Προς το περιεχόμενο

Dragon Age: The Veilguard

Grey_Warden

Προτεινόμενες αναρτήσεις

9 ώρες πριν, mike299 είπε

Έχω παίξει όλα τα προηγούμενα, το DA:O ξανά λίγους μήνες πριν. Επίσης παίζω cRPG  και PnP RPG 30+ χρόνια, έχω μάτια, κριτική σκέψη και διαβάζω κριτικούς  που έχουν το ίδιο background με μένα και τα γούστα μας ταιριάζουν σαν αυτό που παρέπεμψα λίγα post πριν.

Και για να γίνω πιο σαφής. Είμαι οπαδός των tactical turn based RPG. Το Origin δεν ήταν τέτοιο αλλά σου έδινε κάποιές δυνατότητες ταχτικού ελέγχου με τα positioning και τα spells. Το προηγούμενο DA:I δεν μου άρεσε καθόλου το combat καθώς ήταν (για μένα) full action. Τι να με τραβήξει λοιπόν στο DAV που όλοι λένε ότι είναι ακόμα πιο action?

Αλλά ακόμα και το «αντιπαθητικό» gameplay μπορώ να το προσπεράσω γιατί σε ένα RPG το πρώτο και σημαντικότερο για εμένα είναι το story, οι χαρακτήρες και το γράψιμο. Κάτι που ακόμα και οι υποστηρικτές του τίτλου αναφέρουν ως το χειρότερο χαρακτηριστικό του.

Εξακολουθείς να πιστεύεις λοιπόν ότι μου είναι απαραίτητο να έχω παίξει το παιχνίδι για να έχω άποψη?

νταξ διαφορετικα γουστα, αλλη σειρα dragon age ποτε δεν εδινε βαση στο turn based. Ποσο μαλλον τωρα, που δεν χειριζεσαι το υπολοιπο party. Προσωπικα το σιχαινομαι το turn based , για μενα ειναι υπερμετρα αργο. Για αυτο οσο και μεγαλη αγαπη αν εχω στο bg2, που ποτε δεν ηταν turn based, απο τα παιχνιδια της larian , αναμεσα τους και το  bg3, δεν μπορεσα να παιξω κανενα τους.

εμενα οι χαρακτηρες στο dav μου αρεσαν παρα πολυ και οι ιστοριες τους, ή τουλαχιστον των περισσοτερων companions ηταν πολυ καλες. Και επισης ο κοσμος του παιχνιδιου ειναι πανεμορφος. Και την κριτικη που διαβαζω για τους διαλογους, δεν την ακουω καθολου.

το οτι οι επιλογες που κανεις στο παιχνιδι δεν εχουν βαρυτητα δεν μπορω να το ξερω σε ενα playthrough, αλλα το παιχνιδι σιγουρα δεν σε κανει να νομιζεις κατι τετοιο. Στο λεει κιολας πολλες φορες μεσα στο παιχνιδι, οτι αυτο το πραγμα γινεται επειδη εκανες αυτο το πραγμα.

Αμα η σειρα δεν απευθυνεται σε εσενα δεν εχει νοημα  να ασχολεισαι, οχι να εχεις αποψη...

• Thanks 1
  • Confused 3
  • Haha 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω απλα θα πω οτι παρολη την κριτικη κλπ το παιχνιδι εχει γινει 8.5 για μενα και το εχω απολαυσει.. Σπανια υπερασπιζομαι παιχνιδι αλλα θεωρω οτι πεφτει κραξιμο αδικα γιατι το παιχνιδι μονο χαλια δεν ειναι.. ισα ισα

• Thanks 1
  • Confused 1

2 hours ago, xavier said:

Αμα η σειρα δεν απευθυνεται σε εσενα δεν εχει νοημα  να ασχολεισαι, οχι να εχεις αποψη...

Ασχολούμαι γιατί η σειρά  απευθύνεται σε εμένα. Αλλιώς δεν θα είχα παίξει τα 3 προηγούμενα. Όπως θα έπαιζα και το Veilguard εάν άξιζε τον χρόνο μου. Όπως θα παίξω το επόμενο εάν γίνει το θαύμα και βγει τουλάχιστον αξιοπρεπές (και δεν κλείσει η Bioware).

Αυτό που βλέπω πάντως είναι ότι το Veilguard δεν απευθύνεται στους φίλους της σειράς. Αλλιώς θα είχαν φροντίσει να υπάρχει μια συνέχεια σε χαρακτήρα, ύφος και στην ιστορία την ίδια.

2 hours ago, xavier said:

Και την κριτικη που διαβαζω για τους διαλογους, δεν την ακουω καθολου.

Εσύ μπορεί να μην την ακούς ίσως γιατί έχεις άλλα στάνταρ, ίσως γιατί σου αρέσει το ύφος τους. Βλέπεις όμως ότι η πλειοψηφία, ακόμα και υποστηρικτών του τίτλου, διαφωνεί μαζί σου. Δεν έχω την απαίτηση να έχουν όλα τα παιχνίδια την ποιότητα του Disco Elysium, όπου κάθε γραμμή κειμένου είναι ένα λογοτεχνικό αριστούργημα (το προτείνω σε όλους, παιχνίδι διαμάντι από αυτά που βγαίνουν 2-3 την δεκαετία) αλλά όταν είσαι «επαγγελματίας» συγγραφέας, απαιτώ από εσένα μια ελάχιστη ποιότητα στο λόγο και την έκφραση!

Καθόλου τυχαία, το Forspoken άλλος ένας τίτλος που κατηγορήθηκε για χαμηλό επίπεδο γραφής, επίσης πάτωσε εισπρακτικά.

Επεξ/σία από mike299
  • Like 6
  • Thanks 2

μια χαρα ηταν το disco elysium, αλλα δεν βλεπω πως κολλαει με το da. Τεσπα, δεν με ενδιεφερε ποτε τι λενε οι αλλοι, ποσο μαλλον οταν μιλαμε για ατομα που δεν εχουν καν ασχοληθει με το παιχνιδι. Μπορω να κρινω απο μονος μου τι μου αρεσει και τι οχι.

παντως στο opencritic με πανω απο 100 κριτικες εχει rating 80+ , για ποια πλειοψηφια μιλαμε...

ενιγουει, το τελειωσα το παιχνιδι πριν λιγο, κοντα στις 60 ωρες, αρκετα προβλεψιμο στο φιναλε του. αλλα και παλι αρκετα αξιομνημονευτη εμπειρια.

• Like 2
  • Haha 1

15 ώρες πριν, mike299 είπε

Και για να γίνω πιο σαφής. Είμαι οπαδός των tactical turn based RPG. Το Origin δεν ήταν τέτοιο αλλά σου έδινε κάποιές δυνατότητες ταχτικού ελέγχου με τα positioning και τα spells. Το προηγούμενο DA:I δεν μου άρεσε καθόλου το combat καθώς ήταν (για μένα) full action

Στο DA:I πάντως υπήρχε η αποκαλούμενη tactical camera και το πάγωμα, ούτως ώστε να ορίσεις εντολές στον χαρακτήρα σου, αλλά και στους συντρόφους σου αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους. Προσωπικά επειδή το έπαιξα (αρκετά playthrough) στην ανώτερη δυσκολία, σε κάποιες μάχες και ειδικά σε bosses και dragons κατέφευγα σε αυτή, ως απαραίτητη για να συγχρονιστούν όλα όσα αναφέρεις (positioning, spells, combos, healing κτλ.). Ειλικρινά ήταν από τα πράγματα που διασκέδασα και μ' έκαναν να αγαπήσω το παιχνίδι, ακριβώς επειδή ήταν ένα εξελιγμένο και σαφώς πιο γρήγορο tactical. Φυσικά σε κανονικό επίπεδο δυσκολίας συμφωνώ πως δεν υπήρχε καμία αναγκαιότητα για τακτικό έλεγχο. Καθαρό action, που ακόμα και εντελώς μόνος σου (χωρίς companions) αν είχες skills τα έβγαζες.  

Κλείνοντας πάντως να πω ότι το review που έβαλες σε βαθμολογία δεν απέχει από αυτή που έβαλε το review το οποίο παρέθεσα. 66% (6,6)το ragequit και 7,5 το enternity. Νομίζω ότι εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως με τις κατάλληλες στρογγυλοποιήσεις, το παιχνίδι είναι στο 7 ως μέσο όρο. Αν αφαιρέσω τα queer και τα δυο συμφωνούν σε γενικές γραμμές τόσο για τα θετικά στοιχεία του Veilguard, όσο και για τα αρνητικά του.

• Like 4

• Super Moderators

Εγώ απορώ με τα συμπεράσματα του eternity, πραγματικά.

Ένα παιχνίδι που, σύμφωνα με το συντάκτη, υστερεί ακόμη και σε σχέση με το Inquisition (πόσω μάλλον, θα έλεγα, με το Origins), υστερεί στους διαλόγους, δεν έχει ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με τους άλλους χαρακτήρες, είναι τεχνικά άρτιο αλλά το σύστημα μάχης ό,τι έχει να δώσει το δείχνει μέσα στις πέντε πρώτες ώρες (ενός παιχνιδιού με διάρκεια στις 50, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο συντάκτη), παίρνει 7,5;

Και μάλιστα, ενώ "δεν εντυπωσιάζει" για κάποιο μεταφυσικό λόγο "θα ικανοποιήσει τους περισσότερους φίλους της σειράς ή του είδους"; 

Εξαιρετικά τολμηρό συμπέρασμα που δεν συμβαδίζει πραγματικά με τα όσα αναφέρονται στην ίδια την κριτική.

Ή, όπως είπε και ο μέγας φιλόσοφος Πατρίκιος Ογουνσότος, "Ποτς γκένεν ατό;"

• Like 4
  • Haha 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

θα πω γιατί το παιχνίδι bottom line, είναι διασκεδαστικό. Διασκεδαστικό combat, διασκεδαστικό exploration, σενάριο τόσο-όσο (ναι και γω θα το προτιμούσα πιο βαθύ, αλλά τουλάχιστον σε κρατάει να δεις τι θα γίνει παρακάτω), διασκεδαστικά κάποια companions (o emmrich ειναι πολυ καλογραμμένος) κλπ. Αρκεί να το προσεγγίσεις γι αυτό που είναι. Αν ψάχνεις turn based combat και διαλόγους/επιλογές επιπέδου disco elysium / BG3, ναι θα ξενερώσεις.

Επεξ/σία από kavadias
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Snoob είπε

Και μάλιστα, ενώ "δεν εντυπωσιάζει" για κάποιο μεταφυσικό λόγο "θα ικανοποιήσει τους περισσότερους φίλους της σειράς ή του είδους"; 

Καλά το eternity πια κάτι χρόνια  τώρα δε το συμμερίζομαι καθόλου σα site, κυρίως γιατί βρίσκω σαχλαμάρες πολλά από αυτά που γράφουν στα ρεβιουζ, αν διαβάσω κάτι ελληνικό θα ναι το ragequit.

Αλλά να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, πρέπει κάτι να εντυπωσιάζει αποκλειστικά για να ικανοποιήσει? Θέλω να πω, σε πόσα πράγματα λέμε "εντάξει δε τρελάθηκα αλλά καλό ήταν". Τουλάχιστον στο φαγητό εγώ το κάνω. Κάπως έτσι θεωρώ το λένε και αυτοί.

Για κάποιον σαν εμένα που δεν του άρεσαν τα προηγούμενα 3 παιχνίδια της σειράς, αξίζει να ασχοληθεί με τούτο δω? Θα αλλάξει κάτι? Και αν ασχοληθεί, πρέπει να έχει τελειώσει τα άλλα 3 ή έχει πάει περίπατο η ιστορία - λόγω του "soft reboot" και τις αλλαγές που λέτε? (Για χαρακτήρες δε θυμάμαι κανέναν, ούτε και τα στόρια). Δηλαδή δε σκοπεύω τώρα να το πάρω, όταν κάνει κάνα 20αρι, αν το πάρω.

Επεξ/σία από xtrmsnpr

• Super Moderators
59 λεπτά πριν, xtrmsnpr είπε

Καλά το eternity πια κάτι χρόνια  τώρα δε το συμμερίζομαι καθόλου σα site, κυρίως γιατί βρίσκω σαχλαμάρες πολλά από αυτά που γράφουν στα ρεβιουζ, αν διαβάσω κάτι ελληνικό θα ναι το ragequit.

Αλλά να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, πρέπει κάτι να εντυπωσιάζει αποκλειστικά για να ικανοποιήσει? Θέλω να πω, σε πόσα πράγματα λέμε "εντάξει δε τρελάθηκα αλλά καλό ήταν". Τουλάχιστον στο φαγητό εγώ το κάνω. Κάπως έτσι θεωρώ το λένε και αυτοί.

Για κάποιον σαν εμένα που δεν του άρεσαν τα προηγούμενα 3 παιχνίδια της σειράς, αξίζει να ασχοληθεί με τούτο δω? Θα αλλάξει κάτι? Και αν ασχοληθεί, πρέπει να έχει τελειώσει τα άλλα 3 ή έχει πάει περίπατο η ιστορία - λόγω του "soft reboot" και τις αλλαγές που λέτε? (Για χαρακτήρες δε θυμάμαι κανέναν, ούτε και τα στόρια). Δηλαδή δε σκοπεύω τώρα να το πάρω, όταν κάνει κάνα 20αρι, αν το πάρω.

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να εντυπωσιάσει για να ικανοποιήσει κάτι, με την αυστηρή έννοια του όρου. Eιδικά όταν υπάρχει κόσμος προθυμότατος να δηλώσει ικανοποιημένος.

Όταν, όμως, σχολιάζει ο συντάκτης πως αυτό το πράγμα θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς, υπάρχει θέμα, θεωρώ, καθώς από πουθενά (από αυτά που γράφει ο ίδιος, εννοώ) δεν προκύπτει κάτι το ικανοποιητικό για τους φίλους του Dragon Age, έτσι όπως το μάθαμε (και το αγαπήσαμε, και το καταστήσαμε αρκετά πετυχημένο εμπορικά ώστε η κατ' όνομα Bioware να του αλλάξει τα κλαπέτα στην πορεία).

Για κάποιον που του βρώμαγε το Origins γιατί δεν ήταν αρκετά σβέλτο ή γιατί είχε πάρα πολλούς χαρακτήρες που έπρεπε να χειρίζεσαι αντί να κάνεις κωλοτούμπες και combos και σε ταλαιπωρούσε με ιστορίες σύνθετες, μέσα από τις οποίες προέκυπταν ουσιαστικές επιλογές, το Veilguard θα μπορούσε να είναι και θεόσταλτο δώρο, καθώς ουσιαστικά καμία σχέση δεν έχει με εκείνο τον κόσμο, αλλά έναν άνθρωπο που έχει τέτοια άποψη για το Origins προσωπικά δεν θα τον χαρακτήριζα φίλο της σειράς.

Όπως έχω ξαναγράψει, περί ορέξεως... Αλλά, όταν μια κριτική ξεκινά με "θα ικανοποιήσει τους περισσότερους φίλους της σειράς", ειλικρινά απορώ.

Όπως απορώ και με το μάλλον γενναιόδωρο 7,5, για ένα παιχνίδι με τόσα θέματα, όπως ο ίδιος ο συντάκτης τα επισημαίνει.

Δηλαδή, αν ένα "RPG" που σου δείχνει ό,τι έχει να σου δείξει από άποψη μηχανισμών στις 5 (από τις 50+) ώρες, που υστερεί σε διαλόγους ["οι διάλογοι είναι εμφανώς κατώτεροι" (του Inquisition, δεν μπαίνουμε καν σε συγκρίσεις με το Origins)], υστερεί σε ουσιαστικές επαφές με τους συντρόφους ["αν υπάρχει ένα ψήγμα σημασίας στις αλληλεπιδράσεις" (το ψάχνουμε με το φανάρι το ψήγμα)] παίρνει 7,5 γιατί έχει ωραία τοπία και είναι τεχνικά άρτιο, τι θα έπρεπε να κάνει για να πάρει 5 ή 6, ας πούμε; Να έχει διαλόγους του στυλ "Δεν είναι ώρα για κρυφτούλι" (ψέματα, και τέτοιο διάλογο έχει...)

Για μένα, από αυτά που έχω δει σε stream και έχω διαβάσει σε σειρά κριτικών (από εγκωμιαστικές έως άκρως επικριτικές), αν εξαιρέσουμε το τεχνικό σκέλος, έχουμε μια (επί)χρυση μετριότητα.

Η οποία, αν δεν είχε προκαλέσει φασαρία με τα identity politics (που από ό,τι φαίνεται, παρότι κακογραμμένα, δεν έχουν και τόσο μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι) θα είχε αφεθεί στη μετριότητά του.

Επειδή προκάλεσε φασαρία, όμως, υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να το βαφτίσουν μέχρι και GOTY.

Αν δεν έχεις θέμα να μπεις σε ένα ακόμη μαντρί συνδρομών (για εκεί οδεύουμε, δυστυχώς, αλλά προσωπικά δεν θέλω να επιταχύνω αυτή την εξέλιξη, οπωσδήποτε όχι με δέλεαρ το συγκεκριμένο παιχνίδι) μπορείς να το δεις και τώρα. Εναλλακτικά, για κανένα 20αρι (άμα έχεις μαζέψει και κανένα credit από τίποτε allkeyshop κτλ. ακόμη καλύτερα) υποφερτά είναι (αρκεί να μη σκέφτεσαι ότι με λιγότερα αγοράζεις αυτή τη στιγμή το Arco ή το Dredge και πολλά ακόμη indie διαμάντια που δεν χρειάζονται το αποκούμπι της τεχνικής αρτιότητας για να βρεις κάτι θετικό να πεις γι' αυτά). 60 ευρώ γι' αυτόν τον τίτλο, δεν αξίζουν κατά τη γνώμη μου όσο και να θες να το υπερασπιστείς.

• Like 2
  • Thanks 1

21 hours ago, xavier said:

Για αυτο οσο και μεγαλη αγαπη αν εχω στο bg2, που ποτε δεν ηταν turn based, απο τα παιχνιδια της larian , αναμεσα τους και το  bg3, δεν μπορεσα να παιξω κανενα τους.

Δοκίμασε αυτό για το BG3 εάν σε βολεύει. Στην χειρότερη παίξε στο easy. Κρίμα να προσπερνάς τέτοια παιχνιδαρα

Brawl - Real Time Combat

• Thanks 1

2 ώρες πριν, Snoob είπε

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να εντυπωσιάσει για να ικανοποιήσει κάτι, με την αυστηρή έννοια του όρου. Eιδικά όταν υπάρχει κόσμος προθυμότατος να δηλώσει ικανοποιημένος.

Όταν, όμως, σχολιάζει ο συντάκτης πως αυτό το πράγμα θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς, υπάρχει θέμα, θεωρώ, καθώς από πουθενά (από αυτά που γράφει ο ίδιος, εννοώ) δεν προκύπτει κάτι το ικανοποιητικό για τους φίλους του Dragon Age, έτσι όπως το μάθαμε (και το αγαπήσαμε, και το καταστήσαμε αρκετά πετυχημένο εμπορικά ώστε η κατ' όνομα Bioware να του αλλάξει τα κλαπέτα στην πορεία).

[...]

Αν δεν έχεις θέμα να μπεις σε ένα ακόμη μαντρί συνδρομών (για εκεί οδεύουμε, δυστυχώς, αλλά προσωπικά δεν θέλω να επιταχύνω αυτή την εξέλιξη, οπωσδήποτε όχι με δέλεαρ το συγκεκριμένο παιχνίδι) μπορείς να το δεις και τώρα. Εναλλακτικά, για κανένα 20αρι (άμα έχεις μαζέψει και κανένα credit από τίποτε allkeyshop κτλ. ακόμη καλύτερα) υποφερτά είναι (αρκεί να μη σκέφτεσαι ότι με λιγότερα αγοράζεις αυτή τη στιγμή το Arco ή το Dredge και πολλά ακόμη indie διαμάντια που δεν χρειάζονται το αποκούμπι της τεχνικής αρτιότητας για να βρεις κάτι θετικό να πεις γι' αυτά). 60 ευρώ γι' αυτόν τον τίτλο, δεν αξίζουν κατά τη γνώμη μου όσο και να θες να το υπερασπιστείς.

Ναι τώρα κατάλαβα πως το λες και πως γράφτηκε. Δεν τους διαβάζω δε πιάνω το σκεπτικός τους, δε θυμάμαι από πότε έχω να κάνω και login εκεί.

Δε βάζω καμία συνδρομή, να πάει να χεστεί το ΕΑ pro, άστο oοοοοταν πέσει η τιμή του, έτσι και αλλιώς δεν είμαι φαν της σειρά όπως έγγραψα, απλώς είχα την απορία και ήθελα να μου φύγει ή βρεθεί κανας φίλος με family share, το βλέπω. Μου άρεσαν κάποια βιντεα στην αρχή αλλά ως εκεί. Προτιμώ να τα δώσω στο dragon's dogma 2 που το θέλω.

και όχι τίποτα είμαι δύσκολος στα παιχνίδια και άμα δε μου αρέσει ποιος ακούει την γκρίνια μου μετά.

εντωμεταξύ, το DA 2 ήταν τελείως διαφορετικό απ' το Origins (και αντίστοιχα και το Inquisition)

Στο Dragon Age το "φίλοι της σειράς" είναι λίγο ανέκδοτο. Από άποψη mechanics, σεναρίου κλπ. (για να μην πω τα περιβάλλοντα που στο 2 ήταν recycled τα ίδια 4 tiles again and again) δεν υπάρχει συνέχεια μεταξύ Origins, 2 και Inquisition. Ιδίως δε μεταξύ Origins και 2 μιλάμε για το Χάος.

Νομίζω ότι το να εκφράζει κάποιος ότι το Veilguard είναι πιστό ή όχι στο πνεύμα της σειράς υποδηλώνει ότι μάλλον έχει παίξει μόνο το Origins. Το οποίο δεν είναι κατακριτέο μεν, δεν πολυστέκει σαν επιχείρημα δε.

• Moderators
20 λεπτά πριν, kavadias είπε

για να μην πω τα περιβάλλοντα που στο 2 ήταν recycled τα ίδια 4 tiles again and again

Γιατί μου φέρνεις στο μυαλό αναμνήσεις που προσπαθώ να ξεχάσω; :D

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 5

54 λεπτά πριν, Snoob είπε

Ρεζουμέ: 

Δεν υπάρχει σειρά, βιάστε ελεύθερα.

Dragon_Age_The_Veilguard_Review_Image_04_764_430.jpg

Σε κρατάει, όμως.

Από το χεράκι, μάλλον.

Zip-line με carabiner ασφαλείας?

ok...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...