Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα στην παρεα. Δεν θα πλατιασω, οποτε long story short, απο μικρος μου αρεσε ο προγραμματισμος, ηδη απο το δημοτικο εκανα μαθηματα GW-Basic και ανεκαθεν ασχολουμουν ερασιτεχνικα φτιαχνοντας προγραμματακια κυριως σε Visual Basic.

Η ζωη ομως τα εφερε ετσι που δεν καταφερα να μπω σε καποια σχετικη σχολη, κατεληξα μηχανολογος/μηχανικος ΕΜΠ την οποια και δεν τελειωσα λογω απουσιας ενδιαφεροντος και υψηλου βαθμου δυσκολιας (εχω καλυψει τα 2/3 περιπου) και σημερα ειμαι 35 ετων και εργαζομαι σαν product manager σε μια "deadend job" να το θεσω ετσι. Τα προς το ζειν βγαινουν, η δουλεια ομως δε μου αρεσει, ουτε και οι αντιστοιχες δουλειες στις οποιες μπορω να μεταβω μεσω προϋπηρεσιας θα μου αρεσουν και το μελλον διαγραφεται ζοφερο.

Με λυπει το γεγονος οτι δεν κανω κατι που μου αρεσει σαν τον προγραμματισμο και στο οποιο θεωρω οτι μαλλον θα μπορουσα να εχω και ταλεντο. Και αναζητω καποιο τροπο να κανω επαγγελματικη στροφη προς τα εκει, αλλα λογω ηλικιας και σπουδων (και απουσιας αυτων) δυσκολευομαι να βρω πως. Εδω θελω τη βοηθεια σας να μου πειτε τι δρομοι τυχον υπαρχουν που θα μπορουσα να ακολουθησω.

Στα ματια μου υπαρχουν τα εξης :

1) Τελειωνω τη σχολη και κανω μεταπτυχιακο (σε τι?) - Προβλημα οτι θα αργησει πολυ γιατι χωρις να παρατησω τη δουλεια και τα 2 ειναι πολυ απαιτητικα

2) Ξεκιναω καποιο Online Bachelor of Science εξ'αποστασεως με ξενο πανεπιστημιο - δινοντας πολλα λεφτα και χρειαζομαι τουλαχισοτν 2-3 χρονια για ενα base πτυχιο

3) Παω σε καποιο bootcamp που θα μου δωσει καποιες γνωσεις μεν αλλα δε θα εχει καμια αξια σαν πιστοποιηση

Γενικα στα 35 νιωθω οτι ο χρονος πιεζει και οτι ειναι αρκετα δυσκολο να κανω αυτη τη στροφη, ειδικα χωρις να αφησω εντελως τη δουλεια που εχω αυτη τη στιγμη, πραγμα που δεν ειναι ευκολο να παρω σαν αποφαση με τις συνθηκες της εποχης μας οπως καταλαβαινετε...οποτε νιωθω εγκλωβισμενος.....αν εχετε καποια συμβουλη του τι μπορω να κανω , ολες οι αποψεις ευπροσδεκτες!

Δημοσ.

Από άποψη δουλειάς τα ίδια και γω. Ψηλομιζερη η κατασταση κλπ κλπ.

Ακου τώρα. Δε θες κάτι που θα τραβήξει πολύ. Θες κάτι ψηλογρηγορα, αλλά από  την άλλη μιλάμε για προγραμματισμό, δεν είναι κάτι  που το μαθαίνεις  σε 3 μηνες. Deal with it.

Εγώ θα κοιτούσα την επανειδικευση. Οπότε μάλλον θα κοιτούσα κάποιο bootcamp.(μη νομίζεις ότι θα πας εκεί όμως και θα στα χώσουν στο κεφάλι...θέλει προεργασία..περισσότερα για αυτό σε λίγο.)

Για μένα πρεπει να διαλέξεις ένα τομέα που είναι πιο εύκολος να κάνεις την αρχή. 

Ένα παράδειγμα είναι ΠΧ να ασχοληθείς με το backend και με webapps. Είναι πιο εύκολο να κάνεις την αρχή εκεί, πάρα σε machine learning ή embedded programming για παράδειγμα. Ανάλογα και τι σου αρέσει βέβαια, αν θες πήγαινεις και σε mobile dev. Σε κάθε περίπτωση πρέπει

1. Να μάθεις σε ένα βασικό+ επίπεδο μια γλώσσα προγραμματισμού. Είτε java, είτε python, Ruby, C#, PHP κλπ, διάλεξε μια, δώσε πχ 8-9 μήνες να μάθεις τα βασικά για την γλώσσα της επιλογής σου και φυσικά τα βασικά concepts για OOP.

2. Μαθαίνεις το framework που θα σε πάει παραπέρα, ώστε να κανεις κατι ουσιαστικό με τη γλώσσα που μαθαίνεις (και θα μαθαίνεις, αλλά ποτέ δε θα τη μάθεις τέλεια). Π.χ αν πας σε java και θες backend, τότε πιθανόν να κοιτάξεις spring boot. Αν θες mobile, τότε Android. Ανάλογα τη γλώσσα και τον τομέα, θα μάθεις και το "κάτι" επιπλέον, δε γίνεται αλλιώς. 

3.Δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα. Θα πάθεις burnout από τόσο διάβασμα. Δεν έχω κάτι άλλο τώρα, κατά νου. Ο.τι θέλεις, ρωτάς.

Πέρα από 2 καλά βιβλια για την γλωσσα, καλή περίπτωση είναι να παρακολουθείς τουτοριαλ από edx.org φυσικά υπάρχουν και ασκήσεις online για εξάσκηση.

 

Αν τελικά πας σε bootcamp, καλό είναι να έχεις ιδέα από πριν για το τι πας να μάθεις. Στο boot camp ,πχ θα κάνεις την Χ γλώσσα σε 1 εβδομάδα. Ξέχασε το. Δεν μαθαίνεις καμία γλώσσα σε 1 εβδομάδα. Αλλά εσύ θα την ξέρεις γτ διάβαζες από πριν, άρα θα κάνεις focus σε άλλα πράγματα που θα έχει στο πρόγραμμα του το boot camp.  Και πάει κάπως έτσι.

Είναι τόσα μα τόσα πολλα, αλλά αυτά τα ρωτάς στην πορεία. Βαστά γερά.

 

Δημοσ.

καπως ετσι ημουν και εγω ,και ακομα χειροτερα σε φαση οτι εκανα χαμαλοδουλειες,στα 31 επελεξα να κανω μεταπτυχιακο και να κανω μια στροφη στον προγραμματισμο,ηδη ενα χρονο τωρα η αλλαγες που βλεπω ειναι τεραστιες,ειμαισ τον εναν χρονο ηδη μεταπτυχιακο και μιλαω με εταιρειες χωρις καν να εχω καποια προυπηρεσια σε αυτο.ορεξη για διαβασμα θελει.

Δημοσ.

Ζόρικη κατάσταση. Καταρχάς, ακόμα κι αν πάρεις δίπλωμα δύσκολα θα προσλάβει κάποιος junior προγραμματιστή έναν άνθρωπο στα τριάντα φεύγα. Για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων οι αντοχές, οι υποχρεώσεις, η δυνατότητα προσαρμογής κλπ. Άρα είτε πας για senior που σημαίνει ότι χρειάζεσαι δυνατό χαρτί και άρα χρόνο, είτε κοιτάς να πορευτείς με σόλο καριέρα. Προσωπικά θα έκανα το δεύτερο, κρατώντας την δουλειά που ήδη έχω ώστε να χρηματοδοτώ το εκάστοτε project. Επίσης είναι το μόνο σενάριο όπου αξιοποιείς τις γνώσεις/εμπειρίες που ήδη έχεις. Product manager σημαίνει ότι καταλαβαίνεις από marketing, κάτι που στο προγραμματισμό ως υπάλληλος δεν πρόκειται να σου χρησιμεύσει ποτέ. Στον αντίποδα αν στήσεις κάτι μόνος σου θα είναι ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα.

Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσεις πρώτα να μάθεις προγραμματισμό σε πιο επαγγελματικό επίπεδο με κάποιο online course και μόνο αφού βεβαιωθείς ότι το έχεις και όντως σου αρέσει να πάρεις τις όποιες τελικές αποφάσεις.

Δημοσ.

Δεν εισαι ο μονος που να  θεωρεί οτι ειναι "εγκλωβισμένος" σε τέτοια κατάσταση. Στην ουσία δεν εισαι εγκλωβισμένος απλά δεν γνωρίζεις τις εναλλακτικές που εχεις.
Μια προπτυχιακή σχολή, πέρα απο το χαρτί, σου προσφέρει γνώση και κυρίως προγραμματισμό σπουδών τα οποία μπορείς να αποκτήσεις κι εσυ μέσω internet και βιβλιογραφίας με περισσότερο κόπο γιατι θα πρέπει την δουλειά της σχολής να την κάνεις μονος σου (συγκέντρωση βιβλιογραφίας, προγραμματισμό, μεθοδολογία, εξάσκηση κτλ). Η γνώση που θα αποκτήσεις παραμένει ίδια και στις δυο περιπτώσεις.
Απο εκεί και πέρα, αφου τελειώσεις μπορείς να αναλάβεις δικά σου project και να τα προωθήσεις/διαφημίσεις για να βρεις πελάτες ή να τα εχεις ως portfolio σε συνεντεύξεις.

Εχε στο νου σου πως αρκετοί επαγγελματίες εκει εξω ξεκίνησαν απο μόνοι τους κ μερικοί έγιναν τοπ.
 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα πρότεινα να ξεκινήσεις από εδώ

να δεις πως ξεκινάει η δημιουργία ενός Site , δες κι εδώ

https://chicodesigns.com/wp-content/uploads/2017/07/Responsive Web Design with HTML5 and CSS3.pdf

να δεις εαν σου αρέσει , επίσης να ρωτήσεις τον εαυτό σου εαν είναι διατεθημένος να είναι μπροστά στην οθόνη 10 ώρες την ημέρα ( αυτό είναι το πιο βασικό απ' όλα ) B)

Επεξ/σία από ss13
  • Like 1
Δημοσ.

To 1o, τελείωσε τη σχολή σου και πάρε πτυχιακή κάποιο θέμα πχ, ρομποτικής (software υλοποίηση), FEM, κλπ. Προσωπικά έχω αρκετούς γνωστούς που τελείωσαν τη σχολή σου και ασχολούνται με software development.

  • Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Lanike71 είπε

^

Γνωστή φωνή, είπα μόλις άρχισε το βίντεο. .

Ευχάριστη θα έλεγα , γιατί είναι άλλες βαριεστημένες φωνές που σε πιάνει ο ύπνος , Lynda ( Bill Weinman ) π.χ , σε κάθε Video χρειάζεσαι και άλλον καφέ B)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποτέ δεν είναι αργά και τα λόγια (+online videos) είναι φτώχεια ειδικά μετά τα 35.

Η τέχνη του προγραμματισμού (Knuth, 3 τόμοι)

καλύτερα όμως να προτιμήσεις την πρωτότυπη Αγγλική έκδοση The Art of Programming

Υπόβαθρο -> Πρακτική -> Εξειδίκευση <  > Πρακτική

Αν βαρεθείς ή ψαχτείς για quick'n'dirty εκμάθηση, είναι απλό: νομίζεις ότι σου αρέσει ο προγραμματισμός, μείνε στην "deadend" δουλειά σου.

Επεξ/σία από The King
Δημοσ.

Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας παιδια.

Γνωριζω οτι μου αρεσει ο προγραμματισμος, οχι τοσο το frontend και το web-developing , περισσοτερο το backend.

Αυτο που με προβληματιζει αυτη τη στιγμη ειναι αφενος ποια γλωσσα πρεπει να διαλεξω για να ξεκινησω εστω και αυτοδιδακτα μεσω tutorials (Java, C#, Python αυτες οι 3 εχω καταλαβει οτι παιζουν για object oriented αυτη τη στιγμη) και αφετερου, αν θελω να εχω καποιες ελπιδες να βρω δουλεια στο μελλον τι θα πρεπει να "κατακτησω" σε πρακτικες γνωσεις αλλα και σε θεωρητικες (πιστοποιησεις/πτυχια) για να πετυχω σε ενα interview?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, Konstantinos1337 είπε

Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας παιδια.

Γνωριζω οτι μου αρεσει ο προγραμματισμος, οχι τοσο το frontend και το web-developing , περισσοτερο το backend.

Αυτο που με προβληματιζει αυτη τη στιγμη ειναι αφενος ποια γλωσσα πρεπει να διαλεξω για να ξεκινησω εστω και αυτοδιδακτα μεσω tutorials (Java, C#, Python αυτες οι 3 εχω καταλαβει οτι παιζουν για object oriented αυτη τη στιγμη) και αφετερου, αν θελω να εχω καποιες ελπιδες να βρω δουλεια στο μελλον τι θα πρεπει να "κατακτησω" σε πρακτικες γνωσεις αλλα και σε θεωρητικες (πιστοποιησεις/πτυχια) για να πετυχω σε ενα interview?

Θα ελεγα να πιασεις Java, ειναι η πιο εμπορικη γλωσσα με διαφορα. Μετα μπορεις να πας σε αλλες γλωσσες, και θα σου φανει ευκολη η μεταβαση. Και η python φυσικα προτεινεται που ειναι πολυ ευκολοτερη, αλλα εχω μια αδυναμια στην java. Αφου τσεκαρεις τα βασικα, να δωσεις προσοχη σε data structures που ειναι το πιο σημαντικο κομματι μαζι με oop. 

Για πρακτικες γνωσεις θα προτεινα να αρχισεις αφου μαθεις τα βασικα, να κανεις ενα project. Σκεψου ενα πραγμα που κανεις καθημερινα, και θελεις να το κανεις αυτοματα πλεον. Ξεκινας απλα και μετα το εμπλουτιζεις. Φυσικα παντα push στο github, γτ τα κοιτανε αυτα σε συνεντευξεις, και απ οσο εχω δει προσωπικα σε αυτες, κοιτανε το github αν το παραθεσεις σε βιογραφικο, και κανουν και ερωτησεις σχετικα με τα project σου.

Μια καλη πηγη για projectακια ειναι το  /r/learnprogramming subreddit, που ειναι αυτοδιδακτοι και ψαχνονται για αλλαγη καριερας οπως εσυ, και ανταλλαζουν ιδεες.

Επεξ/σία από najinblue3
  • Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, Konstantinos1337 said:

Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας παιδια.

Γνωριζω οτι μου αρεσει ο προγραμματισμος, οχι τοσο το frontend και το web-developing , περισσοτερο το backend.

Αυτο που με προβληματιζει αυτη τη στιγμη ειναι αφενος ποια γλωσσα πρεπει να διαλεξω για να ξεκινησω εστω και αυτοδιδακτα μεσω tutorials (Java, C#, Python αυτες οι 3 εχω καταλαβει οτι παιζουν για object oriented αυτη τη στιγμη) και αφετερου, αν θελω να εχω καποιες ελπιδες να βρω δουλεια στο μελλον τι θα πρεπει να "κατακτησω" σε πρακτικες γνωσεις αλλα και σε θεωρητικες (πιστοποιησεις/πτυχια) για να πετυχω σε ενα interview?

Τελείωσε τη σχολή σου, τα υπόλοιπα είναι αλχημείες.

  • Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, najinblue3 είπε

Θα ελεγα να πιασεις Java, ειναι η πιο εμπορικη γλωσσα με διαφορα.

Μην παίρνεις και μεγάλο όρκο γιαυτό....:)...τα πράγματα αναμένονται να αλλάξουν δραματικά απο το 2019..

Προσωπική άποψη ...γράφεσαι ΕΑΠ...τελειώνεις και τα συζητάμε ξανά σε μια 5ετία...αν το εχεις...εγώ τελείωσα στα 45...οπότε..

 

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...