Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδια μια ερωτηση. Επειδη η κεραμικη κουζιν μας ειναι ετοιμοθανατη σκεφτομαι να αγορασω ξεχωριστο φουρνο και εστιες. Για τις εστιες διαπιστωσα οτι πλεον εχουν εμφανιστει και οι επαγωγικες οι οποιες και δε χρησιμοποιυν θερμοτητα. Περα απο την αντικατασταση των σκευων που δεν υποστηριζουν επαγωγη (τα περισσοτερα δηλαδη) εχω και καποιες αλλες ερωτησεις. 

Ποια τα αντικειμενικα πλεονεκτηματα τους σε σχεση με τις κλασικες κεραμικες? Ψηνουν καλυτερα, νοστιμοτερα, γρηγοροτερα; 

  • Απαντ. 99
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οι επαγωγικες είναι πολύ πιο γρήγορες και ασφαλείς απο τις κεραμικές.

Δεν νομίζω οτι ψήνουν καλύτερα, αυτό εξαρτάται απο τον μάγειρα.

Δημοσ.

Δεν εχω κατι αρνητικο να πω εκτος απο το οτι δεν ειναι τοσο ευχρηστη με τα κουμπια αφης οπως ενας κλασικος φουρνος. Κατα τα αλλα δε θα πηγαινα ποτε πισω. Μεγαλη κατσαρολα βραζει νερο σε 2 λεπτα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλες οι επαγωγικες, αλλα προσεξε γιατι δεν κανουν ολα τα σκευη για επαγωγικη εστια.  μην χρειαστει να αλλαξει και ολο το νοικοκυριο......!!!!!! 

αν εχεις ευχερεια εξωτερικου χωρου, θα σου ελεγα να δεις το συνδυασμο  εστια υγραεριου - φουρνο κλασσικο. 

εγω αυτο εχω βαλει σπιτι μου. απλα... επειδη μενω και εκτος πολης, εχω βγαλει την μπουκαλα απ' έξω, σε ειδικο ντουλαπι ασφαλειας -που κλειδωνει- ωστε να μην εχουν αμεση προσβαση παιδια κλπ....!!  και αν βαλεις καλη εστια, να ξερεις οτι εχουν αρκετες δικλειδες ασφαλειας...!!!

Επεξ/σία από cabdik
Δημοσ.

Έχω πάρει ξεχωριστή επαγωγική εστία (Silvercrest) και μπορώ να σου πω τα εξής σε σχέση με τις κεραμικές εστίες. Πέρα από ότι πρέπει να έχεις τα κατάλληλα σκευή.

Φέρνει στην επιθυμητή θερμοκρασία ότι μαγειρευεις, μακράν ποιο γρήγορα. Άρα μαγειρευεις γρηγορότερα.

Είναι ποιο ασφαλής όσο αφορά την επιφάνεια της που η θερμοκρασία είναι αρκετά ποιο χαμηλή σε σχέση με την κεραμική.

Τα επακόλουθα του παραπάνω είναι ότι , ότι και να πέσει επάνω στην εστία , δεν καίγεται και καθαρίζει πανεύκολα.

Επίσης κατσαρόλες και τηγάνια δεν πρόκειται να σου λερωθούν ποτέ, από καμένα λίπη και υγρά που έχουν στάξει εκτός σκεύους.( Καφέ λεκέδες κάτω από τηγάνια).

Ένα αρνητικό μόνο που δεν ξέρω αν ισχύει για όλες τις επαγωγικές , είναι στην δικιά μου περίπτωση ορίζει σαν ελάχιστη διάμετρο ο πάτος του σκεύους να είναι 16εκατοστα. Άρα δεν παίρνει μπρίκια.

Δημοσ.

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

Καταρχας μαλλον θα χρειαστουν αλλαγη οι κατσαρολες γιατι ειναι αρκετα παλιες (τα τηγανια τα αλλαζουμε συχνα λογω φθορας). Αν ομως λετε οτι η κατσαρολα βραζει σε δυο λεπτα ειναι εξαιρετικη οικ.οικονομια χρονου.  Για να ειμαι ειλικρινης και εγω για αεριου πηγαινα αλλα η συζυγος δε θελει ουτε να το ακουει (λογω ενδεχομενου κινδυνου που ξερω οτι ειναι πολυ μικρος).

10 λεπτά πριν, tyxeros είπε

 

Ένα αρνητικό μόνο που δεν ξέρω αν ισχύει για όλες τις επαγωγικές , είναι στην δικιά μου περίπτωση ορίζει σαν ελάχιστη διάμετρο ο πάτος του σκεύους να είναι 16εκατοστα. Άρα δεν παίρνει μπρίκια.

δηλαδη πρεπει το σκευος να εφαπτεται ακριβως με την εστια; Γιατι στις κεραμικες δεν ισχυει αυτο.

11 λεπτά πριν, tyxeros είπε

Έχω πάρει ξεχωριστή επαγωγική εστία (Silvercrest) και μπορώ να σου πω τα εξής σε σχέση με τις κεραμικές εστίες. Πέρα από ότι πρέπει να έχεις τα κατάλληλα σκευή.

Φέρνει στην επιθυμητή θερμοκρασία ότι μαγειρευεις, μακράν ποιο γρήγορα. Άρα μαγειρευεις γρηγορότερα.

Είναι ποιο ασφαλής όσο αφορά την επιφάνεια της που η θερμοκρασία είναι αρκετά ποιο χαμηλή σε σχέση με την κεραμική.

Τα επακόλουθα του παραπάνω είναι ότι , ότι και να πέσει επάνω στην εστία , δεν καίγεται και καθαρίζει πανεύκολα.

Επίσης κατσαρόλες και τηγάνια δεν πρόκειται να σου λερωθούν ποτέ, από καμένα λίπη και υγρά που έχουν στάξει εκτός σκεύους.( Καφέ λεκέδες κάτω από τηγάνια).

Ένα αρνητικό μόνο που δεν ξέρω αν ισχύει για όλες τις επαγωγικές , είναι στην δικιά μου περίπτωση ορίζει σαν ελάχιστη διάμετρο ο πάτος του σκεύους να είναι 16εκατοστα. Άρα δεν παίρνει μπρίκια.

 

12 λεπτά πριν, tyxeros είπε

 

Είναι ποιο ασφαλής όσο αφορά την επιφάνεια της που η θερμοκρασία είναι αρκετά ποιο χαμηλή σε σχέση με την κεραμική.

 

Αφου η θερμοκρασια ειναι πιο χαμηλη πως τηγανιζεις λχ οπου χρειαζεται συγκεκριμενη θερμοκρασια;

Δημοσ.
8 minutes ago, louben said:

 Αφου η θερμοκρασια ειναι πιο χαμηλη πως τηγανιζεις λχ οπου χρειαζεται συγκεκριμενη θερμοκρασια;

Η  θερμοκρασία της επιφάνειας της εστίας είναι πολύ πιο χαμηλή, όχι μέσα στο σκεύος.

1 hour ago, ParhsG said:

Δεν εχω κατι αρνητικο να πω εκτος απο το οτι δεν ειναι τοσο ευχρηστη με τα κουμπια αφης οπως ενας κλασικος φουρνος.

Δεν έχει να κάνει με το αν είναι επαγωγική αυτό.

Δημοσ.

Επίσης εκτός από την ταχύτητα έχεις άμεσο έλεγχο της θερμοκρασίας, π.χ. αν βράζει κάτι και χαμηλώσεις τη θερμοκρασία βλέπεις αμέσως να σταματάει το βράσιμο - δεν έχουν την καθυστέρηση των κεραμικών, οπότε μαγειρέυεις με μεγαλύτερη ακρίβεια (και μπορείς να βάζεις χρονοδιακόπτη και να είσαι σίγουρος ότι θα βράσει κάτι για Χ λεπτά ακριβώς).

Οποιοδήποτε σκεύος είναι σιδηρομαγνητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επαγωγικές, οπότε ακόμα και σε παλιότερα σκεύη αξίζει μια δοκιμή με μαγνήτη (αν κολλάει ο μαγνήτης, δουλεύει σε επαγωγική).

Όσο για μπρίκι, αυτό εδώ δουλεύει σίγουρα: https://www.plus4u.gr/mpriki-ygraerioy-venus--emagie-kokkino-(no3)/104008213-104008213/p . Το έχω δει και στο mediamarkt. Οι δικές μου επαγωγικές δέχονται τη συγκεκριμένη διάσταση (μέσα σε μεγαλύτερο μάτι), δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται αν απλά το βάλεις σε μεγαλύτερη εστία.

  • Like 1
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, louben είπε

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

Καταρχας μαλλον θα χρειαστουν αλλαγη οι κατσαρολες γιατι ειναι αρκετα παλιες (τα τηγανια τα αλλαζουμε συχνα λογω φθορας). Αν ομως λετε οτι η κατσαρολα βραζει σε δυο λεπτα ειναι εξαιρετικη οικ.οικονομια χρονου.  Για να ειμαι ειλικρινης και εγω για αεριου πηγαινα αλλα η συζυγος δε θελει ουτε να το ακουει (λογω ενδεχομενου κινδυνου που ξερω οτι ειναι πολυ μικρος).

δηλαδη πρεπει το σκευος να εφαπτεται ακριβως με την εστια; Γιατι στις κεραμικες δεν ισχυει αυτο.

Αφου η θερμοκρασια ειναι πιο χαμηλη πως τηγανιζεις λχ οπου χρειαζεται συγκεκριμενη θερμοκρασια;

Δες εδω ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα

 

41 λεπτά πριν, louben είπε

 

Καταρχας μαλλον θα χρειαστουν αλλαγη οι κατσαρολες γιατι ειναι αρκετα παλιες (τα τηγανια τα αλλαζουμε συχνα λογω φθορας).

Να σου προτείνω για τηγάνια τουλάχιστον , Tefal με επίστρωση μέσα Titanium Excellence . Δεν ξερό τι εννοείς οτι τα αλλάζεις συχνά , αλλά τουλάχιστον τα ανάλογα τα έχω 4 χρόνια περίπου και η αντικολλητικη επίστρωση κρατάει εξαιρετικά χωρίς συντήρηση ( με λάδια και τέτοια) και με πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων( δεν προτείνεται γενικά).

Είναι ακριβά αλλά αξίζουν τα λεφτα τους. Άλλα τηγάνια αντικολλητικά (φτηνότερα), κεραμικά κλπ που έχω δοκιμάσει (αυτά με πέτρινη επίστρωση δεν θεωρούνται 100% αντικολλητικά) στο πρώτο χρόνο πετάχτηκαν γιατί η ξεφλούδιζαν η κολλούσε το φαγητό στον πάτο για πλάκα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επαγωγική με χίλια.

Ένα πλεονέκτημα που δεν το είπε κανείς,ότι αν ξεχειλίσει κάτι από την κατσαρόλα,δεν θα καεί και με ένα απλό σκούπισμα είναι πάντα καθαρή η εστία.

Αν έχεις κατσαρόλες που δεν κάνουν για επαγωγική εστία,υπάρχουν κάτι σαν αντάπτορες,αλλά οκ δεν είναι και ότι καλύτερο.Λύση της στιγμής είναι.

Επεξ/σία από palawiaris
Δημοσ.
2 ώρες πριν, louben είπε

Καταρχας μαλλον θα χρειαστουν αλλαγη οι κατσαρολες γιατι ειναι αρκετα παλιες

 

Δέν έχει σημασία αν είναι παλιές ή καινούριες, αυτό που έχει σημασία είναι να έχει ο πάτος μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Πάρε ένα μαγνήτη και δοκίμασε αν κολλάει στον πάτο. Αν κολλάει δυνατά θα δουλέψει μια χαρά με την επαγωγική. Αν κολλάει χαλαρά ή καθόλου τότε δέν θα δουλέψει.

Όλα τα μέταλλα θερμαίνονται επαγωγικά, λόγω των ρευμάτων περιδίνησης που προκαλούνται απο το εναλλασόμενο μαγνητικό πεδίο. Στο σίδηρο όμως υπάρχει και ένας επιπλέον μηχανισμός θέρμανσης (magnetostriction) οπότε η θέρμανση είναι πολύ πιό αποδοτική και γρήγορη.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, tyxeros είπε

Δες εδω ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα

Να σου προτείνω για τηγάνια τουλάχιστον , Tefal με επίστρωση μέσα Titanium Excellence . Δεν ξερό τι εννοείς οτι τα αλλάζεις συχνά , αλλά τουλάχιστον τα ανάλογα τα έχω 4 χρόνια περίπου και η αντικολλητικη επίστρωση κρατάει εξαιρετικά χωρίς συντήρηση ( με λάδια και τέτοια) και με πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων( δεν προτείνεται γενικά).

Είναι ακριβά αλλά αξίζουν τα λεφτα τους. Άλλα τηγάνια αντικολλητικά (φτηνότερα), κεραμικά κλπ που έχω δοκιμάσει (αυτά με πέτρινη επίστρωση δεν θεωρούνται 100% αντικολλητικά) στο πρώτο χρόνο πετάχτηκαν γιατί η ξεφλούδιζαν η κολλούσε το φαγητό στον πάτο για πλάκα. 

ΚΑταρχας να πω οτι επαθα πλακα με το Βιντεο.Εχω εκπλαγει απο το πως δουλευει .

Μεχρι τωρα επαιρνα τηγανια με κεραμικη επιστρωση ή πετρα τα οποια ομως δεν κρατουσαν πολυ. Χθες κατα συμπτωση αγορασα το ingenio expertise της Tefal (με το αποσπωμενο χερουλι) το οποιο κανει και για επαγωγικες. Δεν το εχω χρησιμοποιησει ακομα αλλα απο το βαρος και μονο φαινεται καλο.

Επισης εντυπωσιαζομαι και απο την αναφορα οτι τα τηγανια καλο ειναι να μην μπαινουν στο πλυντηριο πιατων αφου το εν λογω τηγανι περα απο την αναφορα οτι ειναι dishwasher safe εχει το αποσπωμενο χερουλι (και )γι αυτο το λογο).

Οσο αναφορα την ποιοτητα του μαγερεματος ειπατε οτι δεν εχει διαφορες με την παραδοσιακη κεραμικη σωστα; Ρωταω γιατι εχω φαει το ιδιο φαγητο μαγειρεμενο σε γκαζι και κεραμικη και στο γκαζι ηταν πολυ πιο νοστιμο (απλα οπως προειπα η συζυγος δεν θελει επ ουδενι γκαζι για λογους ασφαλειας).

ΚΑι μια χαζη ερωτηση. Υπαρχει περιπτωση ο συγκεκριμενος τροπος μαγειρεματος να ειναι ανθυγιεινος σε σχεση με τον απλο; Ειναι δηλαδη τεχνολογια εν τη γενεσει της που ενδεχεται να κρυβει κινδύνους;

  • Like 1
Δημοσ.

 

35 λεπτά πριν, Fubar.gr είπε

Στο σίδηρο όμως υπάρχει και ένας επιπλέον μηχανισμός θέρμανσης (magnetostriction) οπότε η θέρμανση είναι πολύ πιό αποδοτική και γρήγορη.

η μαγνητοσυστολή δεν θερμαίνει ιδιαίτερα (σε σχέση με τα δινορεύματα) τα υλικά αλλά τους αλλάζει ελάχιστα τις διαστάσεις (πχ προκαλώντας ακουστικό θόρυβο 100Hz από τα ελάσματα των μετασχηματιστών που πάλλονται)

Δημοσ.
1 ώρα πριν, louben είπε

ΚΑι μια χαζη ερωτηση. Υπαρχει περιπτωση ο συγκεκριμενος τροπος μαγειρεματος να ειναι ανθυγιεινος σε σχεση με τον απλο; Ειναι δηλαδη τεχνολογια εν τη γενεσει της που ενδεχεται να κρυβει κινδύνους;

Τί κινδύνους έχει ένας μαγνήτης; Κανέναν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...