Polyurethanos Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Καλησπέρα, είμαι με δωδεκάμηνη σύμβαση έργου στον Δημόκριτο, ξέρει κανείς αν με συμφέρει να καταβάλω τον ΕΦΚΑ εγώ ή να καταβάλλεται από τον Δημόκριτο;
logistoulis Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) ο,τι προβλέπει ο νόμος φίλε.. μέχρι 2 εργοδότες δεν θεωρείσαι μισθωτός (από ασφαλιστική άποψη) άρα πρέπει να σου παρακρατούν αυτοί; και πάντα είναι καλύτερο να σου κρατάει τις εισφορές ο άλλος, ούτε να χρωστάς εσύ, αλλά και να ξέρεις με πιο προφανή τρόπο τι σου μένει στο τέλος Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από logistoulis 1
DrLo Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, logistoulis είπε ο,τι προβλέπει ο νόμος φίλε.. μέχρι 2 εργοδότες δεν θεωρείσαι μισθωτός (από ασφαλιστική άποψη) άρα πρέπει να σου παρακρατούν αυτοί; και πάντα είναι καλύτερο να σου κρατάει τις εισφορές ο άλλος, ούτε να χρωστάς εσύ, αλλά και να ξέρεις με πιο προφανή τρόπο τι σου μένει στο τέλος Έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι μόνο μετά απο συμφωνία των δύο μερων και εφόσον πληρούνται οι όροι στο πόσους κόβεις παροχή υπηρεσιών. Δηλαδή το μεχρι 2 "εργοδοτες" (ή όσοι είναι) δε σημαίνει ότι αν έχεις μέχρι 2 αυτόματα μπαινεις στη διάταξη του άρθρου 9 , αλλά αν έχεις μέχρι 2 τότε μπορείς να συμφωνήσεις με κάποιον να υποβληθείς στη διάταξη αυτή. Άλλωστε θα ήταν παράλογο το ανάποδο αφού κανείς "εργοδότης" δε μπορεί να ξέρει πόσους άλλους έχεις εσύ είναι παράλληλα είτα μέσα στο ίδιο έτος αλλά σε άλλη στιγμή. Αυτό που γίνεται (τουλάχιστον αυτό που ξέρω εγώ από 1ο χέρι), υπογράφεις τη σύμβασή σου και αυτή ανακοινώνεται ως τέτοια, ως εμπιπτουσα στη συγκεκριμένη διάταξη ηλεκτρονικά την οποία εσύ αποδέχετσαι επίσης ηλεκτρονικά. 53 λεπτά πριν, Polyurethanos είπε Καλησπέρα, είμαι με δωδεκάμηνη σύμβαση έργου στον Δημόκριτο, ξέρει κανείς αν με συμφέρει να καταβάλω τον ΕΦΚΑ εγώ ή να καταβάλλεται από τον Δημόκριτο; Όλα φυσικά εξαρτόνται από το ποσό αναφοράς. - Μπορεί πχ να έχεις μια σύμβαση 100 ευρώ και να εμπίπτει στο άρθο 9 και άρα θα πληρώσεις (θα παρακρατηθούν) περίπου 16-17% (αν μιλάμε για μηχανικό) από αυτό και κάνα 20% ακόμα από τον εργοδότη - Μπορεί να έχεις μια σύμβαση 120+% (όσο είναι τέλως πάντων) και να τα πληρώνεις όλα εσύ . που για τον εργοδότη, τουλάχιστον ως εξοδο, είναι το ίδιο. .. εξαρτάται και από τι άλλο κάνεις ή τι θες να μπορείς να κάνεις αλλά ας πούμε η πιο "συντηριτική" επιλογή είναι η πρώτη Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από DrLo 1
Polyurethanos Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Η σύμβαση είναι για 1000 ευρώ το μήνα και στην περίπτωση που αποδίδουν τον εφκα αυτοί θα επιβαρύνομαι μόνο εγώ (και το 27,10%). Χημικός είμαι και δεν ενδιαφέρομαι να κάνω κάτι άλλο παράλληλα.
logistoulis Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 17.88% εργοδότης, 9.22% ασφαλισμένος ήταν τελευταία φορά που κοίταξα σε μια δήλωση που είχα κάνει (δεν έχω τέτοια μισθοδοσία, δεν το προτιμούν πολύ το μπλοκάκι πλέον) , σύνολο το 27.10% που λες στη πράξη αυτό σημαίνει ότι επί της αξίας του τιμολογίου θα υπολογίζεται το 9.22 και θα αφαιρείται από την αμοιβή σου και το υπόλοιπο 17.88 θα υπολογίζεται πάλι επί της αξίας του τιμολογίου και θα το πληρώνει ο εργοδότης επιπλέον (χωρίς να σου κρατάει κάτι άλλο εσένα) από την τσέπη του, όπως αντίστοιχα με άλλα ποσοστά γίνεται και σε έναν απλό υπάλληλο ανάλογα το πακέτο που ασφαλίζεται ,όπου οι εισφορές υπολογίζονται επί του μεικτού μισθού και αφαιρούνται από την αμοιβή του υπαλλήλου οι εισφορές οι εισφορές του εργοδότη πληρώνονται από τον εργοδότης επιπλέον (και πρακτικά το κόστος μισθοδοσίας είναι ο μεικτός μισθός + τις εισφορές του εργοδότη) αυτό και από οικονομικής άποψης συμφέρει εσένα και επιβαρύνει φυσικά τον εργοδότη , από το να σου έδινε ένα ποσό και να πλήρωνες ο,τι εισφορές προέκυπταν μόνος σου θα έχεις και ένα 20% παρακράτηση φόρου σε κάθε τιμολόγιο αλλά θα παίξει επιστροφή μεγάλου μέρους του ποσού αν φορολογηθείς ως μισθωτός μια οικογενειακή γνωστή βέβαια που συνεργάζεται με έναν δήμο αποκλέιστικά και κανονικά θα έπρεπε να την έχουν έτσι, δεν ήθελαν να κάνουν τις σχετικές διαδικασίες και κάποια παπάτζα έκαναν και στη βεβαίωσή της και τελικά φορολογήθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και πλήρωσε μαλλιοκέφαλα.. δεν είδα αναλυτικά τη δήλωση της (δεν είχα χρόνο), αλλά η άποψή μου είναι να είσαι παντού και πάντα όπου γίνεται ως μισθωτός γιατί και φορολογικά και ασφαλιστικά συμφέρει, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από logistoulis
DrLo Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, logistoulis είπε 17.88% εργοδότης, 9.22% ασφαλισμένος ήταν τελευταία φορά που κοίταξα σε μια δήλωση που είχα κάνει (δεν έχω τέτοια μισθοδοσία, δεν το προτιμούν πολύ το μπλοκάκι πλέον) , σύνολο το 27.10% που λες στη πράξη αυτό σημαίνει ότι επί της αξίας του τιμολογίου θα υπολογίζεται το 9.22 και θα αφαιρείται από την αμοιβή σου και το υπόλοιπο 17.88 θα υπολογίζεται πάλι επί της αξίας του τιμολογίου και θα το πληρώνει ο εργοδότης επιπλέον (χωρίς να σου κρατάει κάτι άλλο εσένα) από την τσέπη του, όπως αντίστοιχα με άλλα ποσοστά γίνεται και σε έναν απλό υπάλληλο ανάλογα το πακέτο που ασφαλίζεται ,όπου οι εισφορές υπολογίζονται επί του μεικτού μισθού και αφαιρούνται από την αμοιβή του υπαλλήλου οι εισφορές οι εισφορές του εργοδότη πληρώνονται από τον εργοδότης επιπλέον (και πρακτικά το κόστος μισθοδοσίας είναι ο μεικτός μισθός + τις εισφορές του εργοδότη) αυτό και από οικονομικής άποψης συμφέρει εσένα και επιβαρύνει φυσικά τον εργοδότη , από το να σου έδινε ένα ποσό και να πλήρωνες ο,τι εισφορές προέκυπταν μόνος σου Όλα αυτά εφόσον συμφωνηθεί ότι η σύμβαση θα εμπείπτει στη σγκεκριμένη διάταξη. Αυτό δε γίνεται "by default" και δε θα μπορούσε να γίνει. Έπρεπε να συμφωνηθεί από την αρχή. Τεχνικά ο τρόπος που ΄γινεται αυτό είναι όταν δηλώσει τον τύπο της σύμβασης ο εργοδότης θα έρθει mail από το taxisnet που θα σου λέει ότι υποβλήθηκε σύμβαση τάδε και θα πρέπει να την κάνεις αποδεκτή. Σαν αυτό Spoiler Ενημερωτικό σημείωμα αναγγελίας σύμβασης ασφαλισμένου υπαγόμενου στη διάταξη της παρ.9 τού άρθρο 39 ν.4387/2016. Σας γνωρίζουμε ότι από αντισυμβαλλόμενο εργοδότη, αναγγέλθηκε στις xx/xx/xxxx σύμβαση υπηρεσιών χρονικής περιόδου απασχόλησης από xx/xxxx έως xx/xxxx, που υπάγεται στη διάταξη της παρ.9 του άρθρου 39 ν.4387/2016. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Ενημέρωση Ασφαλισμένων για συμβάσεις παρ.9 αρθρ.39 ν.4387/2016» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.ika.gr/eWorkContractsIns. H επιβεβαίωση των στοιχείων της σύμβασης μέσω της ενέργειας «Αποδοχή», που υπάρχει στην εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία, θα διευκολύνει τον προσδιορισμό και το υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από DrLo
logistoulis Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) δυστυχώς δεν έχει χρειαστεί να κάνω τη διαδικασία να την δω από πρώτο χέρι και γενικά σχεδόν όσους μπλοκάκηδες ήξερα (φίλους μου κυρίως) τους έκαναν πρόσληψη (ή σταμάτησαν) να τελειώνει η φάση μόνο μια δήλωση συνάντησα που είχε γίνει προβλεπέ φουλ προβλεπέ η διαδικασία (και αυτό το άτομο επίσης στη συνέχεια το προσέλαβαν) , ίσως μόνο (ή κυρίως) σε δημόσιο παίζει ακόμα αυτή η φάση που δε μπορεί να αποφασιστεί πρόσληψη έτσι απλά και χρησιμοποιούν αυτό το ημίμετρο ο σκοπός ήταν να κλείσουν τους μπλοκάκηδες με αυτές τις αλλαγές και λίγο πολύ το κατάφεραν.. και καλυτερα βασικά , αν πρακτικά ήσουν μισθωτός δεν είχε νόημα ούτε ήταν προς το συμφέρον σου για διάφορους λόγους. (μόνο και μόνο να έχεις βιβλία, φπα κτλ ήταν ανούσιο) Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από logistoulis
DrLo Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, logistoulis είπε δυστυχώς δεν έχει χρειαστεί να κάνω τη διαδικασία να την δω από πρώτο χέρι και γενικά σχεδόν όσους μπλοκάκηδες ήξερα (φίλους μου κυρίως) τους έκαναν πρόσληψη (ή σταμάτησαν) να τελειώνει η φάση μόνο μια δήλωση συνάντησα που είχε γίνει προβλεπέ φουλ προβλεπέ η διαδικασία (και αυτό το άτομο επίσης στη συνέχεια το προσέλαβαν) , ίσως μόνο (ή κυρίως) σε δημόσιο παίζει ακόμα αυτή η φάση που δε μπορεί να αποφασιστεί πρόσληψη έτσι απλά και χρησιμοποιούν αυτό το ημίμετρο ο σκοπός ήταν να κλείσουν τους μπλοκάκηδες με αυτές τις αλλαγές και λίγο πολύ το κατάφεραν.. και καλυτερα βασικά , αν πρακτικά ήσουν μισθωτός δεν είχε νόημα ούτε ήταν προς το συμφέρον σου για διάφορους λόγους. (μόνο και μόνο να έχεις βιβλία, φπα κτλ ήταν ανούσιο) Εξαρτάται και πολύ από τον κλάδο. Πχ στον κατασκευαστικό που εργάζομαι εγώ έλεγα ε όλους τους [νεότερους] συναδελφους ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ περίπτωση να σας γυρίσουν σε μισθωτούς. Μπορεί να σας τα δώσουν μαυρα, να κάνουν ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος, μισθωτοί ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ... και βγήκα αληθινός. Πάντως όπως το έθεσες ξεχνάς ότι κατά κανόνα δεν είναι δική σου επιλογή τι καθεστός θα έχεις. Αυτό θα σου δωθεί ως δεδομένο. Με γνωστό αυτό εσύ θα πρέπει να πεις τι χρήματα θες υπό αυτό το καθεστώς. Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από DrLo
logistoulis Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 ναι μηχανικοί και σια σταμάτησαν τώρα που το σκέφτομαι και πολλοί πήγαν να αναζητήσουν την τύχη τους έξω
ManFromEarth Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) φιλε μου, εισαι σε λαθος φορουμ. το insomnia ειναι forum για ΥΠΟλογιστες, οχι για ΤΣΑΜΠΑλογιστες Spoiler Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από ManFromEarth
guido Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Γενικά στις συμβάσεις έργου, σημασία έχει τι συνεννόηση έχεις κάνει εξαρχής. Όταν πχ έχετε συνεννοηθεί σε ένα πόσο στο οποίο έχουν μέσα υπολογίσει και πόσο θα έδινες εσύ μόνος σου στο ΤΕΒΕ/ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ, αν ζητήσεις να ενταχθείς στο Αρθρο 9 λογικά δεν θα θέλουν να πληρώσουν επιπλέον αυτό το ποσό. Θα σου κάνουν καμιά τροποποίηση της σύμβασης, έχοντας αφαιρέσει τα 2/3 για τις εργοδοτικές και θα τα αποδίδουν αυτοί. Μαγεία ε; Πως δεν το είχαν σκεφτεί στο Υπουργείο αυτό. Αν η σύμβαση έργου ήταν με προκήρυξη δες τι έγραφε η προκήρυξη. Συνήθως αναγράφουν π.χ ποσό τάδε και επιπλέον εργοδοτικές εφόσον απαιτείται κτλ Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από guido
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Στις 29/11/2018 στις 12:01 ΜΜ, logistoulis είπε 17.88% εργοδότης, 9.22% ασφαλισμένος ήταν τελευταία φορά που κοίταξα σε μια δήλωση που είχα κάνει (δεν έχω τέτοια μισθοδοσία, δεν το προτιμούν πολύ το μπλοκάκι πλέον) , σύνολο το 27.10% που λες στη πράξη αυτό σημαίνει ότι επί της αξίας του τιμολογίου θα υπολογίζεται το 9.22 και θα αφαιρείται από την αμοιβή σου και το υπόλοιπο 17.88 θα υπολογίζεται πάλι επί της αξίας του τιμολογίου και θα το πληρώνει ο εργοδότης επιπλέον (χωρίς να σου κρατάει κάτι άλλο εσένα) από την τσέπη του, όπως αντίστοιχα με άλλα ποσοστά γίνεται και σε έναν απλό υπάλληλο ανάλογα το πακέτο που ασφαλίζεται ,όπου οι εισφορές υπολογίζονται επί του μεικτού μισθού και αφαιρούνται από την αμοιβή του υπαλλήλου οι εισφορές οι εισφορές του εργοδότη πληρώνονται από τον εργοδότης επιπλέον (και πρακτικά το κόστος μισθοδοσίας είναι ο μεικτός μισθός + τις εισφορές του εργοδότη) αυτό και από οικονομικής άποψης συμφέρει εσένα και επιβαρύνει φυσικά τον εργοδότη , από το να σου έδινε ένα ποσό και να πλήρωνες ο,τι εισφορές προέκυπταν μόνος σου θα έχεις και ένα 20% παρακράτηση φόρου σε κάθε τιμολόγιο αλλά θα παίξει επιστροφή μεγάλου μέρους του ποσού αν φορολογηθείς ως μισθωτός Ναι, ξέρω είναι παλιό το θέμα αλλά το είδα τώρα και ήθελα κάτι να προσθέσω. Αυτό που λες παραπάνω ισχύει θεωρητικά αλλά στην πράξη δεν πληρώνει ο εργοδότης (εκείνος δηλαδή που σου κάνει τη σύμβαση έργου) έξτρα εισφορές πχ τα πανεπιστήμια όταν βγάζουν προκήρυξη για σύμβαση έργου συνήθως γράφουν ότι το κόστος της σύμβασης στο έργο είναι πχ 18000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εισφορών και όλων των νόμιμων κρατήσεων, οπότε στην πράξη από την αμοιβή του εργαζόμενου αφαιρείται όλο το 27,1% 1
acomaedo Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 15 ώρες πριν, Nikos Chatzoglou είπε Ναι, ξέρω είναι παλιό το θέμα αλλά το είδα τώρα και ήθελα κάτι να προσθέσω. Αυτό που λες παραπάνω ισχύει θεωρητικά αλλά στην πράξη δεν πληρώνει ο εργοδότης (εκείνος δηλαδή που σου κάνει τη σύμβαση έργου) έξτρα εισφορές πχ τα πανεπιστήμια όταν βγάζουν προκήρυξη για σύμβαση έργου συνήθως γράφουν ότι το κόστος της σύμβασης στο έργο είναι πχ 18000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εισφορών και όλων των νόμιμων κρατήσεων, οπότε στην πράξη από την αμοιβή του εργαζόμενου αφαιρείται όλο το 27,1% Πράγματι σε αυτές τις περιπτώσεις συμφέρει να πληρώνεις μόνος σου τις εισφορές καθώς μπορείς να επιλέξεις χαμηλότερη κατηγορία και ίσως να κερδίσεις κάτι.
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 4 ώρες πριν, acomaedo είπε Πράγματι σε αυτές τις περιπτώσεις συμφέρει να πληρώνεις μόνος σου τις εισφορές καθώς μπορείς να επιλέξεις χαμηλότερη κατηγορία και ίσως να κερδίσεις κάτι. Απ' ότι ξέρω έχει αλλάξει πλέον το σύστημα των εισφορών από το 2018 που έγινε αυτό το ποστ δηλαδή δεν πάνε πλέον με ποσοστά. Αλλά γενικά όχι δεν συμφέρει να είσαι με μπλοκάκι όταν στην ουσία δουλεύεις με στάνταρ ωράριο (αυτό είναι μια τακτική για να γλιτώνουν χρήματα οι εργοδότες είτε ιδιώτες είτε το δημόσιο)
acomaedo Δημοσ. 21 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2021 12 ώρες πριν, Nikos Chatzoglou είπε Απ' ότι ξέρω έχει αλλάξει πλέον το σύστημα των εισφορών από το 2018 που έγινε αυτό το ποστ δηλαδή δεν πάνε πλέον με ποσοστά. Αλλά γενικά όχι δεν συμφέρει να είσαι με μπλοκάκι όταν στην ουσία δουλεύεις με στάνταρ ωράριο (αυτό είναι μια τακτική για να γλιτώνουν χρήματα οι εργοδότες είτε ιδιώτες είτε το δημόσιο) Επειδή ως ελεύθερος επαγγελματίας έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις την ασφαλιστική κλάση σου, ανάλογα με το ύψος της σύμβασης ίσως να έχεις όφελος από το να δηλώσεις ότι εντάσσεσαι στο άρθρο 9 (όπου οι εισφορές είναι συνολικά 27.1%). Για 2000€ τον μήνα κάποιος στην δεύτερη ασφαλιστική Κλάση θα πληρώνει περίπου 310€ τον μήνα ενώ με το άρθρο 9 συνολικά αρκετά περισσότερα. Προφανώς συμφέρει συνολικά να είσαι μισθωτός αλλά εδώ η ερώτηση είναι για συμβασεις έργου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα