Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, GeorgeAl92 είπε

Ξέρω να προφυλάσσομαι και δε νομίζω ότι θα κολλήσω ιό ποτέ μου οπότε το backup του backup μου φαίνεται ψυχαναγκαστικό και καθόλου ωφέλιμο. Αυτό ήθελα να κάνω από την αρχή δηλαδή να έχω δύο δίσκους σε Raid ώστε ο ένας να παίρνει backup του άλλου. Επίσης θα κρατήσω και τους παλιούς δίσκους που έχω για μεταφορές κλπ χωρίς να με νοιάζει αν θα χαλάσουν.

Δηλαδή μπορώ να πάρω οποιαδήποτε θήκη που να υποστηρίζει RAID 1 (+ δύο δίσκους) και να είμαι οκ;

Θα ήταν η τέλεια λύση αν είχα απεριόριστο χώρο και διάθεση να βάλω κάθε σειρά - ταινία σε διαφορετικό δίσκο αλλά μιλάμε για σειρές κοντά στα 100GB π.χ. Supernatural που παίζονται ακόμα οπότε δεν γίνεται ούτε είναι αρκετά λειτουργικό.

Αν δεν είναι πρόβλημα το μέγεθος του αρχείου, δηλαδή να μπορείς να γράψεις αρκετά αρχεία σε ενα δισκάκι, με το πρόγραμμά που σου είπα δεν είναι πρόβλημα, μιας και με απλή αναζήτηση βρίσκεις αυτό που θέλεις. Σκέψου ότι 100gb χωράνε άνετα σε μια 25αδα dvd. Φυσικά καταλαβαίνω το χρόνο και τον χώρο που απαιτεί όλο αυτό, εγω δεν τα έφτιαξα σε μια μέρα και ούτε τελειώνει ποτέ όλη αυτή η διαδικασία

Επεξ/σία από tempes
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, tempes είπε

Αν δεν είναι πρόβλημα το μέγεθος του αρχείου, δηλαδή να μπορείς να γράψεις αρκετά αρχεία σε ενα δισκάκι, με το πρόγραμμά που σου είπα δεν είναι πρόβλημα, μιας και με απλή αναζήτηση βρίσκεις αυτό που θέλεις. Σκέψου ότι 100gb χωράνε άνετα σε μια 25αδα dvd. Φυσικά καταλαβαίνω το χρόνο και τον χώρο που απαιτεί όλο αυτό, εγω δεν τα έφτιαξα σε μια μέρα και ούτε τελειώνει ποτέ όλη αυτή η διαδικασία

Δεν είναι λειτουργικό φίλε μου. Σκέψου θέλω να δω μια ταινία θα βάζω το ένα δισκάκι και μετά το άλλο και μετά ένα ακόμα για να την δω ολόκληρη. Δεν γίνεται επίσης που θα βάλω όλα αυτά τα δισκάκια; Στο υπόγειο σε αποθήκη που θα κινδυνεύουν να χαλάσουν; Ενώ ένα NAS μπαίνει άνετα πάνω στο γραφείο διότι είναι όμορφο.

Δημοσ.

Αυτό το ανέφερα σαν ασφαλή backup για αυτό στο τέλος του προηγούμενου μηνύματος έγραψα για nas ώστε να έχεις άμεση πρόσβαση

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GeorgeAl92 είπε

Ξέρω να προφυλάσσομαι και δε νομίζω ότι θα κολλήσω ιό ποτέ μου

Κι εγώ έτσι έλεγα αλλά ο ransomware είχε άλλα πλάνα! Επίσης όλοι όσοι την παθαίνουν, αυτό λένε! Λοιπόν στον χώρο της πληροφορικής και του Security δεν είναι θέμα ΑΝ θα την πάθεις, αλλά ΠΟΤΕ θα την πάθεις.

Επίσης τι θα γίνει σε περίπτωση power failure? Σε περίπτωση που σου σκάσει υπέρταση και καταστρέψει το RAID και τους δύο δύσκους;...
Σε περίπτωση όπως ειπώθηκε, κατά ΛΑΘΟΣ διαγραφής;...

Σε περίπτωση που θεωρείς κάτι τόσο σημαντικό ώστε να αναζητάς ασφαλές BACKUP, το RAID αποτελεί μισό βήμα και το άλλο μισό είναι αυτό που σου είπα, άλλος 1 δίσκος σε ασφαλές σημείο και κατά προτίμηση σε διαφορετικό μέρος.

Τα πάντα εξαρτώνται βέβαια από το πόσο σημαντικά θεωρείς αυτά που τηρείς σε BACKUP, πχ εγώ ποτέ δεν θα θεωρούσα σημαντικά ταινίες και μουσική σε ψηφιακή μορφή ειδικά, γιατί ανά πάσα στιγμή τα ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΕΙΣ έστω και με σχετικό κόπο...αλλά οικογενειακές φωτογραφίες (ειδικά τώρα που έχουμε την κακή συνήθεια να μην τυπώνουμε!), έγγραφα δουλειάς κλπ, αυτά ναι!

Δημοσ.
3 ώρες πριν, mechpanos είπε

Κι εγώ έτσι έλεγα αλλά ο ransomware είχε άλλα πλάνα! Επίσης όλοι όσοι την παθαίνουν, αυτό λένε! Λοιπόν στον χώρο της πληροφορικής και του Security δεν είναι θέμα ΑΝ θα την πάθεις, αλλά ΠΟΤΕ θα την πάθεις.

Επίσης τι θα γίνει σε περίπτωση power failure? Σε περίπτωση που σου σκάσει υπέρταση και καταστρέψει το RAID και τους δύο δύσκους;...
Σε περίπτωση όπως ειπώθηκε, κατά ΛΑΘΟΣ διαγραφής;...

Σε περίπτωση που θεωρείς κάτι τόσο σημαντικό ώστε να αναζητάς ασφαλές BACKUP, το RAID αποτελεί μισό βήμα και το άλλο μισό είναι αυτό που σου είπα, άλλος 1 δίσκος σε ασφαλές σημείο και κατά προτίμηση σε διαφορετικό μέρος.

Τα πάντα εξαρτώνται βέβαια από το πόσο σημαντικά θεωρείς αυτά που τηρείς σε BACKUP, πχ εγώ ποτέ δεν θα θεωρούσα σημαντικά ταινίες και μουσική σε ψηφιακή μορφή ειδικά, γιατί ανά πάσα στιγμή τα ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΕΙΣ έστω και με σχετικό κόπο...αλλά οικογενειακές φωτογραφίες (ειδικά τώρα που έχουμε την κακή συνήθεια να μην τυπώνουμε!), έγγραφα δουλειάς κλπ, αυτά ναι!

Ακριβώς δεν με ενδιαφέρουν αν χαθούν διότι μπορώ να τα ξαναβρώ άσχετα το πόσο χρόνο θα μου πάρει να τα κατεβάσω, περάσω από DVD κλπ, έτσι και αλλιώς τα extras και τους υπότιτλους τα παίρνω ξεχωριστό backup για ασφάλεια καθώς αυτά είναι τα αρχεία που δεν βρίσκεις τόσο εύκολα (πρώτα) και είναι μπελαλίδικα να βρεις (δεύτερα).

Έχω πληρωμένο antivirus, VPN, 5 πρόσθετα για το κόψιμο διαφημίσεων και οτιδήποτε θεωρούν επιβλαβές για τον υπολογιστή, αν τρέξω κάποιο πρόγραμμα που δεν ξέρω το δοκιμάζω πρώτα σε virtual machine και ξέρω να επισκέπτομαι ασφαλείς σελίδες οπότε δεν ανησυχώ.

Επίσης δεν ανησυχώ για μεταπτώσεις ρεύματος και power failure λόγο APC UPS και πολύμπριζου ασφαλείας και γενικά διότι υπάρχουν πιο ψηλά κτήρια δίπλα μου ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προβλήματα με τη ΔΕΗ στην περιοχή μου.

Οπότε το RAID για εμένα μέσω NAS είναι υπεραρκετό και σε ευχαριστώ που το πρότεινες διότι οι πρώτοι συμφορίτες ήταν αρνητικοί οπότε είχα μπει σε δεύτερες σκέψεις.

Τέλος αν σκάσουν και οι δύο δίσκοι ταυτόχρονα τι να πω θα κερδίσω στην αγάπη..... 😀

Δημοσ.

Είμαστε αρνητικοί με το NAS γιατί δεν είναι αυτή η χρήση του. Εσύ έχεις κάποια αρχεία τα οποία θες να τα διαβάζεις μια φορά τη βδομάδα. Το NAS είναι για κάποιον που θέλει διαρκή πρόσβαση κι αντί να στήνει δίσκους στο PC τους στήνει σε μια εξωτερική συσκευή ώστε να τη βλέπει μέσω δικτύου και να έχει πρόσβαση από διαφορετικές συσκευές.

Ούτε RAID χρειάζεσαι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι δύο εξωτερικούς δίσκους.

Αν τώρα θες να ξοδεύεις τα ωραία σου λεφτάκια σε αχρείαστες συσκευές πάρε NAS. Το ότι όλοι πάνε και στήνουν NAS και RAID δεν σημαίνει πως είναι και η ενδεδειγμένη λύση. Το RAID είναι για mission critical περιβάλλοντα που δεν έχεις την πολυτέλεια να βγεις offline ούτε μισό λεπτό.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, elorant είπε

Είμαστε αρνητικοί με το NAS γιατί δεν είναι αυτή η χρήση του. Εσύ έχεις κάποια αρχεία τα οποία θες να τα διαβάζεις μια φορά τη βδομάδα. Το NAS είναι για κάποιον που θέλει διαρκή πρόσβαση κι αντί να στήνει δίσκους στο PC τους στήνει σε μια εξωτερική συσκευή ώστε να τη βλέπει μέσω δικτύου και να έχει πρόσβαση από διαφορετικές συσκευές.

Ούτε RAID χρειάζεσαι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι δύο εξωτερικούς δίσκους.

Αν τώρα θες να ξοδεύεις τα ωραία σου λεφτάκια σε αχρείαστες συσκευές πάρε NAS. Το ότι όλοι πάνε και στήνουν NAS και RAID δεν σημαίνει πως είναι και η ενδεδειγμένη λύση. Το RAID είναι για mission critical περιβάλλοντα που δεν έχεις την πολυτέλεια να βγεις offline ούτε μισό λεπτό.

Ok σίγουρα δεν το έχω ανάγκη αλλά θα προτιμούσα να έχω πρόσβαση στα αρχεία μου κάθε βράδυ. Αν πάρω ένα απλό κουτί με δύο δίσκους υπάρχει τρόπος να γίνεται αυτόματα backup του ενός δίσκου στον άλλο; Επίσης τη πρόσβαση μέσω wifi την ξεχνάω ακόμα και σε port ρούτερ αν είναι συνδεδεμένο έτσι;

Δημοσ.

Για να γίνει αυτόματα backup θα πρέπει οι δίσκοι να είναι συνδεδεμένοι μονίμως στον υπολογιστή. Αν ισχύει μπορείς πανεύκολα με το κατάλληλο software να ορίσεις πότε θα παίρνει backup και τι. Για wifi δεν γνωρίζω να σου απαντήσω.

Κάτι τελευταίο σχετικό με τα NAS. Το NAS είναι ένας μικρός υπολογιστής με δικό του λειτουργικό. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σετάρεις σωστά το περιβάλλον ή ακόμα χειρότερα υπάρχει exploit στο λογισμικό, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με NAS της Synology, τότε όλα τα αρχεία σου θα είναι προσβάσιμα μέσω Διαδικτύου. Από άποψη ασφάλειας είναι άλλο ένα σύστημα που πρέπει να ελέγχεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...