Προς το περιεχόμενο

Εγκατασταση νεου δισκου

rus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πηρα ένα νέο σκληρο (ssd σε Win 7) και εκανα τις δυο συνδεσεις, δηλαδή το sata καλωδιο σε μια τυχαια sata υποδοχη της mobo και το καλωδιο τροφοδοσας του psu.

Aνοιγω κατοπιν τον υπολογιστη, παω 'Υπολογιστης' αλλα δε βλεπω το νέο σκληρο. Παω Διαχειριση Συσκευών/Μοναδες δισκων κι εκει τον βλέπω.

Μετα θυμαμαι και πηγαινω Πινακας Ελεγχου/Εργαλεία διαχειρισης/Διαχειριση Υπολογιστη/Διαχειριση δισκων. Νομιζω εκει πας για να του κανεις διαμορφωση και να εμφανιστει? Με το που παω εκει μου βγαζει αυτο το παραθυρο, το οποιο που δε νομιζω ότι εχω ξαναδει παλια. Ποια από τις δυο επιλογες?

b6uaom.png

Επεξ/σία από rus
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλαδη αποκλειεται να εχω και τα δυο?

Αυτή η επιλογη προεκυψε με καποιο προσφατο update?

Επεξ/σία από rus

Το GPT χρειάζεται για δίσκους μεγαλύτερους από 2 ΤΒ. Επίσης για δίσκους με λειτουργικό σε UEFI (όχι legacy mode). Άρα εξαρτάται από τη μητρική. Εσύ πήρες τον SSD για αποθήκη;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπον εκανα στο μεταξυ ένα ψαξιματακι, αν ο δισκος χρησιμοποιηθει για λειτουργικο και βαλεις gpt τοτε θα θελει uefi αντι bios. Προς το παρον θα τον χρησιμοποιησω ως αποθηκευτικο χωρο. Στο μελλον μπορω να αλλαξω τη ρυθμιση, σωστα?

Καπου διαβασα ότι "αν χρησιμοποιηθεί ως δισκος δεδομένων τότε χρησιμοποιήστε το GPT για να εκμεταλευθείτε τα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με το MBR" χωρις να εξηγει ποια ειναι αυτά τα πλεονεκτηματα. Μηπως ξερεις αν οντως υπαρχουν και ποια είναι?

Επεξ/σία από rus

https://www.howtogeek.com/193669/whats-the-difference-between-gpt-and-mbr-when-partitioning-a-drive/ 

Διάβασέ το, αν και δε νομίζω ότι έχει κάτι πολύ σημαντικό για τους περισσότερους. Πάντως αν έχεις τον SSD για αποθήκη, είναι πεταμένα λεφτά. Σαν να πηγαίνεις διακοπές με το παπάκι και στην καφετέρια να πηγαίνεις με τη χιλιάρα εντούρο.

4 λεπτά πριν, fujitsuA530 είπε

https://www.howtogeek.com/193669/whats-the-difference-between-gpt-and-mbr-when-partitioning-a-drive/ 

Διάβασέ το, αν και δε νομίζω ότι έχει κάτι πολύ σημαντικό για τους περισσότερους. Πάντως αν έχεις τον SSD για αποθήκη, είναι πεταμένα λεφτά. Σαν να πηγαίνεις διακοπές με το παπάκι και στην καφετέρια να πηγαίνεις με τη χιλιάρα εντούρο.

Το διαβασα αυτό όπως και αλλα, χωρις ομως  να εχω βγαλει καποιο συμπερασμα πλην αυτου περι uefi(μαλιστα αυτό το λινκ στη πρωτη γραμμη του λεει οτι μιλαει για win 8.1 και 10).

Μονο ssd εχω στα συστηματα μου για λογους αθορυβης λειτουργιας, αλλα ας αφησουμε τα ασχετα.  Τι κερδιζει καποιος με gpt μπορεις να μου πεις? Γιατι να το επιλεξω?

Όπως ήδη σου είπα, κατά τη γνώμη μου τα πλεονεκτήματα του gpt δεν αφορούν τους περισσότερους. Αλλά, αφού επιμένεις, ξαναδιάβασε στη σελίδα το εξής:

On an MBR disk, the partitioning and boot data is stored in one place. If this data is overwritten or corrupted, you’re in trouble. In contrast, GPT stores multiple copies of this data across the disk, so it’s much more robust and can recover if the data is corrupted.

GPT also stores cyclic redundancy check (CRC) values to check that its data is intact. If the data is corrupted, GPT can notice the problem and attempt to recover the damaged data from another location on the disk. MBR had no way of knowing if its data was corrupted—you’d only see there was a problem when the boot process failed or your drive’s partitions vanished

Η πρωτη παραγραφος αφορα για λειτουργικο, οπως ειπα δε θα βαλω λειτουργικο προς το παρον.

Νομιζω και η δευτερη παραγραφος για λειτουργικο αφορα?

Anyway, πατησα ηδη mbr και προχωρησα, δε μπορουσα άλλο να το αφηνω εκκρεμες. Μπορω στο μελλον οποιαδηποτε στιγμη να το αλλαξω σε gpt, σωστα?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ναι μπορεις εαν θυμαμαι καλα απο την διαχειρηση δισκων εχει επιλογη mbr δισκος εκκινησης ή κλασσικο διαμερισμα gpt .

Επεξ/σία από george kesoglu

• 1 μήνα μετά...

Μόλις αγόρασα έναν εξωτερικό δίσκο SmartDisk 1TB. Φαίνεται ότι έχει ήδη μέσα 3.473 αρχεία. Μπορώ να τα διαγράψω? Στο παρελθόν αρχείο οδήγησης σε κάρτα μνήμης μου είχε βγάλει ιούς. Τί λέτε?

Σας ευχαριστώ πολύ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...