Προς το περιεχόμενο

Χρήση linux από άσχετους χρήστες. (ένα κοινωνικό πείραμα)


dpolal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνεργάζομαι με έναν «χώρο» όπου 2 φορές τον χρόνο, 15 άτομα, φοιτητές, κάνουν ένα είδος πρακτικής για χρονικό διάστημα περίπου 4-5 μήνες.
Δηλαδή, 30 νέοι, κάθε χρόνο, ασχολούντε 4 φορές την εβδομάδα για 6 ώρες και για περίπου 4-5 μήνες με κάποια εργασία που θα περιγράψω παρακάτω.
Η εργασία είναι καθημερινό browsing σε ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά sites όπου αναλόγως με το θέμα που τους έχει δοθεί συγκεντρώνουν ειδήσεις και άρθρα τα οποία καταχωρούν σε ένα word αρχείο ο καθένας.
Απλή δουλειά και ίσως βαρετή για κάποιους. :D

Για να γίνει αυτό έχω στήσει σε έναν χώρο και συντηρώ 6 Η/Υ σχετικά παλαιούς.
Επειδή είχαν αγοραστεί σαν σκέτο h/w χωρίς λειτουργικό σύστημα και για να είμαστε οκ με τυχόν έλεγχο είχα εγκαταστήσει σε όλους LUBUNTU linux.
Αυτό τρέχει τα τελευταία 5 χρόνια που το παρακολουθώ εγώ. (ήταν και παλαιότερα αλλά τότε είχαν winXP)
Συνολικά δηλαδή, μιλάμε για περίπου 140-150 άτομα τα 5 τελευταία χρόνια.

Η κάθε φουρνιά φοιτητών ξεκινούσε μόνη της την γνωριμια με τον Η/Υ καθώς δεν γινόταν να είμαι παρών εγώ.
Όλα αυτά τα χρόνια όμως, πέρα από προβλήματα που συνάντησα εγώ με το Lubuntu (έχω αναφέρει κάνα-δυό), δεν χρειάστηκε να επέμβω καμμία φορά για να εξηγήσω τί και πώς.
Όλα τα έβρισκαν μόνοι τους. :)


Σε κάθε γκρούπ, στο τέλος της πρακτικής, τούς έκανα μία ερώτηση να μου πουν την άποψη τους για το σύστημα.
(δυστυχώς δεν έκατσα ποτέ να κρατήσω σημειώσεις αν και μάλλον θα το κάνω κάποια στιγμή :) )

Λοιπόν, στα 150 περίπου άτομα που ρώτησα, ΜΟΝΟ 10-15 είχαν να πουν καλά λόγια :oκαμμιά 50ριά ήταν ξεκάθαρα αρνητικοί και όλοι οι υπόλοιποι απλά ουδέτεροι αν και θα προτιμούσαν να είχαν windows.

Χωρίς να έχουν κάποιο τρομερό πρόβλημα, χωρίς να αντιμετωπίσουν κάτι το τραγικό κατά την χρήση, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό ήταν θετικό απέναντι στο λειτουργικό σύστημα.
Πάρα πολλοί δε, από ένα σημείο και μετά έφερναν τα πρoσωπικά laptop τους για να κάνουν δουλειά αν και βασικά χρησιμοποιούσαν το δίκτυο και για δική τους χρήση (mail, social κλπ) οπότε τους βόλευε περισσότερο.

Παρόλου που οι περισσότεροι ΔΕΝ αντιμετώπισαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην προσαρμογή με το λειτουργικό, αυτό δεν κατάφερε να τους κερδίσει.
Βέβαια, το μόνο που έκαναν ήταν να τρέχουν FIREFOX και LibreOffice Writer, δεν χρειάστηκαν κάτι άλλο, όμως και οι περισσότεροι απλοί χρήστες, σήμερα παρόμοιες δουλειές κάνουν.

Σκοπεύω στο επόμενο διάστημα, με την τρέχουσα φουρνιά, να φτιάξω ένα google doc όπου θα βάλω ερωτήσεις για το λειτουργικό.
Επειδή όμως δεν το κατέχω το άθλημα θα ήθελα να ρωτήσω αν ενδιαφέρεται κάποιος να βοηθήσει στις ερωτήσεις που θα μπούν.

Θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να μαζευτεί μία βάση με κάποια συμπεράσματα.
Τί λέτε ;;;
Αξίζει ;;;


 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Για τη βάση με τη μορφή ερωτηματολογιου, κάνε το αν εχεις σκοπο να το αξιοποιήσεις, αλλιως χαμένος κόπος. Καλύτερα να αφιερώσεις το χρόνο να τους κάνεις ένα μισάωρο σεμινάριο για το πως ανοιγουν-κλείνουν τον υπολογιστη και πως κάνουν save τα αρχεία τους, δηλαδη να τους εξηγησεις τη διαφορά στο file system. Εχω δει πρακτικά οτι να δουλεψει κάποιος έτοιμο linux ειναι ευκολο, αλλά για να κατανοήσουν τη διαφορα c:\Documents\file.doc με το /run/media/user/usb τους ειναι πολύ δυσκολο. 

Απο τα νουμερα που δινεις, εγω τα μεταφράζω

  • 10-15 έχουν συνεχές ενδιαφέρον για νεα γνώση και να σκαλίσουν-ανακαλύψουν κάτι καινουργιο εφοσον τους δωθεί η ευκαιρία
  • 50αρια βαριέμαι να ζοριστω, χάρη σου κάνω που ασχολούμαι, βαριέμαι να ψάχνω, τα θελω ολα έτοιμα,  (στα ιδια άτομα αν τους αλλάξεις τον browser στο δικο τους υπολογιστη με windows μπορει να προκαλέσουν επανάσταση απο την αντιδραση)
  • οι υπολοιποι είναι άνθρωποι που εχουν μάθει να προσαρμόζονται στις ζητουμενες συνθήκες, αναλογα με τις αναγκες αλλά λογικό ειναι να προτιμουν τα windows γιατι ειναι θεμα συνήθειας και δεν τους έδωσες κάποιο σοβαρό λογο να δουν διαφορετικά το linux. Firefox-word vs Firefox-libre. 

Αυτοι της μεσαίας ομάδας ειναι χαμένος κοπος η προσπάθεια, αλλά η δεξαμενη της τριτης ομάδας ειναι πολύ πιο δυναμική για μεταπηδηση ατόμων στην πρώτη. Πχ στο μισάωρο που σου ειπα πριν πετα στο τέλος κάποια επιγραμματικά οφέλη ακομα και απο περιστασιακή χρηση του linux. Ενδεικτικά :

  • Boot πλήρους λειτουργικου απο dvd/usb ώστε να κάνετε ασφαλες login/browsing/αγορες απο υπολογιστές τρίτων ή μολυσμένους υπολογιστες
  • Boot πλήρους λειτουργικου απο dvd/usb για αντιγραφη backup αρχείων απο κατεστραμμένες εγκαταστάσεις windows
  • Ελαφριές διανομες που μπαινουν σε παλιοτερα μηχανάκια για ΑΣΦΑΛΗ up to date χρήση
  • Σχεδόν ανυπαρξία ιων, malware, κλπ
  • Virtualbox/vmware οπου μπορουν να 

Πρόσεξε λιγο την ομάδα που φέρνει δικά της μηχανηματα για δουλεια. Αυτά τα άτομα δεν ανήκουν αναγκαία στη μεσαια κατηγορία, αλλά εχουν πολύ πιο έντονη τη λογική της παραγωγικότητας. Και εγω αν πάω κάπου να αλλάξω 2 πριζες, προτιμώ να εχω τα εργαλεία μου, παρα τα εργαλεία του ιδιοκτήτη του σπιτιου. Θα κάνω πιο γρηγορα τη δουλειά μου. Αυτά τα άτομα θα τους πεισεις να ριξουν μια ματιά στο linux αν βρουν χρηση του linux που θα ειναι πιο παραγωγική για αυτο που θελουν να κανουν

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι ανθρωποι θελανε να κανουν μια εργασια , που ισως βαριοντουσαν κιολας και συν αυτου επρεπε να γνωριστουν και με το εργαλειο τους (=πισι/λειτουργικο).Μια εξτρα δουλεια.Δηλ τι περιμενες?Να χοροπηδανε και απο την χαρα τους?

Νομιζω το δειγμα σου ειναι αντιπροσωπευτικο και βγαινουν ευκολα συμπερασματα , δεν νομιζω να αλλαξουν τα αποτελεσματα ΠΟΛΥ ...δεν ξερω δηλ τι περιμενεις να δεις αν οργανωσεις ενα τετοιο ερωτηματολογιο.99.999% τα αποτελεσματα θα ειναι τα ιδια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με ελαφρά σκωπτικό τόνο:

Δηλαδή συγγνώμη, πήρες 150 άτομα, κατά πάσα πιθανότητα αδιάφορα με την τεχνολογία, και, χωρίς να τα ρωτήσεις και χωρίς καμία εισαγωγή, τους έβαλες να δουλέψουν σε διαφορετικό λειτουργικό και περίμενες να ακούσεις και καλά λόγια; Αφού δεν σε άρχισαν στα καντήλια πάλι καλά να λες.

Από την άλλη βέβαια, περίπου 10% είναι πρόθυμο να κάνει την αλλαγή. Θα ενθουσιαστεί ο @mphxths άμα ακούσει για τέτοια ποσοστά διείσδυσης του linux στο desktop! :P :D

Επεξ/σία από pmav99
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, pmav99 είπε

Από την άλλη βέβαια, περίπου 10% είναι πρόθυμο να κάνει την αλλαγή. Θα χαρεί ο @mphxths άμα το ακούσει! :P :D

Eλα αλλαζα βρακι , γιατι το κατουρησα απο την χαρα μου :) 

@dpolal

Βαλτους gentoo και χρονομετρα σε ποσο θα κανεις τα 0-100 οταν σε πιασουν στο κυνηγι για να σε λυντσαρουν :)

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 Θεωρώ οτι το παράδειγμα δεν ειναι αντιπροσωπευτικό οπως προαναφέρθηκε. Ασχετοι ισως με την τεχνολογία ανθρωποι ήρθαν να κάνουν μια εργασία που πιθανότατα την βαριούνται κλπ κλπ (οχι το καλύτερο δείγμα)

2 Οπως παλι προαναφέρθηκε, μια μικρη εισαγωγή και λίγο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός απο την πλευρα του διοργανωτή ίσως έφερνε καλύτερα αποτελεσματα.

3 Το γεγονός οτι τα μηχανήματα ειναι παλιά δεν νομίζω οτι βοηθάει ιδιέταιρα. (πολυς κοσμος αγοράζει τεχνολογικα προιόντα με κριτηριο την εμφανηση :cry: για κλαματα, ναι αλλα γεγονός)

4 Αν και τα Lubuntu ειναι ίσως οτι πιο γρήγορο ευχρηστο για τα μηχανήματα και την εργασία που επιτελειται, o περισσοτερος κόσμος θέλει να δει ενα ωραιο γραφικο περιβάλλον με τα effects κλπ κλπ. Οταν εχεις τα Aero desktop στα windows σπιτι η δεν ξερω και γω πως λεγονται τα αντοιστοιχα στα μακ, το DE των Lubuntu σου φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση βαρετό. Αν συνυπολογίσουμε την βαρετη εργασια και τα παλια μηχανήματα, νομιζω οτι θα μπορουσαμε να πούμε οτι δεν είναι η ιδανική περίπτωση να γνωρίσει καποιος τον κόσμο των Linux.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτούς τους 50 να τους είχες σε ένα όμορφο μοντέρνο γραφικό περιβάλλον θα άλλαζαν γνώμη αρκετοί....Προσωπικά κι εγώ αν ήμουν αναγκασμένος να δουλέψω σε LXDE την ίδια αντίδραση θα είχα.

Εγκατέστησε το Budgie desktop/KDE με Adapta θέμα και μοίρασε χαρτομάντηλα και AZAX σε όλους τους χρήστες.adapta.png.94d97d7f02d8aaf6c8f1e1ff62553c15.png

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ανεξάρτητα με τι γράφω πιο πάνω, λόγο του setup που προσφέρεις άποψή μου είναι να μην προσπαθησεις να προωθήσεις το Linux καθεαυτόν τον τρόπο γιατί δεν είναι κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει το μοντέρνο Linux (παλιοι υπολογιστές με γραφικό περιβάλλον αντίστοιχο με windows millenium άντε XP με άσχημες γραμματοσειρές και κακό spacing 😢 ). Το ότι έχεις κόσμο που δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί οι περισσότεροι θα κρίνουν το σύστημα με βάση την εμπειρία χρήσης τους και όχι με τις δυνατότητες του συστήματος, (Πχ αν μπορεί να παίξει τα τελευταία παιχνίδια, να τρέξει adobe Photoshop κλπ). Δεν ξέρω κατά πόσο επιτρέπεται να έχουν αυτοί οι υπολογιστές μουσική, αλλά βάλε και το spotify μέσα να μπορούν οι φοιτητές να ακούσουν μουσική με τα ακουστικά τους την ώρα που δουλεύουν. Αν υπάρχει η δυνατότητα κρύψε τα κουτιά των υπολογιστών αν είναι τόσο παλιά και βρώμικα. Άλλαξε το LXDE με KDE plasma. Δες εδώ https://www.reddit.com/r/unixporn/ πως οι ενθουσιώδεις χρήστες του Linux εχουν τα User Interfaces τους.  Προσπάθησε να κεντρίσεις το ενδιαφέρον τους με κάτι καινούργιο απλό και όμορφο. Κάτι με το οποίο δεν έχουν ξαναέρθει σε επαφή.

Αν δεν γίνουν αυτά, και έχεις κόσμο που βλέπει το Linux για πρώτη φορά σε αυτήν την μορφή (Lubuntu) σε παλιό μηχάνημα μεγαλύτερο κακό κάνεις παρά καλό. Γιατί η πρώτη ματιά μετράει περισσότερο. 

Επεξ/σία από Xzidique
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

βάλε windows για να κάνουν τα παιδιά τη δουλειά τους εύκολα σε γνώριμο περιβάλλον και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Μάρτυρες του Ιεχωβά έχετε καταντήσει με το Linux. Έλεος ρε παιδιά, αφού δε τραβάει και οι λόγοι είναι γνωστοί τι το κουράζετε μερικοί; Να αποδείξετε τι;

Κι εγώ χρησιμοποιώ Linux, έχει τύχει να βάλω και σε υπολογιστή γνωστού και κυριολεκτικά, μόνο ξύλο που δεν έφαγα.

Ε αυτό ήταν, δε θα καθίσω να ασχοληθώ.

Πάει ο άλλος και ανοίγει θέμα γιατί δε τραβάει το Linux...; Σοβαρά τώρα δε ξέρουμε τους λόγους; Τα ίδια και τα ίδια θα λέμε;

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Σκέψου και το ενδεχομένο ότι αυτοί που έφερναν τα laptop τους να είχαν συνηθίσει το πληκτρολόγιο τους και να μην μπορούσαν να δουλέψουν γρήγορα με αυτό που είχαν οι άλλοι υπολογιστές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και εγώ όπου έχω βάλει Lubuntu αρνητικοί είναι οι χρήστες.

Η αλήθεια είναι ότι το Lubuntu το βάζουμε σε αρχαία συστήματα άρα εκ φύσεως ότι και να γίνει αργά είναι και αργά παραμένουν να είναι.

Είναι πάρα πολλά τα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις χωρίς τα Windows. Σήμερα το πιο βασικό είναι να συνδέεις το smartphone στο laptop ή το desktop σου. Να  πετάς φωτογραφίες να κάνεις συγχρονισμό,  ακόμα και για τον απλό χρήστη τα Windows είναι αναντικατάστατα. Να μη πω για προχωρημένους χρήστες που θέλουν να κάνουν επεξεργασία φωτογραφιών, video, μουσικής.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και πολλά ακόμη,

πάει ο άλλος στο λίνουξ, δε βρίσκει το defragment, δε βρίσκει το antivirus που είναι, δεν βρίσκει τον explorer   🤪

μία δύο τα παρατάει στο τέλος και γυρίζει στα γνωστά λημέρια 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 26/1/2019 στις 11:21 ΠΜ, odys03 είπε

Και εγώ όπου έχω βάλει Lubuntu αρνητικοί είναι οι χρήστες.

Η αλήθεια είναι ότι το Lubuntu το βάζουμε σε αρχαία συστήματα άρα εκ φύσεως ότι και να γίνει αργά είναι και αργά παραμένουν να είναι.

Είναι πάρα πολλά τα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις χωρίς τα Windows. Σήμερα το πιο βασικό είναι να συνδέεις το smartphone στο laptop ή το desktop σου. Να  πετάς φωτογραφίες να κάνεις συγχρονισμό,  ακόμα και για τον απλό χρήστη τα Windows είναι αναντικατάστατα. Να μη πω για προχωρημένους χρήστες που θέλουν να κάνουν επεξεργασία φωτογραφιών, video, μουσικής.

Σοβαρά έ? Γενικώς οι προχωρημένοι χρήστες θέλουν mac για επαγγελματισμό και λίνουξ για όλα τα άλλα...

16 ώρες πριν, koufs είπε

και πολλά ακόμη,

πάει ο άλλος στο λίνουξ, δε βρίσκει το defragment, δε βρίσκει το antivirus που είναι, δεν βρίσκει τον explorer   🤪

μία δύο τα παρατάει στο τέλος και γυρίζει στα γνωστά λημέρια 

χαχαχα!ποιο defragment, antivirus κτλ?? μάλλον τρολάρεις!

  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 9 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ στα linux πήγα όταν κατατύχη δούλεψα τα Mint και είδα οτι μοιάζουν με Windows. Αν είχα πιάσει Lubuntu ίσως να μην ασχολιόμουνα.

Το κύριο είναι οτι έχω παλιό Pc και πάλι ίσως να μην  ασχολιόμουνα. Τα 3 βασικά + για μένα είναι 1.Το τζάμπα των Linux mint(έχω χαμηλό μπάτζετ), 2.το όμορφο περιβάλλον (καλύτερο από win10) και 3.Οτι δεν κολλάνε ιούς. Τώρα που θα φτιάξω και νέο pc δε θα με απασχολεί η ταχύτητα αλλά αν σας αποσχολεί είναι + και αυτό.

Έχουν και αρνητικά τα linux όπως το να μάθεις κάποιες εντολές κ.λ.π αλλά και αυτά μαθαίνονται και διορθώνονται...

Επεξ/σία από rhtoras
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να τραβήξεις κόσμο στο Linux θες καλό γραφικό περιβάλλον.

Με Lubuntu απλά δεν ...  Είναι σαν να λες σε κάποιον σήμερα να αφήσει τα windows 10 και να στραφεί σε Wintows 2000 .......

Βάλε κανένα Peppermint αν θες κάτι ελαφρύ. Το έχω βάλει σε πολλούς και άρεσε .

 

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...