Επισκέπτης Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Θέλω να στήσω ένα PC για ένα project το οποίο θα τρέχει καμιά 50αριά instances του Selenium (Firefox) ταυτόχρονα για testing. Τα tests θα τρέχουν όλη μέρα. Σκέφτομαι λοιπόν τι επεξεργαστή να πάρω. Είμαι μεταξύ του 2950Χ και ενός Xeon Silver 4116. Καταλαβαίνω ότι μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικούς επεξεργαστές κι εδώ είναι και το πρόβλημα μου. Χρειάζομαι πολλούς πυρήνες και σκέφτηκα μήπως με έναν Threadripper θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά. Οι Epyc θα ήταν λουκούμι, αλλά δεν τους βρίσκω πουθενά. Τον συγκεκριμένο Xeon από την άλλη τον έχω δουλέψει σε άλλο server που έχω κι είναι εξαιρετικός. Κι επιπλέον, το καλό με τους Xeon είναι ότι υπάρχουν μητρικές που υποστηρίζουν δύο επεξεργαστές οπότε παίρνεις τον ένα τώρα να κάνεις τη δουλειά σου και μετά από δύο-τρια χρόνια βάζεις κι άλλον ένα. Υπάρχει βέβαια κι ο 2990WX αλλά μου φαίνεται overkill για τις ανάγκες μου. Ποιον από τους δύο θα προτιμούσατε;
pmav99 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Εγώ θα πήγαινα για threadripper αλλά είμαι λίγο biased γιατί ζαχαρώνω και εγώ έναν για την άνοιξη. Για τους Epyc, από εξωτερικό κοίταξες; Πχ https://geizhals.eu/?fs=epyc&in= Δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα με τους threadripper. Για τον 2990 αν θυμάμαι καλά παίζουν θέματα με το τόσο υψηλό core count και τον scheduler στα windows αλλά ο 2950Χ νομίζω ότι είναι ΟΚ. Σε linux είναι νομίζω ΟΚ και ο 2990WX. Το απόλυτο VFM στους threadripper είναι ο 1920Χ. 12c/24t στα €430+. Μαζί με μια τούμπανη μητρική για να σηκώνει αναβάθμιση στο μέλλον θα βγαίνει κανά €1100 ο πλήρης πύργος (κουτί, ψύξη, τροφοδοτικό) + μνήμες. Αν σου αρκεί δεν θα βρεις κάτι φτηνότερο + είναι εύκολα αναβαθμίσιμο σύστημα. Αν απλά θες να στήσεις το σύστημα και να μην ξανασχοληθείς τότε 2950Χ Πόση μνήμη θα βάλεις, έχεις υπολογίσει τι περίπου χρειάζεσαι; Φαντάζομαι ότι και 64GB φτάνουν αλλά δεν ξέρω και τι τρέχεις. Επεξ/σία 29 Οκτωβρίου 2018 από pmav99
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δεν αγοράζω ποτέ hardware από εξωτερικό γιατί άμα τύχει καμιά στραβή τρέχα γύρευε μετά με επιστροφές και εγγυήσεις. Μνήμη έχω υπολογίσει 80GB, 5 x 16. Ένα GB ανά instance γιατί ο Quantum με το multiprocessing τρώει αβέρτα RAM και καμιά εικοσαριά καβάτζα. Το κόστος δεν με νοιάζει και τόσο πολύ, οπότε προτιμώ τον 2950Χ αντί για τον 1920Χ κι ένας λόγος είναι ότι δεν θέλω το μηχανάκι να δουλεύει διαρκώς στο 60%+. Όσο πιο πολλοί πυρήνες τόσο πιο ξεκούραστα θα τρέχει κι άρα θα κρατήσει και περισσότερο. Ίσως τελικά να περιμένω να έρθουν οι Epyc Ελλάδα, ήδη έσκασε ο πρώτος στο Skroutz, γιατί ένας 16πύρηνος ειδικά αν έβρισκα και mobo που να έπαιρνε δύο θα ήταν λύση δεκαετίας.
pmav99 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) IMHO μη βάλεις 5x16. Οι threadripper παίρνουν 4-channel RAM. Άρα για να δουλέψει το 4-κάναλο, θα πρέπει να βάλεις είτε 4 είτε 8 dimms. Βάζοντας λιγότερα dimms μειώνεις το bandwidth της μνήμης το οποίο ανάλογα με το load μπορεί να έχει επιπτώσεις στην απόδοση (πιθανά να μην παίζει ρόλο στο selenium αλλά αν δεν το τεστάρει καποιος δεν μπορεί να ξέρει). Αν ήθελα να μείνω πιο χαμηλά σε μνήμη θα έβαζα 4x16+4x4 (ή κατά πάσα πιθανότητα 4x16 + 4x8) καθώς και θα έκανα και μια ερώτηση στην ενότητα του hardware του insomnia για το τι παίζει με τέτοιους συνδυασμούς Το ίδιο ισχύει και για τον xeon που νομίζω ότι είναι 6-κάναλος Αναφορά σε κείμενο Δεν αγοράζω ποτέ hardware από εξωτερικό γιατί άμα τύχει καμιά στραβή τρέχα γύρευε μετά με επιστροφές και εγγυήσεις. Αν πάρεις από amazon συνήθως έχεις καλύτερη εγγύηση και από εδώ. Για τον epyc πάρε τηλ κάποιο κατάστημα hardware που ψιλο-εμπιστεύεσαι και ρώτησε τους αν μπορούν να σου φέρουν. Γιατί σίγουρα δεν είναι προιόν που φεύγει ιδιαίτερα σε ιδιώτες. Επεξ/σία 29 Οκτωβρίου 2018 από pmav99
Anubis13 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Εγω παντως στην θεση σου θα περιμενε τους Rome στα 7nm στο q1/2019
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 1 ώρα πριν, pmav99 είπε FYI: Βγήκαν σήμερα και οι 2970 & 2920: Αυτός ο 2970WX είναι ωραία περίπτωση. Αρκετά πάνω από τις σημερινές ανάγκες μου στο project οπότε με βγάζει άνετα μια πενταετία και το σημαντικότερο δεν τον ζορίζω και πολύ. 1 ώρα πριν, Anubis13 είπε Εγω παντως στην θεση σου θα περιμενε τους Rome στα 7nm στο q1/2019 Ούτως ή άλλως το μηχάνημα δεν πρόκειται να το στήσω πριν τον Φλεβάρη. Αλλά αν οι Epyc έκαναν ένα χρόνο να έρθουν Ελλάδα το ίδιο θα συμβεί και με οποιαδήποτε άλλη έκδοση σε server cpus της AMD. Εξάλλου οι Epyc με καλύπτουν μια χαρά. Ένας 16πύρηνος σε mobo που να παίρνει κι άλλον ένα αν στο μέλλον αυξηθούν οι ανάγκες είναι το τέλειο, και με τιμή κοντά στο χιλιάρικο. Αρκεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά.
pmav99 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Νομίζω ότι το sweet spot των 19XX είναι ο 1920 ενώ των 29ΧΧ ο 2950. για το ζόρισμα που λες, δεν νομίζω ότι τραβάνε και κανένα ιδιαίτερο ζόρι οι επεξεργαστές αν δεν κάνεις overclock, το οποίο στη δεύτερη γενιά Ryzen δεν αξίζει έτσι και αλλιώς. Το all-core turbo που έχουν είναι λένε αρκετό (PBO)
Anubis13 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2018 Γενικα παντως θα συνεστηνα να περιμενεις να μπει το 19. Νομιζω στην AMD θα δοκιμασουν το μπαμ συμφωνα με καποια πραγματα που ακουγονται, ssd πεφτουν, ραμ το ιδιο
pmav99 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 BTW, Δεν έχουν threadripper, αλλά για epyc vs xeon μπορείς να χρησιμοποιήσεις το https://www.packet.com/cloud/servers/ για να νοικιάσεις ενα bare metal server με την ώρα. Έτσι θα μπορέσεις να κάνεις καλύτερη εκτίμηση της απόδοσης vs κόστους.
Επισκέπτης Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2018 Test έχω κάνει στο EC2 για να δω πόσους πυρήνες χρειάζομαι κατ' ελάχιστο για να το τρέξω και με 12 είμαι κομπλέ. Οπότε οτιδήποτε πάνω από αυτό μου δίνει άνεση. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι χρειάζομαι σύγκριση μεταξύ Xeon-Epyc. Είναι προφανές ότι οι Epyc συμφέρουν τα μάλα σε σύγκριση με τους Xeon. Με τα λεφτά που παίρνεις έναν 12πύρηνο Xeon παίρνεις 16 πυρήνες σε AMD, με παρόμοια κατανάλωση ρεύματος και χρονισμούς. Το link πάντως το κρατάω για καβάτζα. 😀
PC_MAGAS Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2018 Γιατί το testing δεν το κάνεις σε cloud η σε λύσεις όπως Travis? Σκέψου πως οι Xeon τραβάνε καλή ποσότητα ρεύματος. Από την άλλη εάν τρέχεις και για business λόγους και άλλες cpu-itensive διεργασίες τότε ίσως να αξίζει τον κόπο.
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2018 To cloud είναι πανάκριβο αν θες να τρέχεις εργασίες 24/7. Είναι καλό είτε για testing, είτε αν έχεις κάποιο project που απαιτεί πολλά λεφτά για αρχικό setup. Η δε κατανάλωση δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα. Στο μήνα βγαίνει το πολύ €30.
PC_MAGAS Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2018 Ναι ακόμα και VPS ποιο ακριβό σου βγαίνει πχ. https://www.vps.net/products/ssd-vps/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα