Προς το περιεχόμενο

1,3GB Hardware reserved ram?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην κοινότητα του insomnia, πρόσφατα μου κάηκε η μητρική (Asus Rampage IV Formula x79 lga2011) και μέχρι να μου έρθει η καινούργια από κίνα συμβιβάστηκα με ένα motherboard που βρήκα στην αποθήκη, συγκεκριμένα το motherboard είναι το Foxconn 945G7MA και πάνω του έχει τον Intel Pentium D 195.

Σύντομα διαπίστωσα ότι ενώ κάνει power on δεν κάνει post και έτσι μετά από αλλαγή μερικών πυκνωτών πάνω του πόσταρε τελικά αλλά δεν έκανε boot, για κακή μου τύχη διαπίστωσα ότι το motherboard λόγο παλαιότητας δεν έχει UEFI bios και έτσι δεν θα μπορούσε να bootάρει windows σε GPT, για να γλιτώσω το format τελικά αποφάσισα να πειραματιστώ με τον Clover (hackintosh bootloader) μιας και μία από τις βασικές του ικανότητες είναι να μπορεί να κάνει boot UEFI OS ακόμα και σε non uefi hardware,  έτσι λοιπόν βρήκα μία έκδοση που να μπορεί να τρέχει στο mobo  την έγραψα σε ένα flash drive πέρασα και το boot code στην mbr του flash drive και τελικά μετά από περίπου 2+ ώρες κατάφερα να bootαρω τα Windows 10.

Σύντομα αντιμετώπισα δύο προβλήματα, το πρώτο ήταν ότι η cpu δεν επαρκεί ούτε για browsing και δεύτερο ότι η το σύστημα δεν κάνει χρήση ολόκληρης της μνήμης ραμ συγκεκριμένα κάνει χρήση μόνο τα 2.7gb από τα 4gb που είναι εγκατεστημένα και τα windows αναφέρουν ότι το 1.3gb είναι "System Reserved".

Το πρώτο πρόβλημα λύθηκε με oc από τα 2.8 στα 3.6ghz, πλέον παίζει και ένα λολάκι με 50fps :)
Στο δεύτερο όμως δεν βλέπω λύση,  έχεις κανείς να προτείνει κάτι; 

2.jpg.94a36afd725d41568d7a496cf157758d.jpg
1.jpg.33a7f8d412ec02ea6d0aca398614d2d9.jpg

PS: το λειτουργικό σύστημα είναι 64bit, o bootloader είναι 64bit, η cpu δεν τρέχει στα 1,4ghz τα windows τρολλάρουν όταν κάνω oc

Δημοσ.

https://ark.intel.com/products/27515/Intel-Pentium-D-Processor-915-4M-Cache-2-80-GHz-800-MHz-FSB-

Αν κατάλαβα καλά ο επεξεργαστής έχει instruction set 64bit αλλά όσον αφορά την μνήμη αναφέρει:

Physical Address Extensions  32 bit

που σημαίνει ότι δεν βλέπει πάνω απο 4 gb ram, 

Συν οτι κάποια chipset (και νομίζω οτι το 945 είναι μέσα σε αυτά) δεν βλεπυν όλη την μνήμη  των 4gb,  ίσως είναι και αυτό. Έχω ενα asus soc 775 το οποίο από τα 4 gb ram ddr2 βλέπει λιγότερα απο 3gb. Τώρα που το σκέφτομαι μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα σου και οχι ο επεξεργαστής? 

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, hoannis είπε

Αν κατάλαβα καλά ο επεξεργαστής έχει instruction set 64bit αλλά όσον αφορά την μνήμη αναφέρει:

Physical Address Extensions  32 bit

που σημαίνει ότι δεν βλέπει πάνω απο 4 gb ram, 

Λάθος.

Αναφορά σε κείμενο

Physical Address Extensions (PAE) is a feature that allows 32-bit processors to access a physical address space larger than 4 gigabytes.

Προϋποθέτει βέβαια ότι το PAE στο bios είναι ενεργό.

Δημοσ.

Τελικά μετά από αρκετό διάβασμα βρήκα την απάντηση, το chipset  (intel i945) μπορεί να διαβάσει μέχρι 4 gb ram αλλά δεν μπορεί να κάνει remap την μνήμη, το αποτέλεσμα είναι με την κάρτα γραφικών που του έχω  βάλει (750ti 2gb)  να βλέπω 2,74gb ram γιατί μέρος αυτού κάνει reserve λόγο διευθύνσεων της gpu αλλά και άλλων περιφερειακών.

Για χαβαλέ αφού έχει 4 σλοτ είπα να του βάλω 8gb να δω αν θα ποστάρει, τελικά ποστάρει διαβάσει την μνήμη κανονικότατα 8gb dual channel αλλά τα windows εξακολουθούν να βλέπουν 4gb και από αυτά να κάνουν χρήση τα 2,7gb. Αφαιρόντας την gpu και παίζοντας με την iGPU τα windows αναφέρουν 3,23gb διαθέσιμη μνήμη.

Τελικά λοιπόν δεν φταίει ούτε το bios ούτε τα windows  αλλα ούτε ο bootloader, στην πραγματικότητα το φταίει το chipset.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...