devilfish Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2018 Σκέφτομαι να αναβαθμίσω λίγο το σπίτι μου, ώστε να στίσω ένα καλό ενσύρματο και ασύρματο δίκτυο στον χώρο.Στην αρχή έλεγα να πάρω ένα αρκετά ακριβό router του εμπορίου αλλά μετά σκέφτηκα να κάνω κάτι που θα ωφελήσει και στις γνώσεις μου. Με την έρευνα που έκανα έχω καταλήξει στον εξής εξοπλισμό Router https://mikrotik.com/product/hex_s Switch https://mikrotik.com/product/RB260GSP AP https://www.skroutz.gr/s/8177237/Ubiquiti-Unifi-AP-AC-PRO.html +Cat6 καλωδίωση Στο router θα συνδεθεί η tv, ένα ps4, το AP(PoE), το switch και το modem του παρόχου Στο switch ένα λαπτοπ και ένα PC, ένα NAS + ότι άλλο χρειάζεται σε εκείνον τον χώρο. Το AP θα σηκώσει ότι IoT έχει μέσα το σπίτι καμιά 10αριά συσκευές+ τα κινητά που μπαινωβγαίνουν. Ειδικά το AP είναι overkill για τον χώρο μου, αλλά πιο πολύ το θέλω για εκμάθηση όπως και όλα τα υπόλοιπα. Με Mikrotik δεν έχω ξανά ασχοληθεί. Μόνο cisco έχω φτιάξει δίκτυα ενσύρματα, οπότε οποία συμβουλή θα ήταν πολύτιμη! Γενικά με τον εξοπλισμό που έχω σκεφτεί να πάρω θα έχω κάποιο πρόβλημα, πρέπει να προσθέσω ή να αλλάξω κάτι?
AKAKIOS1 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 ΚΑλησπερα, Το RB260GSP γιατι το επελεξες για switch? Το συγκεκριμενο το βαζουμε για να εκμεταλευτουμε τις 4 ΡοΕ θυρες του. Επισης το SWOS που εχει για λειτουργικο δεν ειναι κατι ιδιαιτερο. Οποτε καλη επιλογη το hexS . Για switch θα εβαζα το hAP AC2 που ειναι και καινουριο και ειναι πολυ καλο .(εχει και wireless αλλα το κλεινεις τελειως αν δεν το θες). ΚΑι αν αλλαξεις project ..... κανει θαυματα απο μονο του. Εχει τα παντα πανω. Ενω το 260GSP απλα δεν μπορεις να το κανεις κατι αλλο. Για το ubiquiti PRO ειναι λιγο overkill οπως ειπες. Δες το cAP AC . Πολυ τιμιο για τα λεφτα του. Βεβαια δεν εχει την ομοργια του PRO. Θα πρεπει να μαθεις λιγο και τον controller για να ρυθμισεις το PRO. Αλλιως παρτα ολα σε ubiquiti . Εχουν κανει αλματα τον τελευταιο χρονο. ριξε μια ματια στο youtube. εμενα προσωπικα με δελεαζουν πολυ. 1
M@dB0x Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Εγω θα εβαζα για ρουτερ το 951G ή το 2011 wireless και μετα δε θα χρειαζομουν managed switch me SWoS μιας και θα τα εκανε ολα το ρουτερ. 1
jkoukos Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 To cAP AC ούτε να το σκέφτεσαι. έχει μεγάλο πρόβλημα με μειωμένη κατά πολύ την ταχύτητα επικοινωνίας και προσπαθούν 3-4 μήνες τώρα με beta firmware να το λύσουν. Μέχρι τότε είτε hAP AC2 είτε wAP ac. Αλλά το Unifi είναι καλύτερο (στο ασύρματο) και από τα 2. 2
mikrotikzante Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 πολύ καλή η επιλογή σου για το HEX, Είναι πολύ πιο δυνατό (από το 951 και το 2011 από θέμα cpu & ram)... Oσο για το switch κι εγώ νομίζω πως δεν είναι και ότι καλύτερο το SwOS θα σου πρότεινα αν δεν θέλεις το switch σου να είναι managed & PoE να έβαζες ένα cisco 8αρι gigabit unmanaged. τέλος για το AP είναι κι αυτό μια πολύ καλή επιλογή (επαγγελματική θα έλεγα, προσωπικά το εγκαθιστώ σε ξενοδοχεία) αλλά αν σε σηκώνει η τσέπη σου τότε ΟΚ προχώρα! Φυσικά το ΑΡ σου θα μπορείς να το τροφοδοτησεις απ'ευθειας επανω απο το HEX μιας κι εχει ηδη την πορτα 5 με εξοδο PoE 1
M@dB0x Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) To κακο με το hex ειναι οτι εχει μονο 16ΜΒ αποθηκευτικο, ενω τα αλλα 2 εχουν 128ΜΒ. Και δεν ειναι και ασυρματο. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2018 από M@dB0x
koufs Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2018 πέρασα και από mikrotik και από ubiquiti σαν ρούτερ, δεν είμαι ειδικός, αρχάριος θα έλεγα, καλά είναι και τα δύο για να μάθεις και πολύ περισσότερο το mikrotik, - αλλά θα πρέπει να πας στα βαθιά και πολλά πράματα δεν θα τα καταφέρεις καθόλου, τελικά κατέληξα να στήσω firewall router σε mini pc, κοστίζει λίγο παραπάνω - αλλά μπορώ out of the box, να μπλοκάρω διαφημίσεις σε apps στα κινητά και αλλού, να μπλοκάρω sites ή κατηγορίες sites ή συγκεκριμένα apps σε συγκεκριμένα κινητά ή pc, να έχω logs όλης της κίνησης για μέρες ή μήνες, προστασία από επιθέσεις κλπ κλπ - είναι λίγο overkill, αλλά αν μπορείς να έχεις porsche στην τιμή golf, γιατί όχι, έστω και για παιχνίδι - απλά αναφέρω την ύπαρξη αυτής της εναλλακτικής, δεν είναι για όλους, αναλόγως όρεξης και αναγκών 1
M@dB0x Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Με πιο soft το εστησες? Με sophos ή με pfsense? Υπαρχει και το smoothwall firewall που ειναι εξαιρετικο.
Ledis Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 19 ώρες πριν, M@dB0x είπε To κακο με το hex ειναι οτι εχει μονο 16ΜΒ αποθηκευτικο, ενω τα αλλα 2 εχουν 128ΜΒ. Και δεν ειναι και ασυρματο. Το hEX μπορεί να έχει λίγο 16mb storage, αλλά έχει υποδοχή κάρτα SD. Επιπροσθέτως έχει πολύ πιο ισχυρό επεξεργαστή (MMIPS Dual Core)σε σχέση με το 951 ή το 2011, 256Mb RAM και μπορεί να τρέξει Dude Server για την επιτηρηση του δικτύου. Είναι λίγο overkill για Home Network, αλλά αν θέλεις να ασχοληθείς το προτείνω. Για AP, το hAP AC2 είναι μια καλή λύση 1
M@dB0x Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 παιδες επειδη τα δουλευω αρκετα τα ΜΤ, υπαρχουν πολλα παραπονα για τα μηχανακια με λιγη μνημη. Ουτε downgrade δε μπορεις να κανεις.
Ledis Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 2 λεπτά πριν, M@dB0x είπε παιδες επειδη τα δουλευω αρκετα τα ΜΤ, υπαρχουν πολλα παραπονα για τα μηχανακια με λιγη μνημη. Ουτε downgrade δε μπορεις να κανεις. Για Upgrade / Downgrade χρησιμοποιείς την RAM. Το Storage 16Mb για Logs είναι μια χαρά. Μην ξεχνάμε και την SD (Αν η εφαρμογή απαιτεί storage) 1
koufs Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 10 ώρες πριν, M@dB0x είπε Με πιο soft το εστησες? Με sophos ή με pfsense? Υπαρχει και το smoothwall firewall που ειναι εξαιρετικο. είχα δοκιμάσει Untangle, sophos UTM και sophos XG το pfSense δεν είχα καταφέρει να το στήσω, ίσως λόγω μίας ελαττωματικής κάρτας δικτύου στο αρχαίο PC που έκανα τις δοκιμές, και το ανακάλυψα αργότερα - κατέληξα και χρησιμοποιώ το XG, είχα παραθέσει λίγα σχόλια και screenshots σε άλλο νήμα https://www.insomnia.gr/forums/topic/655804-diy-router-firewall/?page=2 1
devilfish Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 Ευχαριστω για τις απαντησεις σας και τις προτασεις σας! Ετρεχα με την δουλεια και δεν προλαβα τοσο καιρο να μπω. Οπως ειπα θελω πιο πολυ να κανω αυτο το δικτυο για εκμαθηση στην πραξη, οποτε μηπως να ακολουθησω την συμβουλη του φιλου @mikrotikzante για cisco switch αλλα αντι για unmanaged, να παω σε καποια managed λυση, οπως το https://www.skroutz.gr/s/14955115/Cisco-SG250-08.html ??? Ετσι θα εχω να "παιξω" και με τις 3 εταιριες και ubiquiti και mikrotik και cisco!! Απλα λιγο με προβληματιζει μηπως θα υπαρξει προβλημα ασυμβατοτητας. Η λυση για firewall router που προτεινε ο @koufs πολυ καλη, αλλα νομιζω ειναι το επομενο βημα απο αυτο που θελω να κανω. Σιγουρα μολις ξανα μαζεψω καποιο budget θα δοκιμαστει και αυτο!
mikrotikzante Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2018 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2018 Αν θελεις ρίξε μια ματιά εδω https://www.skroutz.gr/s/13925963/MikroTik-CRS112-8P-4S-IN.html με αυτο ξεχνας το HEX καθως ηδη τρεχει Ros level 5 και ειναι και PoE...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα