voltmod Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Αν και οι ARM-based συσκευές Windows 10 επιδεικνύουν βελτιωμένη απόδοση, χωρίς τα απαραίτητα επίσημα εργαλεία για την ανάπτυξη «native» 64-bit εφαρμογών ARM είναι δύσκολο να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Το παραπάνω πάντως δεν θα είναι θέμα από αυτή την εβδομάδα, αφού η Microsoft διέθεσε το Visual Studio 15.9, το οποίο δίνει στους developers τα εργαλεία που χρειάζονται (υποστηριζόμενο SDK κ.ά) για να αναπτύξουν 64-bit ARM (ARM64) apps. Έτσι, οι developers μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Visual Studio 15.9 για να κάνουν recompile apps –τόσο UWP και C++ Win32- για να τρέχουν «natively» σε ARM-based συσκευές Windows 10. Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν τα apps που έχουν αναπτύξει για την αρχιτεκτονική ARM64 στο Microsoft Store αν και μπορούν να τα διαθέσουν χρησιμοποιώντας άλλες πλατφόρμες (ή μπορούν να τα προσφέρουν σε bundle και για άλλες αρχιτεκτονικές chips). Η ανάπτυξη και η διάθεση τέτοιων εφαρμογών θα μπορούσε να κάνει σταδιακά όλο και περισσότερο ελκυστικά τα Windows PCs που είναι ARM-based. Η εξάρτηση των σημερινών λύσεων με Windows από τα «emulated» x86 apps (και όχι x64) αντισταθμίζει τα όποια πλεονεκτήματα τους όσον αφορά στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τη φορητότητα. Αν και ένα Snapdragon-based laptop δεν πρόκειται να ξεπεράσει σύντομα ένα με επεξεργαστή Core i5, τουλάχιστον το χάσμα μεταξύ τους με τον καιρό θα μικρύνει σταδιακά οπότε και περιμένουμε όλο και περισσότερους χρήστες να δίνουν ευκαιρία σε έναν ARM-based υπολογιστή. Engadget Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
bazzil Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Ωραία. Έχω την υποψία πως σε μερικά χρόνια θα λέμε ARM & συμβατοί 1
defacer Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 21 minutes ago, voltmod said: ένα Snapdragon-based laptop δεν πρόκειται να ξεπεράσει σύντομα ένα με επεξεργαστή Core i5 Τα laptops έχουν i9 και i7. Το iPad έχει arm64 cores (https://arstechnica.com/gadgets/2018/11/2018-ipad-pro-review-whats-a-computer/). Προφανώς δε μπορεί να συγκριθεί συνολικά η επίδοση ενός συστήματος που δεν έχει καν ανεμιστήρα με κάτι όπως το τελευταίο MBP, ούτε το geekbench είναι το τέλος της συζήτησης, αλλά εμένα μου φαίνεται πως σε λίγα χρόνια θα συζητάμε αν ο i5 σε ένα λάπτοπ μπορεί να φτάσει τον arm και όχι το αντίθετο. Και αυτό νομίζω πως υποστηρίζεται και πρακτικά, αλλά και θεωρητικά. Επεξ/σία 19 Νοεμβρίου 2018 από defacer 2
nhzt Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 34 λεπτά πριν, defacer είπε Τα laptops έχουν i9 και i7. Το iPad έχει arm64 cores (https://arstechnica.com/gadgets/2018/11/2018-ipad-pro-review-whats-a-computer/). Προφανώς δε μπορεί να συγκριθεί συνολικά η επίδοση ενός συστήματος που δεν έχει καν ανεμιστήρα με κάτι όπως το τελευταίο MBP, ούτε το geekbench είναι το τέλος της συζήτησης, αλλά εμένα μου φαίνεται πως σε λίγα χρόνια θα συζητάμε αν ο i5 σε ένα λάπτοπ μπορεί να φτάσει τον arm και όχι το αντίθετο. Και αυτό νομίζω πως υποστηρίζεται και πρακτικά, αλλά και θεωρητικά. Όταν λες ότι (αν ο i5 σε ένα λάπτοπ μπορεί να φτάσει τον arm και όχι το αντίθετο) σημαίνει ότι οι i5 θα σταματήσουν να αναπτύσσονται; μόνο οι arm θα εξελίσσονται; Παρόλα αυτά εγώ πιστεύω ότι, η εξέλιξη θα είναι σε γενικό επίπεδο. Δεν εξελίσσονται μόνο οι επεξεργαστές. Το θέμα δεν είναι ποιος θα επικρατήσει και να τα βλέπουμε όλα "οπαδικά" ... και ούτε εμένα μ ενδιαφέρει αν το σύστημα μου έχει Intel ή AMD. Μ ενδιαφέρει η απόδοση και η τιμή. Την ανάγκη για περισσότερη επεξεργαστική ισχύ την δημιουργεί το software. 1
Tokyo Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 18 λεπτά πριν, nhzt είπε Όταν λες ότι (αν ο i5 σε ένα λάπτοπ μπορεί να φτάσει τον arm και όχι το αντίθετο) σημαίνει ότι οι i5 θα σταματήσουν να αναπτύσσονται; μόνο οι arm θα εξελίσσονται; Παρόλα αυτά εγώ πιστεύω ότι, η εξέλιξη θα είναι σε γενικό επίπεδο. Δεν εξελίσσονται μόνο οι επεξεργαστές. Το θέμα δεν είναι ποιος θα επικρατήσει και να τα βλέπουμε όλα "οπαδικά" ... και ούτε εμένα μ ενδιαφέρει αν το σύστημα μου έχει Intel ή AMD. Μ ενδιαφέρει η απόδοση και η τιμή. Την ανάγκη για περισσότερη επεξεργαστική ισχύ την δημιουργεί το software. Καλά συμφωνώ σε αυτο που λες αλλά μακάρι να κλείσει η Ίντελ 🤷 1
marios28 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Υποστηρίζεται από το Μάιο η μεταγλώττιση UWP και Win32 (C++) εφαρμογών σε ARM64 από το Visual Studio (preview εκδόσεις). https://blogs.windows.com/buildingapps/2018/05/08/visual-studio-support-for-windows-10-on-arm-development Κάποιες δημοφιλείς εφαρμογές (VLC, 7zip) ήδη έχουν εμφανιστεί και για ARM64. Το νέο είναι ότι το store πλέον δέχεται και arm64 έκδοση των εφαρμογών. Αναμένονται και τα Windows Core OS που πιθανόν να δώσουν μια ώθηση σε arm-based συσκευές (είτε laptop/tablet είτε ακόμη και mobile) και από MS πλευρά. 1
defacer Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 3 minutes ago, nhzt said: Όταν λες ότι (αν ο i5 σε ένα λάπτοπ μπορεί να φτάσει τον arm και όχι το αντίθετο) σημαίνει ότι οι i5 θα σταματήσουν να αναπτύσσονται; μόνο οι arm θα εξελίσσονται; Δε θα σταματήσουν, είναι όμως θέμα της αρχιτεκτονικής και των συνεπειών της. Αυτή τη στιγμή στην ιστορία συμβαίνουν ταυτόχρονα τα εξής πράγματα: 1. Η κατεύθυνση που παίρνει ο χώρος είναι γενικά προς συστήματα με πολλούς πυρήνες. Αυτό επειδή σε επίπεδο single core οι επιδόσεις δεν έρχονται πλέον με αποδεκτό ενεργειακό κόστος, ενώ μπορούμε να βάλουμε παραπάνω cores. 2. Ταυτόχρονα, στα επίπεδα ενέργειας και συχνότητας λειτουργίας των πυρήνων που είναι καλό engineering value for money με τη σημερινή τεχνολογία, το single core performance έχει ανέβει εντυπωσιακά και έχει φτάσει προ πολλού το σημείο good enough. 3. Η έμφαση στην τεχνολογία μεταφέρεται από μια συσκευή ειδικής χρήσης ("υπολογιστής") σε πολλές συσκευές που κουβαλάμε μαζί μας. Αυτό από μόνο του πιέζει πολύ τα όρια προς τα κάτω σε θέματα ενέργειας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι θεμελιώδεις ιδέες στις οποίες βασίστηκε ο σχεδιασμός του x86 δεν είναι ιδιαίτερα καλές, ενώ με τον arm συμβαίνει το αντίθετο. Γι' αυτό και βλέπουμε τον arm να έχει πάρει τόσο πολύ τα πάνω του χτυπώντας στα ίσια εφαρμογές στις οποίες παλιότερα θα έλεγες "εδώ θέλει 'κανονική' CPU" (οι ίδιοι λένε για i5 performance το 2019), ενώ η Intel προς τα κάτω βγάζει κανέναν core m και χασμουρητά. Οπότε τελικά πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έχουμε μετακινηθεί και παίζουμε στην έδρα της arm, πράγμα που θα συνεχίσει να φαίνεται στο άμεσο μέλλον. 2 1
Phoenix4 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, defacer είπε Τα laptops έχουν i9 και i7. Το iPad έχει arm64 cores (https://arstechnica.com/gadgets/2018/11/2018-ipad-pro-review-whats-a-computer/). Προφανώς δε μπορεί να συγκριθεί συνολικά η επίδοση ενός συστήματος που δεν έχει καν ανεμιστήρα με κάτι όπως το τελευταίο MBP, ούτε το geekbench είναι το τέλος της συζήτησης, αλλά εμένα μου φαίνεται πως σε λίγα χρόνια θα συζητάμε αν ο i5 σε ένα λάπτοπ μπορεί να φτάσει τον arm και όχι το αντίθετο. Και αυτό νομίζω πως υποστηρίζεται και πρακτικά, αλλά και θεωρητικά. Είμαι περίεργος όταν ανοίγεις τον υπολογιστή άμα αντί για Chrome ή Mozilla δουλεύεις με Geekbench ή άμα πιστεύεις πως το iPhone XS https://browser.geekbench.com/ios_devices/56 μπορεί να τρέξει το Crysis γιατί είναι... πιο "δυνατό" από τον 3770Κ https://browser.geekbench.com/v4/cpu/10896792 2
defacer Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Just now, Phoenix4 said: Είμαι περίεργος όταν ανοίγεις τον υπολογιστή άμα αντί για Chrome ή Mozilla δουλεύεις με Geekbench Φίλος, έχεις απαντήσει πριν διαβάσεις καν όλο το ποστ μου. Ξαναδιάβαστο.
nikos5800 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 48 λεπτά πριν, Phoenix4 είπε Είμαι περίεργος όταν ανοίγεις τον υπολογιστή άμα αντί για Chrome ή Mozilla δουλεύεις με Geekbench ή άμα πιστεύεις πως το iPhone XS https://browser.geekbench.com/ios_devices/56 μπορεί να τρέξει το Crysis γιατί είναι... πιο "δυνατό" από τον 3770Κ https://browser.geekbench.com/v4/cpu/10896792 Αυτά τα νούμερα με ποια λογική τα βγάζει το Geekbench?
Phoenix4 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 4 λεπτά πριν, nikos5800 είπε Αυτά τα νούμερα με ποια λογική τα βγάζει το Geekbench? Άμα έχεις την όρεξη διάβασε αυτό το άρθρο https://www.forbes.com/sites/patrickmoorhead/2015/06/12/misunderstood-or-inappropriate-mobile-benchmarks-are-hurting-the-industry-and-consumers/#6b4dc19c2dc6 αν και παλιό περιγράφει ακριβώς τι γίνεται καθώς γινόταν και τότε. 1
rus Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Τι μεριδιο εχουν τα 10 και τι τα 7 στους χρηστες?
Phoenix4 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 3 λεπτά πριν, rus είπε Τι μεριδιο εχουν τα 10 και τι τα 7 στους χρηστες? 52% τα 10 και 36% τα 7
rus Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2018 Χλωμο. Κυριως τα ετοιματζιδικα εχουν 10, ενας εμπειρος χρησης δε νομιζω να τα εβαζε ευκολα. Το υπολοιπο 12% τι εχει, xp?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα