Προς το περιεχόμενο

Πως να ελέγξω PWM cpu fan σε Ryzen(2500u) laptop

Romanzo Criminale

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

είμαι κάτοχος του μοντέλου Lenovo Ideapad 330s - 15ARR  (2500u / 8gb ram  / 250gb evo 970 nvme / W10)

Με το που πήρα το λάπτοπ παρατήρησα ότι ο ανεμιστήρας δουλεύει συνεχόμενα. Αυτό παρατηρείτε και σε άλλα Lenovo και εγώ θέλω να ελέγξω τις στροφές του με λογισμικό γιατί έχω εκνευριστεί με το always on. 

Έχω κάνει τις εξής ενέργειες χωρίς να έχω επιλύσει το θέμα:

1) Έγινε καθαρή εγκατάσταση των windows 10 home

2) BIOS Update (Σημείωση: Στις ρυθμίσεις του bios δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος στροφών κτλ. Είναι τελείως απλό. Το τονίζω γιατί από εκεί επιλύεται συνήθως που διάβασα)

3) Ορισμός προφίλ στα windows με throttling cpu στο 99% για να μην δίνει "turbo boost" και επιλογή passive cooling

Θερμοκρασίες idle η APU έχει 41 βαθμούς. Με αναπαραγωγή νετφλιξ, antivirus scan και format hdd παράλληλα φθάνει τους 63 (αλλά δουλεύει ο ανεμιστήρας).

Ψάχνω λογισμικό για να το ελέγχω εγώ, μιας και δε μου δίνεται η δυνατότητα. Όταν άνοιξα το καπάκι είδα ότι έχει 4 καλώδια στο βύσμα, οπότε είναι με PWM.

Παρακαλώ τα φώτα σας διότι το speedfan και το HWmonitor δεν δουλεύουν με ryzen.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Romanzo Criminale είπε

Κάποιος ρε παιδιά;

Δεν μπορείς να δουλεύει εντελώς passive. Ακουγεται ο ανεμιστήρας στο idle; Εγώ με G500 5 χρόνων σχεδόν, δεν τον ακούω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι ακούγεται. Δεν κάνει scaling και μου σπάει τα νεύρα. Ρε συ στο μακμπουκ προ μου δούλευε σε 1000-1200 και δεν ακουγόταν , ενώ όταν το ζοριζα και περνούσε τους 70 βαθμούς ξεκινούσε να ακούγεται όπως το δικό μου τώρα, ενώ φουλ δεν δούλευε ποτέ δηλαδή στις 7 χιλιάδες. Αλλά σίγουρα είναι και άλλος ανεμιστήρας. 

Εμένα δε με νοιάζει τόσο αυτό, όσο το να βρω έναν τρόπο να τον ελέγχω. μετά θα δω τι θα κάνω, πχ θα το βάλω να ξεκινάει μετά τους 60 να ανεβάζει κτλ. Γιατί κυρίως κάνω δουλειά γραφείου και προτιμώ να έχει ησυχία σπίτι όταν δουλεύω. Έξω θα υπερκαλύπτεται ο θόρυβος.

Επεξ/σία από Romanzo Criminale

28 λεπτά πριν, Romanzo Criminale είπε

Ναι ακούγεται. Δεν κάνει scaling και μου σπάει τα νεύρα. Ρε συ στο μακμπουκ προ μου δούλευε σε 1000-1200 και δεν ακουγόταν , ενώ όταν το ζοριζα και περνούσε τους 70 βαθμούς ξεκινούσε να ακούγεται όπως το δικό μου τώρα, ενώ φουλ δεν δούλευε ποτέ δηλαδή στις 7 χιλιάδες. Αλλά σίγουρα είναι και άλλος ανεμιστήρας. 

Εμένα δε με νοιάζει τόσο αυτό, όσο το να βρω έναν τρόπο να τον ελέγχω. μετά θα δω τι θα κάνω, πχ θα το βάλω να ξεκινάει μετά τους 60 να ανεβάζει κτλ. Γιατί κυρίως κάνω δουλειά γραφείου και προτιμώ να έχει ησυχία σπίτι όταν δουλεύω. Έξω θα υπερκαλύπτεται ο θόρυβος.

Αν βρεις πως ελέγχεται, θέλω να μάθω και εγώ. Μόνο για κάτι thinkpad έχω δει.

Δες αν δουλεύει αυτό:
https://support.lenovo.com/gr/en/downloads/ds008774

Ίσως έχει έκδοση και για Win10. Εμένα δεν δούλεψε στο G500.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...