Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα , εχω εναν επεξεργαστη 7700k σε μητρικη msi z270 gaming m7 και θελω λιγο βοηθεια περι του πως πρεπει να τον ρυθμισω. Αρχικα ο επεξεργαστης ερχεται απο μονος του με boost και τρεχει στα 4.5 αντι για 4.2. Λογω ελειψης υδροψυξης ο επεξεργαστης ανεβαζει σε αυτο το mode πανω απο 80-85 βαθμους σε full load . Κατι το οποιο δεν μου αρεσει και δεν το θελω. Εγω αυτο που ζηταω ειναι ο επεξεργαστης να τρεχει ξεκουραστα στα 4.2 χωρις κανενα boost. Ποιος ειναι ο πιο σωστος τροπος να το κανω αυτο ομως? Προσπαθησα να κατεβασω τα multipliers per core και απο το bios και απο το Intel Extreme Tuning Utility σε χ42 και αυτο ειχε ως αποτελεσμα να βοηθησει λιγο σε θερμοκρασιες και να μην τρεχει στα 4.5. Χθες το βραδυ δοκιμασα να κατεβασω τα volt κατι το οποιο εριξε πολυ τις θερμοκρασιες χωρις να μπορω να κρινω σε παιχνιδια πχ γιατι η καρτα γραφικων λειπει απο το μηχανημα. Σε stress test δεν εμφανιζει καποιο προβλημα , και τελος εφαρμοσα χθες το λιμιτ στο power plan οπως θα δειτε στην φωτο. Σας βαζω και φωτο απο το bios.

Τελικα τι ειναι πιο σωστο να κανω?

Photos

Bios Normal mode https://imgur.com/a/MaxAyNq

Bios Expert Mode https://imgur.com/a/DQNSEXz

Optional https://imgur.com/a/cTLc4bq

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οποτε τελικα η ερωτηση σου ποια ειναι? Εγω θα εκλεινα το Game Boost τελειως (Off) στην θεση σου και θα πηγαινα απλα να ρυθμισω το CPU Ratio απο Auto σε 42. Και με το Memory Try It ! θα εβαζα την επιλογη η RAM να τρεχει στα 3200. Ολα τα αλλα θα τα αφηνα Auto γιατι και να τα πειραξεις δεν θα δεις καμια ουσιαστικη διαφορα, ειναι λεπτομερειες. Μπορεις αμα θες να κανεις και το Intel C-State Disable γιατι σου τρωει performance αμα δεις στα benchmarks. Εχω διαβασει επισης οτι κανοντας Disable και το EIST βοηθαει στις θερμοκρασιες. Τωρα απο hardware μερια.. Τι ψυκτρα εχεις? Στο site ποσα TDP υποστηριζει αυτη η ψυκτρα? Παστα εχεις βαλει μπολικη στο CPU? Εχεις σφιξει καλα την ψυκτρα να εφαπτει πανω στο CPU? Στο BIOS εχεις ενεργοποιησει το smart fan φτιαχνοντας το δικο σου custom fan curve?

Επεξ/σία από Thod
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Λοιπον , προσπαθησα οσα ειπες αλλα οι θερμοκρασιες ανεβηκαν αντι να κατεβουν , εχω για ψυκτρα μια bequiet dark rock 4 με παστα arctic mx4 . Με τον τροπο που εκανα οσα μου ειπες μεσω bios ο επεξεργαστης ειναι κλοκαρισμενος μονιμα στα 4.2 χωρις να εχει load δηλαδη , αυτο πιθανοτατα τον κανει να εχει θερμοκρασιες . Οσο για τις ραμ νομιζω το ειχα ξανα προσπαθησει στο παρελθον και επισης ανεβαζε περισσοτερο θερμοκρασιες αν το εβαλα στα 3200 παρα να το αφηνα auto. Τωρα σε stress test με οσα μου ειπες να κανω ο επεξεργαστης σηκωνει σε δευτερολεπτα 90 βαθμους . Εμενα ο σκοπος μου ειναι τον επεξεργαστη να τον ρυθμισω ετσι ωστε να τρεχει στα default του πχ αλλα σε μαξιμουμ θερμοκρασιες 70-75. Γινεται αυτο? Δεν με απασχολει να τον κλοκαρω παραπανω παρα μονο να δουλευει safe "για παντα"

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, cazanova είπε

Λοιπον , προσπαθησα οσα ειπες αλλα οι θερμοκρασιες ανεβηκαν αντι να κατεβουν , εχω για ψυκτρα μια bequiet dark rock 4 με παστα arctic mx4 . Με τον τροπο που εκανα οσα μου ειπες μεσω bios ο επεξεργαστης ειναι κλοκαρισμενος μονιμα στα 4.2 χωρις να εχει load δηλαδη , αυτο πιθανοτατα τον κανει να εχει θερμοκρασιες . Οσο για τις ραμ νομιζω το ειχα ξανα προσπαθησει στο παρελθον και επισης ανεβαζε περισσοτερο θερμοκρασιες αν το εβαλα στα 3200 παρα να το αφηνα auto. Τωρα σε stress test με οσα μου ειπες να κανω ο επεξεργαστης σηκωνει σε δευτερολεπτα 90 βαθμους . Εμενα ο σκοπος μου ειναι τον επεξεργαστη να τον ρυθμισω ετσι ωστε να τρεχει στα default του πχ αλλα σε μαξιμουμ θερμοκρασιες 70-75. Γινεται αυτο? Δεν με απασχολει να τον κλοκαρω παραπανω παρα μονο να δουλευει safe "για παντα"

Έχεις πρόβλημα η με την πάστα η με την ψύκτρα.
Βγάλε την ψύκτρα, καθάρισε CPU, δες κανένα βίντεο στο YT για την ποσότητα της πάστας, ΟΧΙ ΜΠΟΛΙΚΗ όπως σου λέει ο απο πάνω, και ξαναδοκίμασε.

Υ.Γ Με τον ίδιο CPU, σε extreme stress, με Seidon 240V υδρόψυξη, πάνω απο 78-80C δεν εχει πάει.

Επεξ/σία από donblunts
Δημοσ.

Άνοιξε ένα software που κάνει monitoring ,πχ το hwinfo,και δες πόση είναι η τιμή στο vcore ,ειδικότερα σε load του cpu.

Αυτές οι μητρικές έχουν την τάση by default να δίνουν περισσότερο vcore από όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα υψηλότερες θερμοκρασίες. Ίσως χρειαστεί να ρυθμίσεις αυτό. 

Στα 4.2 και στα 4.5 θα πρέπει να έχεις φυσιολογικές θερμοκρασίες και το vcore το πολύ μέχρι 1.25v.

ακόμα και στα 4.5 δεν θα πρέπει να φτάνεις 90c εκτός από benchmarks και stress tests.

Έτσι κι αλλιώς ο 7700k  είναι αρκετά ζεστός .Μην περιμένεις θαύματα 

• Like 2
Δημοσ.

Δεν περιμένω θαύματα απλά αυτό που είπα πως από την στιγμή που δεν θέλω να κάνω οβερκλοκ απλά με ενδιαφέρει να δουλεύει όσο πιο χαλαρά γίνεται από άποψη θερμοκρασίας. Από default παρατήρησα ότι ο επεξεργαστής δούλευε μέχρι και 4.4   ούτε αυτό με πειράζει αν η θερμοκρασία του είναι κομπλέ. Επίσης πρέπει να δουλεύει δυναμικά; δηλαδή σε idle να τρέχει στα 3 πχ και σε φουλ λοαδ να ανεβάζει 4.2 κτλ; η πρέπει να είναι σταθερά στα 4.2; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποια ψύκτρα έχεις ? Το έχεις γράψει και δεν το βλέπω ή είναι μυστικό ? 

το βρήκα :P

Επεξ/σία από leros2004
Δημοσ.
10 ώρες πριν, mcrae13 είπε

Άνοιξε ένα software που κάνει monitoring ,πχ το hwinfo,και δες πόση είναι η τιμή στο vcore ,ειδικότερα σε load του cpu.

Αυτές οι μητρικές έχουν την τάση by default να δίνουν περισσότερο vcore από όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα υψηλότερες θερμοκρασίες. Ίσως χρειαστεί να ρυθμίσεις αυτό. 

Στα 4.2 και στα 4.5 θα πρέπει να έχεις φυσιολογικές θερμοκρασίες και το vcore το πολύ μέχρι 1.25v.

ακόμα και στα 4.5 δεν θα πρέπει να φτάνεις 90c εκτός από benchmarks και stress tests.

Έτσι κι αλλιώς ο 7700k  είναι αρκετά ζεστός .Μην περιμένεις θαύματα 

Δεν ανεβαζει voltage . μεχρι 1 ανεβαζει σε stress test με καποιες ρυθμισεις που εκανα τωρα . Οπως επισης δεν ανεβαζει θερμοκρασια , τον περιορισα στα 4.2 αλλα δουλευει καρφωμενος εκει δεν πεφτει καθολου η συχνοτητα ειναι σωστο αυτο? σε idle δηλαδη ο επεξεργαστης εχει και 40 βαθμους λογω οτι δουλευει στα 4,2 πιθανοτατα γιατι παλια επεφτε 25-30

11 ώρες πριν, donblunts είπε

Έχεις πρόβλημα η με την πάστα η με την ψύκτρα.
Βγάλε την ψύκτρα, καθάρισε CPU, δες κανένα βίντεο στο YT για την ποσότητα της πάστας, ΟΧΙ ΜΠΟΛΙΚΗ όπως σου λέει ο απο πάνω, και ξαναδοκίμασε.

Υ.Γ Με τον ίδιο CPU, σε extreme stress, με Seidon 240V υδρόψυξη, πάνω απο 78-80C δεν εχει πάει.

Θα το κοιταξω το σκ αυτο και θα βαλω και φωτογραφιες οταν βγαλω την ψυκτρα αν και δεν νομιζω πως ειναι απο εκει..

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, cazanova είπε

Δεν ανεβαζει voltage . μεχρι 1 ανεβαζει σε stress test με καποιες ρυθμισεις που εκανα τωρα . Οπως επισης δεν ανεβαζει θερμοκρασια , τον περιορισα στα 4.2 αλλα δουλευει καρφωμενος εκει δεν πεφτει καθολου η συχνοτητα ειναι σωστο αυτο? σε idle δηλαδη ο επεξεργαστης εχει και 40 βαθμους λογω οτι δουλευει στα 4,2 πιθανοτατα γιατι παλια επεφτε 25-30

Θα το κοιταξω το σκ αυτο και θα βαλω και φωτογραφιες οταν βγαλω την ψυκτρα αν και δεν νομιζω πως ειναι απο εκει..

Προφανώς και πρέπει να πέφτει η συχνότητα και αυτό που έκανες δεν είναι καλο. Κάτι C1E states ή κάπως ετσι, μην τα πειράζεις, έχε' τα enable.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μην με παρετε με τις πετρες αλλα απλες λυσεις δοκιμασες? Πχ στις επιλογες παροχης ενεργειας στα Windowsτι σου εχει? Υψηλες επιδοσεις? Σε μενα με τον ιδιο επεξεργαστη και με την επιλογη Εξισορροπηση, σε idle και σε απλη χρηση με ελαφρια προγραμματα ειναι συνηθως μεταξυ 1-2 Ghz και σε παιχνιδια και απαιτητικες εφαρμογες ανεβαινει στα 4.5

Μπορει να ειναι και τοσο απλο, θα σου προτεινα να βαλεις τις default ρυθμισεις στην μητρικη και να δεις τι γινεται με τις  επιλογες παροχης ενεργειας αν δεν το εχεις κανει ηδη.

Επεξ/σία από AliasAndrew
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, AliasAndrew είπε

Μην με παρετε με τις πετρες αλλα απλες λυσεις δοκιμασες? Πχ στις επιλογες παροχης ενεργειας στα Windowsτι σου εχει? Υψηλες επιδοσεις? Σε μενα με τον ιδιο επεξεργαστη και με την επιλογη Εξισορροπηση, σε idle και σε απλη χρηση με ελαφρια προγραμματα ειναι συνηθως μεταξυ 1-2 Ghz και σε παιχνιδια και απαιτητικες εφαρμογες ανεβαινει στα 4.5

Μπορει να ειναι και τοσο απλο, θα σου προτεινα να βαλεις τις default ρυθμισεις στην μητρικη και να δεις τι γινεται με τις  επιλογες παροχης ενεργειας αν δεν το εχεις κανει ηδη.

Το δοκιμασα και αυτο δεν εχει τρομερη διαφορα , και εκτος αυτου οι ρυθμισεις στο bios υπερισχυουν νομιζω απο τις software ρυθμισεις , τελος παντων. Αυτη τη στιγμη εκανα ενα reset το bios.  Εβαλα balanced power plan στα windows και μεσα απο το Intel Extreme Tuning Utility ρυθμισα το ratio σε 42. Ο επεξεργαστης οντως σε idle κατεβαζει συχνοτητες , 5 λεπτα μετα το boot ομως συνεχιζει να εχει 40 βαθμους χωρις να τρεχει κατι. Σε στρεες τεστ μεσα απο το aida ανεβαζει 70-72 μεσα απο το xtu δεν παιρναει τους 65

Δημοσ.

Ειδες καποια διαφορα θερμοκρασιας σε idle? Εκει γυρω θα παιζει παντως, ειναι πολυ ζεστη cpu γενικα. Και μενα με ενοχλουσε το θεμα αλλα η μονη λυση που βρηκα για δραματικη διαφορα οταν το ειχα ψαξει ηταν ο συνδυασμος υδροψυξης με delid που για μενα δεν αξιζει τον κοπο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...