Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με SSD

_Theo_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας. Έχω ένα περίεργο πρόβλημα με έναν SSD Samsung 860 Εvo 250GB.

Συγκεκριμένα το HD Sentinel αναφέρει ότι η υγεία του είναι στο 98% (wear leveling count). Αντίθετα το Crystal Disk Info και το Samsung Μagician αναφέρουν ότι η υγεία του είναι καλή. Παρακάτω έχω βάλει και screenshot από αυτά τα 3 προγράμματα.  Είναι σημαντικό πρόβλημα; Διορθώνεται ; Αξίζει να ασχοληθώ/ανησυχήσω ;;

hdsentinel.jpg

crystal.jpg

magician.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είναι πρόβλημα. Κάθε SSD έχει περιορισμένο όριο εγγραφών. Εσύ έχεις σύνολο εγγραφών 3,94 TB και η Samsung εγγυάται 150 TBW σ'αυτό το μοντέλο. 3,94 / 150 = 0,026 ή περίπου 2%. Από εκεί βγάζει το HD Sentinel το 98%. Μόλις πάει στο 0%, λήγει η εγγύηση (κι ας μην έχεις συμπληρώσει τα 5 χρόνια).

5 λεπτά πριν, Mark Watney είπε

Δεν είναι πρόβλημα. Κάθε SSD έχει περιορισμένο όριο εγγραφών. Εσύ έχεις σύνολο εγγραφών 3,94 TB και η Samsung εγγυάται 150 TBW σ'αυτό το μοντέλο. 3,94 / 150 = 0,026 ή περίπου 2%. Από εκεί βγάζει το HD Sentinel το 98%. Μόλις πάει στο 0%, λήγει η εγγύηση (κι ας μην έχεις συμπληρώσει τα 5 χρόνια).

Ευχαριστώ φίλε μου!!

18 ώρες πριν, Mark Watney είπε

Δηλ. εγώ που έχω τον 850 250gb και είναι στο 98% με 3,84ΤΒ είναι 3,84/75=0,512 δηλ. 5%? Εντελώς λάθος είσαι. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Δεν είναι μόνο οι εγγρφές.

3 λεπτά πριν, BlueBlood7 είπε

Δηλ. εγώ που έχω τον 850 250gb και είναι στο 98% με 3,84ΤΒ είναι 3,84/75=0,512 δηλ. 5%? Εντελώς λάθος είσαι. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Δεν είναι μόνο οι εγγρφές.

Δηλαδή εννοείς ότι μπορεί να έχει κάποιο θέμα ;;😮

28 λεπτά πριν, _Theo_ είπε

Δηλαδή εννοείς ότι μπορεί να έχει κάποιο θέμα ;;😮

Όχι απαραίτητα. Απλά δεν είναι έτσι όπως τα γράφει ο φίλος. Αν δεις στο μέλλον ότι η υγεία πέτει συνεχώς και σχετικά γρήγορα, τότε ναι εκεί θα έχεις θέμα.

• Thanks 1

31 λεπτά πριν, BlueBlood7 είπε

Όχι απαραίτητα. Απλά δεν είναι έτσι όπως τα γράφει ο φίλος. Αν δεις στο μέλλον ότι η υγεία πέτει συνεχώς και σχετικά γρήγορα, τότε ναι εκεί θα έχεις θέμα.

Τι στο καλό ούτε 6 μηνών δεν είναι...🤔

4 ώρες πριν, BlueBlood7 είπε

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει αυτό που λέω. Αν δεις καλύτερα, γράφει ότι: Η υγεία της μονάδας SSD καθορίζεται από συγκεκριμένα S.M.A.R.T. χαρακτηριστικά: #177 Wear Leveling Count. Αυτό το χαρακτηριστικό μετράει το σύνολο των εγγραφών και πάει στο 0% όταν φτάσει τα 150 TBW (στη συγκεκριμένη περίπτωση). Στον δικό σου, πιθανότατα, να μην υπάρχει αυτό. Άρα, και δεν μπορεί το HD Sentinel να το μετρήσει.

Και φυσικά, εννοείται ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία ενός SSD. Αλλά όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν υπήρχαν, θα τους έβλεπαν και τα άλλα προγράμματα.

29 λεπτά πριν, Mark Watney είπε

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει αυτό που λέω. Αν δεις καλύτερα, γράφει ότι: Η υγεία της μονάδας SSD καθορίζεται από συγκεκριμένα S.M.A.R.T. χαρακτηριστικά: #177 Wear Leveling Count. Αυτό το χαρακτηριστικό μετράει το σύνολο των εγγραφών και πάει στο 0% όταν φτάσει τα 150 TBW (στη συγκεκριμένη περίπτωση). Στον δικό σου, πιθανότατα, να μην υπάρχει αυτό. Άρα, και δεν μπορεί το HD Sentinel να το μετρήσει.

Και φυσικά, εννοείται ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία ενός SSD. Αλλά όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν υπήρχαν, θα τους έβλεπαν και τα άλλα προγράμματα.

Και στην δικιά μου περίπτωση το ίδιο γράφει. Άρα μια ακόμα απόδειξη ότι δεν ισχύει αυτό που γράφεις.

• Like 1

40 λεπτά πριν, BlueBlood7 είπε

Και στην δικιά μου περίπτωση το ίδιο γράφει. Άρα μια ακόμα απόδειξη ότι δεν ισχύει αυτό που γράφεις.

Λοιπόν, με προβλημάτισε η απάντηση σου, το γκουγκλάρισα λίγο και είδα ότι έχεις δίκιο. Το #177 Wear Leveling Count δε μετράει το σύνολο των εγγραφών αλλά το σύνολο των διαγραφών. Συγγνώμη γι'αυτό.

Πάντως, ισχύει ότι το HD Sentinel παίρνει υπ'όψιν του το χαρακτηριστικό #177 για να υπολογίσει την υγεία του SSD. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά:

If no problems found, Hard Disk Sentinel reads such attribute(s) to determine the complete health of the solid state device and displays in the text description: The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s):

Εδώ θα δείτε τον ορισμό του χαρακτηριστικού #177:

https://kb.acronis.com/content/9185

Και εδώ θα δείτε πως μετράει την υγεία το HD Sentinel (κάτω κάτω λέει για τους SSD):

https://www.hdsentinel.com/help/en/52_cond.html

Όσον αφορά τον συγκεκριμένο SSD (επειδή γι'αυτό ανοίχτηκε το θέμα), αυτός είναι μια χαρά και υγιής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εννοείται, βέβαια, ότι αυτό δεν είναι λόγος να μη κρατάμε backup και ότι δε μας εγγυάται ότι δεν υπάρχει περίπτωση μια μέρα να χαλάσει εντελώς ξαφνικά.

Όσον αφορά τον δικό σου SSD, δεν ξέρω τι συμβαίνει. Εγώ παρέθεσα στοιχεία από επίσημες πηγές. Αν εσύ έχεις καμιά καλύτερη ιδέα, μπορείς να την μοιραστείς μαζί μας. Εγώ, ευχαρίστως, θα την άκουγα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...