baggi Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, έχω κάνει οπίσθια σπονδυλοδεσία από τον Θ10 έως Ο2 λόγω συμπιεστικού κατάγματος(από πτώση) στον Θ12. Βρίσκομαι στην έβδομη εβδομάδα μετά την επέμβαση με κηδεμόνα (πρέπει να τον φοράω για τρεις μήνες) όταν είμαι όρθιος. Είναι κάποιος που έχει κάνει παρόμοια επέμβαση και να μου πει πως ήταν η μετεγχειρητική αποκατάστασή του; Ο λόγος που κάνω αυτή την ανάρτηση είναι γιατί στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν εμπειρίες ανθρώπων που να λένε πως είναι η ζωή τους μετά από την συγκεκριμένη επέμβαση, αν μακροχρόνια τους έχει δημιουργήσει κάποιο άλλο πρόβλημα στη μέση τους διότι δεν είναι εύκολο να ζεις με βίδες, λάμες και ράβδους τιτανίου στην μέση σου. Η μεγάλη αγωνία και ο φόβος σε μία χειρουργική επέμβαση στη μέση είναι μην τυχόν κάτι δεν πάει καλά και πειραχθεί κανένα νεύρο κι έχουμε ανεπανόρθωτη βλάβη. Στη δικιά μου περίπτωση Δόξα Το Θεώ όλα πήγαν κατ ευχήν μετά την 5ωρη επέμβαση. Όταν συνήλθα από την νάρκωση το πρώτο που ήθελα να δω είναι αν κουνάω όλα τα άκρα μου(η αγωνία).Το πρώτο βράδυ πέρασα χωρίς πόνο μάλλον ήμουν ακόμα υπό την επήρεια της αναισθησίας. Από το δεύτερο και μετά άρχισαν τα όργανα και δεν έκλεισα μάτι κανένα βράδυ από τον πόνο παρόλο που μου δίνανε ενδοφλέβια παυσίπονα. Ο πόνος προερχόταν από τους μυς, δεν ήταν και λίγο 25 πόντοι τομή. Όταν πήρα εξιτήριο περπατούσα αργά δεν μπορούσα να κάνω πολλές κινήσεις, με το ζόρι σήκωσα το χέρι μου να κάνω το Σταυρό μου που όλα πήγανε καλά. Οι οδηγίες του γιατρού ήταν να φοράω τον κηδεμόνα όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι, δεν κάθομαι δε σκύβω, δεν σηκώνω καθόλου βάρος γενικά ΄΄θα κάνεις ότι θα έκανες αν ήσουνα νοσηλευόμενος΄''(τα λόγια του ) και να περπατάω για μία ώρα την ημέρα. Τα ράμματα ήταν απορροφούμενα αλλά έβλεπε την τομή κάθε εβδομάδα και μετά από είκοσι μέρες αφού επουλώθηκε μου επέτρεψε να την βρέξω. Όταν επέστρεψα στο σπίτι (σπίτι μου σπιτάκι μου) πήρα μόνο το πρώτο βράδυ ένα depon παρόλο που μου γράψανε και lonarid και κάθε μέρα βελτιώνομαι.Μέχρι σήμερα έχω βγάλει μια ακτίνα την πέμπτη εβδομάδα και όλα πάνε καλά. Βέβαια οι μέρες δεν περνάνε εύκολα γιατί πρέπει να είμαι ξαπλωμένος ή να περπατάω και τα βάρη της οικογένειας έχουν πέσει στην σύζυγό μου. Οι μυς της πλάτης δεν με ενοχλούν αλλά έχουν δρόμο ακόμα. Από την μικρή μου εμπειρία όσοι έχουν πρόβλημα με την μέση τους πρέπει να πηγαίνουν σε ορθοπεδικό με εξειδίκευση στην μέση ή σε νευροχειρούργο. Εγώ είχα ορθοπεδικό και από πληροφορίες που πρόλαβα και πήρα είχε καλή φήμη. Αυτή τη στιγμή το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να προσέχω και ο Θεός να δώσει να πάνε καλά τα πράγματα. Θα ενημερώνω για ότι καινούριο θα έχω. Επεξ/σία 30 Οκτωβρίου 2018 από baggi 2
G.bar Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 Εφοσον δεν προέκυψε νευρολογικό προβλημα, σε 2-3 μηνες θα εισαι όπως πριν. Η σπονδυλοδεσία δεν σε περιοριζει σε τίποτα.
baggi Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 Μακάρι να είναι τόσο απλό όσο το γράφεις, γιατί έχω διαβάσει για αστοχία υλικού( βίδες ή ράβδοι που σπάσανε) ή χαλάρωση υλικών, πρόβλημα σε άλλους σπονδύλους λόγω κατάργησης κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης ακόμα και για τον σχηματισμό ουλώδους ιστού που μπορεί να εγκλωβίσει νεύρα (σπάνιο). 1
Βασίλης_29 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Έχω κάνει εκτεταμένη σπονδυλοδεσία πριν αρκετά χρόνια. Χρειαζόταν κηδεμόνας για κάποιο μεγάλο διάστημα που δεν το θυμάμαι ,τώρα 1 έτος πρέπει να ήταν, επίσης 3-4 μήνες φυσικοθεραπεία και γενικά πάρα πολύ προσοχή μην πέσω κάτι για 1 έτος. Τώρα την δική σου περίπτωση δεν τηξ έρω, πέρα από αυτό έχουνε αλλάξει και οι θεραπευτικές - χειρουργικές τεχνικές και η διαδικασία ανάρρωσης μέσα σε 20 χρόνια. Ο ορθοπεδικός που πήγα πριν 2 χρόνια μου είπε οτι το χειρουργίο αυτό έχει διάρκεια ισχύος 10 έτη, είχα διάφορους πόνους και προβλήματα, έκανα φυσικοθεραπείες και κάποια γυμναστική, να σπάσουν υλικά δεν παίζει, είναι από τιτάνιο, για χαλάρωση ή άλλα θέματα ρώτα τον γιατρό σου. Όσο πιο έμπειρος είναι ο χειρουργός τόσο περιορίζονται συνέπειες/παρενέργειες πιθανά προβλήματα στο μέλλον. 2 ώρες πριν, G.bar είπε Η σπονδυλοδεσία δεν σε περιοριζει σε τίποτα. Γενικά δεν νομίζω να ισχύει αυτό, η σπονδυλοδεσία μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κινητικότητας, αυτό μου το είπε ο χειρούργος που ρώτησα για ένα θέμα στην περίπτωσή μου. Τώρα για την περίπτωση του ts, μόνο ο ορθοπεδικός του μπορεί να δώσει αξιόπιστη απάντηση. Επεξ/σία 30 Οκτωβρίου 2018 από Βασίλης_29 1
baggi Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 Τον κηδεμόνα μου είπε για τρεις μήνες θα τον φοράω και για φυσικοθεραπείες ακόμα δεν έχει αναφέρει ακόμα, μπορεί μετά το τρίμηνο. Η χαλάρωση υλικών που έγραψα είναι χαλάρωση κάποιας βίδας λόγω χαμηλής ποιότητας ή πυκνότητας του σπονδύλου. Και το τιτάνιο σπάει, υπάρχουν ακτινογραφίες στο ίντερνετ με σπασμένες βίδες και ράβδους.Βασίλης_29 έχεις κάνει εδώ και 20 χρόνια την σπονδυλοδεσία και ο γιατρός σου είπε ότι αυτό το χειρουργείο έχει διάρκεια ισχύος 10 χρόνια, Δηλαδή; Οι πόνοι και τα προβλήματα τα είχες για πολύ καιρό; Σου δημιουργεί προβλήματα μέχρι και τώρα ;
Γιάννης Platano Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Εχω κανει σπονδυλοδεσια το 2006 (Ο1 ως Θ12 αν θυμαμαι καλα , συντριπτικο καταγμα που στην αρχη στο ΚΑΤ θεωρηθηκε συμπιεστικο ..) Κανενα πρόβλημα μεχρι τωρα .Ουτε depon δεν ειχα παρει.Κηδεμονα φοραγα πριν την επεμβαση μηπως και την αποφυγω αλλα δυστυχως.. Το κακο είναι ότι στο νεοκτιστο τοτε Αττικο νοσοκομειο κολλησα χρυσιζων σταφυλλοκοκο (aurios αν τον λεω καλα ) και πηρα αρκετο καιρο αντιβιωση. 27 μεταλλικά ραμματα στην σπονδυλικη στηλη που ακομα και τωρα φαινοντε εστω πιο αμυδρα .Κυριολοκετικα σαν το αρνι δεμενο στη σουβλα ημουν . Μετα την επεμβαση δεν χρειαστηκε κηδεμονας .Οι προφυλλαξεις που λες ισχυουν φυσικα . Τα μεταλλα δεν αφαιρουντε ποτε εκτος και ενοχλουν πολύ . Περιοδος αναρωσης 3 μηνες . Δεν ξερω αν αυτό εχει σχεση αλλα πριν 9 μηνες παρουσιαστηκε πρόβλημα στο ισχυο και εκανα ολικη αρθοπλαστικη που ακομα με ταλαιπωρει από πονο . Ποσο ετω εισαι ? Εγω ημουν 48 τοτε και 60 τωρα .Την εκανε τοτε Επιμελητης και τωρα επίκουρος καθηγητης από την κλινικη του καθηγητη Σουκακαου που εξιδικευεται σε τέτοιες επεμβάσεις Εχει μεγαλη σημασια η ενδυναμωση των μυων με ασκήσεις που θα σου πει ο γιατρος. Επεξ/σία 31 Οκτωβρίου 2018 από Γιάννης Platano 1
baggi Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλημέρα!!! Γιάννης Platano ευχαριστώ που απάντησες.Έχω δει φωτογραφία και ακτινογραφία σου στο φόρουμ αλλά μάλλον δεν θυμάσαι καλά γιατί Ο1 έως Θ12 είναι δυο συνεχόμενοι σπόνδυλοι κι εσύ πρέπει να είχες τέσσερις γι' αυτό και τα 27 μεταλλικά ράμματα. Το ισχίο δεν ξέρω αν έχει σχέση αλλά από ότι έχω διαβάσει πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί σε ποιο κάτω σπόνδυλο. Είμαι 44 ετών και η επέμβαση έγινε Θεσσαλονίκη. Μετά την ανάρρωσή σου σηκώνεις βάρος ή πρέπει συνέχεια να προσέχουμε; Επεξ/σία 31 Οκτωβρίου 2018 από baggi
nipoa Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Γιαννης Πλατανο απορω πως επιβιωνεις μεχρι σημερα. εισαι σε καθε ιατρικο ποστ Επεξ/σία 31 Οκτωβρίου 2018 από nipoa
baggi Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 1 ώρα πριν, nipoa είπε Γιαννης Πλατανο απορω πως επιβιωνεις μεχρι σημερα. εισαι σε καθε ιατρικο ποστ Μακάρι να έχει θεραπευθεί από ότι έχει περάσει και να μας λέει τις εμπειρίες του. 3
Γιάννης Platano Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2018 2 ώρες πριν, nipoa είπε Γιαννης Πλατανο απορω πως επιβιωνεις μεχρι σημερα. εισαι σε καθε ιατρικο ποστ Παρα τα προβληματα φαινεται οτι ειμαι ...γερο σκαρι . 4
Βασίλης_29 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 Στις 31/10/2018 στις 12:17 ΠΜ, baggi είπε Τον κηδεμόνα μου είπε για τρεις μήνες θα τον φοράω και για φυσικοθεραπείες ακόμα δεν έχει αναφέρει ακόμα, μπορεί μετά το τρίμηνο. Η χαλάρωση υλικών που έγραψα είναι χαλάρωση κάποιας βίδας λόγω χαμηλής ποιότητας ή πυκνότητας του σπονδύλου. Και το τιτάνιο σπάει, υπάρχουν ακτινογραφίες στο ίντερνετ με σπασμένες βίδες και ράβδους.Βασίλης_29 έχεις κάνει εδώ και 20 χρόνια την σπονδυλοδεσία και ο γιατρός σου είπε ότι αυτό το χειρουργείο έχει διάρκεια ισχύος 10 χρόνια, Δηλαδή; Οι πόνοι και τα προβλήματα τα είχες για πολύ καιρό; Σου δημιουργεί προβλήματα μέχρι και τώρα ; Άλλος γιατρός μου έκανε το χειρουργείο και άλλος μου ανέφερε αυτό που είπα για τα 10 χρόνια, ο γιατρός που με χειρούργησε έχει αποβιώσει. Το τι κάνουν και πως τα βάζουν αυτά τα μεταλλικά επιθέματα δεν το ξέρω, με ανησύχησες που λες για σπάσιμο, ελπίζω να μην συμβεί σε εμένα ποτέ αυτό. Εγώ είχα πολύ σοβαρού βαθμού σκολίωση και κύφωση, παραμορφώσεις σε πλάτη και σπονδυλική στηλη, τα προβλήματα υπήρχαν εκ γενετής, πήρα την απόφαση όταν ήμουν μικρός, το χειρουργείο ήταν τεράστιο. Τώρα με τους πόνους που έχω δεν ξέρω τι παίζει, ο ορθοπεδικός είπε οτι δεν αποτελεί λογική να επεκτείνουμε την σπονδυλοδεσία προς το πόδι και οτι πονάω επειδή όλη η σπονδυλοδεσία στηρίζεται από έναν σπόνδυλο στην μέση, το χειρουργείο έχει ισχύ 10 χρόνια μου πε, το έκανα πριν 20 χρόνια και προβλήματα παρουσιάστηκαν πριν 2.5χρόνια. Ο φυσικοθεραπευτής που με βλέπει λέει οτι παρουσιάζονται διάφορες μυικές συσπάσεις και θέλει μασάζ με γυμναστική, όντως πυποχωρούν αλλά επειδή πλάκωσαν κι άλλα θέματα υγείας σταμάτησα και άρχισαν διάφορα μικροπροβλήματα οχι όπως παλιά ευτυχώς. η γυ,μαστική με ζορίζει, έχω βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. 1
baggi Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε Άλλος γιατρός μου έκανε το χειρουργείο και άλλος μου ανέφερε αυτό που είπα για τα 10 χρόνια, ο γιατρός που με χειρούργησε έχει αποβιώσει. Το τι κάνουν και πως τα βάζουν αυτά τα μεταλλικά επιθέματα δεν το ξέρω, με ανησύχησες που λες για σπάσιμο, ελπίζω να μην συμβεί σε εμένα ποτέ αυτό. Εγώ είχα πολύ σοβαρού βαθμού σκολίωση και κύφωση, παραμορφώσεις σε πλάτη και σπονδυλική στηλη, τα προβλήματα υπήρχαν εκ γενετής, πήρα την απόφαση όταν ήμουν μικρός, το χειρουργείο ήταν τεράστιο. Τώρα με τους πόνους που έχω δεν ξέρω τι παίζει, ο ορθοπεδικός είπε οτι δεν αποτελεί λογική να επεκτείνουμε την σπονδυλοδεσία προς το πόδι και οτι πονάω επειδή όλη η σπονδυλοδεσία στηρίζεται από έναν σπόνδυλο στην μέση, το χειρουργείο έχει ισχύ 10 χρόνια μου πε, το έκανα πριν 20 χρόνια και προβλήματα παρουσιάστηκαν πριν 2.5χρόνια. Ο φυσικοθεραπευτής που με βλέπει λέει οτι παρουσιάζονται διάφορες μυικές συσπάσεις και θέλει μασάζ με γυμναστική, όντως πυποχωρούν αλλά επειδή πλάκωσαν κι άλλα θέματα υγείας σταμάτησα και άρχισαν διάφορα μικροπροβλήματα οχι όπως παλιά ευτυχώς. η γυ,μαστική με ζορίζει, έχω βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Σου εύχομαι να ξεπεράσεις τα θέματα της υγείας σου και σε ευχαριστώ για τα αναγραφόμενα σου στο θέμα της σπονδυλοδεσίας. Επεξ/σία 1 Νοεμβρίου 2018 από baggi
baggi Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 Θερμή παράκληση!!! Όποιος έχει την καλή θέληση και γράφει για το θέμα Σπονδυλοδεσία - μετεγχειρητική αποκατάσταση, εκτός από την επέμβαση και την άμεση αποκατάσταση, θα ήταν διαφωτιστικό να αναφέρουν κατά την πάροδο του χρόνου αν υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί. (πχ σε αθλητικές δραστηριότητες, ανύψωση βάρους, ταξίδια με αυτοκίνητο ή μηχανή κ.α.)
baggi Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2018 Σήμερα συμπλήρωσα εννέα (9) εβδομάδες και είχα επανεξέταση. Ο γιατρός βλέποντας τις ακτίνες που έβγαλα μου είπε ότι όλα είναι καλά. Δόξα Τω Θεώ !!!! Οι περιορισμοί μάλλον θα κρατήσουν αλλά σε δυο μέρες θα τον ξαναδώ για περισσότερες οδηγίες. Στο νοσοκομείο υπήρχαν άτομα που θα κάνουν σπονδυλοδεσία στην οσφυική μοίρα και με ρωτούσαν για την αποκατάσταση. Η απάντηση που μπορούσα να τους δώσω με την μέχρι τώρα εμπειρία μου ήταν ότι χρειάζεται πολύ υπομονή και να μην τους πάρει από κάτω.( οι μέρες φαίνονται ατελείωτες κάποιες φορές).Τελικά αυτή η δύσκολη και λεπτή επέμβαση αφορά πολύ κόσμο. Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερώνω. 3
Γιάννης Platano Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2018 23 λεπτά πριν, baggi είπε Σήμερα συμπλήρωσα εννέα (9) εβδομάδες και είχα επανεξέταση. Ο γιατρός βλέποντας τις ακτίνες που έβγαλα μου είπε ότι όλα είναι καλά. Δόξα Τω Θεώ !!!! Οι περιορισμοί μάλλον θα κρατήσουν αλλά σε δυο μέρες θα τον ξαναδώ για περισσότερες οδηγίες. Στο νοσοκομείο υπήρχαν άτομα που θα κάνουν σπονδυλοδεσία στην οσφυική μοίρα και με ρωτούσαν για την αποκατάσταση. Η απάντηση που μπορούσα να τους δώσω με την μέχρι τώρα εμπειρία μου ήταν ότι χρειάζεται πολύ υπομονή και να μην τους πάρει από κάτω.( οι μέρες φαίνονται ατελείωτες κάποιες φορές).Τελικά αυτή η δύσκολη και λεπτή επέμβαση αφορά πολύ κόσμο. Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερώνω. Ποσα ραμματα εχεις ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις