Προς το περιεχόμενο

Οικονομική επιλογή για Backup

GeorgeAl92

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα ψάχνοντας δεν βρήκα κάποιο πρόσφατο χρονικά θέμα στο φόρουμ για την κατάλληλη και οικονομική επιλογή συστήματος για backup μεγάλων (σε όγκο) αρχείων οπότε δημιούργησα αυτό το θέμα και παρακαλώ όποιον έχει σχετική γνώση να γράψει.

Το θέμα μου είναι ότι είμαι κολλέκτης ταινιών (τεράστια ταινιοθήκη) και σειρών και θα ήθελα έναν ασφαλή και όσο πιο οικονομικό γίνεται τρόπο, για να διασφαλίσω ότι θα υπάρχουν backup των αρχείων ανά πάσα στιγμή αν χαλάσει ένας π.χ. δίσκος, ώστε να μην χαθούν. Δεν είμαι υπερβολικός ώστε να θέλω τα αρχεία σε 3 μεριές μου φτάνουν και οι δύο. 

Επίσης αν είναι δυνατόν να έχω πρόσβαση στα αρχεία ανά πάσα στιγμή για streaming μέσω τηλεόρασης και υπολογιστή σίγουρα θα ήταν ένα ευχάριστο μπόνους.

Διαθέτω μέχρι 300€ και γνωρίζω λίγα πράγματα από προγραμματισμό αν χρειαστεί π.χ. για οικιακό σέρβερ ή κάτι αντίστοιχο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων τα μέλη του φόρουμ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, slr είπε

Η τεράστια ταινιοθήκη πόσα GB είναι;

6 Terabytes και συνεχώς ανανεώνεται με νέες εκδόσεις των ταινιών ή καινούργιες ταινίες που μου αρέσουν.

2 ώρες πριν, slr είπε

Πάρε έναν εξωτερικό σκληρό 8 TB ή μεγαλύτερο και κάνε backup εκεί. Με 300€ δεν σε παίρνει να πάρεις NAS ή Server.

Μπορώ να ανέβω μέχρι 500€. Δεν ξέρω αν είναι σωστό να γεμίσω το σπίτι σκληρούς δίσκους. Το Nas το σκέφτηκα διότι είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι αντιγράφει τμήματα των αρχείων και σε όλους τους δίσκους οπότε αν καταστραφεί κάποιος σώζονται όλα από έναν άλλο. Nas έχω βρει με λιγότερα από 200€  άδειο δίχως δίσκους, σίγουρα δεν υπάρχει κάτι; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολύ καλό. Κάτι άλλο τα δεδομένα με αυτό τον τρόπο είναι ασφαλή εκτός και αν χαλάσουν και οι δύο δίσκοι ταυτόχρονα;

Επίσης αν πάρω nAS πρέπει να βάλω σε δυάδες ίδιους δίσκους έτσι; Δεν γίνεται π.χ. ένας 8αρης και ένας 4αρης να συνυπάρξουν;

Υ.Γ. Ευχαριστώ και πάλι.

Επεξ/σία από GeorgeAl92

Μην θεωρείς το NAS σαν backup γιατί αργά ή γρήγορα θα καείς. Δες το σαν εξωτερικό χώρο αποθήκευσης με ευκολίες. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και να χάσεις τα αρχεία σου όπως κατά λάθος διαγραφή των αρχείων, υπέρταση ρεύματος, πέσιμο από ύψος κλπ.

Ένας 8αρης και ένας 4αρης γίνεται να συνυπάρξουν αλλά όχι σε Raid 1 (mirror)

• Thanks 1

Άποψη μου είναι ότι το να παίρνει κάποιος NAS για backup είναι χαζό. Από την άποψη ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Το NAS έχει την φιλοσοφία ενός fileserver όπου τα αρχεία σου είναι διαθέσιμα 24/7 σε ένα μηχάνημα που βρίσκεται σε δίκτυο και προσφέρει ένα έτοιμο set-up στην περίπτωση που δεν γνωρίζεις να το στήσεις μόνος σου.

Για backup είναι καλύτερο να παίρνεις εξωτερικούς δίσκους. Πάρε δύο για να είσαι εξασφαλισμένος στην περίπτωση που σκάσει ο ένας και κατά προτίμηση από διαφορετικές εταιρίες.

1 ώρα πριν, slr είπε

Μην θεωρείς το NAS σαν backup γιατί αργά ή γρήγορα θα καείς. Δες το σαν εξωτερικό χώρο αποθήκευσης με ευκολίες. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και να χάσεις τα αρχεία σου όπως κατά λάθος διαγραφή των αρχείων, υπέρταση ρεύματος, πέσιμο από ύψος κλπ.

Ένας 8αρης και ένας 4αρης γίνεται να συνυπάρξουν αλλά όχι σε Raid 1 (mirror)

Νόμιζα ότι λόγο της συνεχόμενης αντιγραφής δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα, ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί αυτό.

2 λεπτά πριν, elorant είπε

Άποψη μου είναι ότι το να παίρνει κάποιος NAS για backup είναι χαζό. Από την άποψη ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Το NAS έχει την φιλοσοφία ενός fileserver όπου τα αρχεία σου είναι διαθέσιμα 24/7 σε ένα μηχάνημα που βρίσκεται σε δίκτυο και προσφέρει ένα έτοιμο set-up στην περίπτωση που δεν γνωρίζεις να το στήσεις μόνος σου.

Για backup είναι καλύτερο να παίρνεις εξωτερικούς δίσκους. Πάρε δύο για να είσαι εξασφαλισμένος στην περίπτωση που σκάσει ο ένας και κατά προτίμηση από διαφορετικές εταιρίες.

Κατάλαβα άρα καταλήγουμε στην αγορά π.χ. ενός 8αρι που θα μπαίνει στο ρεύμα μια φορά τον χρόνο για να κάνω αντίγραφα όλων των άλλων δίσκων (αλλαγές μέσα στο χρόνο). Απλώς θα ήθελα κάτι πιο safe και νόμιζα ότι το NAS το προσφέρει.

Πάρε δύο δίσκους αν θες να είσαι πιο σίγουρος. Και με το NAS το ίδιο θα κάνεις εξάλλου.

Το πόσο συχνά θα παίρνεις backup εξαρτάται από το πόσο συχνά έχεις νέα data.

Στις 7/12/2018 στις 10:42 ΜΜ, elorant είπε

Πάρε δύο δίσκους αν θες να είσαι πιο σίγουρος. Και με το NAS το ίδιο θα κάνεις εξάλλου.

Το πόσο συχνά θα παίρνεις backup εξαρτάται από το πόσο συχνά έχεις νέα data.

Σωστά. 

Και για μην μπλέκει κάνεις με πολούς δίσκους - θήκες, πάρε αυτό

https://www.skroutz.gr/s/10946026/RaidSonic-Icy-Box-IB-RD3621U3.html#reviews

βάλε τους δύο 8 ΤΒ που ειπώθηκε παραπάνω σε Single mode παίρνε back up στον πρώτο και ένα copy ή καλύτερα ένα image (μέσω Acronis ή Carbon Copy Cloner) στον δεύτερο .

Αν θες, μπορείς να φτιάξεις το NAS σε RAID για κύρια χρήση και σε ένα 1ου βαθμού ασφάλειας. Το NAS θα κάνει αυτόματα mirroring τα αρχεία από τον έναν δίσκο στον άλλον, οπότε δεν θα έχεις θέμα ΑΝ σκάσει ο ένας δίσκος.

ΑΛΛΑ θα πάρεις και άλλον έναν δίσκο, ίδιας χωρητικότητας τουλάχιστον , στον οποίο θα παίρνεις backup μια στο τόσο, τα αρχεία του NAS ! Αυτό γιατί το RAID, ΔΕΝ είναι BACKUP!

Για παράδειγμα, που έχω πάθει, αν κολλήσεις έναν ιό ransomware που κρυπτογραφεί αρχεία, θα σου κρυπτογραφήσει όλο το δίσκο και όλο το RAID! Ο μόνος τρόπος να σωθεί η κατάσταση, είναι να τα έχεις σε ξεχωριστό offline δίσκο, που θα τον έχεις αποθηκευμένο σε ασφαλές σημείο και θα τσεκάρεις κάθε τόσο ότι περιέχει τα αντίγραφά σου και ότι δουλεύει!

• Like 1
  • Thanks 1

Έχω συναντήσει περίπτωση που είχε τον εξωτερικό δίσκο σε ενα ντουλάπι για καιρό και όταν τον χρειάστηκε δεν δούλευε, με το ζορι κράτησα κάποια από τα αρχεία του.

Για εσωτερικούς είτε δεύτερους σε υπολογιστή είτε σε nas ισχύει ότι είπαν πριν. Εγω εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο τα δισκάκια τα οποία θα βρίσκονται σε μια θήκη και έτσι αν δεν σπάσουν, γρατσουνηθουν ή καουν θα ειναι ασφαλή για πολλά χρόνια. Και φυσικά σε ενα file server για άμεση χρήση.

το κακό είναι ότι μέχρι να βγουν οι μεγάλες αναλύσεις οι ταινίες είχαν μικρό μέγεθος και χωρούσαν σε dvd τώρα χρειάζονται τουλάχιστον blueray δισκάκια τα οποία δεν συναντάω συχνά

Εγώ έτσι τα έχω, και έχω φτιάξει στον υπολογιστή με το whereisit, μια λίστα της καθε θήκης και εξωτερικού δίσκου που έχω με τέτοια δεδομένα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Αν θες, μπορείς να φτιάξεις το NAS σε RAID για κύρια χρήση και σε ένα 1ου βαθμού ασφάλειας. Το NAS θα κάνει αυτόματα mirroring τα αρχεία από τον έναν δίσκο στον άλλον, οπότε δεν θα έχεις θέμα ΑΝ σκάσει ο ένας δίσκος.

ΑΛΛΑ θα πάρεις και άλλον έναν δίσκο, ίδιας χωρητικότητας τουλάχιστον , στον οποίο θα παίρνεις backup μια στο τόσο, τα αρχεία του NAS ! Αυτό γιατί το RAID, ΔΕΝ είναι BACKUP!

Για παράδειγμα, που έχω πάθει, αν κολλήσεις έναν ιό ransomware που κρυπτογραφεί αρχεία, θα σου κρυπτογραφήσει όλο το δίσκο και όλο το RAID! Ο μόνος τρόπος να σωθεί η κατάσταση, είναι να τα έχεις σε ξεχωριστό offline δίσκο, που θα τον έχεις αποθηκευμένο σε ασφαλές σημείο και θα τσεκάρεις κάθε τόσο ότι περιέχει τα αντίγραφά σου και ότι δουλεύει!

Ξέρω να προφυλάσσομαι και δε νομίζω ότι θα κολλήσω ιό ποτέ μου οπότε το backup του backup μου φαίνεται ψυχαναγκαστικό και καθόλου ωφέλιμο. Αυτό ήθελα να κάνω από την αρχή δηλαδή να έχω δύο δίσκους σε Raid ώστε ο ένας να παίρνει backup του άλλου. Επίσης θα κρατήσω και τους παλιούς δίσκους που έχω για μεταφορές κλπ χωρίς να με νοιάζει αν θα χαλάσουν.

Δηλαδή μπορώ να πάρω οποιαδήποτε θήκη που να υποστηρίζει RAID 1 (+ δύο δίσκους) και να είμαι οκ;

23 λεπτά πριν, tempes είπε

Έχω συναντήσει περίπτωση που είχε τον εξωτερικό δίσκο σε ενα ντουλάπι για καιρό και όταν τον χρειάστηκε δεν δούλευε, με το ζορι κράτησα κάποια από τα αρχεία του.

Για εσωτερικούς είτε δεύτερους σε υπολογιστή είτε σε nas ισχύει ότι είπαν πριν. Εγω εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο τα δισκάκια τα οποία θα βρίσκονται σε μια θήκη και έτσι αν δεν σπάσουν, γρατσουνηθουν ή καουν θα ειναι ασφαλή για πολλά χρόνια. Και φυσικά σε ενα file server για άμεση χρήση.

το κακό είναι ότι μέχρι να βγουν οι μεγάλες αναλύσεις οι ταινίες είχαν μικρό μέγεθος και χωρούσαν σε dvd τώρα χρειάζονται τουλάχιστον blueray δισκάκια τα οποία δεν συναντάω συχνά

Εγώ έτσι τα έχω, και έχω φτιάξει στον υπολογιστή με το whereisit, μια λίστα της καθε θήκης και εξωτερικού δίσκου που έχω με τέτοια δεδομένα

Θα ήταν η τέλεια λύση αν είχα απεριόριστο χώρο και διάθεση να βάλω κάθε σειρά - ταινία σε διαφορετικό δίσκο αλλά μιλάμε για σειρές κοντά στα 100GB π.χ. Supernatural που παίζονται ακόμα οπότε δεν γίνεται ούτε είναι αρκετά λειτουργικό.

Επεξ/σία από GeorgeAl92

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...