Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, pavloa είπε

Δεν ξέρω γιατί ειρωνεύσαι αλλά μάλλον δεν σου έχει τύχει να πάρεις φωτιά και να καούν τα μισά σου πράγματα.. Το έχει πάθει φίλος και ξέρω πως είναι.. αυτά απο μένα. 

Καλά χαλάρωσε, πλάκα κάνουμε, άλλωστε νομίζω ότι ήμουν σαφής ότι το post ήταν "χαβαλεδιάρικο" (δεν ήταν ειρωνικό).

• Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
7 ώρες πριν, apostolispd είπε

Το είχαμε συζητήσει κι εδώ, οπότε ρίξε μια ματιά.

Η κατηγορία Ε έχει καταργηθεί εδώ και κάποια χρόνια, οπότε δεν θα βρεις να πουλιούνται (κι αν βρεις μην τον πάρεις). Για το ρεύμα πλέον αναγράφεται στην ετικέτα η τάση για την οποία ο πυροσβεστήρας έχει πιστοποιηθεί ότι είναι ασφαλής.

Το είχαμε συζητήσει κι εδώ, οπότε ρίξε μια ματιά.

Η κατηγορία Ε έχει καταργηθεί εδώ και κάποια χρόνια, οπότε δεν θα βρεις να πουλιούνται (κι αν βρεις μην τον πάρεις). Για το ρεύμα πλέον αναγράφεται στην ετικέτα η τάση για την οποία ο πυροσβεστήρας έχει πιστοποιηθεί ότι είναι ασφαλής.

Η πιστοποίηση για καταλληλότητα σε ρεύμα (είτε Ε παλιά, είτε αναγραφή τάσης τώρα) σου εγγυάται τη δική σου ασφάλεια κατά τη χρήση, όχι της ηλ. συσκευής. 

Να έχεις υπόψη ότι ο αφρός έχει σαν βάση το νερό, με ότι αυτό συνεπάγεται (πχ ακαταλληλότητα για ρεύμα).

Έτσι λες εσύ... 

Διάβασε εδώ για παράδειγμα http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=10

(αναφέρομαι σε επίσημο δημόσιο siteόχι σε blog η κάποιου ιδιώτη) 

Η κατηγορία Ε υπάρχει μια χαρά. 

Δημοσ.

Δεν το λέω εγώ...

Η κατηγοριοποίηση των πυρκαγιών γίνεται με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ3 που έχει ενσωματωθεί αυτούσιο και στην Ελληνική νομοθεσία. Για ευκολία, και αφού μιλάμε για πυροσβεστήρες, θα σε παραπέμψω  εδώ (άνοιξε το "Εγχειρίδιο πυροσβεστήρων 2016" - πολύ καλή δουλειά, παρεμπιπτόντως) και στη σελίδα 15 θα δεις το ακόλουθο από τους κατ' επάγγελμα ασχολούμενους με το αντικείμενο. Αν επιμένεις ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι πιο έγκυρη και δεν έχει κάνει απλά μια παρωχημένη αντιγραφή - επικόλληση, μπορείς να ανατρέξεις και στο ίδιο το πρότυπο απευθείας. 

extinguishers.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, apostolispd είπε

Οπότε δεν υπάρχει πυροσβεστήρας που να μην καταστρέφει τις ηλ. συσκευές.

Για να καταλάβω καλύτερα όμως...

Σε μια υποτιθέμενη φωτιά στο μάτι της κουζίνας αν χρησιμοποιήσουμε τον πυροσβεστήρα θα καταστρέψουμε μόνο την ηλ. κουζίνα ή η σκόνη θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο ψυγείο που είναι λίγο παραπέρα;

Ίσως διαβάζονται κάπως αυτά που γράφω αλλα θα ήθελα να ξερω τα προβλήματα μετά την χρήση. Εννοείται οτι οταν πρέπει να σώσεις το σπιτι σου δεν θα σκεφτείς τα ηλεκτρικά.

Επεξ/σία από thant
Δημοσ.

Μάλλον το έχεις πάρει από πολύ φόβο άδικα. Δεν είπε κανένας ΄ότι μόλις αδειάσεις τον ξηράς κόνεως σε ένα χώρο θα αχρηστευτεί ό,τι ηλεκτρικό υπάρχει τριγύρω. Στο παράδειγμά σου, όχι το ψυγείο αλλά ούτε και η ίδια η κουζίνα δε θα πάθει τίποτα από τη σκόνη. Καθαρίζεις και είσαι εντάξει. Υποθέτω ότι εννοείς φωτιά σε σκεύος πάνω στην κουζίνα, όχι στην ίδια την κουζίνα - που σε αυτή την περίπτωση την θεωρείς ήδη κατεστραμμένη από τη φωτιά (λιωμένα καλώδια κλπ).

Η ζημιά μπορεί να γίνει όταν θα ρίξεις πχ σκόνη σε ένα ηλ/κό πίνακα (όχι οικιακό, εργοστασίου για παράδειγμα), όπου θα μείνουν κατάλοιπα και σε μέρη του πίνακα που ως εκείνη τη στιγμή δεν έχουν πάθει τίποτα. Σε ένα ακραίο σενάριο, φαντάσου να μπεις στο χώρο των σερβερ της Google  και να τον γεμίσεις σκόνη... Σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο CO2 (ή άλλο αδρανές αέριο) κι όχι απλά πυροσβεστήρας, αλλά σύστημα ολικής κατάκλυσης.

• Thanks 1
Δημοσ.

Για αυτούς που έχουν πυροσβεστήρα CO2 μια συμβουλή ακόμα για την δύσκολη στιγμή (μακριά από όλους μας):

Πιάνουμε το ακροσωλήνιο από την ειδική χειρολαβή αλλιως θα παθει εγκαυμα το χέρι λογω χαμηλής θερμοκρασίας σωλήνα

Τον ακουμπαμε στο δάπεδο γιατί παράγεται μεγάλο φορτίο στατικού ηλεκτρισμού (αν κ αυτό βοηθάει σε μεταλλικά δάπεδα)

Να εχετε στο νου σας ότι πυροσβεστηρες διαρκούν από 20-30 δευτερόλεπτα.

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, apostolispd είπε

Μάλλον το έχεις πάρει από πολύ φόβο άδικα.

Περισσότερο έχω πάρει απο φόβο αυτόν που έχω στο σπίτι.:P

Δημοσ.
2 ώρες πριν, inflation είπε

Για αυτούς που έχουν πυροσβεστήρα CO2 μια συμβουλή ακόμα για την δύσκολη στιγμή (μακριά από όλους μας):

Πιάνουμε το ακροσωλήνιο από την ειδική χειρολαβή αλλιως θα παθει εγκαυμα το χέρι λογω χαμηλής θερμοκρασίας σωλήνα

Δεν με νοιάζει αν καεί το χέρι μου ή η γιαγιά μου, ο υπολογιστής μου μην πάθει τίποτα.

CO2 θα πάρω, πάει και τέλειωσε. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 01/11/2018 at 19:47, Lezantas26 said:

και το μονοξειδιο του ανθρακα ασφυξια δημιουργει

Το μονοξείδιο είναι δηλητήριο, μπορείς να πεθάνεις αναπνέοντας το ενώ υπάρχει επίσης αρκετό οξυγόνο στον αέρα. Το διοξείδιο δεν είναι, ο μόνος τρόπος που μπορεί να σε σκοτώσει ρεαλιστικά είναι να έχει πάρει τη θέση του οξυγόνου στον αέρα που αναπνέεις.

Το μονοξείδιο είναι σούπερ πιο επικίνδυνο. Από αυτό πεθαίνουν με τα μαγκάλια κλπ, μη τα βάζουμε στην ίδια πρόταση.

Επεξ/σία από defacer
  • Like 1
Δημοσ.

το CO2   ειναι τοξικο αλλα σε μεγαλυτερες συγκεντρωσεις

1 ώρα πριν, defacer είπε

Το διοξείδιο δεν είναι, ο μόνος τρόπος που μπορεί να σε σκοτώσει ρεαλιστικά είναι να έχει πάρει τη θέση του οξυγόνου στον αέρα που αναπνέεις.

το CO2 είναι τοξικό και σκοτώνει λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στον οργανισμό και όχι μόνο λόγω ασφυξίας αλλά σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από το CO

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, nvel είπε

το CO2 είναι τοξικό και σκοτώνει λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στον οργανισμό

Το CO2 (διοξείδιο) είναι το ίδιο που υπάρχει στην εκπνοή μας, μπαίνει στα αναψυκτικά και γενικά μπαίνει με αρκετούς τρόπους στον οργανισμό μας καθημερινά. Το CO (μονοξείδιο) κάνει αυτά που λες και δημιουργείται με ατελή καύση.

• Like 1
Δημοσ.

γνωρίζω πολύ καλά την διαφορά των δυο αερίων, όποιος διαθέτει το κατάλληλο υπόβαθρο μπορεί να συμβουλευτεί την βιβλιογραφία πυροπροστασίας για το προβλήματα που προκαλεί η χρήση CO2  στις κατασβέσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, defacer είπε

Το μονοξείδιο είναι δηλητήριο, μπορείς να πεθάνεις αναπνέοντας το ενώ υπάρχει επίσης αρκετό οξυγόνο στον αέρα. Το διοξείδιο δεν είναι, ο μόνος τρόπος που μπορεί να σε σκοτώσει ρεαλιστικά είναι να έχει πάρει τη θέση του οξυγόνου στον αέρα που αναπνέεις.

Το μονοξείδιο είναι σούπερ πιο επικίνδυνο. Από αυτό πεθαίνουν με τα μαγκάλια κλπ, μη τα βάζουμε στην ίδια πρόταση.

εεεε το μονοξειδιο σε σκοτωνει επειδη δεσμευει την αιμοσφαιρινη. το διοξειδιο δεν ειμαι σιγουρος τι κανει ακριβως, αν και απ οσο θυμαμαι κυκλοφορει στο πλασμα σε μεγαλο ποσοστο οχι με την αιμοσφαιρινη (μπορει να μαι λαθος, πρεπει να το ψαξω)

οπως και να χει δε τα βαζω στην ιδια κατηγορια, ισα ισα που αμα διαβασεις σε τι απαντουσα αυτο που λες ενισχυει το ποϊντ μου :P

Δημοσ.
3 ώρες πριν, nvel είπε

το CO2   ειναι τοξικο αλλα σε μεγαλυτερες συγκεντρωσεις

το CO2 είναι τοξικό και σκοτώνει λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στον οργανισμό και όχι μόνο λόγω ασφυξίας αλλά σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από το CO

ρεαλιστικα δεν νομιζω σε μια μικρη εστια (καλωδιο, κλπ) ο οικιακος πυροσβεστηρας (5L * 150 ατμοσφαιρες?) να δημιουργει τοσο σοβαρο θεμα. προφανως δεν ειμαι ειδικος σε τετοια θεματα ουτε κατ ελαχιστο, οποτε επειδη ανεφερες για βιβλιογραφια πυροσβεσης, εχεις μηπως καποιο pdf? ή εστω μια φωτο με αποσπασμα απο το βιβλιο το οποιο το διαβασες? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...