Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για επαγγελματικό μέλλον πληροφορικάριου χωρίς σπουδές

user0x

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 11/12/2018 στις 5:01 ΜΜ, user0x είπε

Καλησπέρα σας!

Πώς κάποιος χώρις σπουδές πάνω στην πληροφορική αλλά αυτοδίδακτος μπορεί να βρει εργασία; π.χ. ως software engineer

Θα μου φανεί πολύ περιέργο οι σπουδές να είναι μονόδρομος.

Ευχαριστώ!

Ναι είναι. Όταν κάποιος σπουδάζει 5 χρόνια στο Πολυτεχνείο  και κάνει και μάστερ σε αυτό, εσυ αυτοδιδακτος δεν μπορείς να κανείς το ίδιο. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/12/2018 στις 7:50 ΜΜ, cminor είπε

Καλησπέρα.

Αρχικά θα σου πω να αγνοήσεις αυτούς που σου λένε ότι δεν μπορεί να είσαι software engineer χωρίς σπουδές. Δυστυχώς κάποιοι έχουν μείνει χρόνια πίσω, το οποίο είναι οξύμωρο αφού ο πληροφορικάριος πρέπει πάντα να είναι on top της τεχνολογίας. Αν συγκρίνω την ποιότητα των (πολλές φορές δωρεάν) online courses, βιβλία, conferences, meetups, κλπ κλπ με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησα παλιότερα για να πάρω το πτυχίο του software engineer, μπορώ να σου πω ότι είναι πολύ ανώτερα. Φυσικά δεν τα βάζω όλα σε ένα καζάνι, κάποια ιδρύματα έχουν πάρα πολύ καλό πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα (μιλώντας από προσωπική εμπειρία) λίγα είναι τα προγράμματα που δίνουν περισσότερο value, και που δε θα μπορούσες απλά να πάρεις τα βιβλία και να τα μάθεις μόνος σου.

Δουλεύω σε μια εταιρία στην Ολλανδία και μπορώ να σου πώ ότι έχουμε τουλάχιστον 10 άτομα που δεν έχουν πτυχίο, και για τα οποία είμαι πολύ περίφανος που συνεργάζομαι μαζί τους. Πολλές φορές κατά την διαδικασία επιλογής (interview) συναδέλφων δεν απαιτούμε καν πτυχίο. Το ίδιο κάνουν αρκετές άλλες εταιρίες εδώ καθώς και στην Αγγλία. Αυτό που κοιτάμε συνήθως είναι το motivation, critical thinking, και φυσικά τα skills σου. Πολλές φορές η εταιρία επενδύει πάνω σου με εκπαίδευση αν δούν ότι το ψάχνεις και απλά χρειάζεσαι πιο οργανωμένη καθοδήγηση.

Δεν χρείαζονται όλοι οι τομείς της  πληροφορικής πτυχίο, όπως συχνά συμβαίνει στο web development. Από την άλλη ίσως είναι πιο δύσκολο να μάθεις μόνος αυτά που χρειάζονται για πιο advanced topics,  ένα πτυχίο θα το έκανε πολύ πιο εύκολο. 

Τα παραπάνω που ανέφερα αφορούν συνήθως small-medium size εταιρίες <200 ατόμων.  Σε πιο μεγάλες ίσως το  πτυχίο είναι αναγκαίο απλά και μόνο για να πάρεις την θέση..

Όπως έγραψα πιο πάνω, μπράβο τους και ζήτω τους των συναδέλφων σου, αλλά μια φορά μηχανικοί δεν είναι.

Από μαθηματικά, καταγραφή της εργασίας τους σε καλό/σωστό technical/scientific writing και γενικά επιστημονική σκέψη πως τα πάνε οι αυτοδίδακτοι που ξέρεις; 

Διότι τα παραπάνω είναι το άλλο 50% αυτών που μαθαίνουν στα πολυτεχνεία/πανεπιστήμια οι SW μηχανικοί..

Επεξ/σία από LongTom

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, nitsa21 είπε

Ναι είναι. Όταν κάποιος σπουδάζει 5 χρόνια στο Πολυτεχνείο και κάνει και μάστερ σε αυτό, εσυ αυτοδιδακτος δεν μπορείς να κανείς το ίδιο.

Πόσο λάθος είστε. Φυσικά και μπορεί κάποιος να κάνει καριέρα χωρίς πτυχίο. Το πτυχίο δεν λέει απολύτως τίποτα. Η εμπειρία λέει, οι γνώσεις που θα βγάλεις από το Interview και τι έχεις να δείξεις.

Κάνεις στο εξωτερικό δεν ασχολείτε με το τι έχεις σπουδάσει, κάνεις δεν σε ρωτάει τι μαθήματα έχεις πάρει στο κολέγιο. Μπορείς να στηρίξεις αυτά που λες ότι ξέρεις με ερωτήσεις ή γραπτό τεστ. Τοτε οκ.

Δηλαδή ήμαρτον με τις ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν ιδεα απο recruiting και αρχίζουν τα που βλέπεις τον εαυτο σου σε 5 χρονια, πες μου ενα ελαττωμα σου και κάτι τέτοια. Μια τύπισσα με ρώτησε που πήγα δημοτικό. Έλεος με τις βλακείες. Όταν έψαχνα στην Αγγλια δουλεια ΚΑΝΕΙΣ δεν με ρώτησε σε interview τίποτα για σπουδες και μαθήματα και τετοια, ολοι στο ψαχνω, εχεις ενα windos 2012 R2 πως κάνεις domain controller Με ποια εντολή, έχεις ενα cisco router Που δεν έχει internet τί βήματα ακολουθείς για troubleshooting.

Και να τελειώσω ψάχνουμε Senior System Engineer και έρχονται βιογραφικά με φρου φρου και πτυχια MSc και λεει εχω κανει αυτο και εκεινο, και καθίσαμε και φτιάξαμε ενα ερωτηματολόγιο με άπλες και δύσκολες ερωτήσεις. Λοιπον Μια απο αυτές στην πρώτη σελίδα λέει ποια είναι η TCP πόρτα του HTTPS kai RDP, οτων εκει βάζεις το 8321 ή δεν απαντάς καθόλου δεν προχωράμε καν παρακάτω. Δεν μπορείς να μου πουλάς πτυχίο πληροφορικής και senior Μηχανικός και να μην ξέρεις βασικά πράγματα.

Οπότε ναι μπορείς να εισαι software engineer χωρις πτυχιο αρκει οταν σε βάλουν κάτω και σου πουν φτιάξε αυτό το module να μπορείς να το κάνεις, εσένα θα διαλέξουν και όχι τον άλλον με δυο MSc που δεν ξέρει διαφορά VB6 και .NET.

Στο 2019 το 5 χρόνια πολυτεχνείο δεν μου λένε απολύτως τίποτα.

Επεξ/σία από great
  • Like 10
  • Thanks 1

On 17/12/2018 at 20:50, cminor said:

Καλησπέρα.

Αρχικά θα σου πω να αγνοήσεις αυτούς που σου λένε ότι δεν μπορεί να είσαι software engineer χωρίς σπουδές. Δυστυχώς κάποιοι έχουν μείνει χρόνια πίσω, το οποίο είναι οξύμωρο αφού ο πληροφορικάριος πρέπει πάντα να είναι on top της τεχνολογίας. Αν συγκρίνω την ποιότητα των (πολλές φορές δωρεάν) online courses, βιβλία, conferences, meetups, κλπ κλπ με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησα παλιότερα για να πάρω το πτυχίο του software engineer, μπορώ να σου πω ότι είναι πολύ ανώτερα. Φυσικά δεν τα βάζω όλα σε ένα καζάνι, κάποια ιδρύματα έχουν πάρα πολύ καλό πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα (μιλώντας από προσωπική εμπειρία) λίγα είναι τα προγράμματα που δίνουν περισσότερο value, και που δε θα μπορούσες απλά να πάρεις τα βιβλία και να τα μάθεις μόνος σου.

Δουλεύω σε μια εταιρία στην Ολλανδία και μπορώ να σου πώ ότι έχουμε τουλάχιστον 10 άτομα που δεν έχουν πτυχίο, και για τα οποία είμαι πολύ περίφανος που συνεργάζομαι μαζί τους. Πολλές φορές κατά την διαδικασία επιλογής (interview) συναδέλφων δεν απαιτούμε καν πτυχίο. Το ίδιο κάνουν αρκετές άλλες εταιρίες εδώ καθώς και στην Αγγλία. Αυτό που κοιτάμε συνήθως είναι το motivation, critical thinking, και φυσικά τα skills σου. Πολλές φορές η εταιρία επενδύει πάνω σου με εκπαίδευση αν δούν ότι το ψάχνεις και απλά χρειάζεσαι πιο οργανωμένη καθοδήγηση.

Δεν χρείαζονται όλοι οι τομείς της  πληροφορικής πτυχίο, όπως συχνά συμβαίνει στο web development. Από την άλλη ίσως είναι πιο δύσκολο να μάθεις μόνος αυτά που χρειάζονται για πιο advanced topics,  ένα πτυχίο θα το έκανε πολύ πιο εύκολο. 

Τα παραπάνω που ανέφερα αφορούν συνήθως small-medium size εταιρίες <200 ατόμων.  Σε πιο μεγάλες ίσως το  πτυχίο είναι αναγκαίο απλά και μόνο για να πάρεις την θέση..

Το θέμα είναι πως το "πουλάς" αυτό, γιατί θα δει την αγγελία, η οποία θα ζητά πτυχίο.. Και θα στείλει βιογραφικό μιας και πλην του χαρτιού κατέχει όλα τα άλλα προσοντα. Όταν θα έρθει η ώρα της συνέντευξης, τι θα κάνει; 

2 ώρες πριν, great είπε

Πόσο λάθος είστε. Φυσικά και μπορεί κάποιος να κάνει καριέρα χωρίς πτυχίο. Το πτυχίο δεν λέει απολύτως τίποτα. Η εμπειρία λέει, οι γνώσεις που θα βγάλεις από το Interview και τι έχεις να δείξεις.

Κάνεις στο εξωτερικό δεν ασχολείτε με το τι έχεις σπουδάσει, κάνεις δεν σε ρωτάει τι μαθήματα έχεις πάρει στο κολέγιο. Μπορείς να στηρίξεις αυτά που λες ότι ξέρεις με ερωτήσεις ή γραπτό τεστ. Τοτε οκ.

Δηλαδή ήμαρτον με τις ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν ιδεα απο recruiting και αρχίζουν τα που βλέπεις τον εαυτο σου σε 5 χρονια, πες μου ενα ελαττωμα σου και κάτι τέτοια. Μια τύπισσα με ρώτησε που πήγα δημοτικό. Έλεος με τις βλακείες. Όταν έψαχνα στην Αγγλια δουλεια ΚΑΝΕΙΣ δεν με ρώτησε σε interview τίποτα για σπουδες και μαθήματα και τετοια, ολοι στο ψαχνω, εχεις ενα windos 2012 R2 πως κάνεις domain controller Με ποια εντολή, έχεις ενα cisco router Που δεν έχει internet τί βήματα ακολουθείς για troubleshooting.

Και να τελειώσω ψάχνουμε Senior System Engineer και έρχονται βιογραφικά με φρου φρου και πτυχια MSc και λεει εχω κανει αυτο και εκεινο, και καθίσαμε και φτιάξαμε ενα ερωτηματολόγιο με άπλες και δύσκολες ερωτήσεις. Λοιπον Μια απο αυτές στην πρώτη σελίδα λέει ποια είναι η TCP πόρτα του HTTPS kai RDP, οτων εκει βάζεις το 8321 ή δεν απαντάς καθόλου δεν προχωράμε καν παρακάτω. Δεν μπορείς να μου πουλάς πτυχίο πληροφορικής και senior Μηχανικός και να μην ξέρεις βασικά πράγματα.

Οπότε ναι μπορείς να εισαι software engineer χωρις πτυχιο αρκει οταν σε βάλουν κάτω και σου πουν φτιάξε αυτό το module να μπορείς να το κάνεις, εσένα θα διαλέξουν και όχι τον άλλον με δυο MSc που δεν ξέρει διαφορά VB6 και .NET.

Στο 2019 το 5 χρόνια πολυτεχνείο δεν μου λένε απολύτως τίποτα.

Αυτό απλά δεν ισχύει. 

Σε πολλές, μην πω στις περισσότερες, εταιρείες πολύ απλά σε πετάνε έξω αυτόματα τα φίλτρα του HR εάν δεν έχεις δηλώσει πτυχίο στην αίτηση.

|

Πάμε πάλι, δεν είναι μηχανικός. Δεν ξέρω πως θα αναφερθεί η θέση, αλλά μια φορά μηχανικού δεν θα είναι.

7 λεπτά πριν, LongTom είπε

Αυτό απλά δεν ισχύει. 

Σε πολλές, μην πω στις περισσότερες, εταιρείες πολύ απλά σε πετάνε έξω αυτόματα τα φίλτρα του HR εάν δεν έχεις δηλώσει πτυχίο στην αίτηση.

|

Πάμε πάλι, δεν είναι μηχανικός. Δεν ξέρω πως θα αναφερθεί η θέση, αλλά μια φορά μηχανικού δεν θα είναι.

Και το ενδιαφέρον είναι πως τέτοιες απόψεις τις έχουν συνήθως όσοι επίσης δεν έχουν κάποιο πτυχίο. 

11 λεπτά πριν, LongTom είπε

Αυτό απλά δεν ισχύει. 

|

Διακρίνω "triggered" περίπτωση αλλά ίσως να είναι και η ιδέα μου. 

Μήπως είσαι μηχανικός; :P  

16 λεπτά πριν, HateMe είπε

Διακρίνω "triggered" περίπτωση αλλά ίσως να είναι και η ιδέα μου. 

Μήπως είσαι μηχανικός; :P  

Είναι θέμα τελείως λανθασμένων πληροφοριών, ποτέ στην επαγγελματική μου καριέρα δεν είδα, ούτε άκουσα για "μηχανικό" δίχως πτυχίο...

Δεν είναι μόνο μηχανικοί όσοι ασχολούνται με τους «υπολογιστές». Κατά βάσει, επιστήμη των υπολογιστών (δηλαδή, επιστήμονες) είναι το πεδίο. 

Επίσης δεν μπορείς να είσαι επιστήμονας χωρίς πτυχίο. 

Εαν χρειαζόταν να προσλάβω κάποιον, πρώτα θα κοιτούσα τις γνώσεις του και μετά τα χαρτιά του. Υπάρχουν άτομα χωρίς χαρτιά, αλλα με πολύ κοινη λογική και γνώσεις που πατάνε κάτω και διδάκτορες

• Like 1

Καμία σχέση η μόρφωση με τα τεχνικά skills . Τεχνικά skills μπορείς να έχεις και μπορεί κάποιος να κάνει και καριέρα αλλά δε θα είναι απαραίτητα και μορφωμένος.  Και σας το λέει κάποιος με πολύ μεγάλη καριέρα.  Αν κρίνω το πως τοποθετούνται συνάδελφοι με φοβερή μόρφωση με το πως γράφω εγώ είναι μέρα με τη νύχτα.  Το potential που έχουν είναι φοβερό,  ακόμη κι αν δεν κάνουν τα αδιανόητα αρρωστημένα πράγματα που κάνω καθημερινά.  Φυσικά αυτό δε με έχει αποτρέψει από το να έχω μια φοβερή δουλειά. Αν είχα και τη δική τους συνολική μόρφωση τότε θα ήμουν vice president. Προσοχή δε μιλάμε για κάποιον που θα βγάλει ΤΕΙ κολοπετεινιτσας,  μιλάμε για σοβαρά πράγματα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αρχή είναι δύσκολη. Στην αρχή της καριέρας κάποιου θα μετρήσουν λίγο παραπάνω οι σπουδές. Ακόμα και η Ελλάδα έχει κάνει catch up στο πόσο ανοιχτός είναι πλέον ο χώρος της πληροφορικής και ειδικότερα του προγραμματισμού.

Μετά από 2-3 χρόνια εμπειρίας δε θα νοιαστεί καμία εταιρία για το αν έβγαλες πανεπιστήμιο, αν λέγεσαι μηχανικός, ή αν έμαθες κάποτε να λύνεις διαφορικές εξισώσεις. Παιδιά υπάρχει τόση ζήτηση που αν ο άλλος ξέρει να κάνει 2 πράγματα στον προγραμματισμό και έχει τη νοοτροπία να εξελίσσεται και να μαθαίνει συνέχεια (online courses, βιβλία, personal projects) είναι 100% οκ. Βλέπω σε συνεντεύξεις άτομα που δεν ξέρουν τα βασικά. Αν ο άλλος μπορεί να κάνει τη δουλειά σιγά μην κολλήσουμε στις σπουδές.

υ.γ. έχω πτυχίο + master

Επεξ/σία από Constant1ne
  • Like 1

5 ώρες πριν, LongTom είπε

Αυτό απλά δεν ισχύει. 

Γράφεις ανακρίβειες. Είμαι Αγγλία 15 χρόνια, έχωντας εργαστεί ως μόνιμος τα 5 και ως εργολάβος τα 10,  τα πράγματα είναι όπως αναφέρει ο @cminor 

Εμπειρία, γνώσεις, και όρεξη να μαθαίνεις γρήγορα νέες τεχνολογίες στον προσωπικό σου χρόνο χρειάζονται. 

Στην Ελλάδα εγώ με 23 χρόνια εμπειρία και απλά με απολυτήριο ΤΕΛ, προσφέρουν το μήνα λιγότερα από όσα βγάζω την ημέρα ως εργολάβος.

Και μπορώ να σου δείξω 100 πτυχιούχους πληροφορικής από Ελλάδα, που τους έγραψε την πτυχιακή (πρόγραμμα) κάποιος όπως εγώ πριν ακόμα τελειώσουν το ΤΕΛ...... 

• Like 1

Μου φαίνεται οι μισοί λένε μια απλή αλήθεια, πως δεν νοείται επιστήμονας χωρίς πτυχίο (που ισχύει προφανώς, εξ ορισμού) και οι άλλοι μισοί μυγιαστήκατε και λέτε για το αν οι recruiters κοιτάνε τα πτυχία, το οποίο είναι κάτι τελείως άκυρο.

Πρώτον, το αν το πτυχίο θα μετρήσει ή όχι και κατά πόσο είναι κάτι που ισχύει κατά περίπτωση. Η πιο προφανής περίπτωση είναι τό πόστο που κάνεις apply. Αν πας για mobile developer χωρίς να έχεις στήσει ούτε μια εφαρμογή θα φύγεις όπως ήρθες, ό,τι πτυχίο και να έχεις. Self explanatory. Από την άλλη αν πας για scientific programming ή σοβαρή θέση data science χωρίς academic background, το πιο πιθανό είναι πως δεν θα περάσεις καν το screening. Αντίστοιχα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως τα δίκτυα ή το CRM όπου το κύριο prequisite είναι κάποιες βαρβάτες πιστοποιήσεις αναλόγως την τεχνολογία στην οποία αναφερόμαστε.

Το πτυχίο μετρά όπως μετράνε και όλα τα άλλα skills. Στην πιο βασική του μορφή είναι μια ένδειξη πως αφιέρωσες κάποια χρόνια κάνοντας κάτι χρήσιμο. Στην πιο πλούσια μορφή, είναι ένα σύνολο θεωρητικών (κυρίως) και πρακτικότερων γνώσεων που θα πείσουν τον εργοδότη πως διαθέτεις ένα πολύ χρήσιμο baseline από γνώσεις και κυρίως ένα mindset που θα σε βοηθήσει να μάθεις πιο εύκολα καινούργια πράγματα.

• Like 2

Θεωρώ πως την απάντηση κάποιος που δεν διαθέτει πτυχίο δεν θα τη βρει μέσα από από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί οι περισσότεροι θα εκφράσουν ευχολόγια, αλλά θα τη βρει εκεί έξω όπου αν όντως κατάφερε μέσα από την καθημερινή ασχολία ή την αρρώστια του να το πω πιο ψυχρά να μάθει και να κάνει πράγματα πέραν αυτών που μπορούν να κάνουν κάποιοι με πτυχία ή μάστερ ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο  ναι θα βρει δουλειά.

Μπορεί όμως να τα κάνει ή απλά νομίζει ότι μπορεί;;;;

Αλλά να λέμε ναι χωρίς πτυχίο μπορεί κάποιος να γίνει προγραμματιστής και δεν ξέρω τι άλλο διότι δεν γνωρίζω και τους όρους, είναι λάθος διότι έτσι αποτρέπουμε παιδιά να πάνε να σπουδάσουν αυτό που θέλουν  νομίζοντας ότι αν κάτσουν και μάθουν από μόνοι τους κάποια πράγματα θα έχουν εξασφαλισμένη δουλειά.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...