Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, η απορία μου ίσως θεωρηθεί χαζή, έχω διαβάσει ότι  ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση για κάθε ημέρα άδειας που δεν έλαβε από το σύνολο της άδειας του. Εγώ έχω υπόλοιπο άδειας 5 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. Μπορώ για χ ψ λόγο να αρνηθώ να πάρω άδεια ώστε να λάβω το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές τις 5 ημέρες; Ή o εργοδότης έχει  δικαίωμα να με αναγκάσει να πάρω την άδεια υποχρεωτικά;

Επεξ/σία από nbtz89
Δημοσ.

Αποζημιωση δικαιουσαι μονο αν δε παρεις αδεια με υπαιτιοτητα του εργοδοτη, αν δηλαδη ζητησεις και δε σου δωσει. Εαν δεν ζητησεις τοτε πρεπει να στη δωσει ο εργοδοτης μονος του. Παλια υπηρχε η 'σιωπηρη' μετακυληση του υπολοιπου στο επομενο ετος, πλεον κανενας εργοδοτης δεν ειναι τοσο ηλιθιος.

Να αρνηθεις αδεια και να παρεις μετρητα δε γινεται.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nbtz89 είπε

Καλησπέρα, η απορία μου ίσως θεωρηθεί χαζή, έχω διαβάσει ότι  ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση για κάθε ημέρα άδειας που δεν έλαβε από το σύνολο της άδειας του. Εγώ έχω υπόλοιπο άδειας 5 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. Μπορώ για χ ψ λόγο να αρνηθώ να πάρω άδεια ώστε να λάβω το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές τις 5 ημέρες; Ή o εργοδότης έχει  δικαίωμα να με αναγκάσει να πάρω την άδεια υποχρεωτικά;

Η κουτοπονηριά κέρδισε κατά κράτος...  

Δημοσ.
3 ώρες πριν, fredd0 είπε

Αποζημιωση δικαιουσαι μονο αν δε παρεις αδεια με υπαιτιοτητα του εργοδοτη, αν δηλαδη ζητησεις και δε σου δωσει. Εαν δεν ζητησεις τοτε πρεπει να στη δωσει ο εργοδοτης μονος του. Παλια υπηρχε η 'σιωπηρη' μετακυληση του υπολοιπου στο επομενο ετος, πλεον κανενας εργοδοτης δεν ειναι τοσο ηλιθιος.

Να αρνηθεις αδεια και να παρεις μετρητα δε γινεται.

Οκ, σε ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ να κλειδωθεί.

Δημοσ.

Βασικα πρεπει να ειχες παρει τη μισή σου άδεια συνεχόμενη με αίτηση δική σου στο πρώτο μισό του έτους. Την υπόλοιπη αποφασίζει το αφεντικούλι, αν δε σου έδωσε την άδεια οταν τη ζήσησες τότε ειναι υποχρεωμένος να στη δώσει μεσα σε ένα μήνα απο τη πρώτη σου αίτηση. Μετα τον τρέχεις επιθεώρηση

Δημοσ.

Μην ψάχνετε να βρείτε πάντα κουτοπόνηρους, πονηρούς, ή δεν ξέρω τί άλλο. Παλαιότερα, πριν αλλάξει η νομοθεσία, ήταν σχεδόν νόμος ότι η άδεια μεταφερόταν - εγώ πχ έχω ξεκινήσει το 2015 με 47 ημέρες υπόλοιπο άδειας (οι ημέρες του 2015 συν προηγούμενων ετών). Πλέον τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά, αλλά νομίζω (τονίζω ότι δεν είμαι βέβαιος) ότι υπάρχει cut-off point τον Μάιο, μέχρι τον οποίο πρέπει να έχεις λάβει (ή πληρωθεί) υπόλοιπο άδειας προηγούμενου έτους.

Δημοσ.

Οι αδειες πλεον δε πληρωνονται. Εχω ακουσει περιστατικα για οσους ειναι με συμβαση (δε ξερω αν ειναι νομιμο αλλα συμβαινει) αλλα σε αοριστου χρονου δε πληρωνονται. Γι αυτο που αναφερεις με μεταφορα, αυτο που βλεπω παλι να γινεται ειναι μεταφορα μεχρι τα μεσα το πολυ μεχρι το τελος Ιανουαριου.Ας μην εξεταζουμε το θεμα ομως σε σχεση με το τι γινεται, αλλα σε σχεση με το τι λεει ο νομος. Διαφορετικα ουτε 13ος 14ος πληρωνεται απο πολλους εργοδοτες ή τα ζητανε πισω εκβιαστικα. 

Δημοσ.

Έχω ρωτήσει πρόσφατα τους λογιστές δύο διαφορετικών μεγάλων εταιρειών: η άδεια ΔΕΝ μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να την εξαντλήσουν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Καμιά φορά άτυπα άντε να πάρουν και μερικές μέρες αρχές Ιανουαρίου (αφού φυσικά έχουν ενημερώσει εγκαίρως τον εργοδότη και το έχουν συμφωνήσει). Επίσης, αν ο εργοδότης δεν μπορεί να δώσει όλες τις μέρες άδειας μέχρι το τέλος της χρονιάς, τότε τις πληρώνει στον εργαζόμενο.

(Δεν γνωρίζω αν σε άλλες εταιρείες γίνεται κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι εταιρείες που έχω ρωτήσει είναι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι.)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μόνο αν παραιτηθείς η σε απολύσει είναι υποχρεωμένος να πληρώσει υπόλοιπο άδειας που δεν χρησιμοποιήθηκε όπως και υπόλοιπο μισθοδοσίας που δεν έχει πληρωθεί,η δώρο,άδεια,επίδομα άδειας.

Επεξ/σία από AntiCambeR
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Επαναφέρω το θέμα για να μην ανοίγω νέο.

Εάν υπάρχει υπόλοιπο αδείας τέλος του χρόνου και δηλώσεις παραίτηση Ιανουάριο (άρα στην ουσία φεύγεις Φεβρουάριο λόγω του ενός μήνα notice), με τις άδειες του προηγούμενου έτους τι γίνεται;

Τις πληρώνεσαι, τις παίρνεις, τις χάνεις;

Υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχει σωστή συνεργασία μετά την δήλωση της παραίτησης οπότε θεωρούμε ότι θα πάει σύμφωνα με τον νόμο σε αυτό.

Εάν αιτηθώ άδεια τώρα (πριν δηλώσω την παραίτηση δηλαδή) για το υπόλοιπο που έχω αλλά δεν μου τις δώσει τότε τι θα ισχύει μετά στην παραίτηση;

Να πω ότι το υπόλοιπο δημιουργήθηκε αρχικά επειδή εγώ δεν ήθελα να πάρω άδεια.

Μην κράξετε, νέος είμαι στην εργασία εκανά τα λάθη μου :P

• 11 μήνες μετά...
Δημοσ.

Να κάνω και γω μια "περίεργη" ερώτηση. Είμαι στον ίδιο εργοδότη 7 χρόνια και τον Γενάρη του 2020 λογικά αν όλα πάνε καλά θα αποχωρησω οικειοθελως γιατί βρήκα άλλη δουλειά. Ισχύει ότι θα δικαιουμαι αποζημίωση ολόκληρης της άδειας (22μερες) παρόλο που θα είναι αρχές του έτους και παρόλο που αποχωρω οικειοθελως; 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...