Επισκέπτης Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Είναι γνωστό σε όλους ότι αν χρησιμοποιήσουμε έναν SSD σε μια μητρική με SATA II ports, δεν αξιοποιούμε την ταχύτητα του SSD. Η μητρική διαθέτει κάποια slots PCI-E Χ1, αλλά τοποθετώντας έναν controller SATA III η ταχύτητα του δίσκου και πάλι δεν ξεπερνά τα 250~270 MB/s! Αναζητώντας έναν τρόπο να πετύχω την μέγιστη ταχύτητα του SSD, σκέφτηκα λοιπόν ν' αγοράσω έναν PCI-E X16 riser extender και να βάλω τον SATA III controller επάνω. Ο extender που αναφέρω είναι αυτού του τύπου: https://www.game-show.gr/shop/1x-16x-powered-pci-express-riser-card-extension-cable-usb-3-0-sata-15pin-midore-fc1025-3/?ref=bestprice.gr Έχει εφαρμόσει κάποιος αυτή τη μέθοδο και αν ναι, τι αποτελέσματα του έχει δώσει;;; Κάθε ιδέα κι εμπειρία είναι καλοδεχούμενη. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από Επισκέπτης
Occultist Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Ποιο είναι το μοντέλο του SSD, τι διαγνωστικό χρησιμοποιείς και για ποια ταχύτητα μιλάς (random, sequential, read, write); Ο controller αντάπτορας, ποιος είναι; Επίσης, πόσο ελεύθερο χώρο έχει ο SSD; Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από Occultist
Sheogorath Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 4 ώρες πριν, Criss_X είπε Είναι γνωστό σε όλους ότι αν χρησιμοποιήσουμε έναν SSD σε μια μητρική με SATA II ports, δεν αξιοποιούμε την ταχύτητα του SSD. Η μητρική διαθέτει κάποια slots PCI-E αλλά τοποθετώντας έναν controller SATA III η ταχύτητα του δίσκου και πάλι δεν ξεπερνά τα 165~170 MB/s! Αναζητώντας έναν τρόπο να πετύχω την μέγιστη ταχύτητα του SSD, σκέφτηκα λοιπόν ν' αγοράσω έναν PCI-E X16 riser extender () και να βάλω τον SATA III controller επάνω. Έχει εφαρμόσει κάποιος αυτή τη μέθοδο και αν ναι, τι αποτελέσματα του έχει δώσει;;; Κάθε ιδέα κι εμπειρία είναι καλοδεχούμενη. Αν η κάρτα PCI express είναι Χ1, δεν εχει σημασια και σε 16αρι να την βάλεις, παλι θα σερνεται. Επειδή ήμουν στην θέση σου, κάνε υπομονή να πας σε νέο σύστημα. Με το να βουλώνεις τρύπες, πετάς λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο. 4
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, Sheogorath είπε Αν η κάρτα PCI express είναι Χ1, δεν εχει σημασια και σε 16αρι να την βάλεις, παλι θα σερνεται. Επειδή ήμουν στην θέση σου, κάνε υπομονή να πας σε νέο σύστημα. Με το να βουλώνεις τρύπες, πετάς λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο. Ξέρεις εσύ κάποια κάρτα (SATA III controller) που είναι σχεδιασμένος για slot Χ1 ;;; Η κάρτα controller SATA III που έχω ήδη, έχει μπει σε μητρική με PCI-E v 2.0 Χ4 κι έχει δώσει 490~520 MB/s με SSD SanDisk (240 GB Ultra ΙΙ). Ο ίδιος controller έχει μπει σε μητρικές με slot X1 PCI-E Rev 1.0 με τον ίδιο SSD κι έχει δώσει 260~270 MB/s! Το ερώτημά μου συνεπώς είναι άλλο: Αν ένας PCI-E riser (extender) σαν κι αυτόν που παρέθεσα στο link, θα δώσει το bandwidth που χρειάζεται ο controller! Αν υποθέσουμε ότι αυτός ο PCI-E riser (extender) προορίζεται για κάρτες γραφικών (PCI-E X16) και λειτουργούν ικανοποιητικά, δεν βλέπω για ποιον λόγο να μην λειτουργήσει ο SATA III controller που απαιτεί PCI-E Χ1 Rev 2.0 (5000 Mb/s = 625 MB/s)!!! Εν ολίγοις, το ερώτημά μου είναι: Ο extender αυτός, θα δώσει το απαιτούμενο bandwidth που χρειάζεται ο Asmedia 1061 SATA Host Controller για να δώσει o SSD την maximum ταχύτητα;;;
Sheogorath Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Μόλις τώρα, Criss_X είπε Ξέρεις εσύ κάποια κάρτα (SATA III controller) που είναι σχεδιασμένος για slot Χ1 ;;; Η κάρτα controller SATA III που έχω ήδη, έχει μπει σε μητρική με PCI-E v 2.0 Χ4 κι έχει δώσει 490~520 MB/s με SSD SanDisk (240 GB Ultra ΙΙ). Ο ίδιος controller έχει μπει σε μητρικές με slot X1 PCI-E Rev 1.0 με τον ίδιο SSD κι έχει δώσει 260~270 MB/s! Το ερώτημά μου συνεπώς είναι άλλο: Αν ένας PCI-E riser (extender) σαν κι αυτόν που παρέθεσα στο link, θα δώσει το bandwidth που χρειάζεται ο controller! Αν υποθέσουμε ότι αυτός ο PCI-E riser (extender) προορίζεται για κάρτες γραφικών (PCI-E X16) και λειτουργούν ικανοποιητικά, δεν βλέπω για ποιον λόγο να μην λειτουργήσει ο SATA III controller που απαιτεί PCI-E Χ1 Rev 2.0 (5000 Mb/s = 625 MB/s)!!! Εν ολίγοις, το ερώτημά μου είναι: Ο extender αυτός, θα δώσει το απαιτούμενο bandwidth που χρειάζεται ο Asmedia 1061 SATA Host Controller για να δώσει o SSD την maximum ταχύτητα;;; Φυσικά και ξέρω που μπαίνουν σε Pci express X1. Εσύ ο ίδιος λές οτι την έβαλες σε Χ1. Μας λες τσιπάκι και όχι κάρτα. δεν βοηθάς. Αν είναι Χ1, και σε χ16 να την βάλεις, αυτή στα @@ της. Αν την βάλεις σε gene 2.0 θα δώσει έως 500mb/s, οπότε αν η 16άρα σου είναι gene 2.0, θα σε καλύψει. Αν είναι 1.0 όχι, θα πάει 250mb/s. Ο extender δεν εχει σημασία, η θύρα έχει.
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, Occultist είπε Ποιο είναι το μοντέλο του SSD, τι διαγνωστικό χρησιμοποιείς και για ποια ταχύτητα μιλάς (random, sequential, read, write); Ο controller αντάπτορας, ποιος είναι; Επίσης, πόσο ελεύθερο χώρο έχει ο SSD; Αγαπητέ μου φίλε Δεν είμαι δα κανένας πρωτάρης που πειραματίζεται. Έμπειρος τεχνικός είμαι κι ερωτώ αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει αυτόν τον PCI-E Extender σε slot Rev 1.0, το οποίο slot θεωρητικά δίνει 2500 Μb/s άρα και max 312,5 MB/s! 8 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Φυσικά και ξέρω που μπαίνουν σε Pci express X1. Εσύ ο ίδιος λές οτι την έβαλες σε Χ1. Μας λες τσιπάκι και όχι κάρτα. δεν βοηθάς. Αν είναι Χ1, και σε χ16 να την βάλεις, αυτή στα @@ της. Αν την βάλεις σε gene 2.0 θα δώσει έως 500mb/s, οπότε αν η 16άρα σου είναι gene 2.0, θα σε καλύψει. Αν είναι 1.0 όχι, θα πάει 250mb/s. Ο extender δεν εχει σημασία, η θύρα έχει. Για δείξε μου που εγώ αναφέρω τη λέξη "τσιπάκι" φίλε... Διάβαζε λίγο πιο προσεκτικά και πρόσεξε πως εκφράζεις τις σκέψεις σου... Εσύ έγραψες "Αν η κάρτα PCI express είναι Χ1, δεν εχει σημασια και σε 16αρι να την βάλεις, παλι θα σερνεται." Με την ευκαιρία να σε πληροφορήσω ότι καμία κάρτα (SATA III host adapter) δεν είναι σχεδιασμένη σε X1 Rev 1.0!!! Σε ότι αφορά το τι θα δώσει σε slot Χ16, κάνεις μέγα λάθος!!!! Έβαλα τον controller σε μητρική με onboard γραφικά κι εφόσον είχα ελεύθερο το slot Χ16 με rev 2.0, μου έδωσε την αναμενόμενη ταχύτητα! Για να δώσει το maximum του bandwidth ο controller, πρέπει το slot που θα "κάτσει", να είναι τουλάχιστον PCI-E X1, αλλά να υποστηρίζει Rev 2.0 (5000 Mb/s = 625 ΜΒ/s)!!! Άρα δεν έχει να κάνει με το αν είναι Χ1 το slot, αλλά σε τι Revision λειτουργεί το slot το οποίο πρέπει να είναι > 2.0!!! Επανέρχομαι λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: Έχει χρησιμοποιήσει κανείς έναν τέτοιο extender και τι αποτελέσματα έχει δώσει;;; Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από Επισκέπτης
Sheogorath Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 7 λεπτά πριν, Criss_X είπε Αγαπητέ μου φίλε Δεν είμαι δα κανένας πρωτάρης που πειραματίζεται. Έμπειρος τεχνικός είμαι κι ερωτώ αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει αυτόν τον PCI-E Extender σε slot Rev 1.0, το οποίο slot θεωρητικά δίνει 2500 Μb/s άρα και max 312,5 MB/s! Για δείξε μου που εγώ αναφέρω τη λέξη τσιπάκι φίλε... Διάβαζε λίγο πιο προσεκτικά και πρόσεξε πως εκφράζεις τις σκέψεις σου... Εσύ έγραψες "Αν η κάρτα PCI express είναι Χ1, δεν εχει σημασια και σε 16αρι να την βάλεις, παλι θα σερνεται." Με την ευκαιρία να σε πληροφορήσω ότι καμία κάρτα (SATA III host adapter) δεν είναι σχεδιασμένη σε X1 Rev 1.0!!! Για να δώσει το maximum του bandwidth ο controller, πρέπει το slot που θα "κάτσει", να είναι τουλάχιστον PCI-E X1, αλλά να υποστηρίζει REV 2.0 (5000 Mb/s = 625 ΜΒ/s)!!! Γράφω παράλληλα paper για επιστημονικό περιοδικό, επέτρεψέ μου να μην δίνω τόσο βαρύτητα στο ΠΩΣ θα γράψω και εδώ μέσα, αφού σου απαντάω εθελοντικά. Αυτό που έστειλες σαν όνομα, είναι το τσιπάκι. Αν το γκουγκλάρεις θα δεις τι βγάζει. Τώρα τι δεν κατάλαβες για το Χ1 και το Χ4, δεν γνωρίζω. Δεν εχεις αναφέρει μητρική οπότε δεν γνωρίζουμε αν υποστηρίζει Gen2.0 Ο extender είναι passive οπότε είτε τον βάλεις είτε οχι δεν έχει καμία σημασία στην ταχύτητα.
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Sheogorath είπε Γράφω παράλληλα paper για επιστημονικό περιοδικό, επέτρεψέ μου να μην δίνω τόσο βαρύτητα στο ΠΩΣ θα γράψω και εδώ μέσα, αφού σου απαντάω εθελοντικά. Αυτό που έστειλες σαν όνομα, είναι το τσιπάκι. Αν το γκουγκλάρεις θα δεις τι βγάζει. Τώρα τι δεν κατάλαβες για το Χ1 και το Χ4, δεν γνωρίζω. Δεν εχεις αναφέρει μητρική οπότε δεν γνωρίζουμε αν υποστηρίζει Gen2.0 Ο extender είναι passive οπότε είτε τον βάλεις είτε οχι δεν έχει καμία σημασία στην ταχύτητα. Επειδή δεν σκοπεύω να έρχομαι σε αντιπαράθεση με μέλη που ισχυρίζονται ότι γράφουν papers σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά ταυτόχρονα σχολιάζουν με λάθος ορισμούς και όρους, αποσύρω το θέμα!!! Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Θα βρω τις απαντήσεις που θέλω με περισσότερη έρευνα στα κατάλληλα forums! Καλή συνέχεια! Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από Επισκέπτης
50EuroUser Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Η κάρτα σου είναι SATA III απο ότι κατάλαβα είναι x1 άρα και σε 16αρι SLOT να μπει πάλι X1 θα δουλεύει. Το πόσα MB/sec έχεις έχει να κάνει με το chipset/southbridge π.χ και το Gen/Ver του PCIe SATA (πριν το 2007) ~150 MB/sec SATA II (ICH9/10, SB710) ~300 MB/sec SATA III (απο P67 κ SB850 κ μετά) ~600 MB/sec Γράψε ποιά μητρική είναι να τσεκαριστεί. Παράδειγμα SLOT/LANES Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από 50EuroUser 2
Sheogorath Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, Criss_X είπε Επειδή δεν σκοπεύω να έρχομαι σε αντιπαράθεση με μέλη που ισχυρίζονται ότι γράφουν papers σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά ταυτόχρονα σχολιάζουν με λάθος ορισμούς και όρους, αποσύρω το λήμμα!!! Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Θα βρω τις απαντήσεις που θέλω με περισσότερη έρευνα στα κατάλληλα forums! Καλή συνέχεια! Ποιο λήμμα ρε; 4 λεπτά πριν, 50EuroUser είπε Η κάρτα σου είναι SATA III απο ότι κατάλαβα είναι x1 άρα και σε 16αρι SLOT να μπει πάλι X1 θα δουλεύει. Το πόσα MB/sec έχεις έχει να κάνει με το chipset/southbridge π.χ PCIe X1 Gen1 (ICH7 πριν το 2007) PCIe X1 Gen2 (ICH9/10, SB710) PCIe X1 Gen3 (απο P67 κ SB850 κ μετά) Γράψε ποιά μητρική είναι να τσεκαριστεί. Ευχαριστώ, να μας πει, γιατί μόνος του δεν καταλαβαίνει. Θα πρέπει να το δούμε εμείς. Αν ήταν Gen3.0 θα είχε και σατα3 η μητρική, συνεπώς το πολύ 2.0 να ειναι. Αν ειναι 1.0, δεν θα έχει διαφορά. Αν πάλι το X16 είναι σε τίποτα παλια 775 (προ Χ38/48 και Ρ45), θα είναι gene1.0, οπότε πάλι τσάμπα θα τρέχει σε 250mb/s. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από Sheogorath 2
tarantules Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Μιας και έτυχε να με ενδιαφέρει και εμένα το συγκεκριμένο , εγώ έχω έναν Samsung 850 Pro και τον έχω σε μια μητρική Asus Rampage II Extreme Edition με SATA II. Αν πάρω τον παραπάνω controller που λέει το παιδί θα δω καμιά διαφορά; Όχι οτι με καίει αλλά μιας και ανοίχτηκε το θέμα και τυχαίνει να έχω κι εγώ παλιά μητρική. Έχει απότι διάβασα 3 x PCIe 2.0 x16 support at x16, x8, x8, or dual x16 speed και 2 x PCIe 2.0 x 1 ( the PCIEx1_1 (black) is compatible with audio slot) και τσιπσετ Χ58 αν βοηθάει Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από tarantules
50EuroUser Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Επείδη είναι εύκολο να γίνει μπέρδεμα με τα SATA/bandwidth/Ports/PCIE θα το κάνω όσο πιο απλό γίνετε. To X58 έχει σαν Southbridge το ICH10R αυτό δίνει SATA II (300MB/sec), ο Controller αυτός άσχετο αν είναι SATA II είναι πιο γρήγορος απο πολλά 3rd Party PCIe 2.0 SATA III όπως τα ASM1061 εκτός Read/Write. Με τον Onboard SATA II τα max-read/write κοντά στα 270-280 ΜΒ/sec. Τώρα βάζοντας ένα SATA III card και επειδή παίζεις μπάλα σε PCIe 2.0 το Max Read/Write θα πάει κοντά στα 360-400 MB/sec, τα Latency/Access Time/4K/ΙΟPS θα πέσουν. Το SATA είναι 10bit, γι'αυτό με add-on X1 2.0 CARD βλέπουμε μέχρι ~400MB/sec max, μείνε ως είσαι μέχρι να αλλάξεις μητρική/επεξεργαστή κτλ. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από 50EuroUser 1 1
Occultist Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλά όλα αυτά τα πολύ τεχνικά - υπό κανονικές συνθήκες τα ψάχνω και εγώ - αλλά όταν πρόκειται για χιλιοδοκιμασμένα πράγματα, είναι προτιμότερο να δίνεις μια πολύ συντομότερη εκδοχή ως απάντηση, την οποία για να διαψεύσεις από γενικής εφαρμογής, θα πρέπει να ξανανακαλύψεις την πυρίτιδα. Λιανά : Με αντάπτορα κανείς δε γάμησε 😜 Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2018 από Occultist
tarantules Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 42 λεπτά πριν, 50EuroUser είπε ...μείνε ως είσαι μέχρι να αλλάξεις μητρική/επεξεργαστή κτλ. Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου , οπότε επιβεβαιώνομαι οτι δεν αξίζει την όλη βαβούρα. 2
Sheogorath Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, tarantules είπε Μιας και έτυχε να με ενδιαφέρει και εμένα το συγκεκριμένο , εγώ έχω έναν Samsung 850 Pro και τον έχω σε μια μητρική Asus Rampage II Extreme Edition με SATA II. Αν πάρω τον παραπάνω controller που λέει το παιδί θα δω καμιά διαφορά; Όχι οτι με καίει αλλά μιας και ανοίχτηκε το θέμα και τυχαίνει να έχω κι εγώ παλιά μητρική. Έχει απότι διάβασα 3 x PCIe 2.0 x16 support at x16, x8, x8, or dual x16 speed και 2 x PCIe 2.0 x 1 ( the PCIEx1_1 (black) is compatible with audio slot) και τσιπσετ Χ58 αν βοηθάει Θα μπορούσες να το βάλεις στην 2η 16άρα θύρα που ειναι σίγουρα Gene2.0, αλλά αν και θα κερδίσεις σε throughput, θα χάσεις σε latency. Όπως σωστά αναλύθηκε παραπάνω, κάνε υπομονή. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα