chrisde Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2021 23 λεπτά πριν, parsifal είπε Είμαι σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμα. RAM σε XMP 3200, και το IF out of sync στα 1900 για να το σταθεροποιήσω χωρίς να ανησυχώ για σφάλματα από τη RAM. Μέχρι τώρα είχα: Vsoc 1.0V, VDDG_CCD/VDDG_IOD 0.9V, CLDO_VDDP 0.8V --> Αφήνω P95 Large να τρέχει, βρίσκω το PC μετά από 1h30m να έχει κάνει reboot, ο Event Viewer έδειχνε πολλαπλά WHEA errors λίγο πριν και λίγο μετά το reboot Vsoc 1.025V, VDDG_CCD/VDDG_IOD 0.925V, CLDO_VDDP 0.825V --> Αφήνω P95 Large να τρέχει, τσεκάρω μετά από 1h40m και βλέπω ένα WHEA error στο HWiNFO64 (CPU Bus/Interconnect), οπότε το σταματώ και πίσω BIOS για αλλαγές Vsoc 1.05V, VDDG_CCD/VDDG_IOD 0.95V, CLDO_VDDP 0.85V --> Αφήνω P95 Large να τρέχει αποβραδίς, πριν λίγο τσεκάρω και δεν υπάρχει ούτε ένα WHEA error μετά από 6h30m runtime. Στο επόμενο βήμα θα δοκιμάσω ποια από τα voltages μπορώ να ρίξω ξανά χωρίς να επανέλθουν τα WHEA errors Benchmarks δεν έχει νόημα σε αυτό το στάδιο με desynced IF. Το Fmax είναι δουλειά του The Stilt, εδώ είχε ένα FAQ όταν το πρωτοανακοίνωσε, αναφέρει αρκετά tips για troubleshooting: https://www.overclock.net/threads/asus-rog-x570-crosshair-viii-overclocking-discussion-thread.1728796/page-145#post-28627007 Thanks δεν το είχα δει, έχω μείνει πίσω. Όταν με το καλό καταλήξεις ρίξε ένα cb20 να δούμε.
parsifal Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Στις 12/2/2021 στις 7:15 ΠΜ, parsifal είπε Vsoc 1.05V, VDDG_CCD/VDDG_IOD 0.95V, CLDO_VDDP 0.85V --> Αφήνω P95 Large να τρέχει αποβραδίς, πριν λίγο τσεκάρω και δεν υπάρχει ούτε ένα WHEA error μετά από 6h30m runtime. Λίγο off topic εδώ αλλά αφού το ξεκινήσαμε εδώ, update: τελικά μόλις ανέβασα και τη μνήμη για να έρθει 1:1, το IF αποσταθεροποιήθηκε πάλι και χρειάζεται τώρα VDDG 0.975V για να σταματήσουν τα WHEA errors. Vsoc κατέβασα στα 1.025V και είναι ΟΚ, νομίζω το SOC θα έπαιζε και με πιο κάτω αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει μια minimum διαφορά 40-50mV μεταξύ Vsoc-VDDG για σταθερότητα. CLDO_VDDP μέχρι τώρα δοκιμάζω -100mV κάτω από VDDG αλλά με λίγες γρήγορες δοκιμές ίσως να παίζει ΟΚ και ακόμη πιο χαμηλά, π.χ. 775mV. Και για να το φέρω on topic: η μητρική είναι παληκάρι και έχει ψυχή ακόμη, το τελευταίο 5837 BIOS φαίνεται να είναι το πιο πλήρες που έχει βγει μέχρι στιγμής, φέρνει το tweaking σε επίπεδα ROG Strix (ΟΚ, το Vcore VRM προφανώς εξαιρείται). Υποπτεύομαι ότι με αυτό η μητρική θα μπορεί να παίξει ακόμη και 2000+ IF με Zen3. Ας μην ξεχνάμε ότι κοντά στο release των Zen2 η ASUS ανανέωσε την QVL και έχει κάνει validate RAM μέχρι 4400MT/s (κάτι μου λέει ότι η μητρική έχει 6-layer και όχι απλώς 4-layer PCB που βλέπουμε σε αρκετά mainstream μοντέλα). Για όσους το δοκιμάσετε και ψάχνεστε ταυτόχρονα και για αγορά RAM, θα πρότεινα να συμπεριλάβετε Crucial Ballistix 2x16GB στη λίστα υπό εξέταση, είναι απίστευτο πόσο εύκολα οδηγούνται από τον memory controller των Ryzen. Κάνω αυτή τη στιγμή δοκιμές για βέλτιστα termination και voltages με MemTest86 και χρειάζομαι μόλις 1.35V Vdimm/1.025V Vsoc/60Ω ClkDrvStr για 0 errors σε 1pass MemTest86 στα 3800C16 GDM disabled. Σίγουρα θα θέλει λίγο παραπάνω για πλήρη σταθερότητα TM5 στα Windows, αλλά είναι ενδεικτικό νομίζω του point μου. 1 1
outlaw star Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2021 Στις 6/2/2021 στις 1:54 ΜΜ, leros2004 είπε Η βίδα όντως είναι ψεύτικη, και θέλει μύτη κατσαβιδιού ακριβώς στο μέγεθος της. Αφού φώναξα και έναν φίλο, και κάναμε και μια σχεδόν ώρα, καταφέραμε και βγάλαμε την ψύχτρα, χρησιμοποιώντας μέχρι και πένσα για να βγάλαμε τη γαμόβιδα (και κόψαμε και τα χέρια μιας από τη ψύχτρα )
outlaw star Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Παίδες να ρωτήσω αν βάλω και δεύτερο Μ2 δίσκο, χάνω σε ταχύτητα από την κάρτα γραφικών;
leros2004 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 2 ώρες πριν, outlaw star είπε Παίδες να ρωτήσω αν βάλω και δεύτερο Μ2 δίσκο, χάνω σε ταχύτητα από την κάρτα γραφικών; Μπα, αν θυμάμαι καλά SATA port χάνεις 1
chrisde Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Βγήκε νέο bios 5843 https://www.asus.com/us/Motherboards-Components/Motherboards/All-series/PRIME-X470-PRO/HelpDesk_BIOS/ Υποτίθεται διορθώνει το L3 cache performance στο AIDA64 και προσθέτει υποστήριξη SAM στους Zen2. Βέβαια εγώ μια χαρά SAM είχα με 3900xt και με το προηγούμενο... Επιπλέον κάτι διαβάζω για απώλειες usb https://www.overclock.net/threads/asus-prime-x470-pro-issues-and-successes.1690489/page-74 και διστάζω να το βάλω...
sony.400 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Στις 24/3/2021 στις 12:40 ΜΜ, chrisde είπε Βγήκε νέο bios 5843 https://www.asus.com/us/Motherboards-Components/Motherboards/All-series/PRIME-X470-PRO/HelpDesk_BIOS/ Υποτίθεται διορθώνει το L3 cache performance στο AIDA64 και προσθέτει υποστήριξη SAM στους Zen2. Βέβαια εγώ μια χαρά SAM είχα με 3900xt και με το προηγούμενο... Επιπλέον κάτι διαβάζω για απώλειες usb https://www.overclock.net/threads/asus-prime-x470-pro-issues-and-successes.1690489/page-74 και διστάζω να το βάλω... Αρκετοί λένε πως χάνουν τα usb ports δίπλα από την ps/2 με το 5843 Επεξ/σία 27 Μαρτίου 2021 από sony.400
jimmy1973 Δημοσ. 26 Απριλίου 2021 Δημοσ. 26 Απριλίου 2021 (επεξεργασμένο) Στις 12/10/2019 στις 1:52 ΜΜ, jimmy1973 είπε κανω καποια τεστ στον Samsung 970 EVO NVMe M.2 250Gb αλλα βλεπω οτι περνω αρκετα χαμηλοτερες επιδοσεις απ`οτι υπαρχουν κατα μεσο ορο στο ιντερνετ. τον εχω βαλει στο slot 1(κοντα στην καρτα γραφικων δηλαδη) και εχω περασμενους ολους τους οδηγους. απο bios δεν εχω πειραξει τιποτε. λογικο..?? επαναφερω το θεμα,μιας και μου παιζει και ο Kingston A2000 πολυ χαμηλοτερα, απο τις ταχυτητες των προδιαγραφων του. ο samsung ειναι επανω στην πρωτη θυρα(κατω απο την καρτα vga)και ο Kingston στην δευτερη θυρα. μαλιστα ο kingston απο τον-θεωρητικα-πολυ ταχυτερο samsung εχει καλυτερο συνολικο score..!!! τι προβλημα υπαρχει και τρεχουν πολυ χαμηλοτερα απο τις ονομαστικες τους ταχυτητες? Επεξ/σία 27 Απριλίου 2021 από jimmy1973
outlaw star Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Μόλις αγοράστηκε Ryzen 5600X, για να αντικαταστήσει 2700 (non x)@4ghz στην PRIME X470 Λογικά θα γίνει την άλλη εβδομάδα, μετά από bios update, προσεύχομαι μέχρι τότε να πάνε όλα καλά και θα ενημερώσω. Edit : μην πει κανείς γιατί από 8core πήγα σε 6core, έδωσα μάχη με τον εαυτό μου να μην πάω σε παραπάνω, για gaming τον θέλω
leros2004 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 2 ώρες πριν, outlaw star είπε Μόλις αγοράστηκε Ryzen 5600X, για να αντικαταστήσει 2700 (non x)@4ghz στην PRIME X470 Λογικά θα γίνει την άλλη εβδομάδα, μετά από bios update, προσεύχομαι μέχρι τότε να πάνε όλα καλά και θα ενημερώσω. Edit : μην πει κανείς γιατί από 8core πήγα σε 6core, έδωσα μάχη με τον εαυτό μου να μην πάω σε παραπάνω, για gaming τον θέλω Με τη κάρτα και ανάλυση είσαι ? Είμαι με το τελευταίο bios και 2700x, δεν παρατήρησα τίποτα παράξενο σε σχέση με πριν. Δεν θα έχεις θέμα με τον 5600x, από όσο διάβασα στο net, καλά τα πάει 1
outlaw star Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Μόλις τώρα, leros2004 είπε Με τη κάρτα και ανάλυση είσαι ? Είμαι με το τελευταίο bios και 2700x, δεν παρατήρησα τίποτα παράξενο σε σχέση με πριν. Δεν θα έχεις θέμα με τον 5600x, από όσο διάβασα στο net, καλά τα πάει 2560 X 1440, RTX 3080 Νομίζω για το συγκεκριμένο set up μια χαρά επιλογή είναι, δεν πήγα σε κάτι παραπάνω, γιατί συνήθως στην διετία αλλάζω και νομίζω ότι για αυτό το διάστημα θα είναι οκ. Σε κάποια φάση ίσως πάρω και μνήμες, τώρα αυτή τη στιγμή είμαι με 16gb @3200 mhz @ 16-16-18, hynix τσιπάκια. Αν αλλάξω θα πάω μάλλον σε crucial ballistix 3600, από ότι καταλαβαίνω, πρέπει να είναι ο καλύτερος συνδυασμός σε νορμάλ τιμή..
leros2004 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 Δημοσ. 30 Απριλίου 2021 1 λεπτό πριν, outlaw star είπε 2560 X 1440, RTX 3080 Νομίζω για το συγκεκριμένο set up μια χαρά επιλογή είναι, δεν πήγα σε κάτι παραπάνω, γιατί συνήθως στην διετία αλλάζω και νομίζω ότι για αυτό το διάστημα θα είναι οκ. Σε κάποια φάση ίσως πάρω και μνήμες, τώρα αυτή τη στιγμή είμαι με 16gb @3200 mhz @ 16-16-18, hynix τσιπάκια. Αν αλλάξω θα πάω μάλλον σε crucial ballistix 3600, από ότι καταλαβαίνω, πρέπει να είναι ο καλύτερος συνδυασμός σε νορμάλ τιμή.. Εντάξει δικαιολογημένη η αλλαγή. Έβαλες πύραυλο για κάρτα. Τώρα για τις μνήμες, βλέποντας και κάνοντας 1
chrisde Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 Δημοσ. 1 Μαΐου 2021 16 ώρες πριν, outlaw star είπε Αν αλλάξω θα πάω μάλλον σε crucial ballistix 3600, από ότι καταλαβαίνω, πρέπει να είναι ο καλύτερος συνδυασμός σε νορμάλ τιμή.. Αυτές έχω και εγώ, για τα λεφτά τους είναι μια χαρά. Εγώ έχω βάλει τον 5800x και είμαι μια χαρά! 2
outlaw star Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Μπήκε ο 5600x πάνω στην μητρική, αλλά μου έβγαλε την Παναγία μέχρι να παίξει... πρώτα το bios επειδή ήταν παλιό, δεν μπορούσα να αναβαθμίσω απευθείας στο τελευταίο...μετά από ψάξιμο, είδα ότι έπρεπε πρώτα να αναβαθμίσω σε 5603...και μετά στο τελευταίο.... Αφού λοιπόν το κάνω... και όλα οκ, πάω (πρώτη φορά μόνος μου) να αλλάξω το cpu...το βάζω, απλώνω και ωραία την noctua παστούλα, σαν παγωτό πάνω σε βάφλα, κουμπώνω ψύκτρα, φανάκια και ανάβω... αμ δε... Η μητρική ανάβει, η vga δουλεύει, αλλά τα υπόλοιπα φανάκια του συστήματος δεν...σβήνω ξαναανέβω τπτ... όπως είναι όλα στημένα, βγάζω την ψύχτρα, χωρίς να γυρίζω με πλάτη το tower, γίνονται ολίγον πουτάνα τα πάντα λόγω της απλωμένης πλέον πάστας, βγάζω cpu (λέω λες να έβαλα λάθος το cpu και να στράβωσα τα pins... κοιτάω αλλά μπα)... Βάζω παλιό cpu χωρίς ψύχτρα, ανάβω παίζει κανονικά!! και σβήνω άμεσα γιατί χτύπησε 80.... Βάζω νέα cpu, χωρίς ψύχτρα και παίζει κανονικά!!! Βάζω cooler, καθαρίζω πάστες όσο μπορώ γιατί είναι ολιγόν τι κώλος η όλη φάση και κάνει boot κανονικά Μου έκαναν μια επανεκίνηση τα windows, αλλά τώρα φαίνεται να παίζουν όλα κανονικά... Από ρυθμίσεις έβαλα pbo enabled, negative curves all cores , -20 και +200hz. Βλέπω ότι σηκώνει κάτι θερμοκρασίες με spikes από 38-39 σε 50-55, αλλά βλέπω ότι τότε στο cpuz χτυπάει 4,85ghz! Αν έχετε να προτείνετε ρυθμίσεις, by all means, θα πάω βέβαια και στο αντίστοιχο thread στο overcloking session, για να μη βγω τελείως off topic. Οι μνήμες είναι 3200 16-18-18 και εκεί τις έχω αφήσει προς το παρόν. Κρατάμε πάντως ότι φαίνεται να παίζει νορμάλ η μτρική με τους 5000 1
leros2004 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 Δημοσ. 4 Μαΐου 2021 6 ώρες πριν, outlaw star είπε Μπήκε ο 5600x πάνω στην μητρική, αλλά μου έβγαλε την Παναγία μέχρι να παίξει... πρώτα το bios επειδή ήταν παλιό, δεν μπορούσα να αναβαθμίσω απευθείας στο τελευταίο...μετά από ψάξιμο, είδα ότι έπρεπε πρώτα να αναβαθμίσω σε 5603...και μετά στο τελευταίο.... Αφού λοιπόν το κάνω... και όλα οκ, πάω (πρώτη φορά μόνος μου) να αλλάξω το cpu...το βάζω, απλώνω και ωραία την noctua παστούλα, σαν παγωτό πάνω σε βάφλα, κουμπώνω ψύκτρα, φανάκια και ανάβω... αμ δε... Η μητρική ανάβει, η vga δουλεύει, αλλά τα υπόλοιπα φανάκια του συστήματος δεν...σβήνω ξαναανέβω τπτ... όπως είναι όλα στημένα, βγάζω την ψύχτρα, χωρίς να γυρίζω με πλάτη το tower, γίνονται ολίγον πουτάνα τα πάντα λόγω της απλωμένης πλέον πάστας, βγάζω cpu (λέω λες να έβαλα λάθος το cpu και να στράβωσα τα pins... κοιτάω αλλά μπα)... Βάζω παλιό cpu χωρίς ψύχτρα, ανάβω παίζει κανονικά!! και σβήνω άμεσα γιατί χτύπησε 80.... Βάζω νέα cpu, χωρίς ψύχτρα και παίζει κανονικά!!! Βάζω cooler, καθαρίζω πάστες όσο μπορώ γιατί είναι ολιγόν τι κώλος η όλη φάση και κάνει boot κανονικά Μου έκαναν μια επανεκίνηση τα windows, αλλά τώρα φαίνεται να παίζουν όλα κανονικά... Από ρυθμίσεις έβαλα pbo enabled, negative curves all cores , -20 και +200hz. Βλέπω ότι σηκώνει κάτι θερμοκρασίες με spikes από 38-39 σε 50-55, αλλά βλέπω ότι τότε στο cpuz χτυπάει 4,85ghz! Αν έχετε να προτείνετε ρυθμίσεις, by all means, θα πάω βέβαια και στο αντίστοιχο thread στο overcloking session, για να μη βγω τελείως off topic. Οι μνήμες είναι 3200 16-18-18 και εκεί τις έχω αφήσει προς το παρόν. Κρατάμε πάντως ότι φαίνεται να παίζει νορμάλ η μτρική με τους 5000 Πόσο παλιό bios είχες τρελέ? Από settings μια χαρά τα έβαλες. Scalar τι έβαλες? Μνήμες με τον παλιό cpu έτσι τις έτρεχες?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα