Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν, αυτές τις μέρες λήγει η 24μηνη δέσμευση που έχω για VDSL 50, απεριόριστα σταθερά και 30' κινητά, με τιμή 42.50€/μήνα.

Το (βασικό) πρόβλημα είναι ότι δεν πιάνω 50Mbps, αλλά συγχρονίζω στα 36 όπως μπορείτε να δείτε και εδώ:

image.png.f22f91c2e1f9aa2fc9cd067dd3a10374.png

Δύο φορές πέτυχα τεχνικό του ΟΤΕ στη γειτονιά, και τις δύο μου είπαν ότι για το 2019 δεν προβλέπεται καμία βελτίωση.

Πριν κανά εξάμηνο μου την είχε βαρέσει που δεν έπιανα 50 καρφωτά όπως είχα συνηθίσει στο σπίτι των γονιών μου παλιότερα, και τους είχα πάρει τηλέφωνο για καλύτερη προσφορά ή να με ρίξουν στα 30Mbps. Για την προσφορά έφαγα άκυρο, και για το να με ρίξουν στα 30 μου είπαν ότι γίνεται, αλλά θα γλίτωνα ~5€/μήνα, και απ' ότι κατάλαβα τα 30 δε θα ήταν εγγυημένα, μάλλον θα έπαιζα γύρω στα 26 απ' ότι μου είπαν. Πώς γίνεται αυτό απ' τη στιγμή που ήμουν ήδη στα 36, δεν ξέρω. Οπότε δεν προχώρησα τότε στη μετάβαση στα 30 απλά για να γλιτώσω 5€/μήνα και να χάσω τουλάχιστον άλλα 10Mbps.

Οπότε αρχίζω να σκέφτομαι μήπως πουλάρω απ' τον ΟΤΕ για κάτι φθηνότερο ή/και πιο γρήγορο στα ίδια χρήματα πάνω-κάτω.

Και αναρωτιέμαι αν υπάρχει περίπτωση οι άλλοι πάροχοι να μου προσφέρουν κάτι καλύτερο από άποψη ταχύτητας από αυτό που μου προσφέρει ο ΟΤΕ.

Έχουν δικά τους δίκτυα ή δανείζονται απ' τον ΟΤΕ όπως γινόταν παλιότερα;

Τρέχω τώρα τους ελέγχους διαθεσιμότητας στην περιοχή μου και η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον Vodafone και Wind μου βγάζουν για έως 50Mbps.

Επεξ/σία από phanispal
Δημοσ.

Υπάρχουν πλέον κάποιες περιοχές που έχουν φτιάξει και οι άλλοι πάροχοι αλλά ο γενικός κανόνας και σήμερα είναι όλοι νοικιάζουν από οτε. Αν θεωρήσουμε όμως ότι η γραμμή που παίρνεις είναι από οτε μην περιμένεις να έχεις τα ίδια στους άλλους ειδικά δε αν δεν παίρνεις απευθείας από κάποια καμπίνα (που μάλλον δεν παίρνεις εκτός και αν όντως είσαι και έχεις πολύ crosstalk). Τον οτε τον επιλέγεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τους υπόλοιπους ως φτηνότερες λύσεις. Αν βρεις κάνα καλό πακέτο πάντως δοκίμασε το, μόνο πρόσεχε μην σε κάνουν όπως έχω δει άπειρους να έχουν και καλά γραμμές 50mbps και να μην πιάνουν ούτε 17. 

Δημοσ.

Από αυτά που βλέπω μέχρι στιγμής, καλύτερο πακέτο από άποψη ταχύτητας μάλλον δεν παίζει να βρω.

Από άποψη τιμής ίσως βρω, αλλά αν είναι να πέσω στα «17» που λες κι εσύ, η τιμή θα πρέπει να είναι εντελώς χώμα για να πω ότι αξίζει, που και πάλι 17 (η παρόμοιο νούμερο) δε μου φτάνουν.

Εκτός από Vodafone και Wind, ποιοι άλλοι παίζουν;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, phanispal είπε

Από αυτά που βλέπω μέχρι στιγμής, καλύτερο πακέτο από άποψη ταχύτητας μάλλον δεν παίζει να βρω.

Από άποψη τιμής ίσως βρω, αλλά αν είναι να πέσω στα «17» που λες κι εσύ, η τιμή θα πρέπει να είναι εντελώς χώμα για να πω ότι αξίζει, που και πάλι 17 (η παρόμοιο νούμερο) δε μου φτάνουν.

Εκτός από Vodafone και Wind, ποιοι άλλοι παίζουν;

Vodafone, wind, nova είναι τωρινοί δεύτεροι μεγάλοι πάροχοι. Μπορείς να δεις και τους εναλλακτικούς αν έχουν κάλυψη στην περιοχή σου όπως η Inalan ή/και HCN (για την δεύτερη μόνο Θεσσαλονίκη). Τσέκαρε και δες την κάλυψη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πες καλύτερα ότι είσαι κοντά σε κτήριο του ΟΤΕ, που ως γνωστόν έχει αποφασίσει να μην τοποθετήσει καμπίνες σε πρώτη φάση και, κυρίως, χωρίς να λάβει υπόψιν την ποιότητα του δικτύου του (χαλκός) σε κάθε περιοχή, κοντά σε αυτόν και οι άλλοι πάροχοι.

- Τώρα με τέτοιο Line Attenuation και Noise Margin μάλλον θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος με το συγχρονισμό σου (αν έχεις και το ανάλογο download), τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα αν και όταν μπουν νέες καμπίνες. Τώρα, είναι δύσκολο έως αδύνατο να έχεις τον ίδιο συγχρονισμό σε άλλο πάροχο.
Οι συνδέσεις των 50 και των 30Mbps, στον ΟΤΕ τουλάχιστον, είναι έως 50 και έως 30 και στην πράξη όχι λιγότερο από 35 και 21 αντίστοιχα.
- Ίσως να είναι καλό να κάνεις πρώτα έλεγχο της εσωτερικής σου καλωδίωσης και να βρεις μετά ένα modem/router που να ταιριάζει με τις δυνατότητες της περιοχής σου για να διατηρήσεις  αυτές τις επιδόσεις.
- Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, στο σχεδιασμό των εταιριών και του κράτους είναι έως το 2020 να έχουν μπει οι "έως 30" στα περισσότερα νοικοκυριά. Σε αυτή την περίπτωση οι έως 30Mbps συνδέσεις θα έχουν μάλλον όλο και χαμηλότερο συγχρονισμό, ειδικά όσες γίνονται μέσω του Α/Κ, όπως γίνεται και τώρα με τις περισσότερες έως 24 συνδέσεις, ευτυχώς όχι με όλες.

- Το αν αξίζει να φύγεις ή όχι μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις. Κανένας άλλος δεν μπορεί να  γνωρίζει τις πραγματικές σου ανάγκες.

Επεξ/σία από filipN
Δημοσ.

Προφανώς εννοείς το κτήριο στην Ευτέρπης δίπλα στο Γρηγόρη. Με ποια λογική εν τω μεταξύ έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο;

Οπότε από άποψη ταχύτητας δε με συμφέρει να πάω σε άλλο πάροχο.

Έλεγχο εσωτερικής καλωδίωσης πώς κάνω;

Προς το παρόν έχω το Speedport του ΟΤΕ. Έχω παρατηρήσει ότι η ταχύτητα «παίζει» αρκετά, βέβαια είμαι αναγκασμένος να έχω ασύρματο δίκτυο στο PC επειδή η μόνη τηλεφωνική πρίζα στο σπίτι είναι στο σαλόνι (και το PC σε άλλο δωμάτιο, σε απόσταση ~3 μέτρων). Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσο μπορεί να ευθύνεται το Speedport για τη σταθερότητα της ταχύτητας. Μέχρι 4.2MB/s είδα χθες, αλλά δεν υπήρχε σταθερότητα, έπεφτε και στα 2.

Αυτό που λες για το 2020, εν μέρει καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα ισχύει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι πώς δε θα επηρεάσει τα μεγαλύτερα πακέτα (50+). Μόνο οι έως 30 δηλαδή θα έχουν όλο και χαμηλότερο συγχρονισμό; Εκείνοι που έχουν έως 50 και βάλε, σα να μην τρέχει τίποτα;

ΟΚ, μπορεί να είναι λάθος ο τίτλος, προφανώς και είναι υποκειμενικό το αν αξίζει να φύγω. Στην ουσία με ενδιαφέρουν αυτές οι πληροφορίες ώστε να κρίνω εγώ τι με συμφέρει.

Στην προκειμένη, έτσι όπως μου τα λες, μένω και απλά κυνηγάω καλύτερη τιμή. Και τσεκάρω καλωδίωση και router.

• Super Moderators
Δημοσ.

Δεν το έχει αποφασίσει ο ΟΤΕ αλλά η ΕΕΤΤ για λόγους ανταγωνισμού νομίζω.

Δημοσ.
18 ώρες πριν, phanispal είπε

Το ότι είμαι πάνω από 1.000 μέτρα από πού προκύπτει;

Πού είναι το DSLAM στη δική μου περίπτωση δηλαδή;

Προκύπτει από την εξασθένιση της γραμμής σου.

Δημοσ.

Ναι, αλλά αυτό είναι θεωρητικό.

Στην πράξη πού είναι το DSLAM στην περιοχή μου; http://fttxgr.eu/map

Γιατί αν είναι αυτό στην Ευτέρπης, με τα πόδια τουλάχιστον είναι 400 μέτρα από εμένα. Στην ευθεία πρέπει να είναι ~300.

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, phanispal είπε

Ναι, αλλά αυτό είναι θεωρητικό.

Στην πράξη πού είναι το DSLAM στην περιοχή μου; http://fttxgr.eu/map

Γιατί αν είναι αυτό στην Ευτέρπης, με τα πόδια τουλάχιστον είναι 400 μέτρα από εμένα. Στην ευθεία πρέπει να είναι ~300.

Δεν είναι θεωρητικό αλλά πρακτικό. Δεν έχει κάποια σχέση η διαδρομή "με τα πόδια" αλλά η όδευση του καλωδίου.

Δημοσ.

Δε διαφωνώ, και ήθελα να το γράψω πριν αλλά ήμουν στη δουλειά και το ξέχασα.

Αλλά πόσο κύκλο μπορεί να κάνει το καλώδιο για να είναι >1.000 μέτρα;

Εν τω μεταξύ, ποια η διαφορά καμπίνας και DSLAM; Θέλω να πω, αφού έχω καμπίνα πολύ κοντά μου, γιατί να μην παίρνω από εκεί; Ή τέλος πάντων, τι σχέση έχει το DSLAM;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...