mariakioul Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2018 Καλησπερα σε ολους. Ειμαι η Μαρια 15 ετων και θα ηθελα οποιος μπορει να μου εξηγησει τι ειναι ο προγραμματισμος καθως και τι δυσκολιες συναντα καποιος, τι επαγγελματικη αποκατασταση εχει και τι ωραιο βρισκει κανεις στον προγραμματισμο. Θα μπορουσα στο μελλον να ασχοληθω με τον προγραμματισμο ως επαγγελμα και ποια ειναι τα υπερ και τα κατα? Οποιος ασχολειται θα με βοηθουσε πολυ αν μου απαντησει
becoming_I Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2018 Καλώς ήρθες Μαρία στο forum Ως προγραμματισμός μπορείς να ορίσεις τη διαδικασία μέσω της οποίας γίνεται μια ενέργεια και αποφέρει ένα αποτέλεσμα. Να σου το πω πιο απλά ο προγραμματισμός είναι κάτι σαν τη μαγειρική. Ο κώδικας (δηλαδή η συνταγή) είναι τι πρέπει να πεις στο υπολογιστή να κάνει προκειμένου να παράξει το αποτέλεσμα (φαγητό). Ένας καλός προγραμματιστής είναι σαν έναν καλό μάγειρα. Με τη σωστή εκτέλεση της συνταγής παράγει ένα καλό πρόγραμμα (νόστιμο φαγητό). Όπως οτιδήποτε άλλο, έτσι και ο προγραμματισμός είναι κάτι που για να το εξασκήσεις πρέπει να σου αρέσει. Αν ισχύει αυτό τότε δε θα έχεις πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης (στην Ελλάδα λίγο πιο δύσκολα). Το μεγαλύτερο ίσως όφελος του προγραμματισμού είναι ο τρόπος σκέψης που δομεί ένας προγραμματιστής. Θα μπορείς να σπας ένα πρόβλημα σε μικρότερα, πιο εύκολα στην επίλυση τους, κάτι που θα σε βοηθήσει και στην καθημερινότητα σου. Ελπίζω να σου ξεκαθάρισα λίγο το τοπίο 😃 1
PC_MAGAS Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Well well νεαρή δεσποινίς επιτρέψτε μου συντόμως να σας πω τα + και τα - . Αλλά πριν από αυτό ο προγραμματισμός είναι η τέχνη του να λές στον Η/Υ η σε οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή (πχ. κάτι σαν και αυτές ή αυτές ή ακόμα και αυτές όσο και απίστευτο να είναι και όχι μονο) να κάνει κάτι για σένα. Αρχίζοντας από τα + : Μπορείς να αναπτύξεις δικές σου ιδέες και αυτές να είναι προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο με λίγη τύχη. Μπορείς να επηρεάζεις την ζωή πολλών ανθρώπων. Γνωρίζεις καλύτερα το ματζαφλάρι που υπολογιστής, instagram, smartphone, robot κλπ κλπ. Είναι σχετικά εύκολο να αρχίζεις να δημιουργείς κάτι με λιγότερο κόστος και εφικτή η αυτοβελτίωση στον τομέα αυτό. Σε βοηθά να εξασκείς το μυαλό για να δίνεις λύσεις ακόμα σε σε αυτονόητα για τον άνθρωπο προβλήματα. Ανάλογα με το είδος εφαρμογής που αναπτύσεις έχει από οκ καλό μισθό έως ΤΡΕΛΑ λεφτά. (Κατά μέσο όρο πλην από μερικές εξαιρέσεις) Ευκολία το να ανοίξεις εταιρεία παραγωγής λογισμικού ή υπηρεσίας διαδικτύου (από τεχνικής άποψης από εμπορικής είναι μια από τα ίδια). Από τα - : Θέλει ώρες προσωπικής ενασχόλησης για προσωπική αυτοβελτίωση σαν επαγγελματίας. Η γνώση απλά μιας γλώσσας είναι η ΚΟΡΥΦΗ του παγόβουνου. Αλλά όσα περισσότερα ξέρεις όσο καλύτερα ξέρεις όσο ποιο δύσκολα προβλήματ αξέρεις να λύνεις τόσο παχύτερο το paycheck ή ευκολία εύρεσης εργασίας. Δεν ξέρουν όλοι προγραμματισμό και χρειάζεται και καλά skills προκειμένου να επικοινωνείς με άσχετους ή και με όχι τόσο καλούς στο αντικείμενο. (Εν αντιθέσει με άλλες απόψεις) Πολλές φορές μπορεί να σε οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα στρές αλλά πολλές φορές ανάλογα με το περιβάλλον να σκυλοβαριέσαι, αλλά μπορεί να είναι σε ποιο μεγάλες εταιρείες και περιβάλλοντα ok. (πχ. η πρώτη μου εργασία ήταν η χειρότερη) Υπάρχουν περιπτώσεις που το αντικείμενο που αναπτύσσεις να έχει κάποια ηθικά θέματα. (πχ έχω εμπειρία από να αναπτύσσω συστήματα για αστυνομία που "φύτευαν" ιούς σε συσκευές η και να εισβάλει στην ιδιωτικότητα του άλλου) Οι εφαρμογές που αναπτύσσεις (σαν επαγγελματίας) επί το πλείστων λειτουργούν προς συμφέρων ολίγων ή πρώτα το συμφέρον του αφεντικού και μετά το συμφέρον του πελάτη. Νομίζω να σε κάλυψα. Επεξ/σία 26 Νοεμβρίου 2018 από PC_MAGAS 4
defacer Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 18 hours ago, mariakioul said: Καλησπερα σε ολους. Ειμαι η Μαρια 15 ετων και θα ηθελα οποιος μπορει να μου εξηγησει τι ειναι ο προγραμματισμος καθως και τι δυσκολιες συναντα καποιος, τι επαγγελματικη αποκατασταση εχει και τι ωραιο βρισκει κανεις στον προγραμματισμο. Θα μπορουσα στο μελλον να ασχοληθω με τον προγραμματισμο ως επαγγελμα και ποια ειναι τα υπερ και τα κατα? Οποιος ασχολειται θα με βοηθουσε πολυ αν μου απαντησει Καλησπέρα Μαρία! Είμαι προγραμματιστής, από μικρό παιδί ερασιτεχνικά και πάνω κάτω 15 χρόνια επαγγελματικά, τα 4 τελευταία στο Βερολίνο όπου ζω μόνιμα. Είχα την ευχαρίστηση στο ενδιάμεσο να ασχοληθώ με πολύ ωραία πράγματα άλλης φύσης, αλλά γενικά μιλώντας έχω πάρει αυτό που θα λέγαμε "κατεύθυνση καριέρας" ως υπάλληλος. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω με τα πράγματα που έχω δει από μικρός, και αργότερα από τα καλά και τα άσχημα στο επάγγελμα. Τι είναι ο προγραμματισμός; Είναι η πρακτική του σχεδιασμού, της δημιουργίας, και της διαχείρισης προγραμμάτων, δηλαδή οδηγιών για αυτό που θέλουμε να κάνει ένας υπολογιστής για χάρη μας. Όταν θέλουμε να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει από Αθήνα Θεσσαλονίκη, πρέπει πρώτα να σκεφτούμε πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό καλά (πχ με δρόμους και αυτοκίνητα), μετά να σχεδιάσουμε τοπογραφικά το δρόμο, να βρούμε λύσεις για τα γεωγραφικής φύσης προβλήματα που θα συναντήσουμε (βουνό ανάμεσα), να φτιάξουμε το δρόμο, να δούμε αν δουλεύει καλά, και να συνεχίσουμε να φροντίζουμε για αυτό στο μέλλον όταν οι απαιτήσεις αλλάζουν. Αυτό το πράγμα κάνεις και στον προγραμματισμό, απλά το μέσο με το οποίο δουλεύεις είναι πολύ διαφορετικό. Τι δυσκολίες συναντά κάποιος; 1. Η φάση της δημιουργίας του προγράμματος (γιατί με αυτό έρχονται αντιμέτωποι πρώτα απ'όλα οι καινούριοι) απαιτεί τελείως διαφορετική προσέγγιση από ότι κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή για άλλα πράγματα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να "ξεχάσεις αυτά που ξέρεις" και όταν πας να προγραμματίσεις να σκέφτεσαι με πολύ διαφορετικό τρόπο. Το πρώτο πράγμα που λέω σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι εκτός των άλλων, πρέπει να μάθεις να μην παίρνεις τίποτα σαν δεδομένο εκτός αν ρητά σου το έχουν δηλώσει (και αργότερα, να μάθεις να καταλαβαίνεις μόνη σου ποια πράγματα είναι απαραίτητα να έχουν ξεκαθαριστεί από πριν, αλλιώς είναι σα να πας να χτίσεις σπίτι χωρίς να ξέρεις πού θα είναι και ποιος θα μένει μέσα). Spoiler Αγαπημένο παράδειγμα που έκλεψα και χρησιμοποίησα σε διδασκαλία: Θα παίξουμε ένα παιχνίδι, θα σκεφτώ έναν αριθμό και πρέπει να τον βρείτε. Μπορείτε να μου κάνετε όποιες ερωτήσεις νομίζετε. Ο διδακτικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να δείξεις πως το "παιχνίδι να βρείτε τον αριθμό" αμέσως ενεργοποιεί προκαταλήψεις στη σκέψη, που πρέπει να μάθεις να απορρίπτεις στον ύπνο σου. Παράδειγμα, πολλοί θα υποθέσουν ότι ο αριθμός είναι θετικός ακέραιος, αλλά εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο. Ακόμα περισσότεροι θα υποθέσουν πως αν μου κάνουν την ερώτηση "πες μου ποιον αριθμό σκέφτηκες", δεν θα τους πω. Αλλά εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο, μόνοι τους το υπέθεσαν. Κλπ κλπ. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερο γνώρισμα του προγραμματισμού, οποιαδήποτε engineering τέχνη είναι έτσι. Αλλά στον προγραμματισμό, επειδή δουλεύεις με ιδέες και όχι με υπαρκτά αντικείμενα, είναι πολύ πιο έντονο καθώς οι δυνατότητες περιορίζονται κυρίως από τη φαντασία σου. 2. Όταν γράφεις πρόγραμμα, μιλάς στον υπολογιστή. Ο υπολογιστής είναι πολύ διαφορετικός από άνθρωπο. Πρέπει να μάθεις να μιλάς με μαθηματική σκέψη. Πρέπει να μπορείς να εκτιμήσεις ακριβώς τι λέω, και τι δεν λέω, με εκφράσεις που θα συναντήσεις στα μαθηματικά όπως "ικανή και αναγκαία συνθήκη", "υπάρχει τουλάχιστον ένα Χ μεγαλύτερο του Υ τέτοιο ώστε", κλπ. Η μαθηματική σκέψη είναι ένα αν ρωτάς εμένα αφάνταστα χρήσιμο skill, το οποίο όπως και οποιοδήποτε άλλο πρέπει να εξασκήσεις συνειδητά για να το αποκτήσεις. Είναι όμως μια αφηρημένη έννοια, και αυτό αποτρέπει πολλούς. 3. Αν θες να το κάνεις επαγγελματικά, θα χρειαστεί να ρίξεις πάρα πολλή προσωπική μελέτη. Κάποιοι άνθρωποι δε βρίσκουν τη μελέτη ενδιαφέρουσα ποτέ, και δε θα το καταφέρουν. Σε άλλους δεν αρέσει η αυστηρά προσωπική φύση αυτού του είδους μελέτης. 4. Αν θες να γίνεις καλός, πρέπει να σου αρέσει να απορροφάς ιδέες. Αυτό πολλές φορές σημαίνει να καταλαβαίνεις πότε είναι η ώρα να μιλάς και πότε η ώρα να ακούς (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Είναι μια δυναμική που δεν είναι πάντα εύκολη. 5. Δυστυχώς είσαι γυναίκα. Ανάλογα με το περιβάλλον που θα βρεθείς κυμαίνεται και ο βαθμός του σεξισμού που θα αντιμετωπίσεις στην καριέρα σου. Είναι κάτι απέναντι στο οποίο θα πρέπει να μάθεις να πολεμάς. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να διεκδικήσεις συνειδητά πράγματα που για άλλους είναι δεδομένα. Επαγγελματική αποκατάσταση Μετά από 8 χρόνια που θα κάνεις τα πρώτα βήματα της καριέρας σου θα υπάρχει πάλι μεγάλη ζήτηση, με κέντρο την όποια hot εφαρμογή της εποχής. Δεδομένου ότι σαν επάγγελμα δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά anytime soon, νομίζω είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές που υπάρχουν, λίγο πιο κάτω από την κατηγορία γιατρός. Επίσης μπορείς να ξεκινήσεις από εκεί και να καταλήξεις αλλού (ενδεχομένως μετά από κάποιο μεταπτυχιακό) ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σου, παίρνοντας μαζί σου πολύ χρήσιμες δεξιότητες και γνώσεις από τον προγραμματισμό χωρίς να χρειάζεται να έχεις γίνει ποτέ αρκετά καλός για προγραμματιστής παραγωγής σε κάποιο εμπορικό τομέα. Για παράδειγμα, οικονομικά, τεχνολογίες σχετικές με AI, βιοτεχνολογία, οικονομικά, ασφάλεια συστημάτων. Τι ωραίο υπάρχει στον προγραμματισμό Είμαι προκατηλειμμένος προφανώς, αλλά μερικά που έχω στο μυαλό μου είναι: 1. Αν σου αρέσει να δουλεύεις με ιδέες είναι πολλές φορές υπέροχος. Αν σου αρέσει να ανακαλύπτεις, πρακτικά δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μην έχει κι άλλο να σκάψεις από κάτω. 2. Υπάρχει πάρα πολύς χώρος για να δουλέψει η φαντασία σου. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν επαγγελματικά οι φάσεις που είναι "ορίστε ένα φτυάρι, σκάψε μια τρύπα", αλλά γενικά έχεις πολύ μεγάλη ελευθερία στο ποια είναι η "σωστή" λύση (πρακτικά ανύπαρκτο, αλλά τέλος πάντων αυτό έχουμε σα στόχο). 3. Έχεις τη χαρά της δημιουργίας, βλέπεις κάτι που εσύ το γνώρισες σε επίπεδο βίδας να είναι τώρα υπερατλαντικό αεροπλάνο. 4. Έχεις ενίοτε και τη χαρά του να βλέπεις κάτι που δημιούργησες να κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη ή πιο ωραία, κι αυτό να τους κάνει χαρούμενους. Θα μπορούσες να ασχοληθείς επαγγελματικά; Φυσικά, γιατί να μη μπορείς; Απλώς να έχεις κατά νου ότι κι αν επιλέξεις, να είναι κάτι που σου ταιριάζει για να πετύχεις. Τα υπέρ και τα κατά + Άνετη καλοπληρωμένη δουλειά με πολλά ωραία χαρακτηριστικά. Πόσο άνετη και πόσο καλοπληρωμένη; Η απάντηση είναι εσύ πόσο είσαι διατεθειμένη να το κυνηγήσεις. + Σε γενικές γραμμές πάρα πολύ μεγάλη δυνατότητα να προσαρμόσεις τη δουλειά σου στη ζωή σου και όχι το αντίθετο. + Ξεκάθαρο μονοπάτι καριέρας, χωρίς αυτό να σημαίνει μονόδρομος. + Βρίσκεσαι σε περιβάλλον με πολλούς έξυπνους ανθρώπους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αλληλεπιδράσεις που έχεις μαζί τους. + Πιθανόν να σε οδηγήσει να ζήσεις στο εξωτερικό, αν το βλέπεις έτσι. - Πιθανόν να σε αναγκάσει να ζήσεις στο εξωτερικό, αν το βλέπεις έτσι. - Είναι σαν τα σπορ όσον αφορά το γεγονός πως αν κάποια στιγμή σταματήσεις τις προπονήσεις, πολύ σύντομα δε μπορείς πλέον να το κάνεις επαγγελματικά στο ίδιο επίπεδο. Οπότε όπως λένε caveat emptor, δε θα σε παίρνει να επαναπαυθείς. - Θα βρεθείς μπλεγμένη σε καταστάσεις με ποτάμια εγωισμού και ίσως χωρίς εύκολη λύση. Δε θα είναι βέβαια η καθημερινότητα σου, αλλά πρέπει να μάθεις να κολυμπάς αυτά τα ποτάμια. - Γενικά μιλώντας, είναι επάγγελμα όπου θα έχεις συγκριτικά λιγότερα πάρε δώσε με ανθρώπους (εδώ όποιος είναι χρόνια σε μεγάλη εταιρία σκέφτεται τα ατελείωτα meetings και μουτζώνει), αυτό σε κάποιους δεν αρέσει καθόλου. Ελπίζω να μπόρεσα να σου δώσω μερικές εικόνες για πράγματα που θα συναντήσεις, προσπάθησα να μην είμαι πολύ προκατηλειμμένος θετικά. Εσύ όμως πρέπει να σκεφτείς ποια είσαι, τι σε συγκινεί, αν σου ταιριάζει. Επεξ/σία 27 Νοεμβρίου 2018 από defacer 8 1
Bloodskin Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2018 Στις 26/11/2018 στις 8:19 ΜΜ, mariakioul είπε Καλησπερα σε ολους. Ειμαι η Μαρια 15 ετων και θα ηθελα οποιος μπορει να μου εξηγησει τι ειναι ο προγραμματισμος καθως και τι δυσκολιες συναντα καποιος, τι επαγγελματικη αποκατασταση εχει και τι ωραιο βρισκει κανεις στον προγραμματισμο. Θα μπορουσα στο μελλον να ασχοληθω με τον προγραμματισμο ως επαγγελμα και ποια ειναι τα υπερ και τα κατα? Οποιος ασχολειται θα με βοηθουσε πολυ αν μου απαντησει Προγραμματισμος ειναι η διαδικασια κατα την οποια παιρνεις τον ανθρωπινο λογικο συνειρμο που πηγαζει απο το ενστικτο και το τετραγωνοποιεις τοσο οσο να ειναι πιο αποδοτικος για να "δουλεψει" κατι σε μια μηχανη. ( computer δηλαδη απλα μας αρεσει να αποκαλουμαστε μηχανικοι μη δινεις σημασια 😎). Το ωραιο της υποθεσης ειναι διαφορετικο απο τον ενα στον αλλο , με καποιες κοινες συνισταμενες βεβαια. Για παραδειγμα εμενα μου αρεσει πολυ η ιδεα να ειμαι ο αφανης εγκεφαλος πισω απο μια εφαρμογη που χρησιμοποιουν καθημερινα , οπως το Instagram ας πουμε. Δηλαδη αυτο που εσυ ανοιγεις κανεις τρια κλικ και βαζεις τη φωτογραφια σου , εγω ξερω πως λειτουργει 😉. Ξερω ποιοι μηχανισμοι ενεργοποιουνται στο κινητο σου με το που ανοιγεις την εφαρμογη , ξερω τον αλγοριθμο που εκτελειται στο μενου επιλογης , ξερω τους κανονες συμφωνα με τους οποιους η φωτογραφια σου θα ταξιδεψει απ το κινητο σου και θα φτασει στο δωματιο με ενα τεραστιο υπολογιστη , λεγεται server , ξερω την τοποθεσια στο server που ερχονται τα δεδομενα (η φωτογραφια σου και αλλες 1000000) και φορτωνονται σε βασεις δεδομενων (κατι σαν πολυ κακτοποιημενες αποθηκες) και ξερω και τον αλγοριθμο που φορτωνει και ξεφορτωνει τα δεδομενα απο αυτες τις αποθηκες , ξερω επισης καποιες ρυθμισεις ωστε η φωτογραφια στη διαδρομη απο το κινητο σου στα μεγαλα δωματια με τους servers να μην κλαπει απο καποιον..... (το 1ο ενικο δεν αφορα εμενα προσωπικα αλλα τους προγραμματιστες που κανουν πραγματικοτητα τις εφαρμογες και τις λειτουργιες που κανουν τη ζωη σου ευκολοτερη)
PC_MAGAS Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Ακόμη δε να συμπληρώσω στην απάντηση μου όσο αφορά τα αρνητικά ότι παρόλο ένας προγραμματιστής που η περιγραφή της εργασίας του είναι προγραμματιστής και κάνει αποκλειστικά προγραμματισμό παίρνει καλά χρήματα ΑΛΛΑ: Πολλές φορές λόγο νοοτροπίας ο προγραμματισμός = γράφεις λογισμικό + κάνεις τεχνική υποστήριξη + επισκευάζεις όποιο πρόβλημα + διαχειρίζεσε σέρβερ. Σε μερικούς οργανισμούς πχ. ειδησεογραφικούς ενδεχομένως να μην πληρώνεσαι όσο αρμόζει και να καταλήγεις να κάνεις άλλα από αυτά που σου είπαν ή νόμιζες. Τέλος θα συμφωνήσω με τον @defacer ότι είναι ΜΕΓΑ λάθος να νομίζεις και να υποθέτεις. Ο προγραμματιστής πρέπει να μπορεί εκμαιεύει απαντήσεις με το ποιον έμμεσο τρόπο ιδού και ότι χρειάζεται: ΚΑΛΑ communication skills (ξέρω από πρώτο χέρι η έλλειψη αυτών.) Να μπορεί να εκμαιεύει πληροφορίες έμμεσα για την σχεδίαση του λογισμικού. Να μπορεί να ρωτά κατάλληλα σε sites του stackexchange. (Το πως θα ρωτήσεις είναι μια μικρή τέχνη, δε είναι μόνο το να ρωτήσεις πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο site με το κατάλληλο τρόπο έτσι να μην δημοσιεύσεις κώδικα της εταιρείας αλλά να μπορείς να λύσεις το πρόβλημα που κόλλησες.) Συνήθως ένα πρόβλημα που καλείτε ένας προγραμματιστής να λύσει είναι: Πως να επανασχεδιάσει μια εφαρμογή από την αρχή ή με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο και με ποια τεχνικά αλλά ΚΑΙ οργανωτικά βήματα θα πρέπει να βελτιώσει μια εφαρμογή έτσι να μπορεί να την επεκτείνει χωρίς να τρώει πολύ χρόνο και να βεβαιώνει ότι δουλεύει. Το σημαντικότερο είναι πως να πείσει το αφεντικό ότι πρέπει να γίνει με ΜΗ τεχνικούς όρους ότι πρέπει να το επανασχεδιάσει έτσι, όταν ο Mr Μιτσάρας που τελείωσε κάτι που δεν έχει σχέση με προγραμματισμό και διαχειρίζεται μια ομάδα προγραμματιστών (aka 1η μου εργασία) και πρέπει να βγάζει συνέχεια features και βλέπεις ότι το σύστημα τεχνικά είναι ένα πύργος από τραπουλόχαρτα. (Ps η μόνη λύση στην πάνω περίπτωση είναι να εργαστείς μέχρι να γεμίσεις το CV σου με μια καλή προϋπηρεσία και να φύγεις ASAP από εκεί) Τέλος όλα τα λεφτά είναι: Στο να μπορεί να λύνει δύσκολα προβλήματα. Στο να μπορεί να δομεί την λύση με κατανοητό επεκτάσιμο και αποδείξιμο ότι μπορεί να δουλεύει και ότι εύκολα διοσθόσιμο τρόπο. Επεξ/σία 28 Νοεμβρίου 2018 από PC_MAGAS
Lanike71 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2018 Σου αρέσει να λύνεις "προβλήματα"; Η λογική είναι το στοιχείο σου; Ξεκίνα.
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δηλαδη χρειαζεται καποιος για να γινει προγραμματιστης να τα παει και καλα με τα μαθηματικα? Ακομη σαν επαγγελμα καλυτερα ειναι ελλαδα η εξωτερικο? Στις 27/11/2018 στις 3:05 ΜΜ, defacer είπε 5. Δυστυχώς είσαι γυναίκα. τι εννοειτε?
becoming_I Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 26 λεπτά πριν, stellaxam είπε τι εννοειτε? Το επάγγελμα του προγραμματιστή είναι όλίγον τι φαλλοκρατικό. Αυτό εννοεί.
defacer Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 40 minutes ago, stellaxam said: Δηλαδη χρειαζεται καποιος για να γινει προγραμματιστης να τα παει και καλα με τα μαθηματικα? Ακομη σαν επαγγελμα καλυτερα ειναι ελλαδα η εξωτερικο? τι εννοειτε? Όχι, δε χρειάζεται να τα πάει καλά με τα μαθηματικά όπως διδάσκονται, αν αυτό εννοείς. Χρειάζεται να μπορεί να έχει αυτό το δομημένο τρόπο σκέψης όμως που συναντάμε στα μαθηματικά και τη λογική. Δηλαδή αν δεν καταλαβαίνει εύκολα ας πούμε ότι με τα ενδεχόμενα Χ,Υ και Ζ συγκεκριμένα και όχι με κάτι λιγότερο ή περισσότερο καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις για κάτι για να κάνει μετά μια μέθοδο του αποκλεισμού, δε θα γίνει ποτέ αξιόλογος στη δουλειά. Η ας πούμε να μπορεί να επεξεργαστεί έννοιες που είναι τελείως αφηρημένες, όπως "πίνακας οκτώ διαστάσεων". Από κει και πέρα, υπάρχουν τομείς που πρέπει να μάθεις αρκετά μαθηματικά, αλλά εκεί πας μόνο αν το επιλέξεις. Γυναίκα εννοώ ότι ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος, οπότε είναι λίγο λοταρία (ανάλογα βέβαια και πού βρίσκεσαι) με τι είδους άτομα θα έχεις να κάνεις. Μπορεί να είναι από υπέροχοι καλοί άνθρωποι μέχρι σεξιστές του κερατά. 1
_Theo_ Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Τα εξήγησαν πολύ καλά οι προλαλήσαντες. Στο μόνο που διαφωνώ είναι στο σεξισμό. Αν ως "σεξισμό" εννοούν τη σεξουαλική παρενόχληση, τότε ναι ετοιμάσου να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις οι οποίες είναι δυσάρεστες και δύσκολες. Βέβαια είναι καθαρά θέμα τύχης. Αν εννοούν όμως την υποτίμηση που μπορεί να υποστείς επειδή είσαι γυναίκα, δεν νομίζω ότι ισχύει καθώς αυτά έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Ακόμα και στο στρατό, υπάρχουν πολλές γυναίκες διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων και δεν έχουν τέτοια προβλήματα, με βάση την δικιά μου εμπειρία. Όπως και να έχει, αν βάζεις τα όρια σου και τηρείς τις αποστάσεις "κόβεις" κάθε διάθεση για τέτοιου είδους επιθέσεις και παρενοχλήσεις.
defacer Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 22 minutes ago, _Theo_ said: Αν εννοούν όμως την υποτίμηση που μπορεί να υποστείς επειδή είσαι γυναίκα, δεν νομίζω ότι ισχύει καθώς αυτά έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Υποθέτω αυτό σε κάτι το βασίζεις, αλλά δε μας λες σε τι ακριβώς. Από τη μια έχουμε γυναίκες (και άντρες επίσης) που έχουν κάνει καριέρα στο χώρο να λένε ξανά και ξανά πόσο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ο σεξισμός και να είναι διατεθειμένοι να κάνουν ακτιβισμό για αυτό, πχ random googling https://www.fastcompany.com/90265244/the-first-female-product-manager-at-google-built-a-non-profit-to-combat-the-sexism-in-tech. ΟΚ, καταλαβαίνουμε με τι προσόντα μιλάνε για την αντιμετώπιση των γυναικών στο χώρο: είναι γυναίκες, και έχουν ζήσει το χώρο. Εσύ σε ποια εμπειρία ή/και γνώση στηρίζεις την άποψη σου;
_Theo_ Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Μόλις τώρα, defacer είπε Υποθέτω αυτό σε κάτι το βασίζεις, αλλά δε μας λες σε τι ακριβώς. Από τη μια έχουμε γυναίκες (και άντρες επίσης) που έχουν κάνει καριέρα στο χώρο να λένε ξανά και ξανά πόσο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ο σεξισμός και να είναι διατεθειμένοι να κάνουν ακτιβισμό για αυτό, πχ random googling https://www.fastcompany.com/90265244/the-first-female-product-manager-at-google-built-a-non-profit-to-combat-the-sexism-in-tech. ΟΚ, καταλαβαίνουμε με τι προσόντα μιλάνε για την αντιμετώπιση των γυναικών στο χώρο: είναι γυναίκες, και έχουν ζήσει το χώρο. Εσύ σε ποια εμπειρία ή/και γνώση στηρίζεις την άποψη σου; Διάβασε προσεκτικά το post μου και θα καταλάβεις.
defacer Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 1 minute ago, _Theo_ said: Διάβασε προσεκτικά το post μου και θα καταλάβεις. Αν δε σου κάνει κόπο, έκανα μια πολύ απλή ερώτηση: σε τι δεδομένα βασίζεις τον ισχυρισμό σου. Το post σου δεν λέει απολύτως τίποτα σχετικά. Εκτός αν εννοείς ότι η εμπειρία σου στο στρατό, που έχει περίπου μηδέν σχέση σαν περιβάλλον με το ΙΤ, εφαρμόζεται και στο ΙΤ. Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2018 από defacer
_Theo_ Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2018 Μόλις τώρα, defacer είπε Αν δε σου κάνει κόπο, έκανα μια πολύ απλή ερώτηση: σε τι δεδομένα βασίζεις τον ισχυρισμό σου. Το post σου δεν λέει απολύτως τίποτα σχετικά. α) Δεν είναι σαφές τι εννοείς ως σεξισμό. Σεξουαλική παρένόχληση ή υποτίμηση ή και τα δύο; β) Έφερα το παράδειγμα του στρατού που είναι πολύ πιο ανδροκρατούμενο και με περισσότερες προκαταλήψεις περιβάλλον. Προσωπικά εκεί δεν έπεσαν στην αντίληψη μου τέτοια κρούσματα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα