον όταν μαθαιναν ότι το τελειώνω το πολύ σε 3 χρονια. Φυσικά δεν μπορούσαν να ξέρουν το portfolio μου, αλλά μπορουσα να καταλάβω ότι και μόνο στο ακουσμα ότι ειμαι 2ετης, αμέσως "κοβομουν". Μάλιστα μια εταιρεία, από τις μεγάλες, με έκοψε αμέσως, "η πολιτική της εταιρείας μας, είναι ότι δεν προσλαμβάνουμε άτομα χωρίς πτυχίο" (πάρτε και μια τσαντουλα με στυλό και παγουρινο να μας κάνετε δωρεάν διαφήμιση). Άλλοι μου είπαν μπράβο που ασχολούμαι τόσο πολύ από το 2ο κιόλας έτος. Ένα παλικάρι -καλη του ωρα- μου είπε "Αφού ασχολεισαι με Java, θα σου κάτσει. Μην ανησυχείς, συνέχισε δυνατά και σύντομα θα βρεις δουλεια". Άλλος μου είπε "α, ρε γαμώτο... Δεν μπορούσαμε αυτή την κουβέντα να την κάνουμε και να έχεις πτυχίο?? Φφφφφ"

Ευκαιρίες υπάρχουν. Για ολους! Όπως και εταιρείες που είναι πιο ελαστικές με αυτό το θέμα. Φαντάζομαι κυρίως start ups. Το θέμα είναι ότι πρέπει να επενδύσεις πολύ στα tech skills σου για να μπορείς να έχεις ανταπόκριση.

Κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξεχνάς, είναι ότι αφού φτάσεις σε ένα x επίπεδο, θα ΠΡΕΠΕΙ απαραιτήτως να κάνεις και socializing. Πήγαινε και σε ένα Meetup για πχ java ή ο τι άλλο δουλευεις, γνώρισε κόσμο. Μπορεί να κάνεις καλή εντύπωση σε έναν τύπο που ίσως να είναι senior σε μια εταιρεία και αυτός ξέρει πότε θα ανοίξει μια θέση για έναν junior τους επιμένουν 4 μήνες. Μπορεί κάτι άλλο. SOCIALIZING. Σημαντικό στις μέρες μας. Επίσης φτιάξε κι ένα καλό LinkedIn. Θα σε βοηθήσει.

Καλό θα ήταν να δείξεις στην αρχή ειδικά, ότι ενδιαφέρεσαι και ψαχνεσαι. Ο τι σεμινάρια παρακολουθήσεις να τα "δηλώνεις" στο LinkedIn. Πχ micromaster από το edx ή τάδε μάθημα από το udemy, coding bootcamp κλπ. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, πρέπει και να φαίνεται. Ειδικά αν δεν έχει πτυχίο. Προσωπικά θα κοιτούσα να παρακολουθήσω κάποιο bootcamp. Βοηθάει με τον ένα ή τον άλλο τροπο.

Όπως και να έχει, θα πρέπει να έχεις ένα καλό portfolio, ίσως καλύτερο από τον μέσο junior-to-be αιτουντα με πτυχιο. Είσαι ξεκάθαρα σε μειονεκτική θέση σχετικά με έναν πτυχιούχο με τις ίδιες γνώσεις πανω κατω.

Αυτή είναι απλά η γνώμη μου. Κράτησέ την ή πετα τη στα σκουπίδια.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, mmmpii είπε

Αν θέλει καποιος να λεγεται software engineer, πρεπει να ξερει μαθηματικα (περαν των τυπικων προσοντων). 

Όχι, δεν έχει καμία σχέση με το να ξέρεις πολύ καλά μαθηματικά. Το software engineering έχει να κάνει με την ανάπτυξη λογισμικού χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ακολουθώντας κάποιες αρχές. Τα μαθηματικά που χρειάζονται είναι επιπέδου γυμνασίου. Μη μου πει κάποιος για 5 περιπτώσεις που ο προγραμματιστής πρέπει να ξέρει καλύτερα μαθηματικά, αυτό έχει να κάνει με το business domain του καθενός, όχι με τον ίδιο τον κώδικα.

3 ώρες πριν, mmmpii είπε

Οσο καλυτερα, τοσο καλυτερος. Αυτο σου δινει το πανεπιστημιο.

Καλύτερα μαθηματικά έμαθα στο khan academy και στα free courses του MIT παρά όταν σπούδαζα.

• Like 1
Δημοσ.
48 λεπτά πριν, Constant1ne είπε

Καλύτερα μαθηματικά έμαθα στο khan academy και στα free courses του MIT παρά όταν σπούδαζα.

Αυτή η βλακεία που τη λέτε κι από 3 φορές ο καθένας με στόμφο έχει κουράσει. Το μόνο που δεν έχω ακούσει ακόμη είναι πως θα μάθεις μαθηματικά με Γκαρούτσο. Από anecdotal evidence έχουμε άφθονο. Με την ίδια λογική ξέρω κι εγώ κάτι τύπους που καταπιάστηκαν με την επιστήμη τους, συμμετείχαν σε ερευνητικά projects παρέα με καθηγητές τους και κατέληξαν να κάνουν διδακτορικά σε Ivy League της Αμερικής. Άντε κάντο αυτό με courses tou Khan Academy.

Δεν είναι για όλους το πανεπιστήμιο. Και κυρίως δεν είναι για άτομα που έχουν μάθει να τους ταϊζουν πληροφορία με το ζόρι. ΓΙα να το πω ωμά όταν ο κόσμος σιγά σιγά βαρεθεί το tichu, αποφοιτήσει, ψάξει για δουλειά και δει τι απαιτήσεις υπάρχουν εκεί έξω,  σφίγγουν οι κώλοι και ξαφνικά θυμάται την έννοια του self learning. Τότε το coursera, to edx και οι γαμάτες προσφορές με quality content του udemy θα σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες και μια κούπα ζεστό τσάι. Τότε βέβαια θα μας φταίει το πανεπιστήμιο.

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/12/2018 στις 7:48 ΜΜ, great είπε

Σεβαστό το οτι προσπαθείτε κάποιοι να κατακρίνετε μια νοοτροπία στην Ελλάδα οτι χωρίς πτυχίο είσαι άχρηστος και καταδικασμένος μια ζωή, αλλά μην γράφετε υπερβολές και ανακρίβειες στην προσπάθειά σας να θίξετε αυτό το θέμα.

Στο εξωτερικό λοιπόν βεβαίως και θα απαιτήσουν πτυχίο για επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, aka εγγραφή σε επιμελητήριο και επαγγελματικό σωματείο, απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος κοκ. Αυτά είναι όλα τα σοβαρά επαγγέλματα όπως μηχανικού, δικηγόρου, γιατρού, νοσηλευτή και γενικότερα επαγγέλματα που σχετίζονται σοβαρά με την δημόσια ασφάλεια.

Μηχανικός το 2019 χωρίς πτυχίο δεν γίνεσαι δυστυχώς. Πληροφορικάριος, δεν το γνωρίζω γιατί δεν σπούδασα αυτό το αντικείμενο. είναι ένας τομέας τεχνολογικός με άπειρα πεδία ενασχόλησης. Προγραμματιστής μπορείς να γίνεις αν ψαχτείς από μόνος σου.

Εσένα επίσης μπορεί να μην σου λέει τίποτα το οτι έχει τελειώσει κάποιος πολυτεχνείο με 5 χρόνια το 2019, πήγαινε να το πεις αυτό στον εργολάβο οικοδομών που θέλει να χτίσει ένα κτίριο. 

Τα παραδείγματα που λες με τους πτυχιούχους που δεν ξέραν την τύφλα τους δεν λένε κάτι, άλλοι τόσοι ήξεραν μια χαρά τι τους γίνεται και προσλήφθηκαν σε εταιρείες. Άσχετοι υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού σε έναν τομέα ανεξαρτήτως σπουδών ή οχι. 

Επεξ/σία από Βασίλης_29
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...