Rendar Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Pentium 4 3.2 Prescott (1MB Cache) Gigabyte 8IPE1000 PRO 2 (Intel 865) 2GB RAM DDR400 PSU Inter-Tech SL500A (New) Sapphire ATI Radeon HD3850 AGP 512 MB (GDDR3) Sound Blaster Audigy 2ZS HDD 120 GB SATA (WD) Windows XP sp3 Ένα οριακά retro pc, που έχω φτιάξει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν είχα πάρει κάποιο ευπαρουσίαστο case . Ήθελα να έχω ένα σχετικά δυνατό σύστημα για να παίζω σε max settings τα παιχνίδια (και μερικά προγράμματα) που έπαιξα στην εποχή τους, στα Win XP. Θεωρώ ότι για τα XP κάτι super θα ήταν ένα pc με socket 775 και μια κάρτα γραφικών του 2010 με 1GB μνήμη. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα είχε καμιά δουλειά σ' αυτό το club. Στόχος ήταν να στήσω ένα πολύ δυνατό μονοπύρηνο μηχάνημα ώστε να μην έχω κάποια ασυμβατότητα με τα πρώτα παιχνίδια των XP αλλά και να αναβιώσω κατά κάποιον τρόπο το PC που χρησιμοποιούσα εκείνη την εποχή. Είχα ένα PC Pentium 4 με παρόμοιο μοντέλο μητρικής με το ίδιο chipset. Σ' αυτό το μηχάνημα έχω μια ψύκτρα Zalman για τη CPU, που ήταν πολύ must και 2GB ddr 400 ram που μάλλον θα ήταν υπερβολική (Είχα 1 GB τότε και ήταν υπερ αρκετή). Κάρτα ήχου είχα για πάρα πολλά χρόνια μια SB live 5.1, τώρα για το κάτι παραπάνω έβαλα την Audigy 2ZS. Δοκίμασα διάφορες κάρτες γραφικών αλλά μόνο η HD 3850 δεν ήταν συμβιβασμός, με λίγη υπομονή βρέθηκε σε μια αγγελία στο Insomnia, σε λογική τιμή ευτυχώς. Η κάρτα αυτή θεωρείται η πιο δυνατή AGP και για αυτό τον λόγο, πιστεύω ότι η τιμή της θα ανεβαίνει συνεχώς. Θα μπορούσε να αποδώσει ακόμα καλύτερα σε έναν διπύρηνο, αλλά οι μητρικές socket 775 με AGP μάλλον σπανίζουν. Άλλωστε αυτή η κάρτα φτιάχτηκε για να παρατείνει τη ζωή των παλιών pc. Αν κρίνω από τις επιδόσεις της σε τίτλους του 2009 όπως το Μirrors's Edge που είναι playable σε 1200p σε medium προς high settings, τότε μάλλον τα καταφέρνει. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα που μπορεί να τρέξει maxed out τους περισσότερους τίτλους των πρώτων χρόνων των ΧP, να τρέξει DOS box, να σερφάρει στο internet ( με αρκετές παραχωρήσεις ) και να παίξει 1080p κατεβασμένες ταινίες (άψογα), αν χρησιμοποιηθεί κάποιος Media Player που να δουλεύει με τη GPU και όχι με την CPU. Optical drive δεν έβαλα επάνω αυτή τη φορά γιατί το έχω μόνο για XP. Μερικές εικόνες ακόμα. 7 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dime100 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Δυνατό Ρ4 setup σε όμορφο κουτί . Οι εικόνες από τις παιχνιδάρες είναι φανταστικές (vice city και mafia από τα αγαπημένα μου). Για άλλη μια φορά πολλά μπράβο για τις συνθέσεις σου. Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου 2018 από dime100 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Rendar Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Χάρηκα πάρα πολύ που σ' άρεσαν και τα παιχνίδια, είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι θα ήταν λίγο "καινούργια" για τα γούστα σου ! Πάντως θα ήταν ωραίο να είχαμε ένα topic για screenshots retro παιχνιδιών, μου αρέσει να κρατάω εικόνες από τα περισσότερα παιχνίδια. Στο Mafia έχω βάλει mod για viewing distance και wide screen διόρθωση, πχ να μην σου δείχνει οβάλ το κοντέρ κτλ. Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου 2018 από Rendar Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dpolal Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Όντως, πολύ οριακά retro το σύστημα, αν σκεφτείς ότι υπάρχει ακόμα κόσμος που το χρησιμοποιεί κανονικά. 😛 @Rendar αν είσαι Αθήνα κοντά Ν. προάστεια πέρνα να σου δώσω ide δίσκο και cd ή dvd για να το συμπληρώσεις. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Rendar Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Ευχαριστώ πάρα πολύ ! Και εγώ το χρησιμοποιώ σαν δεύτερο PC, θα στείλω pm για τα parts Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ELMastas Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Πάρα πολύ καλό το σύστημα μπράβο φιλαράκι,πραγματικά οριακά και μάλλον ξεπέρασε λίγο το ρετρό,αλλά θα μου πείς,καλύτερα να τρέχεις πιο άνετα παιχνίδια "ενδιάμεσης" εποχής παρά να σέρνεται σε κάποια παιχνίδια,ιδιαίτερα αφού ασχολείσαι και με τα πιο παλιά διαμαντάκια,μην σου πω οτι κάποια απο αυτά μου αρέσουν πολύ περισσότερο και μου φαίνονται πιο καλά απο αρκετά σημερινά τρέχουν όπως φαίνεται και σε πολύ καλή ανάλυση ✌️ Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου 2018 από ELMastas 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Rendar Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2018 Ναι έτσι είναι, ξεπερνά λίγο το ρετρό. Η κάρτα είναι με pci express to AGP bridge, συνεπώς δεν είναι και ''καθαρόαιμη'' AGP. Το chipset της μητρικής είναι τέλειο ακόμα και για windows 98, ότι πιο συμβατό σε socket 478. Για την ιστορία υπάρχουν και μητρικές με chipset SIS σε s478 που παίρνουν και τις παλιές AGP κάρτες (3.3 V) αλλά αυτές έχουν θεματάκια. Όσο για τα διαμαντάκια έχεις απόλυτο δίκιο, μετά από κάποιο σημείο το gameplay των νεότερων παιχνιδιών δεν έχει και πολλά να μου πεί. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Rendar Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Συνεχίζω στο ίδιο topic, αφού το project περιστρέφεται γύρω από την HD3850 και την εποχή των XP. Με τον Pentium 4 η κάρτα δούλευε «ρελαντί» για αυτό είπα και εγώ να δοκιμάσω με τους core 2 αυτή τη φορά. Το μόνο ρετρό στοιχείο, εδώ που τα λέμε, είναι η AGP θύρα και τα όριά της. ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ & ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ Αρχικά βρήκα ένα πεταμένο PC με μια μητρική Gigabyte με socket 775, όμως το συγκεκριμένο revision δεν υποστήριζε 2πύρηνους επεξεργαστές. Το σύστημα ήταν μέσα σ' ένα πολύ βαρύ και ταλαιπωρημένο Thermaltake case. Εκεί βρήκα επίσης ένα fan controller Thermaltake, καθώς και πολλά πορτοκαλί 80 mm ανεμιστηράκια. Τα ξήλωσα όλα βιαστικά και πέταξα το κουτί. Ο ρετρό ιός με είχε προσβάλλει ξανά. Τσεκάρω τις αγγελίες στο insomnia και πέφτω διάνα σε PC με την τερατογένεση – Φρανκενστάιν μητρική Asrock 4 Core Dual VSTA. Το εν λόγω pcάκι είχε και τον core 2 duo E7400 στα 2.8 GHz και αλλά καλά πραγματάκια, μεταξύ των οποίων και έναν ssd 64αρη, που όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα στο project αυτό. Για Case έβγαλα ένα Innovator εποχής s775, από την αποθήκη. Η Ati ανέβαζε από θερμοκρασίες, 90αρες για πλάκα, έτσι πήγα και εγώ προς Arctic μεριά και αγόρασα την Accelero L2 plus που εχει πάρει και ο φίλος Tanasen. Ακόμα μέσα στο case μπήκαν δύο 80 mm exhaust fans στο πίσω μέρος, ένας intake 80 mm κάτω στην πρόσοψη και άλλος ένας 120 mm στο πλάι. Όλοι ελέγχονται από τον fan controller που ανέφερα, εκτός του πλαϊνού που έχει συνδεθεί στην motherboard. Στο περιστροφικό διακόπτη 1 έχω και τα δυο μαζί exhaust ανεμιστηράκια, στον διακόπτη 2 τον fan της Αccelero, μας και το βύσμα του δεν ταιριάζει στην υποδοχή της κάρτας. Στον διακόπτη 3 έχω τον μπροστινό intake fan. Κάτι θα έχω ξεχάσει να ξηλώσω, γιατί έχει μείνει κάποιο καλώδιο στον controller που φαίνεται ότι ήθελε ένα εξάρτημα έξτρα. Έτσι δεν έχω φωτισμό στην οθόνη και σωστή ένδειξη θερμοκρασίας. Ίσως η κυκλοφορία του αέρα να μην είναι και η ιδανικότερη, σίγουρα κάποιος που γνωρίζει καλύτερα μπορεί να μας πει μια γνώμη. Τροφοδοτικό έβαλα ένα θηριάκι Akasa 550w που είχε το Pc με την asrock και τον core 2. Έχει πολλά 4πίνα που είναι χρήσιμα για ρετρό καταστάσεις. Με όλα αυτά τα καλώδια, ήταν λιγάκι μανίκι για μένα το χτίσιμο, αλλά χαλάλι του ! Windows XP SP3 και αυτή τη φορά Μνήμες ram 2 Χ 2 GB @ 533 DDR2. Η μητρική βλέπει 3.35 gb, ανεξαρτήτως λειτουργικού. Έχει πάντως hacked bios, αν και όχι τα τελευταία. Αλλά διάβασα ότι και με το τελευταίο bios πάλι τοσο βλέπει. Τα άλλα δυο slots είναι για DDR. Κάρτα ήχου Audigy 2zs, δεν βρέθηκε κάτι άλλο σε χαμηλή τιμή. HDD 120άρης WD για αρχή και βλέπουμε. Optical drive βολεύομαι με εξωτερικό usb προς το παρόν. ΔΟΚΙΜΗ Αρχικά έτρεξα τα 3dmark 03, 05 & 06 που έδωσαν αισθητά ανεβασμένα αποτελέσματα σε σχέση με τον Pentium 4. Το μόνιτορ είναι ένα Samsung δωδεκαετίας 25.5 ιντσες 16:10, για αυτό τα παιχνίδια τα δοκίμαζα σε αναλύσεις 1920 Χ1200 και 1680 Χ 1050. Παλιότερα παιχνίδια όπως Gta San Andreas για παράδειγμα, έδωσαν maxed out πολύ περισσότερα fps και έτσι παίζουν αρκετά ομαλότερα. Εγκατέστησα το Batman Archam asylum, γιατί ζοριζόταν στην προηγούμενη σύνθεση. Τώρα όλα τέρμα, είναι playable με τα fps να κυμαίνονται στα 30 – 50. Μετά είπα να γίνω πιο τολμηρός και να περάσω στα «σκληρά»! Δοκίμασα το Enslaved του 2014 (2010 στις κονσόλες), σ' αυτό το παιχνίδι μόνο η ανάλυση ρυθμίζεται, αλλιώς πρέπει να μπεις στο φάκελο που έχει γίνει η εγκατάσταση. Το έτρεξα στα 1920 Χ 1200 με fps 25-40. Κάτι που δεν περίμενα συνέβη στην συνέχεια. Είδα πως το Tomb Raider (2013) τρέχει σε XP. Έτσι το εγκατέστησα και αυτό και προς μεγάλη μου έκπληξη είναι σχεδόν playable ειδικά στη μικρότερη ανάλυση ( φωτο από το Benchmark του παιχνιδιού).Τα γραφικά είναι όλα στο normal (medium) με FSAA και SSAO στο ON. Βέβαια χωρίς directx11. Η θερμοκρασία της κάρτας γραφικών, με τη νέα ψύκτρα, ξεκινάει από τους 34 βαθμούς στο ξεκίνημα των Windows και μέχρι τώρα δεν είδα πάνω από 60. Χρησιμοποιώ το afterburner της MSI, για να βλέπω το γράφημα της θερμοκρασίας. Πολύ σκληρή για να πεθάνει τελικά η HD 3850 AGP ! Τώρα περιμένω και τον θρυλικό Core 2 Quad q6600, που σίγουρα βοηθάει σε τίτλους όπως το Gta 4, όπως θυμάμαι από παλιά, αλλά και στην καθημερινή χρήση σαν δεύτερο pc. Σκέφτομαι για OC στα 3GHz με την μέθοδο της μονωτικής ταινίας ! Να αναφέρω ότι μου αρέσουν πολύ περισσότερο τα χρώματα της Ati στις ταινίες σε σχέση με τις on board intel hd series κάρτες γραφικών που έχω σ' άλλα πιο καινούργια συστήματα. Τέλος γράφω και ανεβάζω την παρουσίαση από αυτό το PC και να ευχηθώ χρόνια πολλά στους εορτάζοντες ! Επεξ/σία 26 Οκτωβρίου 2020 από Rendar 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tanasen01 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2020 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) To περίμενα πώς και πώς! Μπράβο μαν, welcome to the 775-AGP club (lol)! Πολύ καλό το αποτέλεσμα! Περίμενα να δώσουν παραπάνω απόδοση οι DDR2 βέβαια, αλλά μάλλον σε περιορίζουν τα 2,8GHz του E7400. Περιμένω και τα overclocked benchmarks με τον Q6600. O τελευταίος είναι ίσως και ο επεξεργαστής που έχω δεθεί περισσότερο καθώς είχα περάσει μαζί του 7 ολόκληρα χρόνια. To Τomb Raider εντωμεταξύ το παίζω στο καθημερινό μου pc, αλλά το Arkham Asylum δεν το χω παίξει, οπότε θα το εγκαταστήσω κ γω εκεί που πρέπει p.s. btw it's on ο άτυπος διαγωνισμός του "who spread the ol' gal's (HD3850) legs better" Επεξ/σία 28 Οκτωβρίου 2020 από tanasen01 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Rendar Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Θέλω να πάρουμε μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματος της 3850 ! Στα 3dmark δεν θα δούμε κάτι παραπάνω, νομίζω. Δεν θα ήθελα να την κλοκάρω. Σε κάποια παιχνίδια κάπως πιο σύγχρονα ίσως... Έχω δει πάντως στο youtube ότι για καλό σκορ σε Benchmark χρησιμοποιήθηκαν core 2 extreme, που λογικά τρέχουν σε υψηλές συχνότητες. Θα ποστάρω και φωτογραφίες από άλλα παιχνίδια που έρχονται " κουτί" με την 3850 και είναι του 2010. Το Alan Wake πάντως σέρνεται άσχημα. Θυμάμαι το έπαιζα σε έναν σύστημα με μητρική P45, core 2 duo E8500 και την 4850 και πάλι με 25+ fps, αρκετά χρονακια πριν. Επεξ/σία 29 Οκτωβρίου 2020 από Rendar 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TheDevilMayCare Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 Νομιζω οτι μπορει να ειναι αρκετα λειτουργικο ενα..."ρετρο"(!) συστημα με: Q6600 @ 3GHz, 3850-4650/70 AGP, SSD και 4GB ram = μια χαρα & σημερα 😃 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Rendar Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, TheDevilMayCare είπε Νομιζω οτι μπορει να ειναι αρκετα λειτουργικο ενα..."ρετρο"(!) συστημα με: Q6600 @ 3GHz, 3850-4650/70 AGP, SSD και 4GB ram = μια χαρα & σημερα 😃 Έτσι νομίζω και εγώ 🙂 Πάντως τα Win10 δεν υποστηρίζουν πλέον τις Radeon HD 3xxx και 4xxx, οπότε μόνο 7αρια για καθημερινή χρήση με όποιες παραχωρήσεις. Δεν εχώ δει αν υπάρχουν unofficial drivers. Επεξ/σία 29 Οκτωβρίου 2020 από Rendar Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TheDevilMayCare Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι εχω βαλει στα αρχικα 10αρια: 4670 και 4850! Aλλα και οι 🧐 2 τους ηταν pciexpress version: που ειχαν σαφως καλυτερη υποστηριξη, απ' τις AGP. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Rendar Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2020 Ναι σε παλιότερα build των win10 δεν υπήρχε θέμα, γινόταν και αυτόματη εγκατάσταση κάποιων generic drivers. Τώρα την βλέπουν την agp 3850 κανονικά αλλά πετάει το μήνυμα ότι δεν δουλεύει σωστά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dpolal Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2020 Share Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2020 Στις 29/10/2020 στις 11:01 ΜΜ, TheDevilMayCare είπε Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι εχω βαλει στα αρχικα 10αρια: 4670 και 4850! Aλλα και οι 🧐 2 τους ηταν pciexpress version: που ειχαν σαφως καλυτερη υποστηριξη, απ' τις AGP. Δοκίμασα 4650 pcie σε 10pro 1909 προχθές και έπαιξε μια χαρά με τους generic drivers που κατέβασε από την MS. To «μια χαρά» σημαίνει ότι είχα σωστή ανάλυση στο desktop χωρίς τίποτε άλλο, ούτε εμφανιζόταν η κάρτα στη διαχείρηση εργασιών όπως οι ποιό καινούργιες. Κατέβασα και κάποια παλιότερη έκδοση των adrenaline από την AMD οι οποίοι μπήκαν κανονικά αλλά δεν εμφανίζοταν μετά το control panel τους με μνμ ότι δεν υποστηρίζεται. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις