Alex21121988 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Από την δική μου εμπειρία το πιο user friendly bios environment είναι της msi. Της Asus και της Gigabyte φαίνεται να έχουν παρόλα αυτά κάποιες επιλογές παραπάνω. Αναφέρομαι στα μπάτζετ μοντέλα τους φυσικά και όχι σε μερικές τύπου msi godlike κτλ.. Έχοντας κάνει αναβάθμιση απο τον Νοέμβριο σε z390 (της υπογραφής) μου έχουν κάνει εντύπωση δυο τρία κακώς κείμένα όσο αφορά το software της Asus. Ένα είναι προφανώς το Aura, θα μπορούσε να είναι καλύτερο, και το άλλο αφορά στα sound wizards που έχει η Asus/Realtek. Αν δεν έχεις εξωτερική κάρτα ήχου, πρέπει να υπομείνεις σε αυτά τα software της Asus/Realtek τα οποία φροντίζει η εταιρεία να τα αλλάζει κάθε 5-8 μήνες. Είτε αυτό λεγόταν SupremeFX, είτε Sonic Studio κτλ κτλ. Είναι λίγο άσχετο - σχετικό με το θέμα. Το CAM (της NZXT) έχει σταματήσει να έχει official support or sth ; Για να ζωντανεψουμε λίγο το θέμα εδώ.. Έχω να γράψω καιρό γιατί όντως δεν είναι ότι έχουμε κάτι καινούριο να πούμε για αυτή την γενιά. Έχοντας τον 9900K αυτούς τους δυόμιση περίπου μήνες και όλα αυτά που γράφονται περί temps, δεν ξέρω αν έχω πέσει όντως σε winning silicon lottery ή απλώς έχει πέσει το hate του αιώνα για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή μόνο και μόνο για την τιμή του. Δικαιολογημένα μεν αλλά πρέπει να τα εξετάζουμε όλα. Anw, Τον έχω ανεβάσει ελάχιστα στα 4.8 στο turboboost του σε όλους τους πυρήνες, αλλά οι θερμοκρασίες μου δεν έχουν καμία επαφή είτε σε gaming είτε σε stress tests σε σχέση με τα πινακακάκια που έβλεπα ανά καιρους σε reviews. Είμαι αρκετά κάτω σε temps συγκριτικα με ότι έχω δοκιμάσει, idle στους 28-29, στα stress test βαριά να έχω πάει στους 72-77 με την υδροψυξη να fans και το pump της να τρέχουν στο ελάχιστο δυνατό μιας και θέλω σιωπηλό σύστημα. Στα games είμαι βαριά στους 53 μετά από πολλές ώρες. Είναι προφανώς γιατι παίζω σε 1440p ανάλυση οπότε και το βάρος πέφτει αλλού εκτός του CPU. Το καλύτερο τεστ που μπορείς να κάνεις imo για να δεις αν έχεις όντως stable oc είναι απλά να κανεις video editing/rendering που θα κάνει ούτως ή άλλως αρκετες ώρες να ολοκληρωθεί και όντως θα παιδέψει αρκετά το CPU για να ανακαλύψεις τυχών προβλήματα. Τέλος, το CPU θέλω να το γκαζωνω λίγο λίγο για να βγάλω συμπεράσματα. Στόχος είναι αρχικά τα 5ghz σε όλα τα cores. Στο prediction της μητρικής (αν υποθέσουμε ότι είναι έγκυρο όντως) αναφέρει ότι πιθανώς με 1.257V το πιάνω εύκολα. Θερμοκρασίες ακόμα δεν θα ποσταρω γιατί θέλω να είμαι σίγουρος ότι όλες οι ρυθμίσεις στην μητρική είναι οι σωστές. Οπότε εδώ ήμαστε να τα πούμε πιο μετά. Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2019 από Alex21121988
Silverage Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Εμένα με 1.25 έβγαζε bsod πρίν μπει στα windows. Τον πήγα 5Ghz με 1.32 αλλά ενώ δεν κράσαρε στα παιχνίδια και στα stress test όταν έπαιζα παιχνίδι (WoW) κάθε τόσο σαν να κόλλαγε για μισό δευτερόλεπτο και μετά ξεκόλλαγε. Τον πήγα μέχρι 1.34 αλλά δεν άλλαξε κάτι και μετά βαρέθηκα να ασχολούμαι και το γύρισα πάλι σε stock.
7nisiotis Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Δοκίμασες 4.9; Με τι LLC ήσουν; Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2019 από 7nisiotis
Silverage Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Δεν δοκίμασα 4.9 αλλά θέλω 5Ghz αλλιώς δεν έχει νόημα. LLC turbo.
7nisiotis Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Λογικά θέλει 1.36~ συνήθως εκεί γύρω έχουν οι περισσότεροι τα 5 Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2019 από 7nisiotis
Silverage Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Μάλλον. Κάποια στιγμή θα το ξαναδοκιμάσω.
BabisTs Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Προσοχή με το llc με τιμές στο Max αν παίζεται με offset / adaptive ρευματακι .... Τουλάχιστον ένα με δύο κλικ κάτω από το μέγιστο.... Δημιουργούν spikes πάνω από εκεί που ορίζεται στο bios που δεν φαίνονται από τα προγράμματα παρακολούθησης vcore...... Όλα αυτά αν μιλάμε ότι είμαστε σε daily με 1.3vcore και πάνω.... Αν είμαστε χαμηλά σε vcore (<1.3v) δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα το max llc... Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2019 από BabisTs 3
BabisTs Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 18 ώρες πριν, Alex21121988 είπε Anw, Τον έχω ανεβάσει ελάχιστα στα 4.8 στο turboboost του σε όλους τους πυρήνες, αλλά οι θερμοκρασίες μου δεν έχουν καμία επαφή είτε σε gaming είτε σε stress tests σε σχέση με τα πινακακάκια που έβλεπα ανά καιρους σε reviews. Είμαι αρκετά κάτω σε temps συγκριτικα με ότι έχω δοκιμάσει, idle στους 28-29, στα stress test βαριά να έχω πάει στους 72-77 με την υδροψυξη να fans και το pump της να τρέχουν στο ελάχιστο δυνατό μιας και θέλω σιωπηλό σύστημα. Στα games είμαι βαριά στους 53 μετά από πολλές ώρες. Είναι προφανώς γιατι παίζω σε 1440p ανάλυση οπότε και το βάρος πέφτει αλλού εκτός του CPU. Το πάρτι των temps λέγεται ότι ξεκινάει πάνω από 1,3v......φυσιολογικά στα 4,8ghz και με 75 βαθμούς αυτήν την εποχή σε stress είσαι καλά (αν αναλογιστούμε και ότι η υδρόψυξη είναι στο ελάχιστο δυνατό για να έχεις ένα ήσυχο σύστημα)....αν πρεσάρεις παραπάνω σε vcore (>1,3v) για τα 5,0ghz θα δεις και 85ρια μιλώντας για stress πάντα....δεν μιλάμε για καλοκαίρι τι θα γίνετε.........αν σου έχει καθίσει καλό τσιπάκι (golden) και παίξει χαμηλά σε vcore για τα 5,0ghz~1.25v τότε ναι δεν θα έχεις ιδιαίτερο θέμα με τα temps..... Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2019 από BabisTs 1
Fulgore Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2019 Περαν του ψυχολογικου των 5ghz στα πρωτα benchmarks που τσεκαρεις να δεις ποσο ανεβαινει ο επεξεργαστης,κατα τα αλλα γνωμη μου ειναι να γινει overclock μεχρι 1.2 στην καλυτερη οσο παει. Δεν αξιζουν τα πολλα ρευματα ουτε για την παραπανω καταναλωση αλλα ουτε και για τις παραπανω θερμοκρασιες για 2-3fps παραπανω. Δειτε πχ διαφορες(4:05 και μετα) σε θερμοκρασιες αλλα και καταναλωση που παιζουν πανω απο 1.2 για λιγα παραπανω mhz.Απλα δεν αξιζει 2
Alex21121988 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Γενικώς το OC είναι μιας μορφής competition μεταξύ users, δεν προσφέρει imo 9 στις 10 φορές τίποτα αξιόλογο σε επιδόσεις. Αν έχεις bottleneck λόγω CPU πχ το πιο φυσιολογικό θα τα ήταν να αποσύρεις το CPU σου και να πας για καινούριο, και όχι να του ανεβάσεις ρεύματα, συχνότητα, και να βαράς 95αρια. Υπάρχει και το thermal throttling που ούτως ή άλλως είναι pain in the ass. Τον πήγα ήδη στα 5Ghz btw, διαφορά σοβαρή δεν πρόσεξα, για αρχή παίζω με 1.275 περίπου και φαίνεται stable. Βέβαια το stable, είναι σχετικό, τα stress tests ναι μεν πιέζουν για να βρεις το fail αλλά δεν είναι ο καθρέφτης ενός " σταθερου "OC , αν υπάρχει τελικά αυτός ο όρος. Μπορεί ενώ σου τα περνάει όλα τα τεστ, σε ένα game και μόνο να σου κρασαρει. Άρα δεν έχεις stable OC. Για μένα μια καλή δοκιμή είναι τα games σε συνδυασμό με video editing για αρκετες ώρες. Εκεί συνήθως φαίνεται for me. Θερμοκρασίες τώρα στα 5Ghz για μένα είναι 85αρια top. Θεωρώ πως δεν είναι υψηλή θερμοκρασία την οποία μπορώ αν αυξησω τις επιδόσεις της υδροψυξης μπορώ να πάρω καλύτερα temps. Αλλά να πω την αλήθεια μου, πιο πολύ με ενθουσιάζει ότι μπορεί με μηδαμινό 1.2v να είναι σταθερότατος στα 4.8Ghz idle στα 28-30, στρεσαρισμένος στα 73 -75 βαριά, και στα games το πολύ μέχρι 50-53, παρά να τον έχω στα 5ghz και να ειμαι μεταξύ 85-95 γιατι έρχεται και καλοκαίρι όπως σωστά γράφτηκε πιο πάνω.. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2019 από Alex21121988 4
Psycho_Warhead Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 Εξαρτάται..Π.χ. ακόμα θυμάμαι τα +40-50FPS στο RotTR όταν έκανε O/C στις RAM ο Spartan με τον πρώτο Ryzen..Τώρα σε έναν 9900Κ τι διαφορές περιμένεις να δεις όταν ήδη τα 2 cores πάνε 5Ghz με boost..Θες 1080P/240Hz για να έχει πραγματικό νόημα το O/C σε τέτοιες CPUs. 1
Alex21121988 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Μιλάμε τώρα για μια περίπτωση game που δεν βλέπεις συχνά, αυτό με τις RAM στο συγκεκριμένο μου είχε κάνει εντύπωση. Δεν το βλέπεις και συχνά. Όσο αφορά την ανάλυση και τα hz, ναι εκεί θα δεις τις διαφορές. Τα σωστά benches στα CPU είναι σε 1080p και υψηλά hz. Αλλά επειδή έχω ξεφύγει εδώ και 2 περίπου χρόνια από τα 1080p διαφορές πραγματικές στο CPU από τα 4.8 που τον έχω, στα 5, δεν βρήκα. Το 1-3 fps αν τα πάρω ανά περιπτώσεις, δεν είναι σοβαρό σημείο αναφοράς. Δεν νομίζω με μια gpu τώρα να μπορείς να παίξεις στα περισσότερα games στα 200+ fps ακόμα και σε 1080p. Το ρεαλιστικό atm με αυτά που έχουμε, είναι 1440p και να έχουμε 80+ fps για να βλέπουμε και τo smooth της υπόθεσης. Φυσικά δεν μπορείς να το πετύχεις σε ότι μη optimized game υπάρχει, αλλά σε αρκετά games έχουμε την ευχαρίστηση να το έχουμε. Eye candy τα 1440p στις 27+ ίντσες +gsync για όσους τα έσκασαν, 144 hz για τo smooth όλης της φάσης. Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2019 από Alex21121988
thetiesthatbind Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) Έχει ιδέα κανείς πως θα τρέξω τον 8700Κ σε στοκ ρυθμίσεις πάνω στην Maximus X Hero? Με XMP ανοιχτό και την επιλογή «Νο» τρώω underclocking σε όλα τα stress test. Αναγκαστικά το έχω πάει στα 4.7/1.26V all core. Σε gaming έχω 40-50 και γενικά κάθεται κάπου στα 45-47 Να δοκιμάσω να ρίξω και άλλο το ρεύμα ή να αλλάξω κάποια άλλη ρύθμιση? Το OC το έκανα με βάση το βίντεο του debauer απλά έβαλα 47 το multiplier αντί για 50 που το βάζει αυτός αν δεν κάνω λάθος. Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2019 από thetiesthatbind
Sheogorath Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 15 λεπτά πριν, thetiesthatbind είπε Έχει ιδέα κανείς πως θα τρέξω τον 8700Κ σε στοκ ρυθμίσεις πάνω στην Maximus X Hero? Με XMP ανοιχτό και την επιλογή «Νο» τρώω underclocking σε όλα τα stress test. Αναγκαστικά το έχω πάει στα 4.7/1.26V all core. Σε gaming έχω 40-50 και γενικά κάθεται κάπου στα 45-47 Να δοκιμάσω να ρίξω και άλλο το ρεύμα ή να αλλάξω κάποια άλλη ρύθμιση? Το OC το έκανα με βάση το βίντεο του debauer απλά έβαλα 47 το multiplier αντί για 50 που το βάζει αυτός αν δεν κάνω λάθος. Για προσδιόρισε το underclocking. Μεγάλη τάση έχεις για 4.7 πιστεύω. Με 1.25 τα έχεις ανετα.
thetiesthatbind Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Για προσδιόρισε το underclocking. Μεγάλη τάση έχεις για 4.7 πιστεύω. Με 1.25 τα έχεις ανετα. Εκεί που ξεκινάει (πιάνει 4,4 νομίζω) μετά πέφτει 3.9, 3.7 παίζει εκεί κάπου τέτοιο στα πρώτα δευτερόλεπτα. Vcore 1.406V πιάνει btw Σα να χτυπά τα thermal limits δηλαδή Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2019 από thetiesthatbind
Προτεινόμενες αναρτήσεις