Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μέτα από αρκετά χρόνια αποταμίευσης συν μια οικονομική βοήθεια από γονείς σκοπεύω να κάνω την πρώτη μου αγορά ακινήτου. Το κεφάλαιο δεν είναι πολύ μεγάλο γι αυτό αναγκαστικά θα κοιτάξω για μεταχειρισμένο σπίτι (25-45 ετών), το οποίο στην συνέχεια θα το ανακαινίσω. Κοίταξα αγγελίες και αυτήν την εβδομάδα έχω κλείσει κάποια ραντεβού. Θα ήθελα την γνώμη όσων έχουν εμπειρία επί του θέματος για το τι θα πρέπει να προσέξω σε ένα σπίτι προτού προχωρήσω στην αγορά.

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν ξέρω πολλά από σπίτια αλλά....

1) Καλοί και συνεργάσιμοι γείτονες ειδικά σε πολυκατοικία.

2) Μόνωση

3) Στατικότητα πολυκατοικίας

4) Οπωσδήποτε δικός σου μηχανικός πριν την αγορά

5) Το σπίτι θα πρέπει να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Μην σου πάει η ανακαίνιση αλλά τόσα...

Σε ποια περιοχή ψάχνεις κυρίως?

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, ΜΑΝΩΛΗΣ1 είπε

Δεν ξέρω πολλά από σπίτια αλλά....

1) Καλοί και συνεργάσιμοι γείτονες ειδικά σε πολυκατοικία.

2) Μόνωση

3) Στατικότητα πολυκατοικίας

4) Οπωσδήποτε δικός σου μηχανικός πριν την αγορά

5) Το σπίτι θα πρέπει να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Μην σου πάει η ανακαίνιση αλλά τόσα...

Σε ποια περιοχή ψάχνεις κυρίως?

Ευχαριστώ για την απάντηση σου!

Ηράκλειο Κρήτης ψάχνω. Κέντρο και τριγύρω περιοχές κυρίως.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, andr3wG είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση σου!

Ηράκλειο Κρήτης ψάχνω. Κέντρο και τριγύρω περιοχές κυρίως.

Αν έψαχνες Χανιά θα σε έστελνα σε μια φίλη μηχανικό που ασχολείται με αναπαλαιώσεις και μελέτες. 

Σε ιδιώτη η μεσίτη θα πας?

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ΜΑΝΩΛΗΣ1 είπε

Αν έψαχνες Χανιά θα σε έστελνα σε μια φίλη μηχανικό που ασχολείται με αναπαλαιώσεις και μελέτες. 

Σε ιδιώτη η μεσίτη θα πας?

Αγγελίες απο ιδιώτες βλέπω είναι ελάχιστες. Οπότε μάλλον απο μεσίτη θα ψωνίσω. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, NikosKallithea είπε

Αυτο κυρίως που πρέπει να ερευνήσεις είναι αν το σπίτι ειναι καθαρό απο υποθήκες χρέη κλπ, πρέπει να το ψάξει δικηγόρος

Σημαντικότατο. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Αυτο κυρίως που πρέπει να ερευνήσεις είναι αν το σπίτι ειναι καθαρό απο υποθήκες χρέη κλπ, πρέπει να το ψάξει δικηγόρος

Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να σου πουλήσει κάποιος υποθηκευμένο ακίνητο? Απ όσο ξέρω για να γίνει η μεταβίβαση το ακίνητο θα πρέπει να είναι ελεύθερο απο βάρη.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, andr3wG είπε

Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να σου πουλήσει κάποιος υποθηκευμένο ακίνητο? Απ όσο ξέρω για να γίνει η μεταβίβαση το ακίνητο θα πρέπει να είναι ελεύθερο απο βάρη.

Στην Ελλάδα είμαστε....

Επεξ/σία από ΜΑΝΩΛΗΣ1
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, terry308 είπε

1) Μονοκατοικία 

Δε μου έρχεται κάτι άλλο ... 

Δύσκολο να βρεις μονοκατοικία και η τιμή θα είναι υψηλή. Γι αυτό κοιτάζω για διαμέρισμα.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, andr3wG είπε
Απ όσο ξέρω για να γίνει η μεταβίβαση το ακίνητο θα πρέπει να είναι ελεύθερο απο βάρη.

Για να πουλήσει κάποιος πρέπει να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και το ακίνητο να μη χρωστά φόρους.

Το να έχει όμως το ακίνητο βάρη (=υποθήκη, προσημειωση κλπ) δεν μπλοκάρει την μεταβίβαση. Θα μπορούσες πχ να είχες συμφωνήσει "σου πληρώνω το χρέος και παίρνω το ακίνητο σε τιμή χώμα" ή το βάρος να έχει ληφθεί υπόψη στην τελική τιμή ή οτιδήποτε άλλο. Δεν αφορά το δικαστήριο η συμφωνία που έχεις με τον πωλητή.

Επίσης, μπορεί να παίζουν διάφορα άλλα, όπως: ο πωλητής δεν είναι ο πραγματικός ή ο μόνος κύριος του ακινήτου, ή το ακίνητο έχει ανοιχτά νομικά θέματα (πχ ο πωλητής  το πήρε με κληρονομιά που αμφισβητείται από άλλους πιθανούς κληρονόμους) κλπ κλπ.

Γι αυτό πρέπει πάντα να γίνεται νομικός έλεγχος του ακινήτου λιγο πριν την αγορά (ακόμα και την ίδια μέρα, αν είναι δυνατόν) και οπωσδήποτε πριν δώσεις οποιοδηποτε χρηματικο πόσο (πχ προκαταβολή κλπ) στον πωλητή.

Πχ ο δικός μου δικηγόρος έλεγξε 1 φορά πριν δώσω την προκαταβολή και άλλη μία την ίδια ημέρα που θα υπογράφαμε τα συμβόλαια.

Θεωρητικά σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να πάρεις πίσω τα χρήματα αν σου αποκρύψει σκόπιμα ο πωλητής καποια τέτοια πληροφορία, αλλά τότε βαρύνεται εσύ με την ευθύνη να αποδείξεις ότι σου το απέκρυψε και μάλιστα σκόπιμα, στο δικαστήριο. Δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε τέτοια διαδικασία όταν ένας απλός προληπτικός έλεγχος σου δίνει όλη την εικόνα.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υποθήκες, προσημειωσεις και λοιπά βάρη είναι αντικείμενο του σωστού νομικού ελέγχου που θα κάνει ο δικηγόρος σου αφού έχεις συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη και πρίν δώσεις οποιοδήποτε ποσό!

Υπάρχουν βάρη που μπορούν να αρθούν κατόπιν συνεννοήσεως με τις τράπεζες και διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει ο δικηγόρος. Άλλες φορές είναι αδύνατον. Όταν γίνει ο νομικός έλεγχος θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Επίσης σημαντική η παρουσία έμπειρου μηχανικού. Θα σου δώσει το τεχνικό πράσινο φως και μπορεί να σε συμβουλέψει για την ανακαίνιση.

Επίσης η τοποθεσία καλό είναι να μπορέσει να καλύψει μελλοντικές ανάγκες, πχ σχολείο για τα παιδιά κτλ

Καλή τύχη και υπομονή. Πολλοί ψάχνουν 1-2 χρόνια μέχρι να βρουν το κατάλληλο σπίτι. Σημαντικό να ιεραρχήσεις νωρίς τις προτεραιότητές σου και να ξέρεις σε τι μπορείς να κάνεις παραχωρήσεις και σε τι όχι. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει το τέλειο σπίτι.

Επεξ/σία από kronos73
  • Like 1
Δημοσ.

Περαν του οτι σου ειπαν, προσθετω

1.Ολα τα τετραγωνικα μετρα να ειναι νομιμα η νομιμοποιημενα με χαρτια. Πχ βεραντες που εγιναν δωματια παρκιγκ που εγιναν δωματια αποθηκες που εγιναν play room.

2. Καλο ειναι να εχει ξεκαθαρα να φαινεται στα συμβολαα δικη του θεση σταθμευσης.

3. Διαβασε το καταστατικο / κανονισμο τι περιλαμβανει.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...