elpenor Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, chrisde είπε 1) Τον είχα χρησιμοποιήσει πριν 1,5 χρόνο χωρίς θέμα Καμία αντίρρηση, αν καταφέρεις να βγάλεις με επιτυχία το ROM από το αρχείο της Asus δεν θα έχεις κανένα θέμα. Το ζήτημα είναι ότι στα τελευταία bios όταν κάνεις extract το ROM βγαίνει κάποιο warning και μετά επαλήθευσα ότι το extracted ROM δεν ήταν σωστό. 2 ώρες πριν, chrisde είπε Έκανα επιτυχώς flashback bios από το 5809 στον 5603 φλασάροντας κανονικά από το bios. Ίσως εμένα έχει γίνει corrupted το bios για αυτό έχω όλα αυτά τα προβλήματα και δεν μπορώ να αλλάξω bios. Θα δείξει μόλις βγει η επόμενη έκδοση. Δεν ξέρω τι να υποθέσω. 2 ώρες πριν, chrisde είπε Δεν θα ξεκινήσω αντιπαράθεση για αυτό, ενδεχομένως να έχεις και δίκιο, δεν είμαι παντογνώστης. Ό,τι είπα όμως το είπα για να σε βοηθήσω και προήλθε από προσωπική εμπειρία. Δεν σου είπα να κάνεις κάτι που δεν έκανα πρώτα εγώ με επιτυχία, αλλιώς δεν θα στο έλεγα καν... Peace and out... Κανένας μας δεν είναι παντογνώστης και σε ευχαριστώ για την προσπάθεια σου να με βοηθήσεις. Ο λόγος που έγραψα έντονα είναι γιατί υποψιάζομαι ότι ο τρόπος αυτός δεν δουλεύει σωστά με τα τελευταία bios. Επεξ/σία 24 Δεκεμβρίου 2020 από elpenor 1
outlaw star Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2021 Καλησπέρα και χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία, ξίδια - ταξίδια Υπάρχει κανείς γενναίος που πέρασε το τελευταίο bios και έβαλε καινούργιο cpu (5XXX), να μας πει αν δουλεύει ok, μπας και γλυτώσουμε την αγορά μητρικής και τη σκαπουλάρουμε μόνο με cpu?
outlaw star Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2021 Παίδες να κάνω μια ερώτηση, προσπαθώ μάταια να ξεβιδώσω το heatsink για να βάλω ssd, και δε βλέπω να τα καταφέρνω, η μια βίδα έχει ψιλοφαγωθεί και είναι βλακεία της asus (έψαξα στο νετ και άλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα). Αν δε τα κατφέρω και βάλω τον δίσκο στην από κάτω θύρα, ξέρω θεωρητικά χάνω τη μισή ταχύτητα, στην πράξη όμως που θέλω να κάνω φορμάτ, το λειτουργικό να το βάλω σε αυτόν, έστω και σε pcie3 Χ2, ή σε έναν samsung 860 evo ssd? Ευχαριστώ!
p_under Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2021 1 ώρα πριν, outlaw star είπε Παίδες να κάνω μια ερώτηση, προσπαθώ μάταια να ξεβιδώσω το heatsink για να βάλω ssd, και δε βλέπω να τα καταφέρνω, η μια βίδα έχει ψιλοφαγωθεί και είναι βλακεία της asus (έψαξα στο νετ και άλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα). Αν δε τα κατφέρω και βάλω τον δίσκο στην από κάτω θύρα, ξέρω θεωρητικά χάνω τη μισή ταχύτητα, στην πράξη όμως που θέλω να κάνω φορμάτ, το λειτουργικό να το βάλω σε αυτόν, έστω και σε pcie3 Χ2, ή σε έναν samsung 860 evo ssd? Ευχαριστώ! Εγώ δεν αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα. Προσπάθησε με ένα μικρό ίσιο κατσαβίδι μήπως τα καταφέρεις. Αν όχι, ακομα και στο x2 θα είναι πιο γρήγορος ένας nvme από έναν sata ssd.
leros2004 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2021 2 ώρες πριν, outlaw star είπε Παίδες να κάνω μια ερώτηση, προσπαθώ μάταια να ξεβιδώσω το heatsink για να βάλω ssd, και δε βλέπω να τα καταφέρνω, η μια βίδα έχει ψιλοφαγωθεί και είναι βλακεία της asus (έψαξα στο νετ και άλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα). Αν δε τα κατφέρω και βάλω τον δίσκο στην από κάτω θύρα, ξέρω θεωρητικά χάνω τη μισή ταχύτητα, στην πράξη όμως που θέλω να κάνω φορμάτ, το λειτουργικό να το βάλω σε αυτόν, έστω και σε pcie3 Χ2, ή σε έναν samsung 860 evo ssd? Ευχαριστώ! Η βίδα όντως είναι ψεύτικη, και θέλει μύτη κατσαβιδιού ακριβώς στο μέγεθος της.
parsifal Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 BIOS v5837 έτοιμο, ανέβασα μερικά screenshots στο OCN: https://www.overclock.net/threads/asus-prime-x470-pro-issues-and-successes.1690489/page-72#post-28737145
jimmy1973 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2021 Beta Version.. ας το αφησουμε καλυτερα για μετα...
parsifal Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 1 ώρα πριν, jimmy1973 είπε Beta Version.. ας το αφησουμε καλυτερα για μετα... Δεν φαίνεται να είναι Beta:
Ronnie1985 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 8 ώρες πριν, parsifal είπε BIOS v5837 έτοιμο, ανέβασα μερικά screenshots στο OCN: https://www.overclock.net/threads/asus-prime-x470-pro-issues-and-successes.1690489/page-72#post-28737145 7 ώρες πριν, jimmy1973 είπε Beta Version.. ας το αφησουμε καλυτερα για μετα... Με τι cpu είστε παιδιά; Σκέφτομαι να αναβαθμίσω από 2600X σε 5600X αλλά δεν έχω δει ακόμα κατι δοκιμασμενο με το συγκεκριμένο mobo στο διαδυκτιο κ προς το παρόν κάθομαι "στα αυγά μου"
chrisde Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Επειδή έχω μείνει πίσω, η μητρική υποστηρίζει πλέον SAM για zen2; Ο 5809 που είχα δοκιμάσει ήταν άθλιος σε 3900xt. Βελτιώθηκε η κατάσταση με τον 5837 ή συνίσταται πάλι μόνο για zen3; Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2021 από chrisde
jimmy1973 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2021 2 ώρες πριν, Ronnie1985 είπε Με τι cpu είστε παιδιά; Σκέφτομαι να αναβαθμίσω από 2600X σε 5600X αλλά δεν έχω δει ακόμα κατι δοκιμασμενο με το συγκεκριμένο mobo στο διαδυκτιο κ προς το παρόν κάθομαι "στα αυγά μου" με Bios 5809 και μετα,στο διαδυκτιο αναφερεται οτι δουλευει κανονικα. και δεν βλεπω και τον λογο να μην δουλεψει.
chrisde Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2021 Στις 10/2/2021 στις 9:21 ΠΜ, chrisde είπε Επειδή έχω μείνει πίσω, η μητρική υποστηρίζει πλέον SAM για zen2; Ο 5809 που είχα δοκιμάσει ήταν άθλιος σε 3900xt. Βελτιώθηκε η κατάσταση με τον 5837 ή συνίσταται πάλι μόνο για zen3; Απαντάω στον εαυτό μου λέγοντας πως ναι υποστηρίζει και με αρκετά καλά αποτελέσματα: https://overclock3d.net/reviews/gpu_displays/smart_access_memory_on_zen_2_cpus_-_the_power_of_resizable_bar/10 Όσον αφορά το 2ο ερώτημα μου έχει να παραθέσει κάποιος εντυπώσεις από το νέο bios ιδίως όσον αφορά τη σταθερότητα και το ram tweaking; Με τον 5809 είχα θέμα με τα 3800Mhz και if 1900. Δεν ξέρω αν αξίζει να το θυσιάσω και να ξαναμπλέκω με ram για να κερδίσω το sam...
parsifal Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2021 14 ώρες πριν, chrisde είπε Όσον αφορά το 2ο ερώτημα μου έχει να παραθέσει κάποιος εντυπώσεις από το νέο bios ιδίως όσον αφορά τη σταθερότητα και το ram tweaking; Με τον 5809 είχα θέμα με τα 3800Mhz και if 1900. Δεν ξέρω αν αξίζει να το θυσιάσω και να ξαναμπλέκω με ram για να κερδίσω το sam... Για το IF, αν το CPU δε μπορεί 1900MHz (και πάνω) έχοντας εξαντλήσει τους συνιστώμενους συνδυασμούς voltages, δε μπορεί, τέλος. Νεότερα AGESA/BIOS βοηθούν ελάχιστα έως καθόλου. Αναφέρομαι σε Zen2 εννοείται. Για Zen3 τα πράγματα σίγουρα είναι ρευστά ακόμα, όπως συμβαίνει πάντα τους πρώτους μήνες στα launches της AMD. Για προσωπική μαρτυρία με τον 3900XT και σύγκριση με προηγούμενα BIOS versions, δυστυχώς πήγα απευθείας από 5603 σε 5837 πριν να ολοκληρώσω IF testing. Η CPU μου πριν μπορούσε να κάνει POST 1900 IF εύκολα και με ό,τι να' ναι ρεύματα, το ίδιο βλέπω και στο νέο BIOS, δεν άλλαξε κάτι. Είναι θέμα να το σταθεροποιήσω τώρα γιατί ακόμη έχω μερικά σπάνια WHEA errors σε idle και σίγουρα WHEA errors + reboot αν αφήσω P95 1-8M FFT να τρέχει για πάνω από 1 ώρα. 1
chrisde Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 15 ώρες πριν, parsifal είπε Για το IF, αν το CPU δε μπορεί 1900MHz (και πάνω) έχοντας εξαντλήσει τους συνιστώμενους συνδυασμούς voltages, δε μπορεί, τέλος. Νεότερα AGESA/BIOS βοηθούν ελάχιστα έως καθόλου. Αναφέρομαι σε Zen2 εννοείται. Για Zen3 τα πράγματα σίγουρα είναι ρευστά ακόμα, όπως συμβαίνει πάντα τους πρώτους μήνες στα launches της AMD. Για προσωπική μαρτυρία με τον 3900XT και σύγκριση με προηγούμενα BIOS versions, δυστυχώς πήγα απευθείας από 5603 σε 5837 πριν να ολοκληρώσω IF testing. Η CPU μου πριν μπορούσε να κάνει POST 1900 IF εύκολα και με ό,τι να' ναι ρεύματα, το ίδιο βλέπω και στο νέο BIOS, δεν άλλαξε κάτι. Είναι θέμα να το σταθεροποιήσω τώρα γιατί ακόμη έχω μερικά σπάνια WHEA errors σε idle και σίγουρα WHEA errors + reboot αν αφήσω P95 1-8M FFT να τρέχει για πάνω από 1 ώρα. Το έβαλα και εγώ από 5603. Στην αρχή ξενέρωμα. Έβαλα (χειροκίνητα εννοείται) όλες τις ρυθμίσεις που είχα πριν και δεν μπούταρε. Κατεβάζω if, μπουτάρει, αλλά κάνει reboots στο άσχετο. Οκ λέω πάμε πίσω σε 5603 πάλι, αλλά όχι αυτή τη φορά δεν με άφησε. Τα βάζω όλα default και ξεκινάω να βάζω μια μια τις ρυθμίσεις μου να δω τι προκαλεί τα θέματα. Μην τα πολυλογώ έφτασα να βάλω ακριβώς τις ίδιες, ακόμα και τον if στα 1900 χωρίς προβλήματα. Wtf happened dude? Αυτό που παρατήρησα πάντως είναι ότι το αρνητικό offset 0.1 που είχα πριν και είχα τις καλύτερες επιδόσεις, τώρα μου τις ρίχνει. Ίσως να έφταιγε αυτό τελικά για τα reboots τουλάχιστον. Anyway μετά από μερικά tests για την ώρα τουλάχιστον, δεν πρόλαβα και πολλά, φαίνομαι σταθερός χωρίς WHEA errors. Δεν έχω βάλει offset και έχω enable fmax+pbo και auto llc. Από offset, llc, και pbo τι έχεις βάλει εσύ και έχεις WHEA ή πήπως παλεύεις με manual oc; Ρίξε και κάνα cb20 αν δεν βαριέσαι. edit: Ύστερα από ψάξιμο στο internet, διαπίστωσα ότι για τα reboots + το θέμα με το offset ευθύνεται το fmax... Όταν το ενεργοποιείς δεν πρέπει να βάζεις μεγάλο offset ή και καθόλου. Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2021 από chrisde
parsifal Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2021 1 ώρα πριν, chrisde είπε Από offset, llc, και pbo τι έχεις βάλει εσύ και έχεις WHEA ή πήπως παλεύεις με manual oc; Ρίξε και κάνα cb20 αν δεν βαριέσαι. Είμαι σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμα. Δεν έχω δοκιμάσει offset και PBO είναι κλειστό. Λοιπές ρυθμίσεις στο BIOS: SB Clock Spread Spectrum Disabled, Performance Bias CBR15 Gentle, DIGI+ VRM CPU LLC Auto 130% Manual 450KHz Extreme Extreme, SOC LLC4 130% Manual 450KHz Extreme, SVM Mode Enabled, Global C-state Control Enabled, Power Supply Idle Control Typical Current Idle, CPPC Enabled, CPPC Preferred Cores Enabled, Fast Boot Disabled, Launch CSM Disabled, custom fan curve RAM σε XMP 3200, και το IF out of sync στα 1900 για να το σταθεροποιήσω χωρίς να ανησυχώ για σφάλματα από τη RAM. Μέχρι τώρα είχα: Vsoc 1.0V, VDDG_CCD/VDDG_IOD 0.9V, CLDO_VDDP 0.8V --> Αφήνω P95 Large να τρέχει, βρίσκω το PC μετά από 1h30m να έχει κάνει reboot, ο Event Viewer έδειχνε πολλαπλά WHEA errors λίγο πριν και λίγο μετά το reboot Vsoc 1.025V, VDDG_CCD/VDDG_IOD 0.925V, CLDO_VDDP 0.825V --> Αφήνω P95 Large να τρέχει, τσεκάρω μετά από 1h40m και βλέπω ένα WHEA error στο HWiNFO64 (CPU Bus/Interconnect), οπότε το σταματώ και πίσω BIOS για αλλαγές Vsoc 1.05V, VDDG_CCD/VDDG_IOD 0.95V, CLDO_VDDP 0.85V --> Αφήνω P95 Large να τρέχει αποβραδίς, πριν λίγο τσεκάρω και δεν υπάρχει ούτε ένα WHEA error μετά από 6h30m runtime. Στο επόμενο βήμα θα δοκιμάσω ποια από τα voltages μπορώ να ρίξω ξανά χωρίς να επανέλθουν τα WHEA errors Benchmarks δεν έχει νόημα σε αυτό το στάδιο με desynced IF. 1 ώρα πριν, chrisde είπε edit: Ύστερα από ψάξιμο στο internet, διαπίστωσα ότι για τα reboots + το θέμα με το offset ευθύνεται το fmax... Όταν το ενεργοποιείς δεν πρέπει να βάζεις μεγάλο offset ή και καθόλου. Το Fmax είναι δουλειά του The Stilt, εδώ είχε ένα FAQ όταν το πρωτοανακοίνωσε, αναφέρει αρκετά tips για troubleshooting: https://www.overclock.net/threads/asus-rog-x570-crosshair-viii-overclocking-discussion-thread.1728796/page-145#post-28627007 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα