Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Cpu: xeon x5650

ram: 16gb 

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο απο τα δυο προτημείτε και γιατι καθώς επισης ποιο ειναι ποιο σταθερό. Η χρήση του θα είναι καθαρά για αποθηκευση φωτογραφιών μιας και ειμαι φωτογραφος.

*Για ετοιμες λυσεις γνωριζω qnap and synology απλα θελω να εκμεταλευτω αυτο το μηχανημα ακομη και γιατι οχι να περασω windows server 2016 τα οποια τα εχω κιολας ετοιμα σε περιπτωση οπου χρειαστουν 

Δημοσ.

Εγω παντως τρεχω xpenology σε 2 μεγαλα μηχανηματα για να παιρνω τα backup απο τα μικρα synology.

Για το freenas....  minimum ram is 8GB  και θελει 1GB ανα 1ΤΒ αποθηκευτικου χωρου. Οποτε εξαρταται απο το ποσο θα φτασεις σε χωρητικοτητα.

Σαν ευχρηστια... θα πω οτι το GUI του synology(expenology) ειναι πανευκολο στη χρηση χωρις να θυσιαζει σε δυνατοτητες. και τα apps που κυκλοφορουν ειναι παρα πολλα.

Το freenas θελει πολυ διαβασμα αφου ειναι  πιο ψαγμενο το GUI και απαιτει περισσοτερες γνωσεις.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, AKAKIOS1 είπε

Εγω παντως τρεχω xpenology σε 2 μεγαλα μηχανηματα για να παιρνω τα backup απο τα μικρα synology.

Για το freenas....  minimum ram is 8GB  και θελει 1GB ανα 1ΤΒ αποθηκευτικου χωρου. Οποτε εξαρταται απο το ποσο θα φτασεις σε χωρητικοτητα.

Σαν ευχρηστια... θα πω οτι το GUI του synology(expenology) ειναι πανευκολο στη χρηση χωρις να θυσιαζει σε δυνατοτητες. και τα apps που κυκλοφορουν ειναι παρα πολλα.

Το freenas θελει πολυ διαβασμα αφου ειναι  πιο ψαγμενο το GUI και απαιτει περισσοτερες γνωσεις.

Ευχαριστω παρα πολυ για την αμμεση απαντηση. Οσο αναφορα την ραμ δεν εχουμε θεμα αν θελησω βγαζω απο αλλα συστηματα μου μπορω δηλαδη ανετα να το παω στα 64 εαν χρειαστει αν και δεν νομιζω διοτι υπολογιζω 24 TB σαν δισκους 12 για αρχη και στο μελλον αλλα 12.  

Ερωτησεις σχετικα με το xpenology και συγκριτικα  :

1. Είναι σταθερό ?
  2. Απο ταχυτητες ?
  3. Τι γινεται απο Update απο μια εκδοση 4 στην 5 πχ sto xpenology? 
  4. Εγκαθηστατε στον ssd to xpenology ? (εχω εναν 850 evo που θελω να τον αξιοποιησω και να μην ασχολουμε με στικακια και και ακι ) 
Δημοσ.

1) ειναι απολυτα σταθερο...   τοσα χρονια σε τοσα μηχανηματα ΠΟΤΕ δεν κρασαρε κανενα.

2)  ειναι πολυ γρηγορο και στην ουσια θα τερματισεις το δικτυο σου. εχω δει μεχρι και 105ΜΒ/s μεταφορα.

3) για τα update σε synology μηχανημα ολα καλα.  Σε bare metal μηχανημα μονο χειροκινητα ΚΑΙ ΑΦΟΥ συμβουλευτεις το φορουμ οτι ειναι ολα ΟΚ.

4) σε στικακι (η δισκο) εγκαθιστας τον bootloader (στην ουσια ειναι emulator) και απλα τρεχει οταν μπουταρει το μηχανημα.δεν χρειαζεται να ειναι κατι πολυ γρηγορο.

Το λειτουργικο το ιδιο εγκαθιστανται στους δισκους μονο του (dsm) για λογους redundancy. οποτε και δισκος να χτυπησει απλα δεν κολλαει. :)

Τον SSD μπορεις να τον βαλεις και να τον κανεις cache για πιο γρηγορα.

Απλα να σου θυμησω......    το RAID ΔΕΝ σου διασφαλιζει τα δεδομενα.  ειτε xpenology... ειτε freenas.... ειτε οτιδηποτε...   

Το σωστο backup ειναι σε αλλο αποθηκευτικο μεσο δευτερο....  και ιδανικα και σε ενα αλλο αποθηκευτικο μεσο τριτο off-site.

οπως σου ειπα εγω εχω αλλα 2 μηχανηματα για να παιρνω backup και να ειμαι σιγουρος.

Αν δεν βαλεις αλλο μηχανημα τοτε  θα σου προτεινω RAID6 ή RAID5με 1 hot spare. οποτε υπολογισε τους δισκους σου αναλογα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, AKAKIOS1 είπε

1) ειναι απολυτα σταθερο...   τοσα χρονια σε τοσα μηχανηματα ΠΟΤΕ δεν κρασαρε κανενα.

2)  ειναι πολυ γρηγορο και στην ουσια θα τερματισεις το δικτυο σου. εχω δει μεχρι και 105ΜΒ/s μεταφορα.

3) για τα update σε synology μηχανημα ολα καλα.  Σε bare metal μηχανημα μονο χειροκινητα ΚΑΙ ΑΦΟΥ συμβουλευτεις το φορουμ οτι ειναι ολα ΟΚ.

4) σε στικακι (η δισκο) εγκαθιστας τον bootloader (στην ουσια ειναι emulator) και απλα τρεχει οταν μπουταρει το μηχανημα.δεν χρειαζεται να ειναι κατι πολυ γρηγορο.

Το λειτουργικο το ιδιο εγκαθιστανται στους δισκους μονο του (dsm) για λογους redundancy. οποτε και δισκος να χτυπησει απλα δεν κολλαει. :)

Τον SSD μπορεις να τον βαλεις και να τον κανεις cache για πιο γρηγορα.

Απλα να σου θυμησω......    το RAID ΔΕΝ σου διασφαλιζει τα δεδομενα.  ειτε xpenology... ειτε freenas.... ειτε οτιδηποτε...   

Το σωστο backup ειναι σε αλλο αποθηκευτικο μεσο δευτερο....  και ιδανικα και σε ενα αλλο αποθηκευτικο μεσο τριτο off-site.

οπως σου ειπα εγω εχω αλλα 2 μηχανηματα για να παιρνω backup και να ειμαι σιγουρος.

Αν δεν βαλεις αλλο μηχανημα τοτε  θα σου προτεινω RAID6 ή RAID5με 1 hot spare. οποτε υπολογισε τους δισκους σου αναλογα.

• Για το θεμα οχι σε usb flash ηταν καθαρα επειδη πιστευω οτι θα χαλασει ειτε απο ρευμα εαν εχει καμια υπερταση για τον χψ λογο.(οχι τιποτα αλλο τρεχω ολη μερα μην ψαχνομια εαν χαλασει το στικακι)
  • Δεν θα εχω αλλο μηχανημα . 
  • Και τωρα η αλλη ερωτηση xpnlogoy or windows server ? (Εχω μεσα στο σπιτι το μηχανημα και θελω να βλεπουν πχ η γυναικα μου συγκεκριμενουν φακελους.Οχι μονο να μην μπορουν να σβησουν κατι αλλα να μην τους βλεπουν καθολου. Δεν ξερω εαν υποστηριζει κατι τετοιο το xpenology ) Επισης ο λογος για το windows server που το ανεφερα το σκεφτηκα για το ενδεχομενο οτι μπορει να εχεις και tools να τσεκαρεις υγειες δισκων να να να Και το βασικοτερο προτοκολο που εαν γινει κατι τον βαζεις σε αλλο μηχανημα και κανεις δουλεια .  
Επεξ/σία από agelos89
Δημοσ.

Εννοειται πως τα κανει αυτα...  ειτε σε επιπεδο χρηστη οριζεις δικαιωματα ειτε σε ομαδα.   Τι δεν θες να βλεπει η γυναικα βρε πονηρουλη? αχχαχχα

Αν δεν εχεις αλλο μηχανημα τοτε  θελει προσοχη το θεμα.  θα το αναλυσουμε αργοτερα ,

Μπες στο LIVE DEMO και παιξε λιγο με το μενου να δεις πως ειναι. 

χχαχαχαααχ  θα βαλεις WS για να ελεγχεις τους δισκους?   αν δεις τι ειδοποιησεις μπορει να σου στελνει τοsynology θα παθεις πλακα. Αναφορες οποτε του πεις εσυ...  και οτι του πεις .

Τι βαζεις σε αλλο μηχανημα και κανεις δουλεια? Εχεις δοκιμασει να παρεις raid των windows και να το βαλεις σε αλλο μηχανημα?   εμενα ποτε δεν μου δουλεψε.

Αν στο expenology χαλασει το στικ (απιθανο βεβαια) φτιαχνεις ενα και το κουμπωνει και παιζει(πρεπει να εχεις γραμμενα το serial και mac address που ειχες βαλει)

Αν χαλασει το μηχανημα...( hardware ) παιρνεις το raid και το βαζεις σε οποιοδηποτε μηχανημα με linux και με 4 εντολες βλεπεις ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ.

An χαλασει δισκος θα σου στειλει κατευθειαν email(αν το εχεις ρυθμισει) και αν εχεις hotspaire θα κανει μονο του την αλλαγη.

Και φαντασου ετρεχα πειραματικα 23 ΤΒ σε ενα μηχανημα με ολα μου τα αρχεια ( εζησα ριψοκινδυνα) με 4 GB ram και εναν G4400 . και δεν κολλησε ποτε ειτε οταν εβαζα ολα τα αρχεια ειτε οταν τα ξαναεβγαζα και τα μοιραζα στα υπολοιπα μηχανηματα.   Το Gbit δικτυο αντιθετως ειχε κορεστει.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, AKAKIOS1 είπε

Εννοειται πως τα κανει αυτα...  ειτε σε επιπεδο χρηστη οριζεις δικαιωματα ειτε σε ομαδα.   Τι δεν θες να βλεπει η γυναικα βρε πονηρουλη? αχχαχχα

Αν δεν εχεις αλλο μηχανημα τοτε  θελει προσοχη το θεμα.  θα το αναλυσουμε αργοτερα ,

Μπες στο LIVE DEMO και παιξε λιγο με το μενου να δεις πως ειναι. 

χχαχαχαααχ  θα βαλεις WS για να ελεγχεις τους δισκους?   αν δεις τι ειδοποιησεις μπορει να σου στελνει τοsynology θα παθεις πλακα. Αναφορες οποτε του πεις εσυ...  και οτι του πεις .

Τι βαζεις σε αλλο μηχανημα και κανεις δουλεια? Εχεις δοκιμασει να παρεις raid των windows και να το βαλεις σε αλλο μηχανημα?   εμενα ποτε δεν μου δουλεψε.

Αν στο expenology χαλασει το στικ (απιθανο βεβαια) φτιαχνεις ενα και το κουμπωνει και παιζει(πρεπει να εχεις γραμμενα το serial και mac address που ειχες βαλει)

Αν χαλασει το μηχανημα...( hardware ) παιρνεις το raid και το βαζεις σε οποιοδηποτε μηχανημα με linux και με 4 εντολες βλεπεις ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ.

An χαλασει δισκος θα σου στειλει κατευθειαν email(αν το εχεις ρυθμισει) και αν εχεις hotspaire θα κανει μονο του την αλλαγη.

Και φαντασου ετρεχα πειραματικα 23 ΤΒ σε ενα μηχανημα με ολα μου τα αρχεια ( εζησα ριψοκινδυνα) με 4 GB ram και εναν G4400 . και δεν κολλησε ποτε ειτε οταν εβαζα ολα τα αρχεια ειτε οταν τα ξαναεβγαζα και τα μοιραζα στα υπολοιπα μηχανηματα.   Το Gbit δικτυο αντιθετως ειχε κορεστει.

Η γυναικα μου εισαι ασχετη στην τεχνολογια οπως εγω στα δυκτια δηλαδη το ποιο πιθανο ειναι να τα γονατησει ολα και να ψαχνω γαμους και τετοια χιχιχιχι 

Επειδη η μητρικη μου δεν εχει usb 3 παιζει καποια σημασία ? 

Επισης καποια ιδιαιτεροτητα που πρεπει να εχω κατα νου για το usb stick ? 

Ερωτηση ο πειραματισμος σου ηταν σε μεγαλαα αρχεια ? Και το λεω οταν πχ ανοιγω εναν γαμο ειναι 70 γιγα με 1000 εικονες και καθε εικονα περιπου στα 30-60 mb raw. αναλογα την μηχανη που θα φωτογραφισω. 

Κανει ολα αυτα ? με εστειλες !!!! 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οχι δεν χρειαζεται καθολυο το usb3 ΕΚΤΟΣ αν θες να τραβας αρχεια σε εξωτερικο δισκο οποτε θα κανεις υπομονη λογο usb2.

Απλα ενα επωνυμο παρε και να ειναι μικρο σε μεγεθος (αλλα οχι μινιατουρα γιατι ζεσταινονται συνηθως)

Ενιαιο αρχειο τοσο μεγαλο δεν εχω.   σε iso το πιο μεγαλο ειναι 11-12 GB νομιζω?

Ειχα ομως τον γαμο της αδερφης μου. καμμια 600αρια φωτογραφιες σε ενα zip  . μια χαρα το πηγε απο οτι θυναμαι.

Μην αγχωνεσαι...  μπορεις να φτιαξεις ακομα και καδο ακακυκλωσης. οποτε αν σβησει κατι παει εκει ΚΑΙ ΜΟΝΟ διαχειριστης μπορει να τον αδειασει (εκτος  αν εχεις ορισει κατι αλλο ) .

Ριξε μια ματια στο live demo που σου ειπα.  δες και στο youtube βιντακια να δεις τι μπορει να κανει. Οπωςδηποτε κοιτα και το "moments"  .

Υ.Γ. Εχεις καταλαβει πως βαζουμε expenology σε δικο μας μηχανημα (bare metal) ετσι?   θελει κανα 15λεπτο δουλιτσα.

Γραψε λιγο ακριβως σε τι μηχανημα θα το βαλεις. να δω μηπως τυχον εχεις καμμια ασυμβατοτητα υλικου. απιθανο βεβαια αλλα ποτε δεν ξερεις.

Επεξ/σία από AKAKIOS1
Δημοσ.
  1. Αυτο το οποιο θελω να κανω ειναι απλα οταν γυριζω απο την δουλεια να συνδεω τις καρτες μνημης επανω στο μηχανημα και να ξεφορτωνω εκει τις δουλειες να εχω το κεφαλι μου ήσυχο.
  2. San Disk δηλαδη ? Lexar ? Εαν εχεις κατι να προτεινεις πολυ ευχαρήστως. 
  3. Για το πως θα περασει δεν ξερω ειδα με rufus και τα συναφη αλλα οτι βλεπω ειναι για την 5 εκδοση. Η 6,2 ειναι ακομη beta και λεω να περασω την 6.1 αλλα εκει υπαρχουν διαφοροι bootloaders https://xpenology.club/downloads/
  4. Συστημα ειναι Intel Xeon x5650 x58. -Μνημη οση θελουμε δεν εχουμε περιορισμο- μητρικη πλακετα gigabyte  x58a-ud3R
Δημοσ.

Δεν ξερω πως θα γινει σε σενα επειδη δεν γνωριζω τι εννοεις..  Αλλα αν σε βοηθαει η αδερφη μου απο την ψηφιακη μηχανη της βγαζει την Compact Flash και την βαζει  σε ενα DS218j που της εχω.

Οταν κουμπωσει τον ανταπτορα με την μνημη αρχιζει και τα παιρνει τα αρχεια και τα βαζει στον φακελο που του εχουμε πει. Το εχουμε ορισει να τα σβηνει κιολας.

Για να μην μπαινει στο μενου να βλεπει τι γινεται (βαριεται και λιγο) οταν σταματησει το λαμπακι να αναβοσβηνει τοτε το βγαζει.   και οταν αποφασισει να τα φτιαξει μπαινει και τα οργανωνει .

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, AKAKIOS1 είπε

Δεν ξερω πως θα γινει σε σενα επειδη δεν γνωριζω τι εννοεις..  Αλλα αν σε βοηθαει η αδερφη μου απο την ψηφιακη μηχανη της βγαζει την Compact Flash και την βαζει  σε ενα DS218j που της εχω.

Οταν κουμπωσει τον ανταπτορα με την μνημη αρχιζει και τα παιρνει τα αρχεια και τα βαζει στον φακελο που του εχουμε πει. Το εχουμε ορισει να τα σβηνει κιολας.

Για να μην μπαινει στο μενου να βλεπει τι γινεται (βαριεται και λιγο) οταν σταματησει το λαμπακι να αναβοσβηνει τοτε το βγαζει.   και οταν αποφασισει να τα φτιαξει μπαινει και τα οργανωνει .

Ακριβως αυτο εννοω ! 

Δες τα παραπανω με τους Loader και ολα αυτα που εγραψα να βρω ακρη :(

Δημοσ.

Μια χαρα φαινεται. απλα εχεις περιορισμο στα 24 GB ram  μπορεις να βαλεις  6 τεμαχια απο  4αρες.

Εχεις 2  θυρες USB 3 στο πισω μερος. 

Ριξε μια ματια εδω για την εγκατασταση.  να παρεις μια ιδεα τι γινεται.   Δεν ειναι καθολου δυσκολο. Απλα σαν κατι καινουριο μην το φοβηθεις. αχχαχα

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, AKAKIOS1 είπε

Μια χαρα φαινεται. απλα εχεις περιορισμο στα 24 GB ram  μπορεις να βαλεις  6 τεμαχια απο  4αρες.

Εχεις 2  θυρες USB 3 στο πισω μερος. 

Ριξε μια ματια εδω για την εγκατασταση.  να παρεις μια ιδεα τι γινεται.   Δεν ειναι καθολου δυσκολο. Απλα σαν κατι καινουριο μην το φοβηθεις. αχχαχα

Δεν εχει αυτο τον περιορισμο και ας το λεει. Και αυτο διοτι η μητρικες και το σοκετ αυτο οταν ειχε βγει ηταν server κατηγορια και μετα το κατηργησε νυχτα η Intel και ετσι λοιπον υποστηριζει τον xeon και παει οσο διαβαζει ο xeon . Εχω αλλα 4 ιδια συστηματα για αλλες χρησεις βεβαια οποτε ειναι δοκιμασμενο :) :)

Ειναι stable η 6,2 ? γιατι νομιζα οτι η 6,1 ειναι stable 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ολες stable ειναι. Απλα επειδη τα βαζουμε σε bare metal ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ απο τον bootloader.  Εκει θελει προσοχη.

Στην 6.1 εχω και εγω τα δικα μου. 

Γενικα περιμενω να πουν οτι ειναι ολα οκ και μετα απο κανα 2μηνο το βαζω στα δικα μου.  :) Εννοειται πως λογω backup δεν ανησυχω και πολυ αν δεν πετυχει.

Βαλε την 6.1  πειραματισου λιγο. κανε δοκιμες. βαλε αρχεια (αντιγραφη και οχι μετακινηση) παιξε λιγο με τις ρυθμισεις.  Οταν θα εισαι εξοικιωμενος τοτε κανε clean install και βαλε τα αρχεια σου.

Και περιορισμο να εχει...... πανω απο 8GB δεν θα χρειαστεις. αντε για ψυχολογικους λογους να βαλεις 16. αλλα δεν χρειαζεται.

Απο οτι ειδα απο 1 αυγουστου βγηκε ο καινουριος bootloader . και εχουν βαλει με επιτυχια την Ver.6.2-23739 update 2 . βαλε την 6.1 για σιγουρια.

Επεξ/σία από AKAKIOS1
edit:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...