Προς το περιεχόμενο

Controller SATA III σε μητρική με PCI-E X1 (με PCI-E extender)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω αυτό που κοιτάς δε κάνει δουλειά. Για να πάρεις ταχύτητα sata 3 σε μητρική που υποστηρίζει μέχρι PCI express v1.x θα πρέπει να βρεις κάρτα που να μπαίνει στο μεγάλο slot δηλαδή στο x16, (και με το x4 κάνεις δουλειά αν έχει η μητρική σου). Αυτό θεωρητικά πάντα. Στις παλιές μητρικές με PCI express v1.x όταν χρησιμοποιείς και τις δύο x16 η ταχύτητα γίνεται x8 που σε καλύπτει αλλά χάνεις από την κάρτα γραφικών. Το πρόβλημα όμως που θα έχεις είναι ότι οι παλιές μητρικές δεν έχουν bios που να κάνει boot από PCI. Υπάρχει τρόπος να το κάνεις αλλά θέλει πολύ ψάξιμο και προγράμματατακια που μπορεί να μη δουλέψουν στο σύστημα σου. Τέλος συμφωνώ και εγώ στο ''υπομονή μέχρι την αναβάθμιση". 

Επεξ/σία από try2rise
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φθηνη και δοκιμασμενη (απο εμενα - τη χρησιμοποιω για μηχανικο δισκο)

https://www.skroutz.gr/c/134/pc-controlers/m/6406/Powertech.html?from=cat-match&keyphrase=sata+ASM1061+slot-017&o=Powertech+sata+ASM1061+slot-017

εχει το ASMEDIA ASM1061 που ενσωματώνουν (ή μαλλον ενσωματωναν - εχω παλια Z97 μητρικη) αρκετες premium μητρικες ως extra sata

Επεξ/σία από duffyduck
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολυ φασαρία για το τίποτα...τα πράγματα είναι απλά..ελέγχεις την έκδοση του PCIe...ελέγχεις την μέγιστη απόδοση του και κουμπώνεις τον αντίστοιχο controller.

Αν το PCIe x1 δίνει π.χ 200ΜB/s ...200Mb/s θα πάρεις max είτε σκέτο είτε με αντάπτορες...

Ας το σκεφτούμε κατα αναλογία...

Έχουμε μια βρυσούλα με παροχή μισή ιντσας...ότι σωλήνα και να βάλεις πάνω στην βρυσούλα ....και μπουρί που λέει ο λόγος ότι και να κάνουμε η maximum Παροχή στο τέλος του λάστιχου θα είναι όσο μπορεί να δώσει η παροχή της μισής ίντσας...ούτε σταγόνα παραπάνω...

Επεξ/σία από masteripper
  • Like 2
  • 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά μία απορία, αν μπορεί να διαφωτίσει κάποιος:
Μητρική Asus P5QC, chipset P45.  Link μητρικής: https://www.e-shop.gr/asus-p5qc-p-PER.522642
Γράφει ότι έχει ICH10R.

Οι τρεις PCI-E X1 (άσπρο χρώμα) είναι Gen1.0/1.1 ή Gen2.0;;
Δεν διευκρινίζεται πουθενά.

Στο site της intel https://www.intel.com/Assets/PDF/prodbrief/P45-express-chipset-prod-brief-319947.pdf λέει ότι
στο P45, κάθε PC-E x1 είναι 500mb/s, που παραπέμπει σε Gen2.0 , όμως δεν είμαι σίγουρος.

Γνωρίζει κάποιος με βεβαιότητα;

image.jpeg.eaebf63d3f384716b72a531f1908cbff.jpeg

P5QC.jpg

Επεξ/σία από mihalis1983
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ICH10/R είναι PCIE 1.1, το 500MB/sec είναι 250MB up/downstream. Έχω παρόμοια Gigabyte EP45-DS3R και αυτή έχει PCIE 2.0 μόνο απο τo P45. Άμα θες να βάλεις κάρτα για SATA3 τσάμπα φασαρία, άσε τον SATA2 controller του ICH10. Στο Χ1 σλοτ (PCIE 1.1) που έχω δοκιμάσει την SATA3 ASM1061 κάρτα δεν πιάνω ούτε ~200MB/sec, στο 2ο Χ8 απο το P45 (PCIE 2.0) σε Read/Write ο SSD πιάνει 380-400MB/sec. Ο onboard SATA2 είναι σίγουρα καλύτερος απο μια κάρτα SATA3 σε PCIE 1.1 X1.

*Στη 2η φώτο ASM1061 στο X8 PCIE 2.0 και VIA USB 3.0 (VL805) σε Χ1 1.1

ich10.JPG

z1.jpg

Επεξ/σία από 50EuroUser
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για την απάντηση @50EuroUser

Για usb 3.0 adapter/controller πάνω στην PCIe X1 Gen1.1, θα πάρω τίποτα καλύτερο απ'το usb 2.0, ή πάλι τσάμπα ο κόπος;

Επεξ/σία από mihalis1983
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ενα ChinaOEM 240GB SSD με Realtek Controller και TLC φορτώνω φώτο με Controller / PCIE έκδοση για παν ενδεχόμενο. *Έχω ανέβασει και φώτο απο 256GB NVME (RTS5765DL) που δουλεύει χωρίς Duel/Clover σαν MBR (PCI ROM πατέντα) στην ίδια μητρική (EP45-DS3R) και κάνει OS boot απο αυτόν.

ASM1061_Gen1.png

ASM1061_Gen2.png

ICH10R.png

USB 3.0_Gen1.png

USB 3.0_Gen2.png

NVME_X1_Gen1.png

NVME_X4_Gen2.png

Intel_Z97_USB3.0.png

Επεξ/σία από 50EuroUser
  • Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Παντως το χαρακτηριστικο γνωρισμα, του να ερχεται ο καθε ραντομας, να ζηταει βοηθεια και να παρεξηγιεται κιολας χωρις να υπαρχει λογος, αφου πρωτα το παιξει τεχνικαρα ( ε τοτε τι ρωτας και θες βοηθεια?), πολυ με ξεπερναει και ειναι τουλαχιστον αστειο για να μη πω γελοιο.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...