Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας.

Έχω αγοράσει ένα video grabber και το έχω συνδέσει με το pc μου και ένα video VHS player. 

Κάνω καταγραφή βιντεο σε pal 720x576@25 fps και σε αρχείο .mpg αλλά ρε παιδιά το μέγεθος των βιντεο είναι τεράστιο. 4 GB περίπου η ώρα καταγραφής.

Κάνω κάτι λάθος και βγαίνει τόσο μεγάλο μέγεθος?

Αν κάνω convert αυτό το αρχείο που έχω καταγράψει με άλλο πρόγραμμα για να μειώσω τον όγκο θα χάσω ποιότητα?

Αν ξέρει κάποιος κάτι ας βοηθήσει. Ευχαριστώ πολύ.

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε τι bitrate καταγράφεις και σε τι codec; Κατέβασε το mediainfo, στήσ' το, τρέξτο και την πρώτη φορά επέλεξε Προβολή->Κείμενο.

Φόρτωσε ένα τέτοιο mpeg και κάνε αντιγραφή όλες τις πληροφορίες και μετά επικόλληση σε επόμενο μήνυμα.

Απ ότι καταλαβαίνω μάλλον έχεις βάλει πολύ υψηλό bitrate

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, micos000 είπε

Σε τι bitrate καταγράφεις και σε τι codec; Κατέβασε το mediainfo, στήσ' το, τρέξτο και την πρώτη φορά επέλεξε Προβολή->Κείμενο.

Φόρτωσε ένα τέτοιο mpeg και κάνε αντιγραφή όλες τις πληροφορίες και μετά επικόλληση σε επόμενο μήνυμα.

Απ ότι καταλαβαίνω μάλλον έχεις βάλει πολύ υψηλό bitrate

Έκανα ότι ακριβώς μου είπες φίλε.

txt.txt

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν. Το αρχείο είναι mpeg2, δηλαδή μορφής dvd με bitrate 8.000 Kbps που σημαίνει ότι με αυτόν το ρυθμό είσαι στην μία ώρα ανά dvd, δηλαδή περίπου 3.6 με 4gb. Επίσης χρησιμοποιείς μάλλον cbr (constant bit rate) το οποίο καρφώνει το br (bitrate) στο νούμερο που του δίνεις. Αυτό νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να το βάλεις σε vbr (variable bit rate) 6.000-8.500 Kbps ούτως ώστε να επιλέγει ο encoder το br ανάλογα με την σκηνή. π.χ. σε μια στατική σκηνή δε χρειάζεται πολύ υψηλό br ενώ σε μια σκηνή όπου η κάμερα κινείτε και έχει γρήγορη κίνηση θα χρειαστεί υψηλό br.
Αν θέλεις ποιο μικρά αρχεία δες αν έχει επιλογή να κάνει καταγραφή σε divx/xvid ή ακόμα καλύτερα σε h264. Μπορείς αν θέλεις να μετατρέψεις αυτά που έχεις σε mp4 με h264 και mp3 ήχο και br κάπου στα 2.500 Kbps αλλά αν έχει ο grabber τρόπο να στα κάνει κατευθείαν θα γλυτώσεις τον διπλό κόπο.

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.
15 ώρες πριν, micos000 είπε

Λοιπόν. Το αρχείο είναι mpeg2, δηλαδή μορφής dvd με bitrate 8.000 Kbps που σημαίνει ότι με αυτόν το ρυθμό είσαι στην μία ώρα ανά dvd, δηλαδή περίπου 3.6 με 4gb. Επίσης χρησιμοποιείς μάλλον cbr (constant bit rate) το οποίο καρφώνει το br (bitrate) στο νούμερο που του δίνεις. Αυτό νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να το βάλεις σε vbr (variable bit rate) 6.000-8.500 Kbps ούτως ώστε να επιλέγει ο encoder το br ανάλογα με την σκηνή. π.χ. σε μια στατική σκηνή δε χρειάζεται πολύ υψηλό br ενώ σε μια σκηνή όπου η κάμερα κινείτε και έχει γρήγορη κίνηση θα χρειαστεί υψηλό br.
 Αν θέλεις ποιο μικρά αρχεία δες αν έχει επιλογή να κάνει καταγραφή σε divx/xvid ή ακόμα καλύτερα σε h264. Μπορείς αν θέλεις να μετατρέψεις αυτά που έχεις σε mp4 με h264 και mp3 ήχο και br κάπου στα 2.500 Kbps αλλά αν έχει ο grabber τρόπο να στα κάνει κατευθείαν θα γλυτώσεις τον διπλό κόπο.

Φίλε αρχικά ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες να γράψεις όλα αυτά.

Οι επιλογές που έχει ο recorder είναι αυτές που φαίνονται στις φωτο που επισυνάπτω. Αν κάνω την μετατροπή όπως λες και βάλω 2500 σε h264 θα χάσω ποιότητα?θα χάσω κάτι γενικά?

Υ.Γ. Όταν βάζω την ανάλυση σε best νομίζω πως κολλάει σε κάποιες στιγμές η εικόνα.

20181027_135837_426x640.jpg

20181027_135848_640x480.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ θα ήθελα να δω και τις επιλογές που έχει στα Settings αν επιλέξεις WMV. Μπορεί και να είναι καλύτερο από Mpeg2.

Αν έχεις σκοπό να κάνεις εκ των υστέρων μετατροπή, θα επιλέξεις το format/Settings που παράγει το μεγαλύτερο (και θεωρητικά το καλύτερο) αρχείο, ώστε να κρατήσεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα και να έχεις τις λιγότερα δυνατές απώλειες κατά τη μετατροπή (πιθανόν να μην είναι καν διακριτές, αν κάνεις μετατροπή με καλό πρόγραμμα).

Πάντα στο πλαίσιο της μείωσης του όγκου, που σε ενδιαφέρει, οπότε ακολουθείς και την οδηγία του Micos για variable bitrate. Κατά το capture όμως και εφόσον θα κάνεις ξανά μετατροπή, καλύτερα να πας με Constant Bitrate. 

Επεξ/σία από CheOnWeb
  • Thanks 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε

Εγώ θα ήθελα να δω και τις επιλογές που έχει στα Settings αν επιλέξεις WMV. Μπορεί και να είναι καλύτερο από Mpeg2.

Αν έχεις σκοπό να κάνεις εκ των υστέρων μετατροπή, θα επιλέξεις το format/Settings που παράγει το μεγαλύτερο (και θεωρητικά το καλύτερο) αρχείο, ώστε να κρατήσεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα και να έχεις τις λιγότερα δυνατές απώλειες κατά τη μετατροπή (πιθανόν να μην είναι καν διακριτές, αν κάνεις μετατροπή με καλό πρόγραμμα).

Πάντα στο πλαίσιο της μείωσης του όγκου, που σε ενδιαφέρει, οπότε ακολουθείς και την οδηγία του Micos για variable bitrate. Κατά το capture όμως και εφόσον θα κάνεις ξανά μετατροπή, καλύτερα να πας με Constant Bitrate. 

Αυτές τις επιλογές μου βγάζει στο settings.

Βασικά φίλε μήπως έχεις απάντηση και στο πιο πάνω ερώτημά μου που έκανα στον άλλο φίλο γιατί κολλάει παρστεταμένα σε κάποιες στιγμές την εικόνα? Έβαλα και πιο κάτω ανάλυση στο good αλλά και πάλι εμφανίζεται το ίδιο πρόβλημα.  Να πω ότι είναι θέμα επεξεργαστή? amd fx 4300 έχω στα 3,8 GHz με 12 GB RAM. 

Παιδιά έχω ταλαιπωρηθεί όσο δεν φαντάζεστε. Έτσι μου έρχεται να πάω να δώσω 5-10 ευρώ την κασέτα να μου τη μετατρέψουν. Το κακό είναι ότι έχω πάνω από 150.

20181027_144632_640x480.jpg

Δημοσ.

Αν είσαι σίγουρος ότι τα κολλήματα είναι «γραμμένα» πάνω στο αρχείο (το πιθανότερο) και δεν είναι πρόβλημα του playback, θα πρέπει να ψάξεις λίγο παραπάνω τις ρυθμίσεις μήπως λύσεις το πρόβλημα. Αν είναι πρόβλημα software, μπορείς να ψάξεις μήπως υπάρχει άλλο software που να «βλέπει» τον grubbed σου, που ίσως κάνει καλύτερη δουλειά και να έχει και απ’ ευθείας capture σε h264.

Θα ήθελα πάντως, αν δεν είναι κόπος, να δω τις επιλογές που σου δίνει στα Settings αν επιλέξεις WMV (4gb). 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε

Αν είσαι σίγουρος ότι τα κολλήματα είναι «γραμμένα» πάνω στο αρχείο (το πιθανότερο) και δεν είναι πρόβλημα του playback, θα πρέπει να ψάξεις λίγο παραπάνω τις ρυθμίσεις μήπως λύσεις το πρόβλημα. Αν είναι πρόβλημα software, μπορείς να ψάξεις μήπως υπάρχει άλλο software που να «βλέπει» τον grubbed σου, που ίσως κάνει καλύτερη δουλειά και να έχει και απ’ ευθείας capture σε h264.

Θα ήθελα πάντως, αν δεν είναι κόπος, να δω τις επιλογές που σου δίνει στα Settings αν επιλέξεις WMV (4gb). 

Τίποτα μου βγάζει αυτό μόνο. 

20181027_151056_640x480.jpg

Δημοσ.

Κατάλαβα. Το Software σου είναι απλό, με προκαθορισμένα Settings.

Στη θέση σου θα έκανα μια δοκιμή σε WMV ή θα έψαχνα για άλλο software.

Μην τα παρατήσεις, έχεις πολλές VHS και θα σου κοστίσει να τις πας έξω, άσε που πιστεύω ότι με λίγες δοκιμές και συμβουλές, μπορεί να φτάσεις σε καλύτερο αποτέλεσμα, εκτός αν ο grubber σου δεν είναι για πολλά-πολλά. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όντως, παραείναι απλό!
Κι εγώ θα πρότεινα μια δοκιμή σε wmv 700MB και σύγκρινε τα αποτελέσματα΄Αν σε ικανοποιεί προχώρα έτσι, αν όχι μπορείς πάντα να κάνεις capture όπως έκανες, δλδ 4gb η ώρα και μετά να κάτσεις να τα μετατρέψεις σε mp4 π.χ. με το freemake ή κάποιο άλλο converter.

Επεξ/σία από micos000
  • Like 1
Δημοσ.

Έχω πολλά χρόνια που παράτησα το σπορ, αλλά ορίστε μερικά tips από μνήμης για capture με USB video grabbers:

1. Συνδέεουμε τον grabber στις πίσω θύρες USB της μητρικής, ΠΟΤΕ του PC case
  2. Φροντίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις συσκευές USB που είναι συνδεδεμένες στον ίδιο USB controller. Όχι εξωτερικοί δίσκοι, USB bluetooth adapters κλπ. Ακόμη και PS/2 πληκτρολόγιο αντί USB μπορεί να βοηθήσει!
  3. Αν το capture γίνεται σε σκληρό δίσκο, αυτός να είναι 7200rpm και defragmented
  4. USB video grabbers υπάρχουν γενικά 2 τύπων: αυτά που κάνουν μόνο ψηφιοποίηση, στέλνουν raw video στο PC μέσω της θύρας USB και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε λογισμικό capture αναγνωρίζει τον driver του grabber για κωδικοποίηση με encoding format της επιλογής μας, και αυτά που κάνουν ψηφιοποίηση ΚΑΙ encoding μέσω δικού τους dedicated chip, οπότε στη μεριά του PC περιοριζόμαστε συνήθως στο συνοδευτικό λογισμικό με τα format που αυτό υποστηρίζει
  5. Για τον πρώτο τύπο: κάνουμε capture σε κατά το δυνατόν λιγότερο απωλεστικό format (πολύ υψηλού bitrate --> πολύ μεγάλα αρχεία), όσο μας επιτρέπει η ταχύτητα του επεξεργαστή, του δίσκου και ο διαθέσιμος χώρος στο δίσκο. Καλές επιλογές codecs είναι Huffyuv, Lagarith, UT Video. Μετά το capture, περνάμε το ενδιάμεσο αρχείο από φιλτράρισμα + επεξεργασία + reencoding δύο περασμάτων για να επιτύχουμε το επιθυμητό target size
  6. Για τον δεύτερο τύπο: η λογική είναι η ίδια, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν περάσουμε το υλικό από reencoding, μάλλον θα έχουμε σημαντική απώλεια ποιότητας σε σχέση με τον πρώτο τύπο

Για τα σπασίματα που αναφέρθηκαν: αν δεν οφείλονται σε πρόβλημα με τα σημεία 1-3 ή σε ανεπάρκεια του υπολογιστή να επεξεργαστεί αρκετά γρήγορα το capture, ενδέχεται να οφείλονται στην πηγή. Ταλαιπωρημένες βιντεοκασέτες και/ή συσκεύες VHS, φθηνές συσκευές VHS κλπ. Οι ακριβές/ποιοτικές μονάδες ενσωμάτωναν στάδιο TBC (Time-based correction) για ελαχιστοποίηση προβλημάτων.

Για τόσο μεγάλη ποσότητα κασετών που αναφέρθηκε, πολύ καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις με μία PCI Express capture card από επώνυμο κατασκευαστή. Ενδεικτικά μία οικονομική λύση:
https://www.scan.co.uk/shop/computer-hardware/streaming/internal-video-capture-and-streaming-cards
https://www.scan.co.uk/products/avermedia-ce310b-sd-pcie-frame-grabber-with-composite-s-video-interfacing

Δημοσ.
6 ώρες πριν, parsifal είπε

Έχω πολλά χρόνια που παράτησα το σπορ, αλλά ορίστε μερικά tips από μνήμης για capture με USB video grabbers:

1.  Συνδέεουμε τον grabber στις πίσω θύρες USB της μητρικής, ΠΟΤΕ του PC case
  2. Φροντίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις συσκευές USB που είναι συνδεδεμένες στον ίδιο USB controller. Όχι εξωτερικοί δίσκοι, USB bluetooth adapters κλπ. Ακόμη και PS/2 πληκτρολόγιο αντί USB μπορεί να βοηθήσει!
  3. Αν το capture γίνεται σε σκληρό δίσκο, αυτός να είναι 7200rpm και defragmented
  4.  USB video grabbers υπάρχουν γενικά 2 τύπων: αυτά που κάνουν μόνο ψηφιοποίηση, στέλνουν raw video στο PC μέσω της θύρας USB και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε λογισμικό capture αναγνωρίζει τον driver του grabber για κωδικοποίηση με encoding format της επιλογής μας, και αυτά που κάνουν ψηφιοποίηση ΚΑΙ encoding μέσω δικού τους dedicated chip, οπότε στη μεριά του PC περιοριζόμαστε συνήθως στο συνοδευτικό λογισμικό με τα format που αυτό υποστηρίζει
  5. Για τον πρώτο τύπο: κάνουμε capture σε κατά το δυνατόν λιγότερο απωλεστικό format (πολύ υψηλού bitrate --> πολύ μεγάλα αρχεία), όσο μας επιτρέπει η ταχύτητα του επεξεργαστή, του δίσκου και ο διαθέσιμος χώρος στο δίσκο. Καλές επιλογές codecs είναι MJPEG, FFV1 ή ακόμη και x264/x265 lossless. Μετά το capture, περνάμε το ενδιάμεσο αρχείο από φιλτράρισμα + επεξεργασία + reencoding δύο περασμάτων για να επιτύχουμε το επιθυμητό target size
  6. Για τον δεύτερο τύπο: η λογική είναι η ίδια, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν περάσουμε το υλικό από reencoding, μάλλον θα έχουμε σημαντική απώλεια ποιότητας σε σχέση με τον πρώτο τύπο

Για τα σπασίματα που αναφέρθηκαν: αν δεν οφείλονται σε πρόβλημα με τα σημεία 1-3 ή σε ανεπάρκεια του υπολογιστή να επεξεργαστεί αρκετά γρήγορα το capture, ενδέχεται να οφείλονται στην πηγή. Ταλαιπωρημένες βιντεοκασέτες και/ή συσκεύες VHS, φθηνές συσκευές VHS κλπ. Οι ακριβές/ποιοτικές μονάδες ενσωμάτωναν στάδιο TBC (Time-based correction) για ελαχιστοποίηση του audio/video desync που είναι συχνά η πηγή τέτοιων προβλημάτων.

Για τόσο μεγάλη ποσότητα κασετών που αναφέρθηκε, πολύ καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις με μία PCI Express capture card από επώνυμο κατασκευαστή. Ενδεικτικά μία οικονομική λύση:
 https://www.scan.co.uk/shop/computer-hardware/streaming/internal-video-capture-and-streaming-cards
https://www.scan.co.uk/products/avermedia-ce310b-sd-pcie-frame-grabber-with-composite-s-video-interfacing

Πραγματικά ευχαριστώ για όλα αυτά που έκατσες και έγραψες!

Η αλήθεια είναι ότι έχει πολλές θύρες γεμάτες με διάφορα..θα τα βγάλω και θα ξανακάνω capturε μήπως ληθεί το πρόβλημα των σπασιμάτων-κολλημάτων. 

Όσον αφορά το μέγεθος του βίντεο έχω κατεβάσει ένα πρόγραμμα μετατροπής αλλά εκεί κάπου το χάνω στο τι φορματ να επιλέξω ώστε να μου μείνει η καλύτερη ανάλυση με το μικρότερο μέγεθος.

Υ.Γ. για τα σπασίματα δεν νομίζω να φταίει η πηγή καθώς η εικόνα που βλέπω στο pc είναι εντάξει πριν κάνω record.

10 ώρες πριν, CheOnWeb είπε

Κατάλαβα. Το Software σου είναι απλό, με προκαθορισμένα Settings.

Στη θέση σου θα έκανα μια δοκιμή σε WMV ή θα έψαχνα για άλλο software.

Μην τα παρατήσεις, έχεις πολλές VHS και θα σου κοστίσει να τις πας έξω, άσε που πιστεύω ότι με λίγες δοκιμές και συμβουλές, μπορεί να φτάσεις σε καλύτερο αποτέλεσμα, εκτός αν ο grubber σου δεν είναι για πολλά-πολλά. 

7 ώρες πριν, micos000 είπε

Όντως, παραείναι απλό!
Κι εγώ θα πρότεινα μια δοκιμή σε wmv 7000MB και σύγκρινε τα αποτελέσματα΄Αν σε ικανοποιεί προχώρα έτσι, αν όχι μπορείς πάντα να κάνεις capture όπως έκανες, δλδ 4gb η ώρα και μετά να κάτσεις να τα μετατρέψεις σε mp4 π.χ. με το freemake ή κάποιο άλλο converter.

Παιδιά στο WMV νομίζω χαλάει αρκετά η ποιότητα. Φαίνεται δηλαδή η διαφορά με την επιλογή του dvd.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, angelosxatz είπε

Όσον αφορά το μέγεθος του βίντεο έχω κατεβάσει ένα πρόγραμμα μετατροπής αλλά εκεί κάπου το χάνω στο τι φορματ να επιλέξω ώστε να μου μείνει η καλύτερη ανάλυση με το μικρότερο μέγεθος.

Σε mp4 να τα βγάλεις. Νομίζω ότι περίπου 1gb η ώρα είναι πολύ καλά, οπότε πειραματίσου με το bitrate σε ένα κλιπάκι 15 λεπτών περίπου ώσπου να σου βγει περίπου 250MB. Το ήχο θα έλεγα να τον αλλάξεις σε aac γιατί τα 224Kbps του mp3 είναι πολλά, εκτός κι αν οι κασέτες περιέχουν θέμα με μουσική και θέλεις την καλύτερη ποιότητα.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, micos000 είπε

Σε mp4 να τα βγάλεις. Νομίζω ότι περίπου 1gb η ώρα είναι πολύ καλά, οπότε πειραματίσου με το bitrate σε ένα κλιπάκι 15 λεπτών περίπου ώσπου να σου βγει περίπου 250MB. Το ήχο θα έλεγα να τον αλλάξεις σε aac γιατί τα 224Kbps του mp3 είναι πολλά, εκτός κι αν οι κασέτες περιέχουν θέμα με μουσική και θέλεις την καλύτερη ποιότητα.

έκανα μία δοκιμή και το έβγαλα σε .mpg ( η επιλογή στον converter έγραφε DVD video PAL Movie) και απλά πείραξα τον ρυθμό bit στα 2000.

Μπορώ να πω ότι δεν διακρίνω καμία διαφορά στην ποιότητα και μου βγήκε και 1GB από 4GB.

Τώρα σε mp4 που είπες μπορεί να είναι και καλύτερο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...