Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά!

Θα μπω κατευθείαν στο ψητό, το οποίο είναι το παρακάτω δίλημμα.

Θέλω να προχωρήσω σε αναβάθμιση/ανανέωση ενός αρκετά παλιού συστήματος, αγοράζοντας τα παρακάτω parts: CPU, Mobo, RAM, GPU (όχι απαραίτητα).

Χρήση: Εκτός από απλή καθημερινή χρήση, η χρήση του προορίζεται για development environment σε Linux, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης vm's μέσω VBox ή/και vmware.

Ποσό: Γύρω στα 300 ευρώ για τα συγκεκριμένα parts (όσο πιο φθηνό γίνεται)

Τα δύο διαφορετικά builds στα οποία τείνω είναι τα παρακάτω:

More future-proof option:

AMD Ryzen 5 2400g: ~150 EUR
GIGABYTE GA-AB350-Gaming: ~82 EUR
Patriot Viper 2x4 GB DDR4-3000MHz: ~68 EUR
TOTAL: ~300 EUR

Μια λύση βασισμένη σε παλιό socket, αλλά σε πολύ δελεαστική τιμή (γι αυτό και σας ρωτάω):

AMD FX-8350: ~75 EUR
GIGABYTE 970A-DS3P FX (REV. 2.1): ~64 EUR
TEAMGROUP ELITE 8GB DDR3-1600MHz: ~40 EUR
ASUS GEFORCE GT 1030 2GB: ~93 EUR
TOTAL: ~272 EUR

ΜΕ PALIT GEFORCE GTX 1050 Ti 4GB DUAL OC (~162 EUR): 341 EUR

Να τονίσω οι τιμές είναι ενδεικτικές καθώς και τα parts, δηλαδή είμαι ανοιχτός σε προτάσεις διαφορετικών mobos για παράδειγμα.

Τέλος, να αναφέρω ότι δεν θα προβώ σε απαιτητικό gaming, ωστόσο θα ήθελα ενδεχομένως να υποστηρίζει έστω σε low-settings παιχνίδια όπως GTA V, Withcer 3. Να επαναλάβω, ότι δεν είναι gaming build σε καμία περίπτωση, αλλά κυρίως με ενδιαφέρουν οι επιδόσεις της CPU (δεν θέλω να πέσω σε σύστημα με λιγότερα από 8 cores ή threads).

Υ.Γ. Υπάρχουν τροφοδοτικό, δίσκοι, κουτί που θα κρατηθούν. Επίσης, η RAM στο μέλλον θα αναβαθμιστεί στα 16GB.

Επεξ/σία από fygjza
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σαν επιδόσεις δεν ξέρω καθόλου στο θέμα του virtualization ποια θα είναι καλύτερη επιλογή, αν κ μάλλον είναι πάνω κάτω στα ίδια;

Επίσης, η 1030 vs Vega 11 δεν είναι λίγο καλύτερη;

Edit: Επίσης, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα για το πρώτο build η γνώμη σας για την επιλογή mobo ανάμεσα στις παρακάτω (και το επιχείρημά σας):

• Asrock AB350M Pro4
  • MSI B350 PC Mate
  • MSI B350 Gaming Plus
  • Gigabyte AB350-Gaming
  • Gigabyte AB350 Gaming 3
Επεξ/σία από fygjza
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fygjza είπε

Σαν επιδόσεις δεν ξέρω καθόλου στο θέμα του virtualization ποια θα είναι καλύτερη επιλογή, αν κ μάλλον είναι πάνω κάτω στα ίδια;

Επίσης, η 1030 vs Vega 11 δεν είναι λίγο καλύτερη;

Edit: Επίσης, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα για το πρώτο build η γνώμη σας για την επιλογή mobo ανάμεσα στις παρακάτω (και το επιχείρημά σας):

• Asrock AB350M Pro4
  • MSI B350 PC Mate
  • MSI B350 Gaming Plus
  • Gigabyte AB350-Gaming
  • Gigabyte AB350 Gaming 3

Πας σε επεξεργαστή  AMD R5 2600 ή αν δεν αντέχεις σε AMD R5 1600

Και βάζεις την πιο οικονομική κάρτα είτε σε καινούρια είτε σε μεταχειρισμένη.

Βρίσκεις μεταχειρισμένες HD78XX και HD77XX πολύ οικονομικά.

Μητρική κάποια MSI με B450 CHIP .

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Xρειάζεσαι κατ' ελάχιστον: 2 threads + 4GB RAM για το host σύστημα. Τα 2 βέβαια είναι λίγα· 4 threads είναι πιο ρεαλιστικό. Με λιγότερη RAM δεν θα μπορείς να κάνεις ούτε browsing.

Για το κάθε Virtual Machine (VM) χρειάζεσαι:

• 1 thread + 256MB είναι το απόλυτο minimum για headless linux (πχ να σηκώσεις έναν apache) αυξάνοντας RAM ανάλογα με το τι κάνεις (source)
  • 2 threads + 512MB είναι το minimum για linux + X server (source & source). Και με ένα thread γίνεται αλλά είναι πολύ εκνευριστικό το γραφικό περιβάλλον σε single thread... Ρεαλιστικά μιλώντας και το 1GB RAM δεν είναι παράλογο ιδίως αν θες κάτι πιο fancy για desktop environment.
  • 2 threads + 2048MB είναι το minimum για windows VM

maximum για threads/RAM δεν υπάρχει, εξαρτάται μόνο από το τι κάνεις στο κάθε VM.

Τα παραπάνω έχουν κυριολεκτικά 0 απαιτήσεις σε γραφικά (καλύπτεσαι άνετα και με την integrated ενός intel haswell)

Υπολόγισε λοιπόν τι θες να σηκώνεις και αναλόγως αποφασίζεις.

Προσωπικά θα προσπαθούσα να πήγαινα για 1600 + 16GB RAM αλλά τα €300 δεν φτάνουν.

edit

IMHO, σε CPU μην πας κάτω από 8 threads. Με 4 threads σηκώνεις maximum 2 VMs και θα σέρνεται ο υπολογιστής. Οπότε δες μήπως αξίζει να πας σε 1400Χ + 16GB RAM με προοπτική να αναβαθμίσεις CPU στο μέλλον αν δεις ότι δεν σου φτάνει. Εναλλακτικά 1600Χ + 8GB RAM και προσθέτεις άλλα 8 στο μέλλον. Εκτός και αν κάνεις full compililng κτλ, προσωπικά θα προτιμούσα τη RAM.

Επεξ/σία από pmav99
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, pmav99 είπε

Xρειάζεσαι κατ' ελάχιστον: 2 threads + 4GB RAM για το host σύστημα. Τα 2 βέβαια είναι λίγα· 4 threads είναι πιο ρεαλιστικό. Με λιγότερη RAM δεν θα μπορείς να κάνεις ούτε browsing.

Για το κάθε Virtual Machine (VM) χρειάζεσαι:

• 1 thread + 256MB είναι το απόλυτο minimum για headless linux (πχ να σηκώσεις έναν apache) αυξάνοντας RAM ανάλογα με το τι κάνεις (source)
  • 2 threads + 512MB είναι το minimum για linux + X server (source & source). Και με ένα thread γίνεται αλλά είναι πολύ εκνευριστικό το γραφικό περιβάλλον σε single thread... Ρεαλιστικά μιλώντας και το 1GB RAM δεν είναι παράλογο ιδίως αν θες κάτι πιο fancy για desktop environment.
  • 2 threads + 2048MB είναι το minimum για windows VM

maximum για threads/RAM δεν υπάρχει, εξαρτάται μόνο από το τι κάνεις στο κάθε VM.

Τα παραπάνω έχουν κυριολεκτικά 0 απαιτήσεις σε γραφικά (καλύπτεσαι άνετα και με την integrated ενός intel haswell)

Υπολόγισε λοιπόν τι θες να σηκώνεις και αναλόγως αποφασίζεις.

Προσωπικά θα προσπαθούσα να πήγαινα για 1600 + 16GB RAM αλλά τα €300 δεν φτάνουν.

edit

IMHO, σε CPU μην πας κάτω από 8 threads. Με 4 threads σηκώνεις maximum 2 VMs και θα σέρνεται ο υπολογιστής. Οπότε δες μήπως αξίζει να πας σε 1400Χ + 16GB RAM με προοπτική να αναβαθμίσεις CPU στο μέλλον αν δεις ότι δεν σου φτάνει. Εναλλακτικά 1600Χ + 8GB RAM και προσθέτεις άλλα 8 στο μέλλον. Εκτός και αν κάνεις full compililng κτλ, προσωπικά θα προτιμούσα τη RAM.

Δεν ξέρεις πόσο εκτιμώ την ανέλπιστα καλή απάντησή σου και τροφή για εποικοδομητικό διάλογο!

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σκεφτόμουν κατι όπως το παρακάτω σενάριο:

HOST OS με χρήση IDE, Browser κ.λπ.: 4 threads + 4GB RAM
Headless linux server vm: 2 threads + 1GB RAM
Testing/validation vms: 2 threads + 3GB RAM - Linux-distro με ένα ελαφρύ GUI (π.χ. MATE, XFCE), ή Windows 7/10 VM

Τόσο ο Ryzen 5 2400G όσο και ο FX-8350 έχουν 8 threads, οπότε θεωρητικά είμαι καλλυμένος. Βέβαια δεν ξέρω πως αποδίδουν στην πράξη και αν θα εμφανίσουν διαφορές.
Σαφέστατα, δεν διαφωνώ, ότι οι 1600, 2600, 1700 κ.λπ. αποτελούν εξαιρετικές επιλογές και καλύτερες από αυτές που ανέφερα, αλλά για άλλο budget όπως αναφέρεις.

Τέλος, τις κάρτες πιο πολύ τις βάζω στο παιχνίδι για κανένα GTA V ή/και Witcher 3 που θα ήθελα να παίξω, έστω και με low-settings, playable δε.

Ίσως οπότε για λόγους μελλοντικής υποστήριξης και μόνο καλύτερα θα ήταν να πάω προς AM4 socket, από την άλλη στα 75-80 ευρώ ο FX-8350 μου μοιάζει πολύ δελεαστικός! Δηλαδή, με 180 ευρώ παίρνεις χοντρικά 8 threads, 8 GB RAM, Mobo, με το αρνητικό της πλέον κάπως ξεπερασμένης πλατφόρμας και DDR3 RAM.

Γι' αυτό και είμαι σε δίλημμα!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fygjza είπε

Testing/validation vms: 2 threads + 3GB RAM - Linux-distro με ένα ελαφρύ GUI (π.χ. MATE, XFCE), ή Windows 7/10 VM

Αν δεν κάνεις browsing μέσα στο VM, λογικά και με 2GB RAM θα είσαι ΟΚ (με window manager όπως το openbox). Αν κάνεις, θες 4 γιατί αλλιώς θα σου κάνει swap συνέχεια.

Το βασικό λειτουργικό ποιο θα είναι; Win; Γιατί εγώ μιλάω από την πλευρά ότι έχεις linux host. Αν ο host είναι win δεν ξέρω να σου πω απαιτήσεις, πάνε πολλά χρόνια που είμαι linux only. Αν ο host είναι linux τότε για παιχνίδια θα κάνεις dual boot οπότε για εκεί σε νοιάζει μόνο η κάρτα γραφικών η οποία είναι αδιάφορη για το Virtualization (to be more precise, αν έχεις linux host μπορείς να κάνεις pass through την κάρτα γραφικών σε ένα VM και να έχεις native performance, αλλά είναι φασαριόζικο setup και θέλει 2 κάρτες γραφικών· δες και εδώ).

ΒTW, αν είσαι σε linux host, αντί για VMs που λες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και docker το οποίο δεν είναι καθόλου resource intensive, αλλά έχει σχετικά steep learning curve.

Ο 8350 νομίζω έχει νόημα μόνο αν βρεις σετάκι CPU-Mobo-16+GB RAM στα μεταχειρισμένα με €150-180 αλλά για την vfm τιμή ρώτα κανέναν πιο έμπειρο στα μεταχειρισμένα). Ένας i7 θα ήταν λογικά καλύτερη επιλογή, αλλά μάλλον δεν θα χωράει discrete κάρτα γραφικών καλύτερη της Vega του 2400G οπότε τον απορρίπτεις.

Γενικά τα μεταχειρισμένα τα κοιτάς μόνο και μόνο για να έχεις 16GB RAM γιατί τα 8 IMHO είναι λίγα. Αν το κόστος όμως πλησιάζει τον 2400G τότε IMHO είναι με διαφορά καλύτερη επιλογή γιατί θα έχεις εγγύηση και γιατί είναι αναβαθμίσιμη πλατφόρμα (πχ κοτσάρεις  πάνω και 1700 που είναι κυριολεκτικά διπλάσιο CPU του 2400). Υπόψιν, ότι τα γραφικά του 2400G θέλουν dual channel μνήμες και σχετικά γρήγορες.

Φοιτητής είσαι;

Επεξ/σία από pmav99
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 12/11/2018 στις 12:24 ΠΜ, pmav99 είπε

Αν δεν κάνεις browsing μέσα στο VM, λογικά και με 2GB RAM θα είσαι ΟΚ (με window manager όπως το openbox). Αν κάνεις, θες 4 γιατί αλλιώς θα σου κάνει swap συνέχεια.

Το βασικό λειτουργικό ποιο θα είναι; Win; Γιατί εγώ μιλάω από την πλευρά ότι έχεις linux host. Αν ο host είναι win δεν ξέρω να σου πω απαιτήσεις, πάνε πολλά χρόνια που είμαι linux only. Αν ο host είναι linux τότε για παιχνίδια θα κάνεις dual boot οπότε για εκεί σε νοιάζει μόνο η κάρτα γραφικών η οποία είναι αδιάφορη για το Virtualization (to be more precise, αν έχεις linux host μπορείς να κάνεις pass through την κάρτα γραφικών σε ένα VM και να έχεις native performance, αλλά είναι φασαριόζικο setup και θέλει 2 κάρτες γραφικών· δες και εδώ).

ΒTW, αν είσαι σε linux host, αντί για VMs που λες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και docker το οποίο δεν είναι καθόλου resource intensive, αλλά έχει σχετικά steep learning curve.

Ο 8350 νομίζω έχει νόημα μόνο αν βρεις σετάκι CPU-Mobo-16+GB RAM στα μεταχειρισμένα με €150-180 αλλά για την vfm τιμή ρώτα κανέναν πιο έμπειρο στα μεταχειρισμένα). Ένας i7 θα ήταν λογικά καλύτερη επιλογή, αλλά μάλλον δεν θα χωράει discrete κάρτα γραφικών καλύτερη της Vega του 2400G οπότε τον απορρίπτεις.

Γενικά τα μεταχειρισμένα τα κοιτάς μόνο και μόνο για να έχεις 16GB RAM γιατί τα 8 IMHO είναι λίγα. Αν το κόστος όμως πλησιάζει τον 2400G τότε IMHO είναι με διαφορά καλύτερη επιλογή γιατί θα έχεις εγγύηση και γιατί είναι αναβαθμίσιμη πλατφόρμα (πχ κοτσάρεις  πάνω και 1700 που είναι κυριολεκτικά διπλάσιο CPU του 2400). Υπόψιν, ότι τα γραφικά του 2400G θέλουν dual channel μνήμες και σχετικά γρήγορες.

Φοιτητής είσαι;

Το OS του host θα είναι Linux distro. Ναι για παιχνίδια μόνο θα χρησιμοποιώ τα Windows. Για το pass through της GPU σε vm το σκεφτόμουν μελλοντικά, εφόσον αγόραζα κάποια διακριτή κάρτα γραφικών.

Βασικά όπως το βλέπω προς το παρών λόγω περιορισμένου budget, θα προχωρήσω σε ένα AM4-based setup, και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας τον 2400g, για να μπορώ μελλοντικά θα προχωρήσω σε ισχυρότερο CPU.

Για την ετπιλογή mobo, με γνώμονα κυρίως την αξιοπιστία, αλλά και να είναι VFM και να έχει αρκετά features κατά το δυνατόν, ποιά έχετε να προτείνετε;

Μεταξύ των κάτω πχ:

• MSI B350 PC MATE ~80 EUR
  • GIGABYTE GA-AB350-Gaming ~82 EUR
  • ASRock AB350 Pro4 ~89 EUR
  • MSI B350 GAMING PLUS ~90 EUR
  • Asrock B450 Pro4 ~91 EUR
  • GIGABYTE GA-AB350-Gaming 3 ~93 EUR

Κυρίως κοιτάω για ΑΤΧ..., εκτός αν έχετε να προτείνετε κάτι αξιόλογο σε διαφορετικό form factor.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αναφορά σε κείμενο

Για το pass through της GPU σε vm το σκεφτόμουν μελλοντικά, εφόσον αγόραζα κάποια διακριτή κάρτα γραφικών.

Θέλει και δυνατό CPU και 16+ RAM... ;) Μη ξεχνάς ότι θα τρέχουν δύο Desktop λειτουργικά παράλληλα και ότι το VM θα πρέπει να έχει αρκετή ισχύ για να σηκώνει το παιχνίδι που θες.
Επίσης με τους SSD το reboot είναι τόσο γρήγορο πλέον που IMHO το σετάρισμα του PCI passthrough αξίζει μόνο ως learning exercise.

Για mobos περίμενε κάποιον άλλο :P (αλλά ψάξε και στα άλλα θέματα σίγουρα θα έχει απαντηθεί ποια αξίζει)

Επεξ/σία από pmav99

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...