Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Snolly είπε

δε νομίζω να είναι η σκόνη λοιπόν, καπνός τσιγάρου είναι και δεν ξέρω αν αντιμετωπίζεται το θέμα με κάποιο φίλτρο.

ΟΚ, απλά ήθελα να προσθεσω οτι δεν είναι μονο πρόβλημα με τον καπνό. Προφανως λειπουν φίλτρα ή δεν εχει μονοθεί σωστα η οθόνη. Το αν περναει καπνος η σκονη η λακ η πριονιδι, δεν έχει και πολύ σημασία.

Δημοσ.
2 hours ago, Karpouzac said:

Υπαρχει καποια  νομοθεσια που απαλλασει τον κατασκευαστη απο προβληματα αν ο ιδιοκτητης ειναι καπνιστής?

Νομοθεσία;

Δηλαδή λες πως αν εγώ πάρω μια συσκευή και τη χρησιμοποιώ μέσα στη σάουνα και τα φτύσει, το πρόβλημα είναι του κατασκευαστή by default?

Κάπου έχουμε χάσει λίγο τον προσανατολισμό μας.

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, defacer είπε

Νομοθεσία;

Δηλαδή λες πως αν εγώ πάρω μια συσκευή και τη χρησιμοποιώ μέσα στη σάουνα και τα φτύσει, το πρόβλημα είναι του κατασκευαστή by default?

Νομιζω οτι η σάουνα ειναι λαθος παράδειγμα, γιατι οι περισσότεροι κατασκευαστες οθονων, καθοριζουν ενα range θερμοκρασίας και υγρασίας, που σιγουρα δεν καλυπτει σάουνα. 

Δεν εχω δει κάτι για καπνο τσιγαρου η σκόνη, αν έχεις δει πεςμου να ξέρω

Δημοσ.
42 minutes ago, Karpouzac said:

Νομιζω οτι η σάουνα ειναι λαθος παράδειγμα, γιατι οι περισσότεροι κατασκευαστες οθονων, καθοριζουν ενα range θερμοκρασίας και υγρασίας, που σιγουρα δεν καλυπτει σάουνα. 

Νομίζω πως είναι στην ευχέρεια του κατασκευαστή να κρίνει αν η συσκευή έχει υποστεί κακή χρήση που να ακυρώνει την εγγύηση. κοινώς αν θεωρήσουν πως το να το έχεις σε χώρο καπνιζόντων είναι κακή χρήση μπορούν να αρνηθούν επισκευή ή αντικατάσταση. υπερβολή; μπορεί. αλλά νομίζω είναι εντελώς στο χέρι τους.

• Super Moderators
Δημοσ.
21 hours ago, Karpouzac said:

Το θυμαμαι συτο το προβλημα. Εχω δοκιμασει απο το 92 καθε ειδος οθονης, σε διάφορα price ranges, και η μονη οθονη που ειχε προβλημα με παγιδευμενη υγρασία ήταν αυτη του imac late 11. Επισης θυμαμαι οτι ηταν γενικο προβλημα με ολα τα iMac  της εποχής. Τόσο συχνο που οταν το πούλησα σε authorised reseller/refurbisher, δεν μου αφαίρεσαν χρήματα, ενω για άλλα issues (π.χ. χαλασμενο super drive), με φέσωσαν κανονικότατα

Μου φάνηκε περίεργο αυτο που ειπες για καπνισμα κι ατμισμα. Οχι οτι δικαιολογει την Apple ή οτι δεν όφειλε να προβλέψει, αλλα επειδη μου φάνηκε ενδιαφέρον και δεν το εχω ξαναδεί,  εχεις καποια πηγή να βρω παραπανω πληροφορίες?

Δεν γνωρίζω αν εμφανίζεται αποκλειστικά σε χώρους καπνιστών κλπ αλλά όσα imac έχω δει με έντονο το συγκεκριμένο πρόβλημα, τα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά σε χώρους καπνιστών και χρήστες που κάπνιζαν πολύ και μπροστά στην οθόνη. Και μάλιστα οι λεκέδες ήταν διαφορετικοί ανάλογα με το αν ο χρήστης ήταν καπνιστής ή ...ατμιστής! Στη δεύτερη περίπτωση η κιτρινίλα ήταν εντονότερη και σε περισσότερα σημεία πίσω από την οθόνη (πιο απλωμένα), ενώ στους παραδοσιακούς καπνιστές τα σημάδια ήταν κυρίως στις γωνίες.

Προφανώς τα αναφέρω απλά σαν παρατηρήσεις σύμφωνα με όσα έβλεπα εγώ. Αναφέρομαι σε 6-7 imacs από τα οποία τα μισά ήταν σε χώρους εργασίας και τα υπόλοιπα σε σπίτια. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/12/2018 στις 5:24 ΜΜ, defacer είπε

Νομοθεσία;

Στα specifications της συσκευής θα έπρεπε να αναφέρει από θερμοκρασία μέχρι υγρασία και υψόμετρο που λειτουργεί σωστά, όπως γίνεται στον βιομηχανικό εξοπλισμό 😛

Επεξ/σία από gnsX
Δημοσ.
On 03/12/2018 at 16:50, Karpouzac said:

Έχεις δίκιο, ήταν τραβηγμένο υπερβολικά.

Αλλά η ουσία αυτού που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν σαφώς πολλά "εχθρικά" περιβάλλοντα και δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τον κατασκευαστή να τα εξηγεί όλα. Ούτε είναι ρεαλιστικό να λέμε "αφού μερικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό θα έπρεπε ο κατασκευαστής να βγάζει προϊόντα κατάλληλα για αυτούς".

Όσον αφορά τις συνθήκες χρήσης του προϊόντος, δεν περιλαμβάνουν τυπικά ατμόσφαιρα τεκέ. Αν μιλούσαμε ξέρω γω για μαγιό που λεκιάζει από το χλώριο στις πισίνες θα το έβλεπα διαφορετικά.

On 04/12/2018 at 21:18, gnsX said:

Στα specifications της συσκευής θα έπρεπε να αναφέρει από θερμοκρασία μέχρι υγρασία και υψόμετρο που λειτουργεί σωστά, όπως γίνεται στον βιομηχανικό εξοπλισμό 😛

Αναφέρει βασικά 😄

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, defacer είπε

Αλλά η ουσία αυτού που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν σαφώς πολλά "εχθρικά" περιβάλλοντα και δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τον κατασκευαστή να τα εξηγεί όλα. Ούτε είναι ρεαλιστικό να λέμε "αφού μερικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό θα έπρεπε ο κατασκευαστής να βγάζει προϊόντα κατάλληλα για αυτούς".

Όσον αφορά τις συνθήκες χρήσης του προϊόντος, δεν περιλαμβάνουν τυπικά ατμόσφαιρα τεκέ. Αν μιλούσαμε ξέρω γω για μαγιό που λεκιάζει από το χλώριο στις πισίνες θα το έβλεπα διαφορετικά.😄

Συμφωνώ για το εχθρικό περιβάλλον, αλλά δεν νομίζω οτι αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.

Δεν υποστηρίζω οτι είναι καλή ιδεα να καπνιζεις δίπλα απο το μόνιτορ, πόσο μάλλον να καπνίζεις σε κλειστό χώρο. Αν είναι και χώρος εργασίας που μοιράζεσαι με άλλους, ακόμα χειρότερη καφρίλα.

Όμως δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός οτι ~30 χρόνια που μπήκαν τα PC στα σπίτια μας, μόνο τα iMac καταφέρανε να ρουφήξουν την πίσα μέσα στο monitor. Όλα τα άλλα μηχανηματα μπορεί να κρατήσουν την πίσα σε ανεμιστηράκια, φίλτρα και ψύκτρες, αλλά κανένα άλλο μηχάνημα δεν παρουσίασε τόσο τραγική ζημιά, να καταλήξει η πίσα πίσω απο το τζάμι του monitor.

Και μέσα σε ένα αυτοκίνητο δεν είναι καλή ιδέα να καπνίσεις, αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να βρωμίσει η καμπίνα  και τα φίλτρα εξαερισμού (τυπική και αναμενώμενη ζημιά), και να θαμπώσει το κοντέρ ή να κολλήσει η βελόνα απο την πίσα (κάτι έγινε λάθος στην σχεδίαση). Αν γινόταν αυτό σε μια Μερσεντε (που ειναι γνωστη για ποιοτικο engineering και τόσο συχνα συγκρίνεται με την Apple), νομίζετε οτι δεν θα γινόταν σκάνδαλο, ή δεν θα έριχναν γέλιο στα forum με αυτοκίνητα? Δεν θα το συγκριναν με zastava και Yugo? Αν το Top Gear έκανε review αυτό το αυτοκίνητο, πιστεύετε οτι ΔΕΝ θα το ξεφτιλίζανε?

Ακριβώς για να μήν κάνει κάθε κατασκευαστης ότι του 'καπνίσει', υπάρχει νομοθεσία που τους υποχρεώνει να αναφέρουν τις συνθήκες σωστής λειτουργίας, και τι θεωρείται εχθρικό περιβάλλον. Το iMac, το πρώτο monitor στον κόσμο που παθαίνει τόσο χοντρή ζημια απο καπνό τσιγάρου, ΟΦΕΙΛΕ να αναφράφει σωστά στα specs οτι η συσκευή δεν απευθύνεται σε καπνιστές. Δεν το έκανε όμως. Τους τα πούλησε και μετά τους αρνήθηκε το service. Αυτη είναι η αλήθεια.

Και να το πω και αλλιώς: Τα πάντα ρουφάει αυτή η οθόνη, (χνώτα, σκόνη, υγρασία δωματίου), όχι μόνο καπνό τσιγάρου, αλλά είναι βολικό για την Apple να δείχνει το δάχτυλο στους καπνιστές. Στην ουσία μοιράζονται την ευθύνη με κάποιον που έκανε και απο την μεριά του κάτι λάθος, και στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο είναι και λίγο θέμα taboo το κάπνισμα. Οπότε, καλου κακού μην κλ@νετε μπροστά στα mac, και κομμένα τα π0rn0σάϊτ γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται 🤣

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
1 hour ago, Karpouzac said:

Ακριβώς για να μήν κάνει κάθε κατασκευαστης ότι του 'καπνίσει', υπάρχει νομοθεσία που τους υποχρεώνει να αναφέρουν τις συνθήκες σωστής λειτουργίας, και τι θεωρείται εχθρικό περιβάλλον. Το iMac, το πρώτο monitor στον κόσμο που παθαίνει τόσο χοντρή ζημια απο καπνό τσιγάρου, ΟΦΕΙΛΕ να αναφράφει σωστά στα specs οτι η συσκευή δεν απευθύνεται σε καπνιστές. Δεν το έκανε όμως. Τους τα πούλησε και μετά τους αρνήθηκε το service. Αυτη είναι η αλήθεια.

Είμαι αρκετά σίγουρος ότι η Apple ξέρει τι πρέπει να κάνει για να καλύψει το γράμμα του νόμου όσον αφορά το περιβάλλον χρήσης, και το κάνει. Αυτό όσον αφορά πράγματα που είναι λίγο πολύ αντικειμενικά.

Έχουμε διαφορετική άποψη σχετικά με το όφειλε να πει ότι η συσκευή δεν απευθύνεται σε καπνιστές, εγώ δε θεωρώ ότι έχει η εταιρεία ευθύνη να παρέχει τέτοια κατεύθυνση για κάτι τέτοιο. What's next, να κάνει μήνυση αριστερόχειρας επειδή το δεξιόχειρο περιφερειακό που χρησιμοποιούσε του προκάλεσε πόνους κόπωσης;

That said αναφέρθηκες σε γενικότερα θέματα του iMac για τα οποία δε γνωρίζω (μόνο ότι γράφεται στο θρεντ) οπότε επιφυλάσσομαι ελαφρώς.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, defacer είπε

That said αναφέρθηκες σε γενικότερα θέματα του iMac για τα οποία δε γνωρίζω (μόνο ότι γράφεται στο θρεντ) οπότε επιφυλάσσομαι ελαφρώς.

Όντως ξέφυγα λίγο, εννοούσα ιστορίες σαν αυτήν : https://www.cnet.com/news/how-smoking-can-ruin-your-mac/.

OK, απο αυστηρά νομική άποψη, ίσως η Apple δεν ήταν υποχρεωμένη να δηλώσει οτι τα προιόντα τους καταστρέφονται απο τσιγάρο. Μπορεί να καλυφθει από νόμους που κατηγοριοποιούν τον καπνό ως bio-hazzard.

Παρόλα αυτά -για μένα- δεν δικαιολογούνται να σχεδιάζουν οθόνες που παγιδεύουν ουσίες που κυκλοφορούν στον αέρα, πίσω από το τζάμι του μόνιτορ. Με λιγο Googling, είναι προφανές οτι αυτό είναι πρόβλημα σε όλους τους χρήστες, καπνιστές και μή. Για μένα είναι αυτονόητο οτι έπρεπε να προβλέψουν για αυτό.

Για κάποιους άλλους είναι αυτονόητο οτι δεν πρέπει να καπνίζεις γενικότερα, οπότε η παγιδευμένη πίσσα είναι πταίσμα μπροστά στην ηλιθιότητά του καπνιστή. Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα, μετά απο ένα σημείο το θέμα είναι υποκειμενικό και ο καθένας το βλέπει απο την δικιά του οπτική.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
Στις 2/12/2018 στις 8:28 ΠΜ, zio10 είπε

Όλες οι εταιρείες θέματα έχουν, όλα χαλάνε. Γενικά δεν γίνεται κάτι μαζικής παραγωγής να μην έχει θέματα. Αλλά με την είδηση θυμήθηκα αυτό με τη σκόνη. Τουλάχιστον σε imac είναι σχετικά εύκολο να την καθαρίσεις, σηκώνεις με μια βεντούζα το γυαλί που το κρατάνε μαγνήτες και σκουπίζεις από κάτω. 

Μακάρι να ήταν έτσι, δυστυχώς η σκόνη δεν είναι ανάμεσα από το εξωτερικό γυαλί και την οθόνη, είναι ανάμεσα στην μεμβράνη του πάνελ από την εσωτερική πλευρά και τα led, για να καθαρίσει πρέπει να αποσυρναμολογηθεί  η οθόνη, να σηκωθεί η μεμβράνη που (είναι συνδεδεμένη μόνο στη βάση της) και να καθαριστεί το led panel που είναι εύκολο γιατί είναι σταθερό αλλά και η μεμβράνη που είναι δύσκολο γιατί είναι "ελαστική" και δεν πρέπει να κουνηθεί γιατί χαλάνε πολύ εύκολα οι επαφές της με αποτέλεσμα όταν την επανασυναρμολογήσεις να έχεις μια καθαρή οθόνη με κάθετες πολύχρωμες γραμμές (μου έχει συμβεί) και αλλάζεις οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι η οθόνη δεν είναι καλά μονωμένη και η σκόνη που είναι λογικό να μπαίνει μέσα στο μηχάνημα από τους ανεμιστήρες περνάει στο εσωτερικό του πάνελ, όχι επιφανειακά.

• Like 1
Δημοσ.
14 ώρες πριν, propagate είπε

Μακάρι να ήταν έτσι, δυστυχώς η σκόνη δεν είναι ανάμεσα από το εξωτερικό γυαλί και την οθόνη, είναι ανάμεσα στην μεμβράνη του πάνελ από την εσωτερική πλευρά και τα led, για να καθαρίσει πρέπει να αποσυρναμολογηθεί  η οθόνη, να σηκωθεί η μεμβράνη που (είναι συνδεδεμένη μόνο στη βάση της) και να καθαριστεί το led panel που είναι εύκολο γιατί είναι σταθερό αλλά και η μεμβράνη που είναι δύσκολο γιατί είναι "ελαστική" και δεν πρέπει να κουνηθεί γιατί χαλάνε πολύ εύκολα οι επαφές της με αποτέλεσμα όταν την επανασυναρμολογήσεις να έχεις μια καθαρή οθόνη με κάθετες πολύχρωμες γραμμές (μου έχει συμβεί) και αλλάζεις οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι η οθόνη δεν είναι καλά μονωμένη και η σκόνη που είναι λογικό να μπαίνει μέσα στο μηχάνημα από τους ανεμιστήρες περνάει στο εσωτερικό του πάνελ, όχι επιφανειακά.

Εννοούσα το επιφανειακό, το άλλο σιγά μη κάτσει να το κάνει κανένας! Δεν γίνεται πρακτικά να το κάνεις!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...