Asevastos Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, όντας τεταρτορτής φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής και αντιλαμβανόμενος πλέον καλύτερα κάποια πράγματα συγκριτικά με τα δύο πρώτα χρόνια, έχω αποφασίσει να κοιτάξω προς Deep Learning - Νευρωνικά δίκτυα. Έχω επιλέξει και το αντίστοιχο μάθημα στη σχολή για να υπάρχει ένα έξτρα ερέθισμα. Αυτό που με προβληματίζει είναι το ποια γλώσσα θα επιλέξω να βελτιωθώ. Μέχρι τώρα, σκόπευα να ασχοληθώ με Java αφού ήδη ήξερα κάποια πράγματα, μου άρεσε και συνεπώς σκεφτόμουν να ανεβάσω επίπεδο τα skills μου. Σημειώνω εδώ ότι μάλλον θα διαλέξω και πτυχιακή τους επόμενους 1-2 μήνες από αυτόν το κλάδο. Αποφασισμένος όμως να ασχοληθώ με Βαθειά Μάθηση (και γενικότερα ΑΙ στην ουσία), συμπέρανα ότι στον τομέα δουλεύεται πολύ η Python. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη από άτομα που σχετίζονται με το χώρο σχετικά με το εάν θα ήταν καλύτερο να πιάσω τη Java στην οποία έχω μια βάση ή να κάνω το transition στη Python που προσφέρεται αρκετά περισσότερο για ζήτημα ML-DL. Bonus thought: Με παραξένεψε το γεγονός ότι μας βάλανε πρώτα DL και στο όγδοο εξάμηνο ML. I mean, για να προχωρήσεις στη Βαθειά Μάθηση δε πρέπει να κατέχεις πρώτα κάποιες γνώσεις της Μηχανικής Μάθησης(Classification, Regression, Steepest Descent Method etc); Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2018 από Asevastos 2
djcat Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 O πύθωνας είναι πιο δημοφιλής στο χώρο. Αφού ξεκινάς τώρα ουσιαστικά, πήγαινε με τους πολλούς. 1
Lanike71 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Αν ρίξεις μία ματιά στο kaggle, θα δεις ότι οι περισσότεροι kernels είναι σε python. Αν και αγαπώ την R, γιατί με αυτή ασχολήθηκα πρώτα, το μέλλον δείχνει να είναι η Python.
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Οτιδήποτε θες μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Απλά η Python έχει πολλές έτοιμες βιβλιοθήκες.
Asevastos Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Συνεπώς μειονεκτώ εάν συνεχίσω τη Java... Και ήθελα να τη συνεχίσω γιατί μου άρεσε. 😕 Λογικά θα το γυρίσω σε Python
defacer Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Py σίγουρα. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το βλέπεις ως ή το ένα ή το άλλο, μαύρο/άσπρο. Γιατί να μη μάθεις και τα δύο; Έτσι κι αλλιώς το επίπεδο software engineering γνώσης που θα χρειαστείς για αυτή τη δουλειά είναι πάρα πολύ χαμηλό. Πολλάκις έχουμε κάνει πλάκα με ML scientist συναδέλφους που αυτοσαρκάζονται για το πόσο άχρηστοι είναι στον προγραμματισμό συγκριτικά με εμάς που κάνουμε το heavy lifting για τις υποδομές ας πούμε. Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2018 από defacer
Asevastos Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Και να μαθαίνω τις δύο γλώσσες παράλληλα; Θα μπερδευτώ. Το πλάνο μου ήταν να πιάσω μια γλώσσα που μου αρέσει και να τη δουλέψω ώστε να φτάσω σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Παράλληλα, θέλω να βελτιωθώ σε Data Structs+Algorithms και να μάθω να χειρίζομαι Linux. Χώρια που θα ασχοληθώ με Deep Learning. Μαζεύονται λίγο πολλά το να "παλεύω" δύο γλώσσες παράλληλα όταν δεν έχω φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο σε καμία από τις δύο. Σχετικά με αυτό που έγραψες για τους ML Scientists, κάπου είχε πιάσει το μάτι μου (στο Quora πρέπει να ΄ταν) ότι οι ML Engineers είναι σε μεγάλο βαθμό Software Engineers οπότε με παραξένεψε αυτό που έγραψες. Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2018 από Asevastos
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 1. Η διαφορά μεταξύ Python και Java είναι τόσο χαώδης που αποκλείεται να μπερδευτείς. 2. Κανένας προγραμματιστής δεν ξέρει μόνο μια γλώσσα. Από την άλλη, αν ξέρεις μια γλώσσα είναι πολύ πιο εύκολο να μάθεις μια άλλη ακόμα κι όταν έχει πολλές διαφορές. 3. Η εκμάθηση του Linux δεν σχετίζεται με κάποια γλώσσα κι ούτε χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Πλέον τα περισσότερα distros δουλεύουν out of the box. 4. Το να χρησιμοποιείς ένα ML library και να έχεις κι ένα data set πάνω στο οποίο εκπαιδεύεις τα μοντέλα σου δεν σε κάνει ML Engineer. Ένας glorified χειριστής είσαι. Αυτό υποθέτω ότι εννοεί ο defacer. 5. Μπορείς να κάνεις κάλιστα ML σε Java. Εγώ έχω κάνει σε C# και την προτιμώ χίλιες φορές από την Python γιατί είναι ασύγκριτα πιο γρήγορη, αν και δεν θα έλεγα το ίδιο πράγμα για την Java. Απλά με την Python κανείς την ζωή σου πιο εύκολη γιατί υπάρχουν δωρεάν βιβλιοθήκες για το οτιδήποτε. 6. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν υπάρχει ιδανική λύση. Μη φοβάσαι ότι θα πάρεις τώρα μια απόφαση και μετά από ένα-δυο χρόνια θα την μετανοιώσεις γιατί στον προγραμματισμό τα πάντα αλλάζουν διαρκώς.
masteripper Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Σε κάθε γλώσσα υπάρχουν και οι ανάλογες βιβλιοθήκες ...δυστυχώς κάποιες τυχαίνουν περισσότερης προσοχής και κάποιες όχι...αλλά υπάρχουν... H Python σαν "απλοική" στην ΑΡΧΙΚΗ συλληψη έχει αποκτήσει μια πελώρια βάση χρηστών και με βάση το γεγονός της "υποβάθμισης" της Java σαν γλώσσα του Open Source (βλέπε Academic) είναι σχεδόν λογικό να έχουν αναπτυχθεί εξαιρετικά καλές λύσεις που με ελάχιστες γραμμές κώδικα κάνουν αυτό που άλλοι έχουν "φάει" τα νιάτα τους για να φτάσουν στην τελική υλοποίηση...απο την άλλη η πληρότητα των παραπάνω λύσεων σε κάνουν "χρήστη" ...και όχι ερευνητή στο AI 1
Asevastos Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 31 λεπτά πριν, elorant είπε 1. Η διαφορά μεταξύ Python και Java είναι τόσο χαώδης που αποκλείεται να μπερδευτείς. 2. Κανένας προγραμματιστής δεν ξέρει μόνο μια γλώσσα. Από την άλλη, αν ξέρεις μια γλώσσα είναι πολύ πιο εύκολο να μάθεις μια άλλη ακόμα κι όταν έχει πολλές διαφορές. 3. Η εκμάθηση του Linux δεν σχετίζεται με κάποια γλώσσα κι ούτε χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Πλέον τα περισσότερα distros δουλεύουν out of the box. 4. Το να χρησιμοποιείς ένα ML library και να έχεις κι ένα data set πάνω στο οποίο εκπαιδεύεις τα μοντέλα σου δεν σε κάνει ML Engineer. Ένας glorified χειριστής είσαι. Αυτό υποθέτω ότι εννοεί ο defacer. 5. Μπορείς να κάνεις κάλιστα ML σε Java. Εγώ έχω κάνει σε C# και την προτιμώ χίλιες φορές από την Python γιατί είναι ασύγκριτα πιο γρήγορη, αν και δεν θα έλεγα το ίδιο πράγμα για την Java. Απλά με την Python κανείς την ζωή σου πιο εύκολη γιατί υπάρχουν δωρεάν βιβλιοθήκες για το οτιδήποτε. 6. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν υπάρχει ιδανική λύση. Μη φοβάσαι ότι θα πάρεις τώρα μια απόφαση και μετά από ένα-δυο χρόνια θα την μετανοιώσεις γιατί στον προγραμματισμό τα πάντα αλλάζουν διαρκώς. Το θέμα είναι ότι θα έχω ήδη αρκετά πράγματα να μάθω, δεν είπα ότι θέλω να ασχοληθώ μόνο με το να μάθω Προγραμματισμό. Και φυσικά στη πορεία θα προχωρούσα και σε άλλες γλώσσες, εφόσον όμως έφτανα πρώτα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο στις προηγούμενες που ξέρω. Ακόμη και το Linux, χρειάζεται να επενδύσεις κάποιο χρόνο για να μάθεις να το χειρίζεσαι με ευχέρεια, να μάθεις να κάνεις scriptάκια και τις εντολές στο αντίστοιχο cmd του. Αυτό, σε συνδυασμό με τους αλγορίθμους, τον προγραμματισμό και τις εργασίες της σχολής είναι αρκετά για να μπορώ να προχωράω σε δύο γλώσσες παράλληλα; Ή όχι; Ειλικρινά θέλω γνώμη γιατί ως άπειρος ίσως δε τα αντιλαμβάνομαι σωστά. Συμφωνώ με το τελευταίο, νομίζω είναι λάθος να κοιτάξω και να διαλέξω τι θα πάρω με τις τωρινές συνθήκες γιατί σε λίγα χρόνια μπορεί να έχει αλλάξει τελείως η αγορά εργασίας και οι τεχνολογίες γενικότερα. Για τα ML ζητήματα που συζητάτε δε μπορώ να πω κάτι γιατί δε γνωρίζω ακόμη. Για αυτό είμαι εδώ πέρα άλλωστε.
Carlito. Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Γιατί σκέφτεσαι τόσο πολύ την αλλαγή από Java σε Python; Πρέπει να ξέρεις πολύ καλά γραμμική άλγευρα και πιθανότητες, just sayin'.
Asevastos Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2018 Γιατί μου αρέσει η Java και δε θέλω να την αφήσω. Αλλά από την άλλη γνωρίζω ότι είναι προς το συμφέρον μου η Python. Looks like i'll just have to deal with both. Γραμμική Άλγεβρα είμαι σε πολύ καλό επίπεδο, πιθανότητες μέτρια(ασχέτως που το πέρασα με 9), πρέπει να τα ξανά δω αλλά δε θα είναι πρόβλημα αυτό.
najinblue3 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2018 Θα πω αυτο που λεω σε καθε παρομοιο topic, δεν εχει σημασια η γλωσσα. Αν μαθεις μια, ολες οι αλλες θα σου φαινονται ευκολες να τις μαθεις, μονο η συνταξη αλλαζει. Ποσο μαλλον η Java, που μετα μπορεις να πας σε οποιαδηποτε. Το πεδιο που διαλεξες ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον, απλα πρεπει να δωσεις βαρος σε μαθηματικα και πιθανοτητες 1
Asevastos Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2018 Κατάλαβα, ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.
Fortistis Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 6/10/2018 στις 2:30 ΠΜ, Asevastos είπε Καλησπέρα, όντας τεταρτορτής φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής και αντιλαμβανόμενος πλέον καλύτερα κάποια πράγματα συγκριτικά με τα δύο πρώτα χρόνια, έχω αποφασίσει να κοιτάξω προς Deep Learning - Νευρωνικά δίκτυα. Έχω επιλέξει και το αντίστοιχο μάθημα στη σχολή για να υπάρχει ένα έξτρα ερέθισμα. Αυτό που με προβληματίζει είναι το ποια γλώσσα θα επιλέξω να βελτιωθώ. Μέχρι τώρα, σκόπευα να ασχοληθώ με Java αφού ήδη ήξερα κάποια πράγματα, μου άρεσε και συνεπώς σκεφτόμουν να ανεβάσω επίπεδο τα skills μου. Σημειώνω εδώ ότι μάλλον θα διαλέξω και πτυχιακή τους επόμενους 1-2 μήνες από αυτόν το κλάδο. Αποφασισμένος όμως να ασχοληθώ με Βαθειά Μάθηση (και γενικότερα ΑΙ στην ουσία), συμπέρανα ότι στον τομέα δουλεύεται πολύ η Python. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη από άτομα που σχετίζονται με το χώρο σχετικά με το εάν θα ήταν καλύτερο να πιάσω τη Java στην οποία έχω μια βάση ή να κάνω το transition στη Python που προσφέρεται αρκετά περισσότερο για ζήτημα ML-DL. Bonus thought: Με παραξένεψε το γεγονός ότι μας βάλανε πρώτα DL και στο όγδοο εξάμηνο ML. I mean, για να προχωρήσεις στη Βαθειά Μάθηση δε πρέπει να κατέχεις πρώτα κάποιες γνώσεις της Μηχανικής Μάθησης(Classification, Regression, Steepest Descent Method etc); Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ο μέσος όρος των ανθρώπων στο ML δεν έχουν πάνω του μετρίου γνώσεις πληροφορικάριου/engineer. Αυτό σημαίνει ότι πιο δημοφιλής γλώσσα είναι αυτή που έχει τα παραπάνω πακέτα. Αυτό γινόταν κάποτε με την Java λόγω Weka και του deeplearning4j. Από το boom με το GPU implementation κάποιων αλγορίθμων σε Python, αυτή είναι η γλώσσα για deep learning. Επειδή πιο πολύς κόσμος πάει προς python, παρασύρεται το community και χρησιμοποεί το C4.5, π.χ., σε python πλέον και όχι Java. Τέλος, συνηθώς από engineering σχολές και ακόμα πιο συνήθως από ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους, βλέπεις MATLAB. Αυτό που πρέπει να σε νοιάζει όμως είναι οι εξισώσεις και όχι ποια γλώσσα τραβιέται αυτή την περίοδο. Λ.Σ. ή εν γένει αλγόριθμοι, ναι. Ποια γλώσσα είναι της μίδας τώρα ρε παιδιά, όχι. Επεξ/σία 7 Οκτωβρίου 2018 από Fortistis 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα